posypania 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 125 ml gorącej wody 1 łyżka oleju 2 duże jajka Farsz: 2 łyżki oleju 3 cebule posiekane w piórka 3 duże, pieczarki 3 plastry żółtego sera 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz, suszony tymianek 15 dag tartego sera 1 łyżka maku Farsz: Cebulę kroimy w piórka, pieczarki ścieramy na tarce. Podsmażamy(...)czasie ciasto rozwałkować i wykrawać kółeczka o średnicy ok. 5-6 cm. Na środek nałożyć trochę tartego sera oraz podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Posypać makiem. Piec w 190 stopniach C około 20-30 minut aż staną się rumiane. Drożdżowe cebularze
Bon Appetit Małgorzatyjest miękkie i soczyste. Możemy wybrać czym przyprawimy filet, niekoniecznie musi być to gotowa mieszanka jak u mnie. Było pysznie! :-) Inspiracja pochodzi stąd: KLIK 2 filety z kurczaka 200g pieczarek por (biała część) 1/2 kostki rosołowej 1 szklanka gorącej wody 100g startego żółtego sera przyprawa do kurczaka olej 1. Filety kroimy wzdłuż, obsypujemy przyprawą do kurczaka i układamy w naczyniu(...)żaroodpornym wysmarowanym olejem. 2. Pieczarki i por kroimy na cienkie plasterki, układamy najpierw pieczarki, później por. Całość posypujemy startym żółtym serem. Połowę kostki rosołowej rozpuszczamy w szklance gorącej wody, wlewamy do naczynia żaroodpornego. 3. Całość zapiekamy przez 30-35 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Szefowa kuchnipodwójny filet z piersi kurczaka 150 g tartego żółtego sera 400 g makaronu świderki przyprawa Kucharek 300 g pieczarek 250 ml śmietany 12% 1 cebula olej do smażenia Makaron ugotować. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać około 2 łyżek oleju i zeszklić(...)cebulę. Następnie dodać mięso i pieczarki. Całość dokładnie podsmażyć i doprawić przyprawą Kucharek do smaku. Zalać wszystko śmietaną i połączyć z makaronem. Wymieszać. Po nałożeniu na talerz potrawę posypać tartym żółtym serem. Smacznego. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnifiletów z kurczaka 25 dag pieczarek mąka sól, pieprz, papryka olej Nie wiem dlaczego, ale zawsze gulasz kojarzyłam tylko z mięsem wołowym lub wieprzowym. Aż do momentu kiedy natknęłam się na rewelacyjny i prosty w wykonaniu przepis na gulasz z kurczaka. Mięso w nim jest delikatne i soczyste. Doskonale smakuje z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami. Mięso dokładnie umyć, osuszyć(...)Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Jeżeli ktoś woli ostrzejsze dania dodać jeszcze odrobinę ostrej papryki. Zalać 2 łyżkami oleju. Przemieszać i włożyć na 30 minut do lodówki. Pieczarki oczyścić, a następnie pokroić w grube plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, partiami obrumieniać na nim mięso obtoczone w mące. Po zakończeniu smażenia mięsa wymienić olej na nowy (można dodać
Świat Domowej KuchniDobrze doprawione przyciągnie osoby, którzy nie przepadają za smakiem klasycznego produktu z soi. Składniki: 2 porcje 1 kostka tofu marynowanego 1 łyżeczka kurkumy sól i pieprz 3 duże pieczarki 1 duży pomidor olej Sposób przygotowania: Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w paski, dodajemy sól i pierz. Tofu rozgniatani widelcem i mieszamy z przyprawami. Pomidora myjemy, osuszamy(...)kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnie z olejem dodajemy pieczarki. Dusimy, aż wyparuję woda. Po tym czasie dodajemy tofu i smażymy kilka minut. Pod koniec dodajemy pomidora. Smacznego
