tydzień stał pod znakiem ziemniaka, makaronu (również chińskiego) oraz sosu pomidorowego w różnych odmianach i konfiguracjach. W menu znalazło się sześć pysznych potraw – od burgerów po sałatkę stir fry z makaronem, krewetkami i lekkim sosem pomidorowym, które kosztowały średnio 12 zł od osoby. Menu na tydzień za 160 zł Po kwerendzie książek kucharskich i internetu oraz po dyskusji(...)moją miłością do ziemniaka i uczuciem Agnieszki do makaronów. Wyszły nam pyszne dania za 160 zł dla dwóch osób (z górką). Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron : Niedziela – Burger ze stoutem z pieczonymi frytkami Poniedziałek – Tagliatelle al ragu Wtorek – 3xB: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki Środa – Shepard’s pie Czwartek – Rosół z makaronem z ciasta naleśnikowego
Niedzielny kucharzprzyrządzone bez smażenia w głębokim tłuszczu. W ogóle bez tłuszczu! Udka to absolutny hit tego menu, ale nie jedyny. W jadłospisie na tydzień znajdziecie zdrowy, wegetariański odpowiednik hamburgerów – burgery z cieciorki i koziego sera . Kochamy też tradycyjnego burgera (i wkrótce wrzućmy nasze sprawdzone, ulubione przepisy na to doskonałe danie, którego opinię tak paskudnie zszargały fast foody). Ale wegetariańskie kotlety(...)menu na tydzień Niedziela – Pieczone udka z kurczaka w panierce z mielonych migdałów Poniedziałek – Sałatka z komosy, chorizo, pieczonych pomidorków i selera Wtorek – Ratatouille Środa – Burgery z cieciorki i koziego sera Czwartek – Focaccia z kaszanką Piątek – Zupa brokułowa z migdałami i grzanką Pobierz menu na tydzień Lista zakupów (ilość dla dwóch-trzech dorosłych osób) Zanim
Niedzielny kucharzRYBNE BURGERY Z CIECIERZYCĄ / FISH&CHICKPEAS BURGERS W mojej kuchni nic nie może być “normalne”, burgery też nie z mięsa, a z ciecierzycy i świeżego łososia… Mięsne też robię, ale tym razem miałam ochotę na lżejsze wydanie tej potrawy raczej nie kojarzącej się ze zdrowym odżywaniem. Chciałabym odczarować hamburgery , gdyż, robione w domu, są bardzo dobrym i zdrowym posiłkiem(...)odstawić do przestudzenia. W sporej misce mieszamy wszystkie składniki dodając jajko, bułkę tartą i pietruszkę, tak, aby powstała jednolita masa, z której będziemy lepić kotlety. Przed rozpoczęciem formowania burgerów rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu, kotlety trzeba smażyć na bieżąco. Przed formowaniem kotletów warto zwilżyć ręce, wtedy masa nie będzie się nam kleiła do dłoni. Burgery powinny być wielkości bułek
Martyna CooksKilka dni temu pokazywałem Wam przepis na burgery z ciecierzycy . Przyszedł czas na burgery z czerwonej fasoli ! Pyszne i proste w przygotowaniu (jak to roślinne burgery). Oczywiście struktury prawdziwego, krwistego burgera te roślinne nigdy nie będą miały, dlatego fani mielonego mięsa pewnie będą rozczarowani, natomiast dla pozostałych myślę, że będzie to bardzo przyjemne doznanie. Należy tutaj zaznaczyć(...)burgery z czerwonej fasoli w wersji pikantnej. Jeśli nie lubisz ostrych smaków, to nie dodawaj papryczki chilli i uważaj na sos BBQ, który dodajesz czy aby na pewno nie jest ostry. Jeśli chcesz zrobić burgery z takim sosem jak ja, zobacz koniecznie przepis na sos BBQ , który robiłem ładnych kilka tygodni temu. Co z dodatkami? Jako dodatki do burgerów polecam
BlendmanRYBNE BURGERY Z CIECIERZYCĄ / FISH&CHICKPEAS BURGERS W mojej kuchni nic nie może być “normalne”, burgery też nie z mięsa, a z ciecierzycy i świeżego łososia… Mięsne też robię, ale tym razem miałam ochotę na lżejsze wydanie tej potrawy raczej nie kojarzącej się ze zdrowym odżywaniem. Chciałabym odczarować hamburgery, gdyż, robione w domu, są bardzo dobrym i zdrowym posiłkiem(...)odstawić do przestudzenia. W sporej misce mieszamy wszystkie składniki dodając jajko, bułkę tartą i pietruszkę, tak, aby powstała jednolita masa, z której będziemy lepić kotlety. Przed rozpoczęciem formowania burgerów rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu, kotlety trzeba smażyć na bieżąco. Przed formowaniem kotletów warto zwilżyć ręce, wtedy masa nie będzie się nam kleiła do dłoni. Burgery powinny być wielkości bułek
