pieczarki - 19182 przepisów (strona:9/1279)

Śledzie z pieczarkami w sosie pomidorowym 8885

słodyczach ;) To chyba zasługa mojej mamy, która chodząc ze mną w ciąży, jadła głównie śledzie w occie :-P Składniki: 0,5 kg śledzie "matyjasy" 3 cebule 30 dag pieczarek 1 słoiczek przecieru pomidorowego olej do smażenia 1 łyżeczka mielonej papryki cukier sól i pieprz 1 łyżka octu (można pominąć jeśli śledzie są mocno słone) Śledzie moczymy z nadmiaru soli(...)następnie kroimy na mniejsze kawałki (ok. 2 cm)  Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki.  Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy sos wystygnie mieszamy go z pokrojonymi śledziami.  Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się smaczki  "przegryzły". śledzie z pieczarkami

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa krem z pieczarek 256

podajecie na wigilię? Barszczyk? a może zupę grzybową?:) Spotkałam się już z różnymi wersjami. Pomyślałam więc, że może w tym roku spróbować lekkiego kremu z pieczarek? Zupa pyszna, aromatyczna, ale nie jestem przekonana czy dobrze wpasuje się w wigilijny klimat. Dobrze, że mam jeszcze trochę czasu do Wigilii ;)) Składniki: 300g pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 2-3 litry bulionu(...)łyżki śmietany ziele angielskie, liść laurowy pieprz czarny mielony sól papryka słodka czosnek granulowany Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek na mniejsze kawałki. Wszystko razem podsmażamy na maśle. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem.  Gotujemy około 40 minut. Ziele i liść wyjmujemy

Czerwona Porzeczka
Pierś z kurczaka, z pieczarkami w cieście francuskim 26071

Danie wypróbowałam i jest doskonałe. Można podać na święta lub inne okazje. Polecam. SKŁADNIKI pierś z kurczaka podwójna 40 dag pieczarek  20 dag. sera żółtego - dowolny 1 cebula przyprawa do kurczak 2 opakowania ciasta francuskiego 1 łyżka masła sklarowanego 1 łyżka oleju sól , pieprz do smaku WYKONANIE Piersi płuczemy, suszymy ręcznikiem. Każda przekrawamy na połowę. Dodajemy przyprawę do kurczak(...)dostawiamy na godzinę W tym czasie przygotowujemy pieczarki, płuczemy kroimy w paski. cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle sklarowanym. Dodajemy pieczarki. nakrywamy chwile , by puściły wodę. Odkrywamy i jeszcze chwile smażymy,ąż woda odparuje, doprawiamy do smaku Mięso z kurczaka obsmażamy na gorącym tłuszczu. Gotowe płaty ciasta francuskiego kroimy na dwie części. Na każdej układamy pieczarki, na to pierś

W kuchennym oknie Ewy
KROKIETY Z PIECZARKAMI, PAPRYKĄ I SEREM 101

Dziś zapraszam na pyszne, domowe krokiety :)  Krokiety zazwyczaj robię z mielonym mięsem albo z pieczarkami. Takie smakują nam najbardziej. Tym razem farsz pieczarkowy wzbogaciłam o różnokolorowe papryki i ciągnącą mozzarellę. Wyszło pysznie :))  Krokiety można przygotować sobie wcześniej i zamrozić.  Nie tracą one na swoich walorach smakowych.  Oczywiście przy wyborze farszu możemy dowolnie kombinować i napychać nasze(...)wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na  patelni - z obu stron, na jasny kolor  Składniki na farsz: 250g pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 250g mozzarelli 1 cebula sól pieprz słodka papryka olej Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone pieczarki. Smażymy mieszając

Walijskie Pichcenie
Filet z pieczarkami i śmietaną 142

Sosy śmietanowe i filet z kurczaka to świetne połączenie. A jeszcze jak do tego dojdą pieczarki to już mamy rarytas. oczywiście dla tych co lubią takie połączenia. My lubimy i to bardzo, bo mój mąż przekonał się do sosów śmietanowych, których nie cierpiał. 1 duży pojedynczy filet z kurczaka 1 cebula 200 g pieczarek 1/3 pęczka natki pietruszki(...)mące. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić obtoczone w mące kawałki fileta. Chwilę je smażyć mieszając od czasu do czasu. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę a pieczarki w paski, natkę posiekać. Do lekko przesmażonych kawałków fileta wrzucić cebulę i pieczarki i smażyć 4 minuty. Wszystko oprószyć przyprawami, dodać posiekaną natkę a potem wlać śmietankę i zagotować. Śmietanka

