Hamburgery z boczniaków to najlepsze hamurgery wegetariańskie jakie dotąd jedliśmy. I nie tylko wegetariańskie. Grzybowe burgery z kaszą gryczaną i czerwoną fasolą są mięsiste, solidne, wyraziste w smaku. No po prostu kawał dobrego hamburgera. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 burgery Boczniaki – samo zdrowie Na punkcie tych grzybów Pipin Took i Meriadoc Brandybuck, towarzysze Froda(...)wegetariańskie i nie tylko, np. przepis na najprotszy i najlepszy hamburger , wyróżniający się ciekawym sposobem smażenia, hamburgera z grzybów i soczewicy , przepis na idealnego hamburgera z dodatkiem stauta , zdrowe burgery Toma Kerridge’a . Składniki: 250 g boczniaków (2-3 szlklanki posiekanych grzybów) 1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej ½ puszki czerwonej fasoli 1 jajko ½ szklanki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego tymianku
Niedzielny kucharzHamburgery z boczniaków to najlepsze hamurgery wegetariańskie jakie dotąd jedliśmy. I nie tylko wegetariańskie. Grzybowe burgery z kaszą gryczaną i czerwoną fasolą są mięsiste, solidne, wyraziste w smaku. No po prostu kawał dobrego hamburgera. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 burgery Boczniaki – samo zdrowie Na punkcie tych grzybów Pipin Took i Meriadoc Brandybuck, towarzysze Froda(...)wegetariańskie i nie tylko, np. przepis na najprotszy i najlepszy hamburger , wyróżniający się ciekawym sposobem smażenia, hamburgera z grzybów i soczewicy , przepis na idealnego hamburgera z dodatkiem stauta , zdrowe burgery Toma Kerridge’a . Składniki: 250 g boczniaków (2-3 szlklanki posiekanych grzybów) 1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej ½ puszki czerwonej fasoli 1 jajko ½ szklanki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego tymianku
Niedzielny kucharzLubimy od czasu do czasu zjeść domowego burgera. Zawsze pojawia się jednak ten sam problem: bułki dostępne w sklepach są nafaszerowane chemią i po prostu niedobre. Od pewnego czasu robimy je więc sami. Są miękkie i lekkie, a to podstawa burgera idealnego. Przepis na miękkie bułki do burgerów Składniki: 4 szklanki mąki pszennej, 50 gramów świeżych drożdży, 2 jaka(...)piekarnika blaszkę z bułkami natychmiast obwiń szczelnie folią aluminiową (to pozwoli na zachowanie wilgoci) i pozostaw do wystygnięcia. Rada: oczywiście tak zrobione bułki możesz wykorzystać nie tylko do burgerów. Świetnie nadają się też do zwykłych kanapek. Artykuł Puszyste bułki do burgerów i kanapek. Tylko naturalne składniki. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna PolskaBurgery buraczane z kaszą jaglaną w wersji odmienionej... bo nadziewane mozzarellą. Są to burgery wegetariańskie, ale są tak smaczne, że nawet mięsożercy nimi nie pogardzą 😉 Co ważne, są proste i szybkie w przygotowaniu, a buraków nie trzeba wcześniej piec czy gotować - wystarczy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Jedynie trzeba wcześniej ugotować kaszę jaglaną - można to również zrobić dzień(...)wcześniej, nie tracimy wtedy czasu na czekania, aż przestygnie. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Poza tym, burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę
Kuchnia MagdaLenyWegeburgery z fasoli. Nawet nie będę próbowała Was przekonywać, że moje roślinne burgery smakują tak samo jak te z mięsem. Ale dla mnie to żaden problem. Co więcej, nie widzę większego sensu w próbach podrabiania mięsa, kiedy warzywa i owoce oferują nam własną, niepowtarzalną jakość, a tym samym nie powinny być traktowane jako gorsze i mniej wartościowe. Poza tym podoba(...)uciążliwa. Co raz więcej dostępnych jest przepisów oraz produktów ułatwiających codzienność takich osób. Sama z tego korzystam, bo to, że czasami jem mięso nie oznacza, że nie lubię roślinnego burgera czy pasztetu. Mimo wszystko, przyznaję… nie każdy sposób odżywiania jest mi bliski i zgodny z tym co myślę. Jednak szanuję ŚWIADOME wybory innych, staram się je zrozumieć lub milczę
Fitsweet.meDziś mam do zaprezentowania przepis na szybki i smaczny obiad (nie koniecznie zdrowy ). Przedstawiam przepis na domowe burgery. Składniki 400 g mięsa z łopatki wołowej sól pieprz cebula paczka sałat (rukola, sałata itd). pomidor ser żółty 2 lub 4 bułki (w zależności od wielkości) olej keczup Instrukcja przyrządzenia/przygotowania Włączamy piekarnik aby się nagrzewał. Mięso mielone doprawiamy pieprzem(...)czym ugniatamy tak jak na kotlety mielone. Ważne nie wolno solić mięsa przed smażeniem. Formujemy z uzyskanej masy okrągłe kotlety. Można użyć do tego celu specjalne formy do burgerów lub ręcznie uformować okrąg i ew nożem „wyprostować krawędzie”. W między czasie do rozgrzanego piekarnika wkładany rozkrojone bułki aby były bardziej chrupiące i ciepłe. Przygotowane wcześniej kotlety smażymy na patelni polanej
Blog kulinarny S9.PLBurgery buraczane z kaszą jaglaną w wersji odmienionej... bo nadziewane mozzarellą. Są to burgery wegetariańskie, ale są tak smaczne, że nawet mięsożercy nimi nie pogardzą 😉 Co ważne, są proste i szybkie w przygotowaniu, a buraków nie trzeba wcześniej piec czy gotować - wystarczy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Jedynie trzeba wcześniej ugotować kaszę jaglaną - można to również zrobić dzień(...)wcześniej, nie tracimy wtedy czasu na czekania, aż przestygnie. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Poza tym, burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę
Kuchnia MagdaLenyPyszne burgery z ziemniaczanego puree i fasoli z puszki. Miękkie i soczyste w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Doprawione kurkumą i curry w proszku, smakują i dzieciom i dorosłym. Najlepiej aby wszystkie składniki były przygotowane wcześniej. W momencie formowania kotletów powinny być dobrze odparowane i zimne. Im sztywniejsze będą składniki, tym sztywniejsze i bardziej zwarte będą(...)burgery. Kotleciki nie muszą być podawane w bułce, można je serwować np. z mizerią lub marchewką z groszkiem. SKŁADNIKI / 6 BURGERÓW 1 puszka białej fasoli (400 g) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 średnie ziemniaki lub 1 szklanka puree ziemniaczanego (np. z poprzedniego dnia) 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki przyprawy: 1 łyżeczka curry w proszku
cool and mintyPrzygotowane przeze mnie ostatnio “ Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą ” zainspirowały mnie do stworzenia burgerów, w których zamiast typowej mięsnej wkładki jest właśnie wcześniejszy kotlecik rybny. Soczystości całemu burgerowi nadają te same dodatki, czyli sos curry na bazie jogurtu i odrobiny majonezu, dżem morelowy oraz surówka z marchewki. Jako, że burgery bez sałaty dla mnie nie istnieją, musiałam(...)dodać i do tych burgerów. The post Burgery z wędzoną rybą i soczewicą appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaPrzepis na bułki do burgerów już znacie Dzisiaj przedstawiam fishburgera , czyli panierowany kotlet rybny, sałata lodowa, pomidor, ogórek, kiełki i sos curry. To alternatywa dla burgera mięsnego np. na piątek. Kotleciki można przygotować dzień wcześniej i podgrzać przed złożeniem burgera. Można iść na łatwiznę i użyć kupnych bułek, ale polecam upiec je własnoręcznie. W kupnych zazwyczaj jest cała tablica Mendelejewa(...)mleko do namoczenia 1 szalotka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła (do smażenia) Panierka: bułka tarta 2 jajka Dodatkowo: 7 bułek do burgerów sałata lodowa pomidor ogórek kiełki (np. jarmuż, rzodkiewka) sos curry „Winiary” w butelce Przygotowanie: Kotleciki: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i przełożyć do miseczki. Szalotkę posiekać, zeszklić
Oryginalny smakDelikatne wegańskie kotleciki z ugotowanej soczewicy, kaszy jaglanej i pieczonych batatów. Smażone na patelni, doprawione mielonym kminem rzymskim, curry w proszku i szczyptą chili. Najlepiej, aby składniki burgerów były przygotowane wcześniej, ostudzone i dobrze odparowane. Po uformowaniu obtaczamy je w oliwie i smażymy z obu stron na rumiano. Burgery niekoniecznie należy podawać z bułką. Można odgrzewać na suchej patelni(...)kmin rzymski. Dokładnie mieszamy. Łyżką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kotlety. Smażymy na oleju, po 4 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. ZŁOŻENIE BURGERÓW: Przekrojone bułki podgrzewamy, np. na suchej patelni. Na jednej połówce rozprowadzamy sos ranczerski, dodajemy ciepłego burgera, plaster pomidora i krążki czerwonej cebuli. Drugą połówkę bułki smarujemy grubą warstwą guacamole
