pieczarki - przepisów 12224

  1. Pierś z kurczaka nadziewana pieczarko-pomidorem z parowaru
    Pierś z kurczaka nadziewana pieczarko-pomidorem z parowaru

    przepisy czeka ;) Blog świeży, więc wątpliwa sprawa, chociaż wejścia z Niemiec i Stanów są, także nigdy nie wiadomo ;)  Dziś mogę się pochwalić piersią z kurczaka, nadziewaną pieczarkami i suszonymi pomidorami :) Mam uczulenie na pomidory, ale jak mówi tym razem stare przysłowie: Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana :) Uczulenie mam na normalne pomidory, może po suszonych(...)będzie :) Czas pokaże..   Składniki : 2 filety z piersi kurczaka 5 pieczarek 6 suszonych pomidorów 2 ziemniaki 5 pasków cukinii 2 łyżki oliwy z oliwek z oregano Przyprawy : przyprawa do ziemniaków  zioła prowansalskie kmin rzymski chili con carne curry płatki czosnku bazylia    Filety z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wycinamy kieszonkę. W otwór

    Przepis pochodzi z bloga Parowar Faceta, prowadzonego przez ParowarFaceta.

  2. Pizza z oscypkiem, żurawiną i pieczarkami oraz konkurs
    Pizza z oscypkiem, żurawiną i pieczarkami oraz konkurs

    Kolejna odsłona mojej ulubionej potrawy - pizzy, tym razem po góralsku - z oscypkiem, żurawiną i pieczarkami. Przygotowałam także konkurs z nagrodą książkową dla moich Czytelniczek i Czytelników. Z każdym dniem jest Was coraz więcej, co mnie niezmiernie cieszy !!! O konkursie możecie poczytać na końcu postu. Pizza z oscypkiem, żurawiną i pieczarkami Ciasto na pizzę (wg. Jamiego Olivera) Z podany proporcji wychodzą(...)płaska łyżka drobnoziarnistej soli 1 łyżka cukru pudru ok. 650 ml letniej wody 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatki składniki podane na jeden blat pizzy 100-150 g pieczarek średniej wielkości oscypek dżem z żurawiny do mięs  oregano sos pomidorowy (najlepiej wyrób własny, np. z przepisu poniżej)  Sos pomidorowy do pizzy  Zamiast smarować pizzę koncentratem pomidorowym, możemy

    Przepis pochodzi z bloga Ivka w kuchni, prowadzonego przez Ivka.

  3. Kaszotto z pieczarkami
    Kaszotto z pieczarkami

    oknem coraz zimniej, czas więc na bardziej konkretne posiłki. Dziś proponuję kaszotto z pieczarkami. To taka polska wersja włoskiego risotto :) Użyłam kaszy pęczak, ponieważ chyba najlepiej pasuje do tego dania. Oczywiście, jak nie masz pęczaku to możesz go zastąpić  kaszą perłową lub gryczaną.  Kaszotto z pieczarkami porcja dla 3 osób 200g kaszy pęczak 200g pieczarek 1l bulionu drobiowego(...)warzywnego 50g sera twardego, startego na tarce o drobnych oczkach ( u mnie njeguski sir) 100ml śmietany jajko pieprz czarny sól himalajska Pieczarki pokrój w plastry, podsmaż je na niewielkiej ilości oleju.   W garnku z grubym dnem rozpuść łyżkę masła, następnie dodaj kaszę. Podpraż ją przez ok. 2 minuty, a następnie zalej szklanką bulionu. Gotuj kaszę ok. 20. minut, dolewaj

    Przepis pochodzi z bloga 365 dni dookoła kuchni, prowadzonego przez zielonaKuchnia.

