buraczki czerwone - 1409 przepisów (strona:17/94)

Kotlety mielone z pieczarkami 199

   Troszkę inna wersja kotletów mielonych, bo bez jajek i bułki.Za to z pieczarkami lub marchewką.Na początek mielimy ok. 1 kg łopatki, jedną

Maminek kulinarny
Mięso mielone zawijane w cieście 202

   Dzisiaj połączymy kilka naszych przepisów z naszego bloga i powstanie zupełnie nowe danie obiadowe, smaczne, dietetyczne i ciekawe.   Składniki na farsz:-ok

Maminek kulinarny
Jarzynka duszona z mięsem 144

mamę i udało się. Smakuje tak samo, czyli wyśmienicie.Nie udało nam się poprzestać na jednej porcji - potrzebna była dokładka :)Składniki:-25 dkg ugotowanej fasoli-5 średnich czerwonych buraczków-5 średnich ziemniaków-1/4 średniej główki białej kapusty-4 marchewki-1/2 kg mięsa (szynki)-10 suszonych śliwek-3 ząbki czosnku-sól, pieprz, koperek

Maminek kulinarny
Schabowe w ziarnach 206

moczymy w cieście.   Obtaczamy w ziarnach.   Smażymy na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu.   Kotlety gotowe.Możemy podać np. z fasolką szparagową i czerwonymi buraczkami lub z ziemniakami i kapustąMożliwości jest wiele.Smacznego

Maminek kulinarny
Barszcz czerwony 160

Prawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków.   Składniki:-6 średnich buraków-2 marchewki-kawałek selera i pora-cebula-2 ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-natka pietruszki i gałązka kopru-wędzonka ( wędzona kość )-sól, pieprz-sok z cytryny lub ocet   Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy wędzonkę, seler

Maminek kulinarny
Szybka sałatka z rukolą 394

pieprzem do smaku i polałam sosem i ponownie wymieszałamTaka szybka sałatka nadaje się do dania obiadowego, ja podałam ją do kaszy z bitkami.Zawsze do tego dania serwowałam czerwone buraczki, a teraz czas na nowe :)Składniki na sos :musztarda Dijon około 2 łyżeksok z około połowy cytryny2- 3 łyżki oleju słonecznikowegookoło 2 łyżek mioduewentualnie pieprz czarnyW garnuszku mieszamy

Proste Potrawy
Surówka z buraczków na dobry początek dnia. 119

zdrowa i dietetyczna. Polecana w szczególności dla diabetyków, ponieważ buraki po ugotowaniu mają znacznie więcej cukru niż przed Bardzo szybka bardzo prosta, bardzo smaczna. Polecam wszystkim.SKŁADNIKI5-6 buraczków czerwonych ugotowanych 1 łyżka octu winnego3 jabłka również winne1 łyżka oliwysól, pieprz do smakuWYKONANIEBuraki gotujemy dzień wcześniej w mundurkach, ścieramy na tarce o grubych oczkach.  To samo

W kuchennym oknie Ewy
Smaczny rosół z gęsi 182

około półtora godziny- bez przykrycia, szumujemy wywar Po tym czasie dodajemy przyprawy i włoszczyznę, dogotowujemy jeszcze około 50-60 min W tym momencie możemy dodać do rosołu mały kawałek czerwonego buraczka, wygotuje się i rosół przybierze piękny żółty kolor ( należy pamiętać, by po ugotowaniu rosołu, buraczek wyjąć, papryczkę również !) Doprawić pieprzem, solą Jeśli lubimy rosół w wersji ostrej to dodajmy

Proste Potrawy
Gulasz drobiowy 425

oraz keczup  Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku, jeśli lubimy możemy już po ugotowaniu gulaszu dodać 2-3 łyżki śmietany. Gulasz podałam z kaszą manną i czerwonymi buraczkami.  Mięso można było pokroić drobniej. To danie wszystkim bardzo smakowało :) Tagi: kurczak, szybki obiad, mięso na obiad