cool and mintynajprawdziwszy, wczesnowiosenny ptasi trel! :D I pomimo bardzo wczesnej pory, jakoś tak raźniej się zrobiło i powiało świeżością :) Razem z porannym, radosnym ptasim koncertem posyłam Wam dzisiaj radosne wege-burgery! Pyszne, soczyste i w pięknym kolorze, a to wszystko dzięki bogatej, warzywnej podstawie, na którą składają się buraki, marchew i cukinia. Masa wiążąca całość to pyszna mieszanka ciecierzycy, tahini(...)akcentem, humus, kiełki i kilka surowych, chrupiących dodatków zamkniętych w podpieczonej bułce pełnej ziaren. Czy to nie brzmi jak eksplodująca smakowa feeria? Mocne, kolorowe wejście w wiosnę! I niby burger bez mięsa...a niczego mu nie brakuje :) Koniecznie spróbujcie i przekonajcie się na własnych językach, jak pysznie jest wgryzać się w te różowe Burak-burgery! Mega Burak-burgery ok.8
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDelikatne w smaku burgery z piersi z kurczaka z serem żółtym, w panierce z dodatkiem sezamu. Świetnie nadają na obiad dla dzieci. Aby były mniej tłuste, można je chwilkę podsmażyć na patelni, a następnie włożyć do piekarnika - wtedy mniej nasiąkną tłuszczem. Mogą być serwowane w formie obiadu, np. z ziemniakami i surówką lub w formie burgera w bułce(...)sałatą, pomidorem i innymi dodatkami. Jest to też doskonały pomysł na nakarmienie z dwóch filetów większej liczy osób, bo z danej porcji wychodzi 10-12 szt. burgerów średniej wielkości. Do tego są bardzo proste w wykonaniu, a smakują rewelacyjnie! To zdecydowanie moje ulubione burgery, dużo lżejsze i delikatniejsze niż wołowe czy wieprzowe, a nawet smakują dużo lepiej niż indycze. Polecam
Kuchnia MagdaLenyBurgery z szarpanej kaczki , to odmiana od tych popularnych z mięsa wołowego, małe urozmaicenie. Niestety trochę czasu trzeba im poświęcić, można ją wcześniej upiec, popakować i zamrozić. Z jednej kaczki (ok. 2 kg) otrzymujemy osiem 100 gramowych porcji, czyli 8 burgerów. Ja piekę kaczkę, szarpię mięso, porcjuję i albo mrożę, albo wakuję. Kaczka, 10 świeżo zmielonych goździków, sól, pieprz, bułki(...)takie jak lubimy, ja piekę bułki z ciasta na pizzę), plasterek świeżego ananasa na porcję, sałata rzymska, żurawina do mięs (2 łyżki na burgera), Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć wymieszanymi goździkami z łyżką soli. Włożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 120 stopni i piec około 5 godzin
królestwo garówjest tak, że burgery nie mogą być zdrowe! Mogą być śmiało jedzone na diecie NATURHOUSE, oczywiście nie te z Mc Donalda, a takie przyrządzone w domu po spełnieniu kilku warunków. Do diety należy podejść ” z głową”. Pewne dania są dozwolone, nie należy jednak przesadzać i jeść ich codziennie. Burgery przygotowuję raz na 2 tygodnie, zazwyczaj w niedzielę(...)odmiana, szczególnie że dieta NaturHouse zezwala na zjedzenie makaronu, kaszy, czy ziemniaków tylko 3-4 razy w tygodniu. Pamiętaj: Do smażenia kotletów nie używamy oliwy, nie dodajemy do burgera sosów majonezowych, dobrze gdyby bułka nie była pszenna. Jeśli nie jest dostępna wersja pieczywa pełnoziarnistego, to nic się nie stanie jeśli zjesz jedną bułkę raz na 2 tygodnie. Dieta
Rusty Forkburgera to poważna sprawa. Jedni użyją majonezu, inni sosu tatarskiego. Jeszcze inni lubią musztardę dijon, inni tylko się na nią skrzywią i posmarują kotleta gruboziarnistą francuską/chrzanową/miodową. Jeszcze inni dostaną drgawek na widok majonezu i musztardy, szepcząc wręcz konspiracyjnie „pomidor” i wycisną z butli sporą porcję ketchupu. Ten sos to połączenie tych trzech najpopularniejszych dodatków. Z przyprawami(...)marynata z pikli – słodko-ostra, wyraźna i octowa – smak nie do pomylenia z niczym innym. To ona wszystko łączy i nadaje odpowiednią konsystencję. A konsystencja dobrego sosu do burgerów jest naprawdę ważna – sos ma pokryć hamburgera, nawilżyć podpieczoną bułę, podkręcić smak dodatków. Ja tego sosu używam zarówno do burgerów naszykowanych z wołowiny , jak i tych z kurczaka, indyka i burgerów
Karo in the KitchenBurgery z cukinii, marchewki i sera Halloumi , jakie przedstawiałam Wam niedawno na blogu, zasmakowały nam tak bardzo, że postanowiłam zrobić wersje z tańszym i łatwiej dostępnym serem Mozzarella. Burgery wychodzą równie pyszne, a dzięki temu, że mozzarellę mamy zawsze w lodówce, często goszczą na naszym stole. Burgery z cukinii i mozzarelli są świetne na lunch, obiad lub kolację, a także(...)pyszne i tak trafione, iż trudno to opisać słowami. I nie próbujcie pomijać świeżej kolendry czy mięty, bo to już nie będzie to samo. Raz bowiem zrobiłam te burgery bez ziół i tak nam w daniu końcowym ich brakowało, że musiałam je posiekać i dodać do dressingu :) No i nie zapominajmy o właściwościach zdrowotnych kolendry (zaliczanej do grupy superfood
Moja Delicjaostatnim czasie burgery stały się naprawdę modne! I nie mówię tu o obciekających tłuszczem bułach z dobrze nam znanych sieciówek, ale o prawdziwych burgerach - z dobrą, chrupką bułką, wysmażonym mięsem, całą gamą kolorowych warzyw i zwieńczającym wszystko aromatycznym sosem. Otwieranych jest coraz więcej lokali tego typu, ponieważ z jednej strony to nadal fast food, ale jednak całkiem zdrowy i przede(...)zastanawiasz się 'jak to ugryźć'. Pomimo tego, że ruch to zdrowie i miło czasem wyjść na obiad na miasto, to dziś polecam Ci zostać w domu i samemu przygotować burgery w bardzo łatwy sposób. Są przepyszne, sycące, a kombinacji jest bez końca... mięsne, wegańskie, co kto woli! Mniam! Składniki (3 porcje): bułeczki hamburgerowe 0,5kg mięsa mielonego 2 ząbki czosnku
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńSłodka marchewka oraz masło orzechowe z dodatkiem orzeźwiającej kolendry i pikantnej nutki chilli - tak właśnie wygląda nasz najnowszy efekt z posiedzenia w kuchni. Zapraszamy Was na pyszne burgery! Burger marchewkowy z masłem orzechowym Przepis na 4 burgery Potrzebujemy: 3 duże marchewki 2 kopiaste łyżki masła orzechowego ( u nas bez soli i cukru od Primavika ) 1,5-2 łyżeczki zmielonych ziaren(...)odparowała, a smaki sobą przeszły. Gotowe warzywa wrzucamy do miski, dodajemy masło orzechowe, przyprawy, mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę wody. Formujemy burgery i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Odsączamy na ręczniku papierowym. Voilà! Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleczas pikników, grillowania i wypadów za miasto. Jak ten czas można sobie umilić od strony kulinarnej? Na przykład takimi oto burgerami! Możemy je zrobić w domu i zabrać ze sobą albo przygotować wszystkie składniki i upiec później na grillu. Na orzeźwienie zaś proponuję sezonową lemoniadę z miętą i truskawkami. To jak, gotujemy i ruszamy na piknik, co nie? ;) * SKŁADNIKI(...)osób Burgery: 400 g tuszy z łososia (bez skóry) 4 pomidory suszone ½ czerwonej cebuli 1 łyżeczka bułki tartej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka sosu Worcestershire odrobina wasabi w proszku olej kokosowy pieprz, sól Sos miodowo-musztardowy: 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego Dodatki: 4 plastry świeżego ananasa 4 liście sałaty 4 plasterki pomidora
Food SquareLubicie nieco poeksperymentować w kuchni? Jeśli tak jak my, macie czasami ochotę na niecodzienne danie, które zadziwia już samym wyglądem, to burger jaglano-buraczany w tofu jest pozycja obowiązkową. Przekonajcie się sami, jak cudownym połączeniem jest to danie :) Burger jaglano-buraczany w tofu Przepis na ok. 6 burgerów Potrzebujemy: 3 kostki tofu naturalnego (z tego wyjdzie nam 6 małych burgerów
Bananowe Polektóre nasyci wasze brzuchy i rozsmakuje podniebienie. Dal z soczewicy jest nie tylko prosty, łatwy i przyjemny, ale przede wszystkim niesamowicie smaczny :D Przepis: Najprostszy dal z soczewicy 5. Burgery Dla wszystkich fanów fast foodu burgery do buły, bądź kotlety do kaszy/ziemniaków. Jak kto lubi :) Proponujemy kilka opcji: Przepis: Burgery z ciecierzycy , Tofu-burger w różowej bułce , Burger jaglany
