Naleśniki z pieczarkami są bardzo smaczne, nadają się na śniadanie i na kolację, a nawet na obiad! Nie zawsze mamy czas i ochotę na gotowanie, też tak macie? Gdy tak się dzieje to wtedy Piotrek smaży naleśniki. Raczej wolimy wytrawną wersję naleśników, a naleśniki z pieczarkami to wręcz uwielbiamy, bo lubimy różne potrawy z pieczarkami ! Polecam inne nasze przepisy(...)wytrawne naleśniki: – naleśniki z parówką i serem – naleśniki pikantne z kurczakiem i warzywami Składniki na ok. 4-6 naleśnikówi z pieczarkami: 1 szklanka mąki, ok. 1 szklanka wody gazowanej 1 jajko, szczypta soli, olej rzepakowy do smażenia ok. 10 pieczarek w zależności od wielkości mała cebula sałata lodowa świeża bazylia sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie farszu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPonadto stanowi bardzo dobrą propozycję dla osób, które nie spożywają mięsa. Do przygotowania 1 porcji potrzebujemy: – kaszę jaglaną (korzystałam z kaszy w woreczkach, wykorzystałam 1/3) – kilka pieczarek – świeże zioła – koncentrat pomidorowy – 1 czerwoną paprykę – opcjonalnie ser do posypania Przekrójcie paprykę na dwie połówki, oczyśćcie, opłuczcie, a następnie osuszcie. Z kolei kaszę jaglaną ugotujcie(...)sypko. W międzyczasie porządnie opłuczcie i oczyśćcie pieczarki, po czym posiekajcie je w cienkie plasterki. Tak pokrojone podsmażajcie na patelni, bez dodatku tłuszczu. Dołączcie do nich uprzednio ugotowaną kaszę, koncentrat oraz stosowną według Was porcję ziół, wymieszajcie i całość podgrzejcie. Kiedy farsz osiągnie zwartą konsystencję, wypełnijcie wcześniej przygotowane połówki papryki. Jeżeli jesteście fanami żółtego sera, możecie przykryć faszerowaną paprykę jego
Szybko Tanio Smaczniepierogów) porcji pierogów potrzebujemy: – 160 g mąki – 1 jajko – 4 łyżki gorącej wody – łyżeczka oleju – szczypta soli do ciasta – 7 pieczarek – kilka orzechów włoskich (można użyć migdałów lub innych orzechów) – spora garść świeżej pietruszki – odrobina tłuszczu do smażenia – sól, pieprz do smaku Pieczarki, orzechy i pietruszkę siekamy i podsmażamy
Szybko Tanio SmacznieKapelusze pieczarek smacznie nafaszerowane czosnkiem, chilli i natką pietruszki, zapieczone z serem mozzarella. Prosta i aromatyczna przekąska na imprezę, przyjęcie...lub na co dzień :) Jakiś czas temu, przy okazji przepisu na pieczarki faszerowane po liguryjsku , pisałam Wam o pieczarkach portobello , brązowych, dużych pieczarkach wykorzystywanych w kuchni śródziemnomorskiej. Pieczarki te uważane są za prawdziwy przysmak, niestety nie wszędzie można je kupić(...)Dlatego bardzo ucieszyłam się, że w Lidlu pojawiły się białe pieczarki o dużych kapeluszach, które z powodzeniem mogą nam zastąpić pieczarki portobello . Takie pieczarki świetnie nadają się do grillowania lub faszerowania. Ich duże rozmiary pozwalają na upakowanie sporej ilości aromatycznych dobroci! Pieczarki same w sobie nie mają wyrazistego smaku, dlatego nie szczędziłam czosnku, papryczki chilli, a także dużej ilości
Chilli Czosnek i OliwaSałatka z pieczarek - na co dzień i od Święta! Nigdy nie ładuję aparatu fotograficznego "na zapas" - w trosce o baterię podpinam go dopiero, gdy jest już rozładowany do zera. I tak się niestety czasem zdarza (dziś właśnie na przykład), że po zrobieniu sześciu zdjęć pojawia się smutny komunikat, który oznacza, że z "sesji zdjęciowej" nici. Szczęśliwie(...)udało mi się zrobić sześć zdjęć sałatki, więc przepis mógł się pojawić! Choć prosty, wręcz banalny, to jednak wart publikacji. Sałatka pieczarkowa to jedna z moich ulubionych. Do niedawna pieczarki obgotowywałam (tę wersję znajdziesz tutaj ), ostatnio wolę je usmażyć. Jest szybciej i wydaje mi się, że smaczniej. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówblanc prosto z "Małej paryskiej kuchni", bo tam znalazłam ten wspaniały przepis. W oryginale kurczak ale do zastąpienia indykiem. Danie smakowało nawet Synciowi choć on jadł bez pieczarek. Zapraszam :) Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina sos: 30 g masła 30 g mąki 450 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 125 ml białego wina 4 łyżki
Dzieje kuchennej WiewióryKurek nigdy dosyć. Za mną kolejna wizyta koleżanki i kolejna kolacja z udziałem boskich grzybków :) Składniki: koszyczek kurek 5 dużych pieczarek 1 mała cebula por - biała część 1 małe opakowanie mascarpone 5 łyżek kwaśnej śmietany u mnie 18 % gałązka rozmarynu kilka łodyżek tymianku kilka listków bazylii plaster masła do smażenia dodatkowo makaron ( u mnie(...)tagliatelle) sól, czarny pieprz Na maśle szklimy cebulę pokrojoną w kostkę oraz białą część pora pokrojoną w paseczki. Na patelnie dorzucamy pieczarki pokrojone w plastry oraz umyte wcześniej kurki. Smażymy wszystko około 4 - 5 minut. Dodajemy mascarpone oraz śmietanę. Dusimy wszystko 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Podajemy