Ewa w kuchni
Kotlety mielone z papryką i pieczarkami. 68

dalej mocny wycisk. Siedząc ostatnio w kuchni i kombinując  Co by tu zrobić na obiad? Wymyśliłam kotlety mielone, o których dawno zapomniałam! Przepis trochę urozmaiciłam dodając paprykę i pieczarki. Oczywiście danie nie na dziś, bo Popielec.  Ale polecam! Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego ( u mnie szynka) cebula czerwona papryka 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku(...)szkl. bulionu warzywnego jajko sól, pieprz, zioła prowansalskie bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: Paprykę i cebulę kroimy w małą kostkę. Pieczarki gotujemy kilka minut. Odcedzamy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa, pieczarki i mięso mieszamy z jajkiem i bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce. Smażymy na oleju

QuchniaKaroli
Placuszki z kurczaka z serem i pieczarkami. 222

Wczoraj były placuszki ziemniaczane a dziś - dla odmiany z piersią kurczaka, serem i pieczarkami. Po ciężkim treningu, należy mi się coś dobrego. Zaraz biegnę na aqua areobik - więc będę je jadła z czystym sumieniem.  Pogoda za oknem, aż się prosi aby z niej skorzystać - a Wy jak spędzacie aktywnie dzień ?:) Składniki: 2  piersi z kurczaka 2 jajka(...)łyżki mąki ziemniaczanej 250 g sera żółtego  250 g pieczarek pieprz i sól   olej Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie kroimy w drobną kosteczkę,do piersi wbijamy jajka, dodajemy mąkę, przyprawiamy do smaku. Pieczarki obieramy, drobno kroimy i przysmażamy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, po czym wrzucamy do wcześniej przygotowanych piersi z kurczaka

QuchniaKaroli
KASZA PĘCZAK Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 258

biegiem po pracy wpadam do domu i nie mam nic zaplanowane na obiad (rzadko bo rzadko, ale się zdarza, skromnie dodam:D), a kaszę mam zawsze w szafce i pieczarki w lodówce, o cebuli nawet nie wspominam, bo z nią śpię. Z kurczakiem nie widujemy się zbyt czesto w tygodniu, dlatego nie zawsze go mam w zapasie i to danie(...)Waszej fantazji:) Gorąco polecam!   SKŁADNIKI (porcja dla 2-4 osób): 2 torebki kaszy pęczak (2 x 100 g) 300 - 400 g filetów z piersi kurczaka 250 g pieczarek 2 czerwone lub białe cebule 5 łyżek oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie, można pominąć) pół pęczka natki pietruszki WYKONANIE: Kaszę pęczak

Słodko-Słony Świat Ilony
Paczuszki z mortadelą i pieczarkami 43

Składniki: 1,5 szklanki mąki do pizzy ok. 10 g drożdży łyżka oleju/oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli szklanka letniej wody Dodatkowo: kilka plasterków mortadeli 300 g pieczarek  cebula łyżka masła Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miseczki, dać cukier i 1/2 szklanki letniej wody zamieszać i odstawić na chwilkę, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać, dać sól a następnie dać drożdże(...)tyle wody, aby ciasto ładnie się zagniatało i aby nie było za twarde, ani za rzadkie. Następnie dać łyżkę oleju i dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, ok. godzinki. Pieczarki pokroić w kosteczkę, do garnka dać. Cebulę zeszklić z łyżką  masła i dać całość do pieczarek dusić do miękkości. Doprawić pieprzem i solą. Kiedy ciasto wyrośnie, napierać dłonią nieduże

Moje pyszne gotowanie
Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami 72

ziemniaków można przyrządzić różne, ciekawe dania. My dziś proponujemy bułeczki ziemniaczane z farszem grzybowym; u nas będą to pieczarki. Składniki na bułeczki: -1,5 kg ziemniaków -1 mała cebula -1-2 jajka -mąka pszenna -warzywko -olej Składniki na farsz: -30 dkg pieczarek lub innych grzybów -1 duża cebula -1 jajko -bułka tarta( 1-2 łyżki) -warzywko lub sól -pieprz -olej(...)delikatnie przyprawiamy warzywkiem i szklimy  na patelni na niewielkiej ilości oleju. Zbieramy cebulkę i dodajemy do ziemniaków, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.    Przygotowujemy farsz. Drobno kroimy pieczarki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy warzywkiem  i pieprzem  i smażymy przez kilka minut.    Grzyby