Bananowe PoleBurgerów nigdy za wiele! Dzisiaj kolejny pomysł, tym razem z ciecierzycy. Wśród naszych przepisów na burgery jeszcze takiego nie było, więc zapraszamy do wypróbowania :) Burgery z ciecierzycy Przepis na ok. 8 sztuk Potrzebujemy: - 1 szklanka nieugotowanej ciecierzycy - ok. 5 sztuk suszonych pomidorów w zalewie z oleju - pęczek natki pietruszki - pół cebuli - 2 łyżki mąki - odrobina oliwy - 3/4 łyżeczki kolendry(...)rękami - dodajemy nasze składniki i przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, które obtaczamy dodatkowo w męce i smażymy na rozgrzanym oleju. 4. Gotowych kotletów używamy jako wkładki do burgera, bądź jako dodatku do ziemniaków etc. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleJeden z przepisów przetestowanych podczas warsztatów kulinarnych " Z E.Wedel w kuchni". Soczyste warzywa, świeże zioła, chrupiące sezamki i ciemne kakao, które znakomicie komponuje się z burakiem. Buraki na burgery mogą być gotowane lub pieczone, choć my zdecydowanie wolimy pieczone. W przepisie znajdziecie podstawowy zestaw przypraw ale w swojej kuchni możecie zaszaleć :). Sprawdzi się marokańska przyprawa do mięsa mielonego, francuska(...)przyprawy", wszelkiego rodzaju masale... lub wasza własna kombinacja, nie żałujcie, burgery powinny być dobrze doprawione. Odpowiednią konsystencję uzyskacie dodając miej lub więcej bułki i mąki. Możecie też dodać 1 i 1/2 łyżki siemienia lnianego, wcześniej zmielonego i namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody lub jedno jajko jeśli burger nie musi być wegański. Jak przygotować kakaowe bułki do burgerów w kolejny
SzczyptaSmaQkaca:-) Imprezy do wczesnych godzin rannych mogą pozostawić skutki uboczne w postaci bólu głowy. Według mnie jednym z najlepszych lekarstw na tę dolegliwość jest zdrowe, pełne wartości odżywczych jedzenie. Burgery z indyka są dobrą alternatywą standardowych burgerów. Dodałam do nich warzywa aby zmaksymalizować ilość witamin. Na 5 burgerów: 200 g piersi z indyka 1/3 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku(...)przecieru pomidorowego 3 plasterki miękkiego sera (ja miałam danish blue ale można dodać brie) 3 plastry prosciutto albo innej szynki tego typu sól i pieprz mąka bezglutenowa do obtaczania burgerów oliwa z oliwek do smażenia Pokrój pierś z indyka na mniejsze kawałki i wrzuć do malaksera z resztą składników. Miksuj na dosyć gładką masę. Zwilżonymi rękoma formujemy burgery i obtaczamy
Smaki Przyprawy i KoloryDobrego burgera nie jest łatwo zrobić. Jednak weganie mają większe pole do popisu przy burgerach niż mięsożercy. Raz zrobią burgera z tofu raz z batatów a innym razem z seitanu. Często jest tak, że burger nie smakuje jak kulinarne niebo. Czasem bułka jest zła a czasem kotlet. Więc jak stworzyć perfekcyjnego burgera? Koniecznie potrzebujemy pysznej chrupiącej bułki, buraczków, domowych
wegetalerzedolewamy bulion warzywny i mleczko kokosowe. Całość miksujemy blenderem na gładką masę, ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Zupka jest naprawdę bardzo sycąca i przede wszystkim smaczna! 5. Burger, czyli wegański fast food w wersji slow Żeby nieco urozmaicić swoje posiłki obiadowe śmiało polecam wypróbowanie burgerów własnej roboty. Wiadomo, że szybciej i wygodniej jest kupić gotowe, ale te przygotowane(...)domu smakują równie dobrze i wcale nie zajmują aż tyle czasu :) Na blogu pojawiły się dwa przepisy na burgery, zapewne będzie więcej, świetne przepisy znajdziecie też właśnie na blogu Jadłonomii czy w innych zakątkach internetu. Tymczasem polecamy nasze opcje burgerkowe: burgera ziemniaczanego z komosą ryżową czy bóbgera, czyli burgera z bobem . Enjoy! :) Maugo&Paszko
Bananowe Polewpisem chcemy rozpocząć cykl, który mamy nadzieję ciągnąć jakiś dłuższy czas. Cykl poświęcony burgerom. Wiem, że domowe burgery zwykle z grillem się kojarzą, ale można też smażyć je po prostu na patelni. Więc jesienią też się da. Smażyć, jeść i wspominać lato. Które wkrótce przecież znowu nadejdzie :) Plan więc mamy taki, że najpierw podamy wam przepisy na najpotrzebniejsze rzeczy(...)których burgery istnieć by nie mogły, a potem jedziemy z samymi burgerami właśnie. Teraz będzie keczup, potem domowy majonez i frytki. Tak, przepis na frytki. Bo zrobić dobre frytki to też trzeba umieć :) No i oczywiście będzie też przepis na idealne burgerowe bułki. Bo bez nich ani rusz. 500 g dojrzałych pomidorów (ewentualnie z puszki - poza sezonem) 1 posiekana
Marder&Marder ManufactureWczoraj pisałem, że zaczynamy cykl przepisów na burgery. Ale zanim pojawią się właściwe burgery, to najpierw będzie kilka przepisów na "dodatki", które są niezbędne w każdym burgerze. Wczoraj był keczup, dzisiaj majonez. Bo ani bez keczupu, ani bez majonezu (najlepiej takich domowych właśnie) idealny burger nie istnieje. Warto poświęcić parę chwil i zrobić takie domowe sosy, bo są naprawdę pyszne(...)Dodajemy sól i pieprz. Jak uzyskamy konsystencję majonezu to dodajemy ocet winny, mieszamy jeszcze przez chwilkę i gotowe. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden
Marder&Marder ManufactureDzisiaj kolejne podejście do hamburgera. Ten z zeszłej niedzieli ( KLIK ) był pyszny więc nie ustajemy w bojach, chcemy więcej i smaczniej! :) Tym razem amerykański klasyk, typowy burger zza oceanu, w bułce obsypanej sezamem, z pikantnym kotletem z przyprawą cajun. Z bogatymi dodatkami. Tak żeby nikt nie wyszedł od nas głodny. bułki hamburgerowe z sezamem (z TEGO przepisu(...)ogórka na plasterki, cebulę w krążki. Cebulę podsmażamy na oleju z odrobina soli i pieprzu. Zdejmujemy z patelni i pozwalamy przestygnąć. Mielone mięso solimy i dodajemy przyprawy cajun. Formujemy burgery nieco większe od bułki. Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia
Marder&Marder Manufacturenaprawdę niewiele mają one wspólnego z rynkowymi odpowiednikami i co do "fast" też mam spore wątpliwości :) to maluchy pożerają wzrokiem i zjadają z apetytem serwowane zdrowe wersje upragnionych burgerów. Składniki: szklanka ciecierzycy jajko cebula biała cebula czerwona ogórek kiszony pomidor sałata zielona cebulka majonez i keczup 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki kuminu pieprz i sól do smaku(...)parzonego i obranego pomidora i ogórka kiszonego w plasterki. Czerwoną cebulę kroję w piórka i karmelizuję z łyżeczką cukru. Sałatę myje i osuszam ręcznikiem kuchennym. Z masy formuję cztery burgery i smażę na przesmarowanej olejem blasze około 7 minut z każdej strony. Przekrojone bułki wkładam na kilka minut do gorącego piekarnika. Spód ciepłej bułki smaruję cienką warstwą majonezu, nakładam sałatę
Magiczna kuchnia Dariikaca:-) Imprezy do wczesnych godzin rannych mogą pozostawić skutki uboczne w postaci bólu głowy. Według mnie jednym z najlepszych lekarstw na tę dolegliwość jest zdrowe, pełne wartości odżywczych jedzenie. Burgery z indyka są dobrą alternatywą standardowych burgerów. Dodałam do nich warzywa aby zmaksymalizować ilość witamin. Na 5 burgerów: 200 g piersi z indyka 1/3 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku(...)przecieru pomidorowego 3 plasterki miękkiego sera (ja miałam danish blue ale można dodać brie) 3 plastry prosciutto albo innej szynki tego typu sól i pieprz mąka bezglutenowa do obtaczania burgerów oliwa z oliwek do smażenia Pokrój pierś z indyka na mniejsze kawałki i wrzuć do malaksera z resztą składników. Miksuj na dosyć gładką masę. Zwilżonymi rękoma formujemy burgery i obtaczamy
Kulinarna rozmowamożna używać „zamiast wołowiny” zaczyna się ciekawie. Całość jest wegańska. I zawiera aż 7,9g błonnika na 100g. Producentom tego spożywczego dzieła udało się nawet upodobnić go do wołowego burgera. I właśnie w tej formie jest on sprzedawany. Co do smaku, napiszę wprost: dla mnie bomba! Ale zaznaczę, że nie w kontekście porównania z prawdziwą wołowiną, bo wołowe burgery(...)moim menu. Skład produktu też wygląda dobrze. Poza wspominanym błonnikiem, żelazem i B12, burger „zamiast wołowiny” Goplant, składa się z wody, białka z soi i pszenicy, oleju kokosowego i słonecznikowego, metyloceluloza jako zagęstnika, sproszkowanego buraka, soli, przypraw, skrobi pszennej oraz ekstraktu ze słodu jęczmiennego. Mój sposób przygotowania burgera „zamiast wołowiny” został zainspirowany przez pewną panią w piekarni. Chciałem kupić dobre