Martyna Cooksźródło: fan page norweskiego Burger King Ciekawym posunięciem można nazwać to, co zrobił norweski Burger King - dał możliwość swoim fanom (ok. 38,000 osób) wybór... Pokazać, że jest się prawdziwym fanem BK albo dostać darmowego Big Mac'a od swojej największej konkurencji. Ci, którzy wybrali drugą opcję otrzymali kupon na burgera do Mac'a i informację, że zostali zbanowani(...)zawsze na fesjbukowym profilu Burger Kinga. Cała ta kampania miała na celu "odsianie" prawdziwych i lojalnych fanów marki Burger King od tych, którzy tylko negatywnie odnosili się do BK lub czekali / oczekiwali gratisów od sieciówki. Jaki był rezultat takiej akcji? Norweski Burger King stracił ponad 30,000 fanów na Facebooku W ciągu tygodnia Burger King rozdał swoją pulę kuponów
Right Behind The Kitchenśrodku było prawie pusto, więc postanowiliśmy zająć stolik w głębi sali. Dzięki sensownie ułożonemu menu szybko złożyliśmy zamówienie: dwie lemoniady - cytrynowa i ananasowa ( po 12 zł) oraz dwa burgery: i-Cheese dla W., a dla mnie i-Hawaii. Oba po 29 zł. Otrzymaliśmy informację, że burgery dostaniemy za kilkanaście minut. Lemoniady zostały podane w słoiczkach - chyba w większości knajp już(...)takie mają - i bardzo umiliły nam oczekiwanie na burgery. Czuć, że zostały przygotowane chwilę przed podaniem. W idealnych proporcjach połączono w nich słodycz z kwasowością cytryn. Kelnerka zapytała o stopień wysmażenia - wybraliśmy średnio wysmażone. Fajnie, że takie pytanie padło, bo nie zawsze się to zdarza. Burgery dotarły do nas wraz z frytkami (4 zł) i sosami. Do każdego burgera
Pasja SmakuCzas czytania: 2 min Dziś fish burger lub kotlet z ryby , bo i tak można nazwać dzisiejsze danie. Fish burgera podaję na dwa sposoby. Pierwszy to w bułce z dodatkiem świeżych warzyw i sosów lub w klasycznej wersji obiadowej. Do drugiej wersji podaję smażone ziemniaki , surówki i różnego rodzaju sosy. Kotlety z dorsza są bardzo smaczne delikatne mięso tej ryby(...)nadaje się do tego typu dań. Kotleciki świetnie się formują i nie rozpadają podczas smażenia. Dzisiejsze fish burgery przyprawiłam w stylu azjatyckim. Jest tutaj duża ilość siekanej kolendry, świeżej mięty imbiru oraz odrobina papryczki chilli. Kotlecik odmierzałam przy pomocy łyżki do lodów, to ułatwia pracę. Jedna gałka daje mini burgera , oczywiście możecie zrobić je większe takie, aby pasowały do dużej
SprawdzonaKuchnia.plOpis Amerykański burger z sadzonym jajem: Amerykański burger z sadzonym jajem to pyszne połączenie klasyki z nowoczesnością. Jest to duży kawał soczystego mięsa z jajeczną pierzynką oraz dodatkiem pysznego i chrupiącego bekonu. Dopełnieniem smaku jest pokrojony w plastry pomidor oraz ser cheddar, który pysznie roztapia się na mięsie. Burger mimo swojej kaloryczności, najlepiej smakuje wykonany własnoręcznie w swojej domowej kuchni(...)Wykonany przez nas samych pachnie i smakuje fantastycznie. Taki burger może być idealnym pełnowartościowym daniem obiadowym bądź też pyszną kolacją. Jajo sadzone w burgerze dodaje mu niesamowitego smaku. Jest przepyszny i z pewnością zasmakuje wszystkim koneserom fast foodów. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 2 bułki do burgerów 400 g zmielonej wołowiny
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneochotą sięgam po warzywa korzenne, kasze, rozgrzewające zupy czy też sycące zapiekanki. Dziś, zainspirowana współpracą z TESCOMA – markowym sklepem internetowym oferującym akcesoria kuchenne, przygotowałam przepis na fantastyczne, jesienne burgery. Puszyste, domowe bułeczki z kurkumą i czarnuszką, wegetariańskie kotlety z ciecierzycy doprawione w orientalny sposób, odrobina przecieru z dyni dla złagodzenia smaku i grillowany ser camembert. Połączenie niespotykane, ale zdecydowanie(...)warte wypróbowania! Mam nadzieję, że takie burgery nie jeden raz zagoszczą na Waszych stołach! Ps. ich przygotowanie było dla mnie dużo łatwiejsze z użyciem moich nowych gadżetów dostępnych w sklepie TESCOMA. Dzięki FOREMCE DO BURGERÓW każda sztuka jest równa, przed co wszędzie stopień wysmażenia jest równy. Jest to szczególnie ważne w przypadku burgerów mięsnych. Myślałam, że będzie to tylko taki