Truskawkowa FiestaSkładniki: filet z indyka 1 kg, Przyprawa do drobiu 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, oliwa 8 łyżek, kapusta kiszona 1 kg, pieczarki 1/2 kg, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, śliwki suszone 4 sztuki, woda 3/4 szklanki filety z indyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać przyprawami i na oliwie podsmażyć z każdej strony, przełożyć(...)talerz na tym tłuszczu po indyku podsmażyć pieczarki z cebulą kapustę kiszoną drobniej pokroić, dać do szybkowara, posypać cukrem, dodać śliwki wędzone, pieczarki z tłuszczem, wlać wodę i wszystko wymieszać - na kapuście położyć indyka szybkowar zamknąć zagotować, ogień ustawić na minimum i gotować 25 minut, szybkowar otowrzyć po 30 minutach aż sam spuści powietrze, mięso z kapustą w tym czasie
W Mojej Kuchni Lubięzrobić na szybki obiad, ale żeby było "konkretnie"? Może gulasz? Może z dodatkiem pomidorów i pieczarek? :) Połączenie niezwykle smaczne i aromatyczne. Ideałem byłoby użyć świeżych pomidorów, ale o tej porze roku nie ma co liczyć na pachnące i mięsiste pomidory. Pozostaje sięgnąć po pomidory z puszki - do sosów nadają się rewelacyjnie. No to zapraszam do stołu(...)Składniki: około pół kg szynki wieprzowej (lub innego ulubionego mięsa), 20 dkg pieczarek , średnia cebula , puszka pomidorów , sól , ostra papryka - do smaku, 3-4 liście laurowe , 8-10 ziaren ziela angielskiego , 4-5 łyżek oleju , ok. 3 łyżki mąki pszennej . Mięso opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Obsypać mąką
Codzienna kuchnia niecodziennaJeden z najprostszych i bardzo sycących obiadów. Składniki: -30 dkg małych pieczarek -1 cebula -łyżka posiekanego koperku -1,5 szklanki słodkiej śmietanki 18% -przyprawa warzywna -pieprz -olej do smażenia Cebulę kroimy w drobną kostkę i posypujemy warzywkiem. Pieczarki obieramy ze skórek. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Dodajemy pieczarki i smażymy do uzyskania złotego
Maminek kulinarnyCiekawe połączenie surowych pieczarek z kurczakiem i warzywami. Do tego makaron - u mnie taki z zupek chińskich, ale można użyć dowolnego - idealnie sprawdzi się taki do rosołu. Sos na bazie majonezu. Szybka, prosta i idealna np na kolację andrzejkową. Podana w szklankach pięknie prezentuje się na stole. Składniki : *5-6 surowych pieczarek * łyżka soku z cytryny * zupka chińska lub makaron(...)Zupkę chińską zalać wrzątkiem, tak by tylko przykryć makaron, dodać przyprawy bądź przyprawić pod swój smak. Odstawić do wystygnięcia. Kurczaka porwać na kawałki, pomidory i ogórki pokroić w paseczki. Pieczarki obrać, pokroić w pół plasterki, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z majonezem, doprawić do smaku. Odstawić na pół godziny. Podawać w szklaneczkach jako jedna porcja dla każdego
Magiczne Życie MartyDanie na piątek to krokiety z pieczarkami. Łatwe, dość szybkie do przygotowania i co najważniejsze przepyszne. Zapraszam Składniki: na 6 krokietów/kopert-ciasto: 2 szklanki mąki 1 3/4 szkl.wody gazowanej 1 jajko szczypta soli morskiej Kamis smalec do smarowania patelni farsz: 35 dag pieczarek sól morska Kamis pieprz młotkowany Kamis cebulka panierka: 1 jajko bułka tarta Wykonanie: Wszystkie składniki(...)kosteczkę.Farsz nakładamy na nalesniki,zwijamy w kopertę.Panierujemy w jajku,bułce tartej.Opanierowane krokieciki smazymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron RADA : Jesli mamy za mało pieczarek,a chcemy zrobić wiecej krokietów -ćwierć białej kapusty drobno szatkujemy,odgotowujemy doprawiamy,dodajemy do farszu z pieczarek.Wyjdzie nam wtedy wiecej krokietów,a i sam krokiet b ędzie ba rdziej pożywny