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: 1 świeży kurczak - u mnie ok. 1,5kg, 1 cebula, ok. 10 pieczarek, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oliwy, przyprawy: pieprz, sól, majeranek, słodka papryka, czosnek Polecam także kurczaka faszerowanego mięsem mielonym, przepis tutaj . Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyjmujemy z kurczaka wszystkie kości, zostawiając tylko skrzydełka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu(...)nóżki i wykroić kości. wyciąć mostek i szyję. Kurczaka nacieramy na zewnątrz i wewnątrz przyprawami wymieszanymi z oliwą. Farsz: podsmażymy na maśle cebulkę pokrojoną w kostkę z pieczarkami. Gdy trochę ostygną dodajemy bułkę tartą. Zimnym farsz nakładamy w rozłożonego kurczaka. Zwijamy go i obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Skóra musi być naciągnięta na całego kurczaka. Pieczemy 10 minut
Aga w kuchnipewno nie zaszkodzi. Nie polecam zabierać do pracy, ale na obiad będzie pyszne! Składniki : * 4 pojedyncze filety z kurczaka * sól, pieprz świeżo mielony * ulubiona przyprawa do kurczaka * 200g pieczarek * łyżka oliwy z oliwek * 2 ząbki czosnku * łyżka gęstej śmietany 18% Przygotowanie : Mięso umyć, rozbić. Przyprawić. Rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek oraz pieczarki, przyprawić i poddusić. Wymieszać ze śmietaną
Magiczne Życie MartySkładniki: FARSZ: kasza jęczmienna średnia 3/4 szklanki, pieczarki 25 dag, cebula 1 sztuka, kapusta kiszona 15 dag, olej rzepakowy 10 łyżek, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cukier 1 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, bułka tarta 1 łyżka NALEŚNIKI: mąka razowa 2000 z Kopytowa 2 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 1 szklanka, jajka 2 sztuki, mleko 3,2% 1,5 szklanki(...)zawsze patelnię przecieram ręcznikiem papierowym maczanym w oleju i kładę nową pocję ciasta wcześniej ugotowaną kaszę jęczmienną średnią i pokrojoną kapustę kiszoną wymieszać na patelni z usmażonymi drobno pokrojonymi pieczarkami z cebulą, przyprawić pieprzem, cukrem i wymieszać wszystko z tartą bułką - na każdy naleśnik nakładać farszu tyle ile lubimy i zawijać naleśniki naleśniki najlepiej smakują z czerwonym barszczem do picia
W Mojej Kuchni Lubięefektownie dzięki ułożonym na wierzchu pomidorom, więc danie można wyłożyć po pieczeniu na stół bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym. Składniki: 2 kg karkówki bez kości 1 duża cebula 300 g pieczarek 1 papryka 2 duże pomidory ketchup Sposób przyrządzenia: Karkówkę pokroić w centymetrowe plastry i zamarynować w przyprawach, zostawiając ją najlepiej na całą noc (można kupić gotową mieszankę do karkówki albo(...)swoich ulubionych przyprawach). W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: 1/4 plastrów karkówki posmarowanej ketchupem, na to ułożyć podsmażoną w pióra cebulę 1/4 część mięsa posmarowanej ketchupem, na to plastry pieczarek 1/4 karkówki posmarowanej ketchupem oraz paprykę pokrojoną w kostkę 1/4 karkówki posmarowanej ketchupem, na wierzchu układamy plastry pomidorów Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego
upichcicgodziny w zimnej wodzie. Po wymoczeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Mamy już śledzie ( potrzebujemy 3 płaty) a do tego: -kawałek selera -kawałek pora -10 pieczarek marynowanych ( wykorzystaliśmy zrobione przez siebie wg przepisu na opieńki w zalewie octowej) -150 ml gęstego jogurtu naturalnego -3 łyżki majonezu -pieprz i sól do smaku Seler ścieramy(...)Wszystko wkładamy do jednej miski. W osobnym naczyniu łączymy jogurt z majonezem, doprawiamy pieprzem (ewentualnie solą) i wlewamy nasz sosik do miski ze śledziami,selerem i porem. Mieszamy. Pieczarki kroimy w plasterki,odsączamy i dodajemy do naszej sałatki. Wszystko raz jeszcze mieszamy i przekładamy do salaterki. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyłatwe to przygotowania i odgrzania, to dzisiaj prezentuję kolejny sposób na makaron. Nie są to składniki wyszukane, więc nie powinniście mieć problemu z wykonaniem. Smacznego! Składniki: 30 dag pieczarek 4 plasterki szynki 1 szalotka 1/2 opakowania makaronu spaghetti 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka serka kanapkowego (o smaku naturalnym) Wykonanie(...)Szalotkę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na patelni, następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki. Doprawić do smaku i podsmażać, aż woda odparuje. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w paski szynkę. Następnie wlać na patelnię śmietankę i dodać musztardę. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i poczekać aż sos zgęstnieje. Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i dodać
Pasja Smakucoś pysznego na kanapki,a znudziły się Wam tradycyjnie pieczone mięsa, polecam te roladę. Smakuje wybornie Składniki: 1 kurczak ok 1,2 pierś kurczaka ok 40 dag 1/2 kg pieczarek sól pieprz żelatyna- kilka łyżek Wykonanie: Z kurczaka luzujemy kości. Rozkładamy. Mięso obsypujemy solą, pieprzem oraz żelatyną. Pierś z kurczaka kroimyw drobną kostkę, pieczarki kroimy w plastry obsmażamy na oleju
Z Majeczką w kuchni