Fleksitarianizm.plzdrowe potrawy. Dzisiaj polecamy zestaw pomysłów co zrobić z kaszy, głównie dania typu risotto. Sposobów na wykorzystanie kaszy jest jednak znacznie więcej. Na naszym blogu znajdziecie sporo przepisów na burgery z kaszy i mięsa. Polecamy! Tymczasem trzymajcie się zdrowo i odżywiajcie się zdrowo! Kaszotto z boczniakami i marchewką Kaszotto z boczniakami ma przyjemny orzechowo-słodki smak za sprawą kaszy(...)Pieczone pęczotto jest daniem nadzwyczaj prostym: wstawiasz kaszę do piekarnika i czekasz aż się zrobi. A warto czeka, bo jest to potrawa bardzo aromatyczna, smaczna i sycąca. Zobacz przepis Burgery z indyka i pęczaku Bardzo smaczne i bardzo treściwe hamburgery z pęczaku i mielonego mięsa. Dwa takie burgery w bułce i obiad masz z głowy. Zobacz przepis Gryczanki, czyli kotlety
Niedzielny kucharzafrykańskiej zboża jak np. sorgo i proso. Nawet jeśli często używaliście tego drugiego, to zapewniam Was, że nie było ono jeszcze niedawno tak popularne jak jest teraz. inne smaki burgerów - w skrócie, nie tylko HAM burger, ale też inne burgery, głównie roślinne (patrz punkt 1). Bardzo modne stają się grzyby, ale mając na uwadze, że po wprowadzeniu przepisu, w myśl(...)plastikowych. Nie wiem czy to coś da, ale ważne, że konsument ma nadzieję, że da, a to on wyznacza trendy. Tradycyjnie postanowiłem przygotować coś zgodnego z obecnymi trendami, czyli burger groszkowo jaglany z hummusem z fasoli :) Składniki: - groszek konserwowy - kasza jaglana - fasola - cytryna - olej - papryka słodka - czosnek granulowany - marchewka Wykonanie: Pół woreczka kaszy jaglanej gotujemy i miksujemy z puszą groszku
Kryzysowa Książka KucharskaBurgery jakiś czas temu zrobiły furrorę w Polsce i namnożyło się wszędzi burgerowni różnego typu. I nic dziwnego bo to wdzęczne dość danie, które pozwala na dużo kreatywności i dostosowania do indywidualnych smaków i preferencji. Burgery można robić z mięsa, ryb, kasz, strączków a dodatki i sosyto już co tylko podpowiada fanazja. Dziś proponuję burger z tuńczyka z puszki(...)Burger z tuńczyka z avocado i majonezowym sosem Porcja dla 2 osób Składniki: Burger: 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej 1/2 szklanki płatków owsianych 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki sosu chilli sól, pieprz do obtaczania: nasiona sezamu do smażenia: olej Do podania: bułki, avocado pokrojona cienko czerwona cebula 4 łyżki majonezu
Smaczny zeszytjakiegoś czasu zdecydowanie większą ochotę mam na dania ostre, niż na słodkości ( czy to oznaka nadchodzącej zimy?! #strach ). Tydzień temu pokazałam Wam genialny przepis na pyszne wegetariańskie burgery, które zrobiły furorę! Dziś mam dla Was przepis na równie pyszne, ale tym razem mięsne burgery przygotowane trochę w orientalny sposób nawiązujący do mojej ukochanej, tajskiej kuchni. Soczysty, aromatyczny kotlet, chrupiąca świeża(...)bułka, warzywa i duża ilość ciągnącego się sera – czyż nie cieknie Ci ślinka od samego patrzenia?! Powinna! Do zrobienia domowych burgerów zainspirowała mnie współpraca z marką BLAUPUNKT i nowy sprzęt, który trafił do mojej kuchni. Tym razem szeregi sprzętów zasiliła MASZYNKA DO MIELENIA . To chyba jedyny sprzęt, którego jeszcze nigdy nie miałam w swojej kuchni – serio! Śmiałyśmy się
Ostra na Słodkonieprawdopodobnie? To mit! Gotując w domu, możesz stworzyć mniej kaloryczne wersje swoich ulubionych potraw z restauracji szybkiej obsługi. Dzięki sprytnym sztuczkom i odpowiednim produktom nawet burger może stać się lekkostrawnym daniem. Wypróbuj przepis na smaczne, domowe danie typu fast food. Składniki: Bułki ( około 6 bułek) 1/2 kostki świeżych drożdży 250 ml mleka(...)pół pszennej oraz pełnoziarnistej) 1 łyżka brązowego cukru 80 g masła 2 jajka szczypta soli na wierzch: 1 roztrzepane jajko, ziarenka sezamu lub czarnuszki Burgery (około 3 burgery) 400 g mięsa mielonego wołowego 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, po około 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
Wymiar Zdrowianieprawdopodobnie? To mit! Gotując w domu, możesz stworzyć mniej kaloryczne wersje swoich ulubionych potraw z restauracji szybkiej obsługi. Dzięki sprytnym sztuczkom i odpowiednim produktom nawet burger może stać się lekkostrawnym daniem. Wypróbuj przepis na smaczne, domowe danie typu fast food. Składniki: Bułki ( około 6 bułek) 1/2 kostki świeżych drożdży 250 ml mleka(...)pół pszennej oraz pełnoziarnistej) 1 łyżka brązowego cukru 80 g masła 2 jajka szczypta soli na wierzch: 1 roztrzepane jajko, ziarenka sezamu lub czarnuszki Burgery (około 3 burgery) 400 g mięsa mielonego wołowego 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, po około 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
Wymiar Zdrowiapozbawia chrupkości, z której odziera go gotowanie. Razem z pieczonymi pulpetami z mielonego mięsa i parmezanu, podlany niewielką ilością sosu marinara tworzy doskonałą bazę pysznego spaghetti. Zobacz przepis Wtorek: Burgery z boczniaków, kaszy i fasoli Jeśli ktoś Was krzywi się na hasło „wegetariańskie hamburgery”, to najwyższy czas zaprzyjaźnić się z nimi, wypróbowując ten przepis. Burgery z boczniaków, kaszy gryczanej(...)czerwonej fasoli to danie, obok którego nie można przejść obojętnie. Kto kocha mięsne burgery, pokocha również ich wegetariańską wersję. Zobacz przepis Środa: Polędwiczki drobiowe z brzoskwiniami Nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy brzoskwinie, dlatego w tym planie posiłków na tydzień dorzuciliśmy je do klasycznego dania: kurczaka w sosie buffalo. Jest to amerykańska, doskonała metoda pieczenia/smażenia, polegająca
Niedzielny kucharzPyszne i bardzo treściwe hamburgery z pęczaku i mielonego mięsa. Dwa takie burgery w bułce i obiad masz z głowy. Czas : 45 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Jak zrobić hamburgery z pęczaku? Burgery z pęczaku najlepiej smakują z dodatkiem grzybów suszonych, wcześniej namoczonych. Jeśli nie macie takich grzybów, najlepiej zastąpić je boczniakami. Jeśli i tych nie możecie dostać(...)mięsem mielonym). Zmiksuj na dość gładką masę. Krok 3 Przełóż kaszę do misy, dodaj do niej mielone mięso. Wbij jajo, dodaj łyżkę majonezu i wymieszaj całość. Formuj okrągłe burgery, obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i smaż na nim kotlety na średnim ogniu – około 4 minut z każdej strony. Burgery z pęczaku z bułkach
Niedzielny kucharzPyszne i bardzo treściwe hamburgery z pęczaku i mielonego mięsa. Dwa takie burgery w bułce i obiad masz z głowy. Czas : 45 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Jak zrobić hamburgery z pęczaku? Burgery z pęczaku najlepiej smakują z dodatkiem grzybów suszonych, wcześniej namoczonych. Jeśli nie macie takich grzybów, najlepiej zastąpić je boczniakami. Jeśli i tych nie możecie dostać(...)mięsem mielonym). Zmiksuj na dość gładką masę. Krok 3 Przełóż kaszę do misy, dodaj do niej mielone mięso. Wbij jajo, dodaj łyżkę majonezu i wymieszaj całość. Formuj okrągłe burgery, obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i smaż na nim kotlety na średnim ogniu – około 4 minut z każdej strony. Burgery z pęczaku z bułkach
Niedzielny kucharzpozbawia chrupkości, z której odziera go gotowanie. Razem z pieczonymi pulpetami z mielonego mięsa i parmezanu, podlany niewielką ilością sosu marinara tworzy doskonałą bazę pysznego spaghetti. Zobacz przepis Wtorek: Burgery z boczniaków, kaszy i fasoli Jeśli ktoś Was krzywi się na hasło „wegetariańskie hamburgery”, to najwyższy czas zaprzyjaźnić się z nimi, wypróbowując ten przepis. Burgery z boczniaków, kaszy gryczanej(...)czerwonej fasoli to danie, obok którego nie można przejść obojętnie. Kto kocha mięsne burgery, pokocha również ich wegetariańską wersję. Zobacz przepis Środa: Polędwiczki drobiowe z brzoskwiniami Nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy brzoskwinie, dlatego w tym planie posiłków na tydzień dorzuciliśmy je do klasycznego dania: kurczaka w sosie buffalo. Jest to amerykańska, doskonała metoda pieczenia/smażenia, polegająca