Z Majeczką w kuchnisklepie, a przygotowanie naprawdę nie jest trudne. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z pewnością Wam zasmakuje! Składniki: 1 kg schabu bez kości 30 dag pieczarek 1 cebula sól, pieprz 2 łyżeczki słodkiej papryki kilka owoców jałowca 20 ml oleju kilka ziaren kolendry 3 ziarna pieprzu 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Schab umyć, osuszyć(...)pomocą ostrego noża rozciąć go tak, by powstał w miarę cienki prostokąt. Można go też lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni razem z drobno pokrojoną cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odcisnąć z nadmiaru tłuszczu. Pieczarki rozłożyć równomiernie na schabie, a następnie zwinąć tak, by farsz nie wypadał. Na koniec
Pasja SmakuKotlet schabowy nieodzownie kojarzy mi się z ... pieczarkami, dlatego, że jak serwuje kotlet - serwuję tez jako dodatek smażone pieczarki :) Same w sobie nie maja one wielkich walorów smakowych, ale w połączeniu z chrupiącym kotlecikiem stanowią super połączenie :) Składniki: 25 dkg pieczarek 1 cebula poł czerwonej papryki sól pieprz natka pietruszki olej Wykonanie: Cebulę szatkujemy, podsmażamy na oleju.Pieczarki obieramy, kroimy
Walijskie PichcenieDomowe hot dogi to dla mnie powrót do czasów liceum :-) Często chodziłyśmy z koleżankami na gorące buły z pysznymi pieczarkami w środku. Najlepsze sprzedawali w budce na Rynku, w miejscowości, gdzie mieściła się szkoła... Teraz te z parówką i surówka to już nie to samo... Postanowiłam przywołać wspomnienia ... Składniki: 3 bułki typu paluchy 400g pieczarek 2 cebule(...)łyżka startego sera żółtego sól pieprz słodka papryka olej Wykonanie: Każdą z bułek kroimy na pół, wydrążamy środek. Pieczarki i cebulę kroimy drobno w kostkę, odsmażamy na oleju, solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę. Mieszamy całość i dodajemy starty żółty ser. W tym czasie nasze wydrążone bułki podgrzewamy w piekarniku, wystarczy 5 minut w gorącym piekarniku, aby zrobiły się gorące
Walijskie Pichceniewiedziałam co. Okazało się, że jest to najzwyczajniej w świecie smażona z cebulką ... kiełbasa :-) Cóż, co region to różne określenia i różna gwara. U mnie smażonka wzbogacona pieczarkami i ogórkiem kiszonym. Składniki: 2-3 laski chudej kiełbasy (ja wykorzystałam mortadelę zalegającą w lodówce, ale najlepsza jest podwawelska, śląska czy podlaska) 2 cebulę kilka pieczarek 2-3 kiszone ogórki pieprz(...)Wykonanie: Cebule kroimy w piórka podsmażamy na oleju. Kiełbasę kroimy w paseczki dorzucamy do cebuli, mieszamy i podsmażamy całość chwilę. W następnej kolejności dodajemy pokrojone w kostkę lub paseczki pieczarki, przyprawiamy pieprzem i słodką papryką i smażymy ok 10 minut. Ogórki kroimy w kostkę dodajemy do zawartości na patelni, mieszamy, posypujemy zieleniną - najlepiej zieloną pietruszką. Ja nie miałam, więc posypałam
Walijskie PichcenieTypowe wiejskie jadło. Proste i smaczne... a ja lubię wszystko co jest i proste i smaczne jednocześnie. Małe ziemniaczki w mundurkach + podsmażony chudy boczek, pieczarki i dużo świeżego koperku. Do tego kefir, maślanka lub mizeria i obiad pierwsza klasa! Potrzebujemy: małe ziemniaki (najsmaczniejsze są młode lub gatunek baby) 200g chudego boczku 200g małych pieczarek 1 cebula masło(...)koperek sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Masło rozgrzewamy, wrzucamy poszatkowaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojony w słupki boczek, podsmażamy całość i dodajemy oczyszczone pieczarki (małe w całości, te większe kroimy). Mieszamy i podsmażamy całość ok 10 minut. Solimy, pieprzymy. Do zawartości patelni przekładamy ugotowane wcześniej ziemniaki. Mieszamy wszystko delikatnie i posypujemy dużą ilością zielonego
Walijskie Pichcenie