Proste Potrawy
Gołąbki z kaszą w kapuście włoskiej 141

lepiej zrobić sos salsa. Ewentualnie sos doprawić tymi samymi ziołami co farsz.  Gołąbków wychodzi kilka, więc mamy obiad przynajmniej na 2 dni :) Ja podałam je tylko z czerwonymi buraczkami. Nie jest to może to super danie, ale przepis jest dość prosty, a kapusta włoska gotuje się szybciej niż biała. O tej porze jest już młoda kapusta biała

Proste Potrawy
Czysty barszczyk z uszkami 415

szybko jeszcze przepis na świąteczny barszczyk z samych buraków z uszkami z grzybami.składniki:barszczyk1 kg czerwonych buraczków1 pietruszka1 marchewkakawałek selera3 ząbki czosnku1 cebula3-4 listki laurowe Kamiskilka ziarenek ziela angielskiego Kamiskilka ziarenek jałowca Kamissól morska z pieprzem Kamis3 łyżki majerankuwoda ok 2 l3-4 łyżki soku z cytrynyuszka60 g suszonych grzybków (głównie kapelusze z podgrzybków i prawdziwków(...)cebulaolej do smażeniasól morska z pieprzem Kamis350 g mąki pszennej200 ml  wrzącej wody20 g margarynyszczypta soliWarzywa obrać i dokładnie umyć. Do garnka włożyć pokrojone na plastry buraczki oraz całe warzywa: marchewkę, pieruszkę, cebule i kawałek selera oraz ząbki czosku. Wszystko zalać wodą, dodać przyprawy. Wszystko gotować na wolnym ogniu aż buraczki będa miękkie. Na koniec gotowania dodać

Monia miesza i gotuje
Tatar ze śledzia babci Basi 163

marynowanych, 3 ogórki konserwowe, 3 buraczki konserwowe, 2 cebule,( najlepiej czerwone ) 2 papryki czerwone , 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 żółtko surowe, kilka łyżek oliwy, sól, pieprz. Sposób przygotowania : 1. Cebulę obrać i posiekać. Ogórki , paprykę czerwona oraz buraczki pokroić w małą kostkę. Szczypiorek oraz natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać(...)Śledzie pociąć na małe kawałki. 2. Zaczynając od brzegu talerza układać kolejno : Paprykę czerwoną, cebulę czerwoną, ogórki, śledź i buraczki . Wierzch śledzi posypujemy szczypiorkiem oraz natką pietruszki. Na zieleninę ostrożnie położyć żółtko. 3. Całość oprószyć solą , pieprzem i skropić oliwą. Przed jedzeniem wszystkie składniki wymieszać. Danie możemy podać również z sosem czosnkowym ! ( zamiast surowego żółtka),wtedy warstwę

Pysznosci Babci Basi
Udziec z jelenia z quinoą i pyszną surówką 143

taki obiadek ;) Samo zdrowie na jednym talerzu.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 kolorowe marchewki kawałek czerwonej kapusty (około 150 gram)  8 mini buraczków konserwowych 1 mała czerwona cebula 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 400 gram udźca z jelenia 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu(...)obieramy dwie marchewki (ja użyłam fioletowo-pomarańczowych, ale mogą być zwykłe) i ścieramy je na tarce na grubych oczkach, dodajemy posiekaną kapustę i pokrojoną w ćwierć-plasterki połowę czerwonej cebulki, buraczki kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i octem winnym.  Jeleninę kroimy w plastry, polewamy sosem i podajemy z ugotowaną quinoą i surówką

Quinoa Raz!
Sałatka z buraka i awokado do grilla 205

Sałatka z buraka i awokado do grilla to bardzo lekki i wyjątkowo aromatyczny dodatek do ciężkich potraw z grilla. Pieczony burak jest w smaku bardzo słodki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!