Niedzielny kucharzpozbawia chrupkości, z której odziera go gotowanie. Razem z pieczonymi pulpetami z mielonego mięsa i parmezanu, podlany niewielką ilością sosu marinara tworzy doskonałą bazę pysznego spaghetti. Zobacz przepis Wtorek: Burgery z boczniaków, kaszy i fasoli Jeśli ktoś Was krzywi się na hasło „wegetariańskie hamburgery”, to najwyższy czas zaprzyjaźnić się z nimi, wypróbowując ten przepis. Burgery z boczniaków, kaszy gryczanej(...)czerwonej fasoli to danie, obok którego nie można przejść obojętnie. Kto kocha mięsne burgery, pokocha również ich wegetariańską wersję. Zobacz przepis Środa: Polędwiczki drobiowe z brzoskwiniami Nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy brzoskwinie, dlatego dorzuciliśmy je do klasycznego dania: kurczaka w sosie buffalo. Jest to amerykańska, doskonała metoda pieczenia/smażenia, polegająca na tym, że w końcowej fazie mięso obtaczane
Niedzielny kucharzMagda Jeśli do tej pory uważaliście, że najlepsze burgery są te wołowe, to polecam zmienić zdanie i spróbować tych z chrupiącymi kotletami drobiowymi z cukinią. Brzmi nietypowo jak dla burgera, ale jeden kęs wystarczy – chrupiący z wierzchu, a soczysty we wnętrzu kotlet, ciągnący ser, chrupiąca sałata oraz zielony ogórek i ulubiony sos. Ten zestaw musi być pyszny, potwierdza(...)moja rodzina, która na łebka zjadła po dwa takie meeega burgery. Składniki (na 4 duże burgery): 2 filety z kurczaka średniej wielkości cukinia 1 duża cebula panierka panko lub płatki kukurydziane sól i pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: 4 bułki na burgery około 8 liście chrupiącej sałaty – użyłam rzymskiej 4 plasterki żółtego sera 2 łyżki majonezu ulubiony
Smaczna Stronachęci przekazania jakieś idei to już gorzej. Osobną kategorią są ci, którzy na opowiadaniu głupot zarabiają pieniądze, tych to nawet rozumiem, dlatego nie o nich tym razem. Przykłady? Burgery. Burger wzięło się od słowa hamburger, a on sam od miasta portowego w Niemczech znanego z prostytutek. Hamburger musi być wołowy. Bez dwóch zdań. Natomiast powstały różne inne wariacje tego(...)kotleta i tak burger oznacza formę podania dania, a wszelkie przedrostki materiał, z którego zostały wykonane. Tak powstał fishburger, a potem inne. Są też vegeburgery, których przedrostki wskazują, że materiał z którego zostały wykonane to nie-mięso. Ilekroć gdzieś na portalu społecznościowym trafia się taka informacja, to padają głosy - co to za burger bez mięsa? Ludzie, serio? Abstrahując od faktu
Kryzysowa Książka KucharskaBurgery wegańskie – super smaczne, bardzo polecam. Poszczególne składniki do ich przygotowania – sos z bakłażana, konfiturę z cebuli, kotlety warzywne można przygotować sobie nawet kilka dni wcześniej. Smaczne i na ciepło i na zimno. PRZEPIS NA BURGERY WEGAŃSKIE Składniki na burgery wegańskie: 4 bułki 4 kotlety warzywne – przepis 8 łyżek sosu z bakłażana baba ghanoush – przepis(...)łyżki konfitury z cebuli – przepis świeże liście szpinaku Jak zrobić burgery wegańskie: Bułki przecinamy na połówki i grillujemy (lub podgrzewamy w piekarniku). Kotlety podgrzewamy w piekarniku lub grillujemy. Bułki smarujemy sosem z bakłażana, przekładamy listkami szpinaku, wkładamy między nie kotleta i konfiturę z cebuli. Artykuł Super Burgery wegańskie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujebędę ukrywać, że bardzo czekałam na ten dzień. Może Ci się wydać to dziwne bądź głupie, że tak się ekscytuję otwarciem nowego lokalu sieci serwującej burgery. Rozumiem to i nie neguję! Sama uważam, że może czasami przesadzam z okazywaniem tej radości. Jednak Max Burgers nie jest dla mnie tylko miejscem serwującym smaczne dania – jest też swego rodzaju symbolem, namiastką(...)ukochanej Szwecji, przywołuje wspomnienia . Bo to nie jest tak, że mam obsesję na punkcie burgerów. W 9 na 10 przypadków zamiast niego wybiorę hot doga – czy „zwykłego” w IKEA, czy z wymyślnymi dodatkami, a może w formie tunnbrödsrulle . Zaskoczenie? Dlaczego więc tak się przy tym Maxie upieram? Co jest w nim takiego nadzwyczajnego? Smak. Jakość. Podejście
SandraFrej.comgłówkować co zaproponować im do zjedzenia. Posiłki dla dzieci na różnego rodzaju uroczystości powinny nie tylko dobrze smakować ale również ciekawie wyglądać, być atrakcją dla uczestników imprezy. Przygotowałam burgery dla dzieci z chrupiącymi chipsami z buraka i cukinii, frytkami z batatów, ośmiorniczkami z parówek z szynki - Henryk Kania i ketchupem z mango. Bułeczki zrobiłam samodzielnie, bo wiadomo(...)utwierdziło mnie w przekonaniu, że dzieci lubią warzywa, tylko trzeba im je ciekawie przemycać. Ketchup z mango to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego. Polecam przepis bo burgery zniknęły szybciutko! PRZEPIS NA BUŁKI DO BURGERÓW: - 400 g mąki pszennej tortowej - 350 ml letniego mleka - 2 czubate łyżki masła - 1/6 łyżeczki soli - łyżka sezamu - 40 g drożdży świeżych - jajko
SMYKWKUCHNIgalerii. Choć przeważnie zdecydowanie staram się dbać o to co jemy. Nie lubię jednak wpadać w skrajności. I zamiast tradycyjnego obiadu z dwóch dań serwuję czasem moim chłopcom domowe burgery . Do ich zrobienia zainspirowała mnie ostatnio Aga z bloga Super dzieciaczki, która pokazała takie domowe pyszności na swoim fanpage’u. A że ja ostatnio miewam wilczy apetyt nie mogłam(...)przypadku były to: pomidory czerwona papryka ogórki ogórki konserwowe sałata (najlepiej karbowana) lub kapusta pekińska szczypiorek Dodatkowo przydadzą się także prażona cebulka oraz topiony ser w plasterkach Kotlety do burgerów robię podobnie jak kotlety mielone z tą różnicą że na kg mięsa dodaję 3 duże łyżki musztardy. Tak więc mieszam ze sobą dokładnie: mięso, podsmażoną lekko drobno pokrojoną cebulę, jajko
Arbuziakiserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Domowe burgery chodziły za nami już od dawna i tak mięliśmy na nie ochotę, że po mimo jesienno-zimowej pogody, postanowiliśmy odpalić grilla. Nasz przepis to delikatna wariacja w temacie burgerów(...)paprykę kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie łączymy je z mięsem, solą, pieprzem i mixem przypraw, dokładnie mieszając. Całość formujemy w płaskie, nie za duże burgery (tak by zmieściły się do bułek) i wrzucamy na rozgrzany ruszt. Grillujemy na mocnym żarze, w wysokiej temperaturze, uważając, żeby nie przypaliły się za bardzo. Nam zajęło
Związek na patelnisię do jakiegoś baru, ale szczerze powiem, że wolę przygotować dobrego hamburgera w domu. Ten prawdziwy jest z wołowiną.Wystarczy kawałek dobrego antrykotu, karkówki lub szpondra by powstał pyszny burger. We wpisie znajdziecie kilka wskazówek, aby burger był naprawdę pyszny i wyjątkowy. Składniki: 400 g antrykotu, karkówki lub szpondra wołowego sól, pieprz 4 bułki hamburgerowe z sezamem pomidor ogórek- najlepszy(...)łyżek, majonez- 3 łyżki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz Wykonanie: *Mięso mielimy w maszynce przez sitko o średnich otworach, mielimy tylko raz, bo to mięso do burgera nie na klopsa. Mięsa nie doprawiamy, delikatnie przemieszamy, formujemy kotlety. Gotowe smażymy bez tłuszczu: na grillowej patelni, lub w opiekaczu do mięsa. Solimy mięso przed położeniem na rozgrzaną patelnię
Z Majeczką w kuchniduet. Ciabattę posmarowałam domowej roboty smakową oliwą z bazylią, czosnkiem i płatkami chilli, dzięki czemu kanapki są aromatyczne i lekko pikantne. Do przygotowania panini wykorzystałam nowość - ser Burger&Toast od Hochland. To specjalny gatunek sera Cagliata, który idealnie się topi i rewelacyjnie sprawdza w daniach na ciepło. Ciekawostką jest, że ser typu Cagliata stanowi półprodukt do produkcji(...)sera mozzarella, zaś z serwatki, która zostanie po jego wytworzeniu, robi się ser ricotta. Jak się domyślacie, ser Burger & Toast przeznaczony jest do przygotowywania burgerów i tostów, a także zapiekanek, grzanek oraz innych gorących dań. W kanapkach panini sprawdza się idealnie - ładnie topi, pozostaje ciągnący i aromatyczny. Sprzedawany jest w formie grubych plastrów, które tylko czekają, aby roztopić