  4. Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami
    Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami

    Zawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami  świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną.  Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci.  Składniki: ciasto: 50 g świeżych drożdży, szczypta cukru, 1 jajka, 200 ml wody, 500 g maki pszennej, 1 ½   łyżeczki soli, żółtko do posmarowania, szczypta(...)kurkumy,   farsz: 500 g kiszonej kapusty (bez marchwi), 500 g pieczarek, 2 duże białe cebule, 2 łyżki masła klarownego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 3 łyżki całego kminku.     Przygotowanie: Farsz: Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na al dente z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Ugotowaną kapustę odciskamy. Na dużej patelni

    Przepis pochodzi z bloga Moniki Smakołyki, prowadzonego przez Monika L.

  5. PRZEPIS - Pieczarki faszerowane szpinakiem
    PRZEPIS - Pieczarki faszerowane szpinakiem

    Smakowity pomysł na przystawkę, jak i dodatek do dania głównego. SKŁADNIKI: 10 dużych pieczarek 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 250 g sera gorgonzola 150 ml śmietany 18% 1/2 pęczka natki pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Pieczarki oczyścić i opłukać. Odkroić trzonki, wydrążyć a pozostałości drobno posiekać. Szpinak pozostawić do rozmrożenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)pokruszyć i wymieszać ze szpinakiem, śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą i posiekanymi trzonkami pieczarek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Blasze nasmarować tłuszczem. Pieczarki faszerować nadzieniem i układać na blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut

    Przepis pochodzi z bloga Anita Inspiruje, prowadzonego przez Anita Inspiruje.

  6. Pasztet z cukinii, pieczarek z dodatkiem oliwek
    Pasztet z cukinii, pieczarek z dodatkiem oliwek

    Składniki: 1 średnia cukinia 2 marchewki 2 ziemniaki 20 dag żółtego tartego sera. 2 garści oliwek zielonych 3 jajka puszka groszku konserwowego 1 duża cebula kilka dużych pieczarek sól, pieprz, suszone zioła oliwa 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki kaszy manny Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i wyciskamy z niej zbędną wodę. Marchewkę kroimy w drobną kostkę(...)pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. W miscy wszystko razem mieszamy: cukinię, marchewkę, groszek, pieczarki, cebulę, oliwki. Do miski wbijamy 3 jaja, dodajemy kaszę mannę oraz bułkę tartą a także tarty ser. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Keksówkę natłuszczamy albo wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy masę. Pieczemy w 180 stopniach około

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  7. Wątróbka z pieczarkami i papryką
    Wątróbka z pieczarkami i papryką

    pamiętam jak jej zapach, a co dopiero smak nie był żadną przyjemnością. A teraz lubię od czasu do czasu sobie ją przyrządzić :)  Kiedyś miałam okazję jeść wątróbkę z pieczarkami i papryką - bardzo mi posmakowała. Dlatego też sama ją niedawno przyrządziłam :) Składniki: 300 g wątróbki drobiowej 1 szklanka mleka 200 g pieczarek 1 duża papryka 1 duża cebula sól, pieprz(...)olej do smażenia mąka do panierowania Sposób przygotowania: 1. Wątróbkę oczyszczamy z wszelkich żyłek i błonek, zalewamy mlekiem i odstawiamy na dwie godziny. 2. Cebulę i pieczarki obieramy. Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w plasterki. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy w paski. 3. Wątróbkę odsączamy z mleka, obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron, aż się

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  8. Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami
    Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami

    Małe kruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Można zajadać same na ciepło lub na zimno jak również podać jako dodatek do czerwonego barszczyku. składniki: ciasto 350g mąki pszennej+do podsypania, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200g masła lub margaryny 1 jajko szczypta soli 100g gęstej kwaśnej śmietany farsz(...)pieczarek 250 g ugotowaniej kiszonej kapusty 1 duża cebula 1 łyżeczka majeranku sól,pieprz olej do smażenia oraz 1 małe jajko czarny sezam i czarnuszka Piątnica do posypania Przygotować farsz. Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju. Potem dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodać drobniutko pokrojoną

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  9. Krokiety z pieczarkami i serem
    Krokiety z pieczarkami i serem