Maminek kulinarny
Kluski białe z pieczarkami 80

Białe kluski zrobione są z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, dlatego przed i po ugotowaniu są bieluteńkie. Nadziejemy je farszem z pieczarek. Składniki: -ok. 2 kg ugotowanych ziemniaków -mąka ziemniaczana -1/2 kg pieczarek -2 cebule do farszu i 1 cebula do polewy tłuszczowej -przyprawa warzywna -sól -pieprz -olej        Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach(...)Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy warzywkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub masła.    Ziemniaki mielimy w maszynce.    Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Gdy pojawi się sosik przyprawiamy do smaku. Farsz musi mieć zdecydowany smak. Smażymy do momentu całkowitego odparowania wody i studzimy.    Zmielone ziemniaki uciskamy w misce i dzielimy na 4 części

Maminek kulinarny
Oszukane gołąbki z pieczarkami 10840

gołąbkowo :) by nie było monotonnie dodałam smażone pieczarki- i wiecie co , to są moje najlepsze oszukane gołąbki. Nie jadłam lepszych i wszystkim Wam polecam. Są przepyszne, palec lizać i myślę , że często będą gościć na Waszych stołach. Zaczynamy Składniki: Pół małej główki kapusty 600 gr mięsa mielonego-wołowego 200 gr pieczarek 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól(...)łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki 1 szkl ryżu 200 ml bulionu kurczakowego koperek- dużo oliwa Wykonanie: Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej- by wystygł) Pieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie

Smaki Edyty
Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 55

Podobno pieczarki to nie grzyby, nie wiem czy się z tym zgadzacie czy nie ale ja tak. Nie lubię grzybów a pieczarki ostatnio bardzo mi posmakowały także zgadzam się z tą teorią wymyśloną oczywiście przez smakoszy i kucharzy. Postanowiłam je wykorzystać, do gołąbków. Nic specjalnego ale dobrze zrobione potrafią zrobić wrażenie na gościach. W związku z tym, że na bazarze(...)zwykłej kapusty białej, kupiłam niezwykłą :-) żartuję, kupiłam włoską i z niej zrobię obiad. Do dzieła, bo jest trochę z tym roboty.  Składniki: główka włoskiej kapusty  1/2 kg pieczarek  1 szklanki ryżu  2 marchewki  1 por (biała część)  ząbek czosnku  1 pietruszka  1 cebula odrobina papryczki chilli   sól, pieprz 3 łyżki masła

pieprzny smaczek
Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym 72

Składniki: 500 g mięsa mielonego, 5 pieczarek, 1 cebula,  1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, sos poziomkowy: 4 łyżki konfitury poziomkowej Krokus , 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina.   Przygotowanie: Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż ładnie nam się zeszkli. Dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki. Smażymy około 2-3 minut. Przyprawiamy pieprzem(...)solą. Odstawiamy pieczarki z cebulką do ostudzenia. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzone pieczarki z cebulką, pieprz i sól. Lepimy kuleczki z mięsa wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z każdej strony. Sos: w małym rondelku podgrzewamy konfiturę poziomkową, zalewamy ją winem i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu ok. 5 minut

Aga w kuchni
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ Z PIECZARKAMI 266

człowiek pomyśli, że to takie zdrowe, to smakuje jeszcze bardziej... :-) Piekłam w ciemnej formie o wym.30x11cm, można użyć mniejszą będzie wówczas wyższy. Składniki: - 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 500g pieczarek - 3 cebule - 2-3 ząbki czosnku (nie trzeba) - 1 pęczek natki pietruszki - 1 puszka białej fasoli -  ok.60g mąki ziemniaczanej - sól i pieprz do smaku - olej lub oliwa do podsmażenia(...)pieczarek i cebuli z czosnkiem (dałam olej kokosowy bezzapachowy) Pieczarki umyć, pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju lub oliwie, doprawić solą i pieprzem. Na patelni podsmażyć także cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku (uważać by się nie przypaliły). Do miski odmierzamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i pieczarki, mąkę ziemniaczaną

Smaczne Zdrowe