Chilli Czosnek i OliwaBurgery z cukinii to kolejna wege-alternatywa dla tradycyjnych burgerów. Ich bazę stanowi cukinia, ale nie brakuje w nich pachnących świeżych ziół, a całość jest całkowicie bezglutenowa – jeśli ktoś chce wiedzieć Burgery te zarówno pasują właściwie do każdego rodzaju pieczywa, jak i na imprezowy stół Polecam! Składniki: 2-3 cukinie (500 g) 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku(...)mieszamy. Odstawiamy na około 5 minut – w tym czasie cukinie puszczą znowu sok. Następnie dodajemy mąkę jaglana i ryżową, doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy. Dłońmi formujemy burgery i smażymy na rozgrzanym oleju aż będą zarumienione z obu stron. Podajemy w ulubionym pieczywie z ulubionymi warzywkami Smacznego! Artykuł Burgery z cukinii pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plMój przepis na burgery ze śledzi nie jest oczywisty, bo do ryby dodałam suszone owoce. Taki kotlet nadaje się zarówno na obiad z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, jak również do buły, jako składnik pożywnej kanapki (fishburgera). Burgery ze śledzi powstały dosyć spontanicznie. Kupiłam tuszki śledzi, miałam je upiec, ale jakoś zupełnie nie miałam ochoty na pieczone śledzie. Tego dnia(...)dodać do mięsa. Ja użyłam suszonej śliwki, ale z pewnością świetnie się sprawdzi żurawina czy rodzynki. Pęczek pietruszki posiekać razem z łodyżkami. Połowę natki dodać do masy na rybne burgery. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować 4 płaskie kotlety (bez dodatku jajek ani bułki tartej) i smażyć je po około 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Warto
DietologNasz burger z kurczakiem to zdrowa alternatywa dla dań typu... Artykuł BURGER Z KURCZAKIEM I SOSEM Z AWOKADO pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEmięso i nie, nie uważam, że burger zrobiony w domu z dobrej jakości mięsa to zło (oczywiście inne zdanie mam na temat burgerów kupionych w przypadkowych barach), ale lubię wegańskie i wegetariańskie pozycje. Przyznam nawet, że czasami te zamienniki smakują mi bardziej niż oryginalne dania z tradycyjnych receptur. Burgery z buraczków i kaszy jaglanej są tego najlepszym przykładem. Nieprzyzwoicie pyszne(...)samych zdrowych, wartościowych składników i gwarantuję, że taką jedną naszprycowaną warzywami bułą można się porządnie najść. Wpadnijcie również po przepis na WEGEBURGERY Z MARCHEWKI, PIETRUSZKI I SELERA Składniki (10 burgerów): Kotlety: 1 i 1/2 szklanki startych na drobnych oczkach buraków czerwonych 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżki mąki jaglanej 1/2 szklanki ziaren
Fitsweet.meCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na wegetariańskie burgery z batatów oraz kaszy kuskus. Do przygotowania 4 burgerów potrzebujemy: - 1 batata - pół szklanki kaszy kuskus - 1 łyżkę pasty sezamowej tahini - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki bułki tartej - 1 łyżkę mąki - garść posiekanej kolendry - po 1 łyżeczce kuminu, granulowanego czosnku oraz wędzonej słodkiej papryki - szczyptę chili - sól i pieprz do smaku - olej(...)Batata zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 50 minut. 2. W tym czasie myjemy oraz kroimy wszystkie dodatki do burgera. U mnie była to rukola, pomidorki koktajlowe, kiełki rzodkiewki oraz ser cheddar. 3. Następnie przygotowujemy ulubiony sos. Do burgera z batatów w szczególności polecam guacamole , ale pasować też będą
Bez CebuliMega pyszne wege burgery z ciecierzycy, które zasmakują również mięsożercom :) Można je podać z ulubioną sałatką lub razem z bułką i warzywnymi dodatkami - koniecznie wypróbujecie przepis - jest smacznie i zdrowo! SKŁADNIKI (na 6 kotlecików - 1 szt. -177 kcal) 500 g ciecierzycy z zalewy 50 g kaszy(...)cebulą i marchewką. Odstawiamy na kwadrans. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem (180 stopni bez). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy z masy 6 kotletów, które spłaszczamy tworząc burgery. Pieczemy przez około 40 minut (w połowie czasu przewracamy na drugą stronę). Ulubioną bułkę przekrawamy na pół (możemy podgrzać lub chwilkę opiec), smarujemy dipem z awokado, układamy rukolę, ciecierzycowego burgera
Moje Kuchenne Rewelacjemięso i nie, nie uważam, że burger zrobiony w domu z dobrej jakości mięsa to zło (oczywiście inne zdanie mam na temat burgerów kupionych w przypadkowych barach), ale lubię wegańskie i wegetariańskie pozycje. Przyznam nawet, że czasami te zamienniki smakują mi bardziej niż oryginalne dania z tradycyjnych receptur. Burgery z buraczków i kaszy jaglanej są tego najlepszym przykładem. Nieprzyzwoicie pyszne(...)samych zdrowych, wartościowych składników i gwarantuję, że taką jedną naszprycowaną warzywami bułą można się porządnie najść. Wpadnijcie również po przepis na WEGEBURGERY Z MARCHEWKI, PIETRUSZKI I SELERA Składniki (10 burgerów): Kotlety: 1 i 1/2 szklanki startych na drobnych oczkach buraków czerwonych 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżki mąki jaglanej 1/2 szklanki ziaren
Fitsweet.meoraz Szczecinie, jak również odbył się w Olsztynie, Bydgoszczy i Toruniu. Po raz pierwszy zawita do Gorzowa. Czekać będą na nas smaki z różnych stron świata: od dobrze znanych burgerów i domowych zapiekanek, po specjały kuchni węgierskiej, hiszpańskiej, aż po kuchnię indyjską czy japońska. Na gości czekać będzie muzyka, miejsca siedzące i namiot konsumpcyjny (na wypadek niepogody Zapowiada się(...)pyszne powitanie wiosny, a ja zostałam zaproszona do kulinarnego patronatu tego wydarzenia 😊 Jakie atrakcje czekają na chętnych spróbowania food truck'owych przysmaków? Raminio Ramen Burger – burgery w japońskim makaronie Ramen Manufaktura Owoców w Czekoladzie Magic Fruits – owoce w czekoladzie Cubanos – kanapki w różnych odsłonach Fresh Donuts – amerykańskie pączki z dziurką Lubish Langosh – słowacki langosz Wheel Meal – kuchnia meksykańska Arabeska
Codzienna kuchnia niecodziennaWegetariańskie i wegańskie burgery podbijają restauracje i serca głodomorów spragnionych... Artykuł Burgery z quinoa z marynowaną cebulą pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEZimową, obiadową i głodną porą, sama myśl o BURGERACH Z... Artykuł Burgery z gorgonzolą i czerwoną kapustą pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEnadzieję, że zmienił się już pogląd przedstawiający burgery jako śmieciowe jedzenie niekoniecznie zdrowe. Uwielbiam burgery i bardzo często sama je robię, nie nazwałabym ich nigdy fast foodem gdyż zrobienie dobrego burgera od A do Z przez nas samych jest naprawdę czasochłonne..bułki, mięso sosy..ale efekt wart jest każdej minuty przygotowań. Dzisiaj chciałam Wam przedstawić przepis na genialne Buły(...)hamburgerów, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Przepis pochodzi z genialnej książki Veronique Cauvin pt. Burgery wszystkie smaki. Bułki z tego przepisu są dość czasochłonne gdyż potrzebują ok 1,5h na wyrośnięcie. Więc najlepiej będzie jeżeli przygotowanie burgerów zaczniesz od nich. W czasie gdy bułki będą wyrastać zajmij się mięsem, surówkami i sosami. Będziesz potrzebować
Wylizany Rondeldzisiaj mam przepis na wegańskie burgery! Zbierałam się do wypróbowania tego przepisu już od jakiegoś czasu, aż w końcu zmotywowana tym, że założyłam bloga zabrałam się do gotowania! Burgery są całkiem całkiem, ale spodziewałam się trochę innego smaku, gdyż, pewnie za sprawą marchewki są trochę słodkawe, ale bardzo mi się podoba smak świeżej kolendry. Składniki na 4 - 6 burgerów(...)przygotowanej fasoli dodać drobno posiekaną kolendrę, łyżkę sosu sojowego i podsmażoną cebulę z marchewką. Doprawić ostrą papryką i pieprzem cayenne. Dodać płatki owsiane. Wymieszać wszystko razem i uformować burgery, ułożyć na blaszce i włożyć do zamrażalnika na 30 minut, po tym czasie można je już smażyć na patelni i robić burgery! Ja do swoich użyłam sałaty, pomidora i czerwoną cebulę