    Krokiety przysmak mojego męża. Dziś dla odmiany wersja dla jaroszy. Z pieczarkami i serem. Ciekawa alternatywa dla tradycyjne  wersji. Kto się skusi ? Składniki: Ciasto na naleśniki:   szklanka mleka szklanka wody 25 dkg mąki 3 jajka 3 łyżki oleju sól Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki ciasta na naleśniki zmiksować. Zostawić ciasto na pół godziny,żeby odpoczęło. Po tym czasie usmażyć(...)cienkie naleśniki. Na patelnię nie dodajemy już tłuszczu podczas smażenia. Układać naleśniki na płaskim dużym talerzu jeden na drugim. Farsz: 0,5 kg pieczarek 30 dkg żółtego sera 2 średnie cebule 2 jajka bułka tarta   Przygotowanie farszu: Pieczarki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Na patelnię wlać 3 łyżki oleju. Wrzucić pieczarki i dodać do nich pokrojone w drobną

    Przepis pochodzi z bloga QuchniaKaroli, prowadzonego przez Mama daj jeść.

  10. Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami
    Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami

    Farsz: 1 kg pieczarek ½ kg kiszonej kapusty 1 cebula sól pieprz oliwa do smażenia Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 1,5 łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli ok. ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¾ szklanki mleka  250 g masła 2 jajka Dodatkowo: 1-2 łyżki kwaśnej śmietany mak lub sezam Napiszę krótko... najpyszniejsze paszteciki jakie próbowałam. Kruche z zewnątrz(...)mięciutkie w środku i wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kapusty i pieczarek. Idealne jako dodatek do Wigilijnego czerwonego barszczu. Zaczynamy od przygotowania farszu. Możemy przygotować go nawet dzień wcześniej. Kiszoną kapustę przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować około 1 godziny, do momentu aż kapusta zmięknie. Po tym czasie odcedzić, a gdy przestygnie dobrze odcisnąć wodę. Drobno posiekać

    Przepis pochodzi z bloga Świat Domowej Kuchni, prowadzonego przez mapik27.

  11. Pieczarki nadziewane
    Pieczarki nadziewane

    Bardzo smaczne danie z popularnych pieczarek. Uzyskamy soczyste pieczarki z mięskiem w środku, otoczone chrupiącą skorupką. Musimy przygotować ok. 10 dużych pieczarek. -do wypełnienia - 30 dkg mielonego mięsa, jedno jajko, jedna sucha bułka, średnia cebula i przyprawy (barbecue i warzywko): -do panierki 2 jajka, przyprawy (barbecue, warzywko) i bułka tarta    Pieczarki obieramy, wyłamujemy nóżki. Nóżki kroimy w plasterki(...)mielonego mięsa dodajemy jajko, odciśniętą namoczoną bułkę, startą cebulkę i przyprawy. Wyrabiamy a następnie dodajemy plasterki z nóżek pieczarek.    Roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy przyprawy. Jajkiem smarujemy środki kapeluszy.    Wkładamy przygotowane nadzienie.    Moczymy w jajku i w bułce 2 razy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia.    Wstawiamy na 30 minut do piekarnika

    Przepis pochodzi z bloga Maminek kulinarny, prowadzonego przez Maminek.

  12. Makaron "sznurki" z mięsem, pieczarkami i sosem
    Makaron "sznurki" z mięsem, pieczarkami i sosem

    tego-dlaczego sznurki? Nazwę makaronu wymyślił nasz wnuczek, dla którego każdy długi makaron to sznurki. My do dania wykorzystamy makaron 3-minutowy. Do tego przygotujemy sos z mięsem i pieczarkami. Potrzebujemy: -25-30 dkg mielonego mięsa -4-5 pieczarek -100 g koncentratu pomidorowego -1,5 szklanki wody -pesto -przyprawę barbecue -olej -sól -cukier    Na niewielkiej ilości oleju rumienimy(...)mięso i zdejmujemy z patelni.    Na pozostałym oleju rumienimy pokrojone pieczarki.    Łączymy mięso z pieczarkami.    W osobnym naczyniu przygotowujemy sos pomidorowy, czyli: -do wody dodajemy koncentrat pomidorowy -następnie dodajemy 1 łyżeczkę pesto, 0,5 łyżeczki przyprawy barbecue -sól i cukier do smaku Wymieszany sos wlewamy na patelnię i mieszamy z mięsem i pieczarkami

    Przepis pochodzi z bloga Maminek kulinarny, prowadzonego przez Maminek.