Ostra na SłodkoPodajemy od razu. Na drugi dzień nasze cheeseburgery zjedliśmy z oscypkiem – kolejność odgrzewania i składania wszystkich elementów zostaje bez zmian, ale sam ser trzeba potraktować trochę inaczej . Na cztery burgery potrzeba 4 oscypków – serki same w sobie nie są w stanie pokryć całej powierzchni bułki, więc trzeba rozkroić je na pół. To grube i dość twarde kawałki – ser nie rozpuści(...)oscypek stanie się miękki, luźny i ciągnący. Dopiero tak naszykowany wędzony ser nakładamy na plastry klopsa i kończymy układanie dodatków. JAKI SER DO CHEESEBURGERA? Pod którymś zdjęciem moich burgerów dostałam komentarz od prawdziwego znawcy tematu – jakim prawem używam do burgerów topionego sera a nie kładę plastra cheddara? Sery mają różną zawartość wody, zawartość tłuszczu i czas dojrzewania. Te ich właściwości
Karo in the KitchenPodajemy od razu. Na drugi dzień nasze cheeseburgery zjedliśmy z oscypkiem – kolejność odgrzewania i składania wszystkich elementów zostaje bez zmian, ale sam ser trzeba potraktować trochę inaczej . Na cztery burgery potrzeba 4 oscypków – serki same w sobie nie są w stanie pokryć całej powierzchni bułki, więc trzeba rozkroić je na pół. To grube i dość twarde kawałki – ser nie rozpuści(...)oscypek stanie się miękki, luźny i ciągnący. Dopiero tak naszykowany wędzony ser nakładamy na plastry klopsa i kończymy układanie dodatków. JAKI SER DO CHEESEBURGERA? Pod którymś zdjęciem moich burgerów dostałam komentarz od prawdziwego znawcy tematu – jakim prawem używam do burgerów topionego sera a nie kładę plastra cheddara? Sery mają różną zawartość wody, zawartość tłuszczu i czas dojrzewania. Te ich właściwości
Karo in the Kitchenjestem wegetarianką i nie wyobrażam sobie życia bez mięsa. Ale, ale od czasu do czasu lubię zjeść coś warzywnego i chętnie na bazie grzybów. Dzisiaj zatem proponuję wegetariańskie portobello burgery z pieczonymi batatami. Grzyby uwielbiam w każdej postaci i wcinam je przynajmniej raz w tygodniu. Nie ograniczam się do pieczarek. Zbieram wszystkie grzyby, które znam i wiem, że są zjadliwe(...)zakończy to kupuję. Nawet zimą mamy w Szwecji duży wybór świeżych grzybów ku mojemu ogromnemu zadowoleniu. Portobello mogę kupić przez cały rok. To spory i mięsisty grzyby, dlatego portabello burgery są idealne i smakują jakbym jadłam mięsne burgery . Portobello burgery są proste w przyrządzeniu. Wystarczy je upiec i nadziać czym popadnie, usmażyć frytki lub upiec bataty. Jeśli jesteście bardzo głodni
codojedzeniajestem wegetarianką i nie wyobrażam sobie życia bez mięsa. Ale, ale od czasu do czasu lubię zjeść coś warzywnego i chętnie na bazie grzybów. Dzisiaj zatem proponuję wegetariańskie portabello burgery z pieczonymi batatami. Grzyby uwielbiam w każdej postaci i wcinam je przynajmniej raz w tygodniu. Nie ograniczam się do pieczarek. Zbieram wszystkie grzyby, które znam i wiem, że są zjadliwe(...)zakończy to kupuję. Nawet zimą mamy w Szwecji duży wybór świeżych grzybów ku mojemu ogromnemu zadowoleniu. Portabello mogę kupić przez cały rok. To spory i mięsisty grzyby, dlatego portabello burgery są idealne i smakują jakbym jadłam mięsne burgery . Portabello burgery są proste w przyrządzeniu. Wystarczy je upiec i nadziać czym popadnie, usmażyć frytki lub upiec bataty. Jeśli jesteście bardzo głodni
codojedzeniabyle co! Na blogowym stole dziś coś ze specjalną dedykacją dla mojej siostry i wszystkich tych, którzy na gluten są uczuleni, a czerwone mięso omijają szerokim łukiem. Pyszne wegetariańskie burgery, na lekko arabską nutę, z mnóstwem pysznych dodatków, a przy okazji są naprawdę pełne zdrowia! :) Podstawę burgerów stanowi komosa ryżowa, znana także jako quinoa. Jedna z najstarszych roślin uprawnych pochodzi(...)polach pierwsze nasiona komosy. Bogata w minerały, ogromne pokłady błonnika i witaminy z grupy B komosa ryżowa świetnie nadaje się także jako zamiennik ziemniaków, czy ryżu. Oprócz quinoa w burgerach znajdziecie też fantastyczną ciecierzycę i cukinię przy akompaniamencie mieszanki ziół i przypraw zaczerpniętych z kuchni arabskiej. Do tego słodki akcent w postaci pieczonych warzyw, orzeźwiający akcent z tych surowych oraz
Kuchnia w Słońcu Skąpana