Delusional TrineBurgery! Któż ich nie lubi? Każdy czasami ma ochotę zjeść fast fooda. Tak samo jest i z nami. Kiedy najdzie nas ochota i akurat mamy czas, zabieramy się za przygotowanie domowej wersji już nie fast, a bardzo slow fooda. Dzisiaj pokażemy Wam, jak wykonać takiego burgera samemu- zaczynając od bułki, a kończąc na sosie. Jako dodatek przygotujemy frytki. A więc(...)dzieła! WSKAZÓWKI: mięso - wołowina, nie może być sucha, najlepsza do burgerów jest karkówka, chociaż gotowe mielone też jest dobre, wystarczy do niego dodać kilka kropel oleju, bułki - my robimy podwójną porcję (12-14), bo zachowują świeżość kilka dni, a można je wykorzystać do przygotowania smacznego śniadania, frytki - użyliśmy batatów, bo akurat mieliśmy, ale jeśli komuś nie pasuje ich słodki smak
Kuchnia od dwojgaigdy nie przepadałam za tego typu jedzeniem, ale gdy pierwszy raz spróbowałam prawdziwego burgera (nie takiego z barów szybkiej obsługi) to naprawdę mi posmakował. Dziś zapraszam na burgera z łososiem oraz na wersję tradycyjną z mięsem wołowym. Należy pamiętać, że to danie nie nadaje się do eleganckiej konsumpcji :) Burger z łososiem /porcja na 2 burgery/ ok.250 g łososia świeżego(...)klik . Na płaskiej części bułki posmarować majonezem z anchois, położyć liść sałaty, zgrillowanego łososia, paski awokado, plaster pomidora i cebuli. To wszystko przykryć wierzchem bułki również posmarowanym majonezem. Burger z wołowiną /porcja na 4 osoby/ 500 g wołowiny z przerostem tłuszczu (np. karkówka,rostbef) 1 jajko bułki sezamowe sałata pomidor ogórek kiszony keczup, musztarda, majonez pieprz, sól Wołowinę zemleć
Biały fartuszekDOMOWE BURGERY to zdrowsza alternatywa burgerów z barów szybkiej obsługi. Możecie użyć swoich ulubionych dodatków i sosów w dowolnej ilości! Artykuł Domowe burgery pochodzi z serwisu MenMagazine
MenmagazineMięso wołowe, ser, bekon, pomidor, bułeczka z sezamem i sos BBQ kojarzy się z prawdziwym hamburgerem . Jednak ja wolę nieco zmodyfikowane wersje tej kanapki. Dzisiaj przedstawiam przepis na burgera z czarnej fasoli i quinoa podanej z hummusem, słodką cebulką i liśćmi sałaty zamiast bułki. Muszę przyznać, że ta zdrowsza, wegańska wersja tradycyjnego hamburgera jest o wiele lepsza i jej smakiem(...)zaskoczysz wszystkich, których obdarzysz tym daniem. Nawet najwięksi wielbiciele mięsa wołowego polubią tę potrawę! ‚Hamburger’ porcja dla 4 osób Składniki: burger: 50 g komosy ryżowej puszka czarnej fasoli 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego lub bez cukru 2 daktyle 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego 1,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki 3 łyżki oliwy sól, pieprz hummus: przepis znajdziecie w poprzednich postach
JaglusiaPyszne domowe burgery to znakomita propozycja dla wielbicieli fast foodów a także lepsza, smaczniejsza i zdrowsza alternatywa dla gotowych hamburgerów z budki. Domowe burgery mogą również stanowić szybkie i proste danie obiadowe. składniki na 4 porcje 4 bułki do hamburgerów 4 plastry żółtego sera 300 g mielonej wołowiny 2 korniszony 1 biała cebula 1 czerwona cebula 1 pomidor(...)piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 5 minut. Ciepłe spody bułek smarujemy przygotowanym sosem, na wierzch kładziemy liście sałaty, kotleta, plaster żółtego sera, pomidora, oraz czerwoną cebulę. Wierzch burgera przykrywamy drugą połową bułki. Artykuł Domowe burgery + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaNawet jeśli nigdy wcześniej niczego nie gotowaliście, istnieje duża szansa, że potraficie zrobić idealnego burgera. Oczywiście, o ile będziecie przestrzegać kilku bardzo podstawowych zasad. Artykuł PERFEKCYJNY BURGER KROK PO KROKU pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEBurgery wegetariańskie to smaczna i zdrowa alternatywa dla klasycznych burgerów, których jednak nie deprecjonuję i nie unikam, jeśli tylko są zrobione w domu. Dziś będzie jednak wersja zielona, bo..burery zielone są smakiem nasycone 🙂 To danie dedykuję wszystkim tym, którzy dzisiaj widzą się w roli podmiotu lirycznego w tym wierszu: Zielono mam w głowie i […] Artykuł BoBurgery, czyli burgery
Wiszniówkazawsze będą to posiłki ze świeżych produktów, bez polepszaczy, konserwantów itd., itp. Od tamtego czasu robiłam już i domowe nuggetsy i pity, a dziś podzielę się naszymi domowymi burgerami. BUŁECZKI Na początek potrzebne są mięciutkie, lekko słodkawe bułeczki z brązową lśniącą skórką obsypaną sezamem. Oczywiście bez problemu przygotowujemy je w domu. U nas to odrobinkę zmodyfikowana wersja bułek ze świetnej(...)czasie humor poprawić. Wykładamy je teraz na omączony blat i dzielimy na odpowiednią ilość części. U nas z tej porcji robię 16 średnich bułeczek, lubimy raczej poręczne, niezbyt wielkie burgery i takich bułek potrzebujemy. Formując bułki tworzę kulki, które powstają przez składanie ciasta jakby były czymś nadziewane, złożenie kładziemy tak by było pod spodem i umieszczamy wszystkie bułki
I tu będę miała takie teKiedy chcemy przygotować burgery klasyczne, zadanie jest w miarę proste: musimy wybrać dobrą wołowinę i jakoś specjalnie jej nie zepsuć ;) Kiedy pojawia się kwestia burgerów w wersji wege, otwiera się przed nami niemal nieograniczone pole do eksperymentów. Z jednej strony to dobrze, z drugiej - można poczuć się zagubionym, zanim na tym polu postawi się pierwszy krok ;) Ponieważ mamy tydzień(...)kaszowy , konstruowanie mojego burgera rozpocząłem od pęczaku. Pomyślałem, że ten rodzaj kaszy jest najbardziej (za przeproszeniem ;)) mięsisty i zapewni kotlecikom fajną strukturę. Potem odkryłem w szafce puszkę czarnej fasoli, która pozostała po tygodniu strączkowym . Fasole dobrze jest łączyć z kaszami, to wiadomo, a czarna nada burgerom odpowiedni kolor! Casting na kolejnego uczestnika zabawy wygrała marchewka - dzięki słodyczy i optymistycznej barwie
zadanie-gotowaniekupujemy pełno fantastycznych, kolorowych warzyw. O tej porze roku wyglądają niesamowicie i dziwnym trafem smakują zupełnie inaczej niż w pozostałych miesiącach :) Zgodnie z naszym etapep na warzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy! Pomysł na burgery z buraka(...)podpowiedziała nam moja koleżanka z pracy za co jej serdecznie dziękuje :) Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 8 dużych burgerów Składniki: 3 starte na grubych oczkach buraki (średniej wielkości) 1 duża (lub 2 małe) cebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej ¼ szklanki oleju ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo
Kolizje SmakówSkładniki na burgera: - 150g mięsa wołowego (u mnie antrykot), - ząbek czosnku, - łyżeczka musztardy dijon, - sól, - świeżo mielony pieprz czarny. Dodatki do burgera: - 1 bułka grahamka, - sos barbeque z tego przepisu , - sałata lodowa, - pomidor, - czerwona cebula, - ogórki konserwowe. Do podania: - frytki pieczone z tego przepisu Mięso zmielić w maszynce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę musztardy, sól i świeżo(...)mielony pieprz. Uformować bardzo płaskie burgery. Smażyć w grillu elektrycznym przez 4 min lub na patelni po 3 min z każdej strony. Bułkę przekroić na pół i włożyć na 5 min do piekarnika (200 stopni). Na dolną część bułki ułożyć kolejno: liść sałaty lodowej, burgera, plasterek pomidora, kilka plasterków ogórków konserwowych, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Na górną część
Zgrabne Gotowanieplastrach lub gotowa, w marynacie. A ja - powiem Wam - sięgam też po inne rzeczy, które można fantastycznie przygotować na grillu :-) Dziś mam dla Was propozycję prostych i pysznych burgerów, które z pewnością znikną w oka mgnieniu podczas ogrodowego przyjęcia :-) Przy takich upałach często posiłkuję się gotowymi bułkami do burgerów, ale możecie je też upiec według własnych, sprawdzonych procedur(...)deszczowy dzień możecie burgery przygotować na grillu elektrycznym lub zwyczajnie na patelni :-) SKŁADNIKI Kotlety: ok. 500 g mięsa wołowego 1/2 dużej cebuli 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody sól, pieprz Sałatka z ogórków: 3 ogórki konserwowe 1/4 cebuli 1 łyżeczka oleju pieprz mielony Dodatkowo: Sałata Pomidor Czerwona cebula Ser topiony w plasterkach lub mozzarella w plasterkach Keczup