  13. Ryba zapiekana z pieczarkami
    Ryba zapiekana z pieczarkami

    Zestawienie składników może dziwić, ale to połączenie sprawdziliśmy i jest świetne. Składniki: -6 dużych pieczarek -6 filetów rybnych ( np. z mintaja ) -1 cebula -3 jajka -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej -szczypior -3 łyżki pokrojonego drobno żółtego sera -przyprawa do ryb -przyprawa warzywna -pieprz, sól -olej    Pieczarki obieramy i oddzielamy nóżki. Rybę osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą(...)skrapiamy olejem. W kostkę kroimy nóżki pieczarek, i cebulę. Posypujemy przyprawą warzywną. Kroimy też szczypiorek.    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy rybę, dodajemy cebulkę a kiedy się zeszkli  dokładamy pieczarki.    Przez chwilę smażymy i odstawiamy do przestygnięcia.   W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy szczypiorek, ser i mąkę. Przyprawiamy do smaku.    Dodajemy zawartość patelni

    Przepis pochodzi z bloga Maminek kulinarny, prowadzonego przez Maminek.

  14. Makaron chiński z pieczarkami na sałacie
    Makaron chiński z pieczarkami na sałacie

    niedrogiego zjeść, niekoniecznie zdrowego.  Ja postanowiłam przygotować danie z makaronu, który można teraz kupić nie tylko w zupkach chińskich, ale oddzielnie pakowany.  Połączyłam go z pieczarkami, kabanosami, dodałam serka śmietankowego i sałaty, aby danie było nie tylko szybkie,  ale  smaczne i zdrowsze od zupek chińskich. Składniki: 10 małych pieczarek, 100 g makaronu chińskiego instant(...)łyżka kapary, 1 łyżka masła, 2 łyżki serka śmietankowego, 2   małe laski kabanosów, świeża bazylia, sałata np. karbowana, sól, pieprz do smaku.   Przygotowanie: Jak najmniejsze pieczarki w całości podsmażamy na maśle, dodajemy do nich kabanosy pokrojone w plasterki i kapary. Całość doprawiamy pieprzem i solą, pamiętając o tym,  że kapary są bardzo słone. Makaron zalewamy wrzącą wodą

    Przepis pochodzi z bloga Moniki Smakołyki, prowadzonego przez Monika L.

  15. PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa
    PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa

    nami chodziły i chodziły, aż dałyśmy się podejść i polepiłyśmy razem coś pysznego. Co prawda zwykle sięgałyśmy przy tych pierogach po grzyby suszone, ale... z braku laku, dobre pieczarki podsmażone na maśle! :) I to jakie dobre! Bajeczne. Stworzyły sobie związek z kiszoną kapustą. Dodałyśmy tej relacji nutkę pikanterii, a całość (aby owiać ten przepyszny farsz nutką tajemniczości) ubrałyśmy w delikatne(...)ciasto. Co nam z tego wyszło? Przepyszne pierogi, zadowoleni domownicy i duma. Bo jak się zrobi takie pierogi, to grzechem by było... nie być dumnym.  SKŁADNIKI NA FARSZ: - pieczarki: 0,5 kg - kapusta kiszona: 1 litr, - cebula: 0,75 do 1 kg, - przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, vegeta 1. Kapustę kiszoną gotujemy na rosole - u nas z indyka

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

Wybierz stronę :