Czary - gary w kuchniDomowe burgery to cudowna sprawa. Co prawda, nazywanie ich "fast-food" jest nie na miejscu, bo zabierają zdecydowanie więcej czasu, który naprawdę warto poświęcić. Ich smak to poezja, można kombinować bez opamiętania z dodatkami, pasującymi idealnie w punkt w nasze gusta. Nie są skomplikowane w żadnym sensie. Jeżeli macie czas i ochotę, możecie użyć bułek wypiekanych(...)samodzielnie. W innym przypadku weźcie koniecznie bułki pełnoziarniste lub graham! Oczywiście, uważajcie na jakość mięsa - im lepsza, tym pyszniejsze będą Wasze burgery. Pamiętajcie też o sporej ilości warzyw. DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ (porcje: 2; przygotowanie: 30 minut; ) 350 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) sól, pieprz do smaku 4 plastry sera 2 bułki pełnoziarniste 1 łyżka majonezu
W kuchni Karmel-itkiDziś postanowiłam zrobić pyszne i bardzo sycące burgery kaszy jaglanej z dodatkiem ciecierzycy z domowymi bułkami żytnimi. Do przyrządzenia burgerów użyłam ekologicznej kaszy jaglanej i bardzo aromatycznych przypraw firmy Eco Blik , która jest bardzo smaczna i zdrowa i bardzo szybko się gotuje. Bardzo smakowały mojej rodzinie. Składniki: Burgery: 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej Eco Blik Puszka ciecierzycy(...)pomocą blendera, dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę, otręby owsiane, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, słodką papryką, chili i czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, formujemy okrągłe płaskie burgery, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Składniki sosu łączymy ze sobą. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, pomidora i ogórka myjemy, kroimy w plastry, sałatę myjemy osuszamy. Bułki
Bajeczna KuchniaBurgery, tak bardzo przez wszystkich uwielbiane, a niestety spożywane w większości w niezdrowych fast foodach… A tak łatwo zrobić je samemu w domu! Przedstawiam dziś bardzo łatwy przepis na soczyste burgery wołowe z serem, podrumienionymi pieczarkami z cebulką, które przypadną do gustu każdemu. Bułki można kupić już gotowe, więc przygotowanie ich trwa dosłownie kilkanaście minut. Polecam! Scroll down(...)recipe in English Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła 120 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 średniej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 450 g mielonej wołowiny 1 jajko 2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 4 plastry ulubionego sera 4 bułki
karmelowyPyszne i proste fit burgery z łososia, jarmużu i koperku. Możemy podać je w bułce lub z ulubionymi dodatkami. Mi najbardziej smakują skropione sokiem z cytryny. Smaczne, aromatyczne i bardzo zdrowe danie. Pycha! Składniki (na 4 burgery): 250 gram filetu z łososia bez skóry i ości 50 gram jarmużu 1/4 pęczka koperku sok z ćwiartki(...)cytryny sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki bułki tartej do podania cząstki cytryny, puree ziemniaczane i zielona fasolka lub w formie burgera w bułce Filet łososia kroimy na mniejsze części i miksujemy w malakserze na pastę. Dodajemy jamruż, koperek, sok z ćwiartki cytryny oraz szczyptę soli oraz pierzu i ponownie miksujemy. Dodajemy oliwę z oliwek
Mango PapajaKiedy w domu robi się buraczane sałatki na zimę, my podbieramy kilka buraczków i robimy pyszny obiad! Zapraszamy na buraczanego burgera lub tradycyjne buraczane kotleciki. Ty decydujesz! :D Burak poza pięknym intensywnym kolorem i pysznym smakiem jest również "nosicielem" betaniny - czyli barwnika, który ma właściwości antyoksydacyjne zwalczające szkodliwe dla nas wolne rodniki. Lećcie pędem do kuchni wyczarować zdrowy i pyszny(...)obiad! :) Burak-burger Przepis na około 5-6 burgerów Potrzebujemy: - 3 nieduże buraki - pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 2 ząbki czosnku - 1/3 szklanki startego selera (korzeń) - 2 łyżki prażonego słonecznika - 1 łyżka prażonych nasion siemienia lnianego - 2 łyżki mąki kukurydzianej Przyprawy: sól pieprz ok. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Przygotowanie: 1. Buraki gotujemy około godziny - im mniejsze tym szybciej się ugotują
Bananowe Poleuwielbiam i staram się jak mogę, by te przygotowane w domu były tak samo pyszne, choć o wiele zdrowsze. Tak było i w tym przypadku :) Składniki: Na 4 burgery: 1 woreczek ryżu brązowego Kupiec 30 dkg mielonej wołowiny (np. gulaszowe) 1 jajko 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku ok 6 dużych listków świeżej bazylii 2 łyżki oleju 1 łyżka(...)bazylii. Woreczek ryżu ugotować (al dente) i ostudzić pod bieżącą wodą. Składniki dodać do mięsa, wbić jajko, wsypać łyżkę bułki tartej oraz dodać przyprawy. Wymieszać i uformować 4 duże burgery. 2. Burgery ułożyć na grillu elektrycznym lekko zagrzanym. Smażyć ok 10 minut na średniej temperaturze, a następnie stopniowo zwiększać przez kolejne 10 minut. Na moim mam oznaczenie
Kuchnia w czekoladzieświeże mięso, a nie jakieś mrożonki składowane przez ostatnie dwa lata; naturalne sosy i świeże warzywa. Takiego hamburgera można jednak przygotować także w domu. Od sezamowej bułki do soczystego burgera. DOMOWE HAMBURGERY Składniki na bułki: - 500 gram mąki - 75 mililitrów mleka - 80 mililitrów oliwy - 20 mililitrów oleju sezamowego - 175 mililitrów wody (letniej) - 25 gram drożdży - 2-3 łyżki sezamu(...)minut. Po tym czasie formujemy bułeczki, układamy je na blasze i pozwalamy im rosnąć kolejne 10 minut. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Składniki na burgery: - 500 gram wołowiny (ulubionej części) - 1 czerwona cebula - 1 łyżeczka musztardy - kilka łyżek lodowatej wody - pieprz - sól Przygotowanie burgerów: Mięso mielimy lub siekamy w zależności od wybranego kawałka (mielenie polędwicy
Życie zamknięte w smakuDominują nuty owoców tropikalnych ananasa i grejpfruta oraz białych kwiatów, gruszki i miodu. W ustach jest aksamitne, świeże, mineralne z leciutką słodyczą. Idealne do ryb, skorupiaków i owoców morza. Burger Carlos (22 zł): wołowina, bekon, ser havarti, konfitura z czerwonej cebuli, pomidor, kiszony ogórek, sos chrzanowy, mix sałat z car city burger. Tak jak nie jadam z burgerów(...)Przyjemnie "przypalony" boczek, mięso dobrze usmażone, soczyste, sosu akurat, sałata krucha i tylko ten ogórek... mógłby być troszkę lepszy. Przypomniało mi się dlaczego nie lubię kiszonych ogórków.... Do burgera – piłam Château de Pennautier 2013 Cabardès . To kupaż Cabernet Franc 10%, Cabernet Sauvignon 20% Merlot 20%, Malbec 10%, Grenache 20% Syrah 20% . Intensywny rubinowy kolor. Dominują aromaty owocowe: wiśnie, jeżyny
królestwo garówjuż przygotowane na parze. Zachowują swoje cenne składniki, nie tracą żywych kolorów, znakomicie prezentują się na talerzu i pozwalają szybko przygotować zdrowe posiłki dla całej rodzin. Aromatyczne burgery z czerwonej fasoli gotowanej na parze i batatów to dietetyczna bomba białkowa, naszpikowana witaminami i składnikami odżywczymi dbającymi o nasze zdrowie. W przeciwieństwie do mięsa nie zawierają cholesterolu(...)wpływają na obniżenie jego poziomu w naszym organizmie. Są też bogatym źródłem witamin z grupy B, działających antydepresyjnie. Nieocenione wsparcie, kiedy dopada nasz przesilenie wiosenne. Burgery można podać z różnymi dodatkami, w pieczywie, z ryżem, kaszami... Szczególnie polecam! w absolutnie wyjątkowym zestawieniu: domowa niskosłodzona konfitura z czeremchy z miętą i estragonem, pieczony burak, kremowe awokado i świeża kolendra. UWAGA
SzczyptaSmaQBurgery z soczewicy i marchewki to mój świeży eksperyment, jeżeli chodzi o dania wegetariańskie. Z dodatków postawiłam na rukolę i ser pleśniowy, którym mogłabym zajadać się non stop. Przepyszna opcja nie tylko dla wegetarianów, sądzę że nawet Nam mięsożercom przyda się czasem coś innego niż mielony kotlet :) Składniki burgery 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 średnie marchewki(...)natkę pietruszki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, ostrą paprykę, pieprz, sól i wymieszać. Wsypać bułkę tartą i wbić jajko. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i uformować burgery. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć burgery z obu stron na złoty kolor. Sos pomidorowy - pomidory umyć, wykroić część ze środka i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać
pink envelope