warzyw – hitem stołu było spaghetti z cukini. Od kiedy mamy specjalny przyrząd, czyli tak naprawdę najprostszą na świecie obieraczkę do warzyw, robimy makrony z cukini, jabłek, kalarepki, czerwonych buraczków i białej rzepy. Warzywne spaghetti nie może obejść się bez dobrego pesto, a to z kolei wyjdzie tylko wtedy kiedy powstanie na bazie z dobrych orzechów. My użyliśmy(...)duże deserowe jabłko lub dwa mniejsze 1 gruszka Cytryna Kilka moreli (poza sezonem mogą być suszone) Kolorowe pomidorki koktajlowe 400 g Duża cukinia Kalarepka Kilka rzodkiewek 4 ziemniaki 1 czerwona cebula Ząbek czosnku 2 garści orzechów włoskich 2 garści orzechów laskowych Garść migdałów 2 łyżki siekanego szczypiorku Świeża bazylia Pęczek pietruszki Koperek Szczypiorek Ze spiżarni: Masło Olej rzepakowy
Niedzielny kucharzSKŁADNIKI: 1 buraczek czerwony 1 średnie jabłko 2 łyżki wiórków kokosowych 2 plastry świeżego ananasa lub ok. 10 kawałków mrożonego 250 ml mleka sojowego, z migdałów lub zwykłego (można 50 ml mleka zastąpić łyżką mleczka kokosowego) Dla tych co nie liczą kalorii: mleko mozna całkowicie zastąpić puszką mleczka kokosowego Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze. Wolisz bardziej żadsze smoothie(...)smoothie na śniadanie w drodzee do pracy na gorąco poranne kawowe kremowe smoothie na zimno poranne smoothie z sokiem ananasowo-mangowym i granulkami pyłku pszczelego Smoothie na ciepło z buraczka poprawia urodę - wyjątkowo pyszne
Sztuka gotowania w/g Samirydanie jest naprawdę proste w przygotowaniu. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą. Do tego pyszne surówki – u mnie domowa kiszona kapusta i czerwone buraczki . Dodatkowo na stole znalazły się też kiszone ogórki i fasolka z bułką tartą. Do podania surówek wspaniale sprawdza się mój zestaw szklanych salaterek z pokrywką , który zamówiłam(...)pieprz do smaku 3 łyżki masła 1 pełna łyżeczka przyprawy gyros 1 ząbek czosnku 3 łyżki suszonych płatków cebuli lub 1 średnia cebula 1 szklanka wody 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 1/3 szklanki wody + 1 płaska łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kotlety (najpierw wzdłuż, żeby
Słodkie okruszkiascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} buraczki czerwone, 1 słoiczek marchewka, 2 sztuki średnie pietruszka, 1 mała sztuka por, kawałek białej części kapusta włoska, 150g ziemniaki, 3 sztuki fasola średnia lub fasola "Jaś", 3/4 szklanki wywar drobiowy(...)ziele angielskie. Gotujemy przez 5 minut. W tym czasie na pozostałym na patelni maśle podsmażamy kapustę włoską i por. Dodajemy do reszty składników. Gdy warzywa będą miękkie, wrzucamy buraczki. Dodajemy 3-4 łyżki soku z cytryny i koncentrat pomidorowy. Mąkę rozprowadzamy w kilku łyżkach lodowatej wody. Dodajemy śmietanę i kilka łyżek wywaru. Od razu wlewamy do zupy. Zagotowujemy
Gotowanie moimi oczamiByło już ciasto z marchewką a teraz będzie ciasto z czerwonymi buraczkami. Polecamy, bo bardzo dobre. Składniki: -18 dkg buraczków startych na drobnych oczkach -20 dkg mąki tortowej -30 dkg cukru pudru -4 dkg kakao -12 dkg włoskich orzechów
Maminek kulinarnymimo upływu czasu pozostał niezmieniony. Zrazy zawijane były obowiązkowym daniem na każdej rodzinnej imprezie i w każde święta. Na Śląsku roladki wołowe podawane są z kluskami i surówka z czerwonej kapusty , jednak u nas najczęściej z ziemniakami lub kaszą. Tradycyjne zrazy zawijane przygotowuje się z wołowiny i dusi na maleńkim ogniu do miękkości, ale można je zrobić także(...)sosu wkładam zrazy i podgrzewam, aż będą gorące. Zrazy zawijane podaję z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jęczmienną albo z kluskami śląskimi. Do zrazów pasuje każda surówka warzywna, czerwone buraczki, ale równie dobrze smakują z kimchi. Zrazy wołowe zawijane
Cztery Fajerywarto zrobić taką pieczeń. Nie zdąży się znudzić bo szybko zniknie:) Z podobnych składników, ale bez selera zrobiłam kilka kotletów. Usmażyłam na oleju. Zjedliśmy je na ciepło z czerwonymi buraczkami i sosem z pieczarek. Wg mnie pomysł na kotlety prosto z patelni jest niezły. Można tez spróbować odsmażyć pieczeń pokrojoną na grubsze plasterki i podać ją na ciepło
Proste PotrawyPyszna propozycja obiadowa. Kilka składników i już mamy wyczarowane Uwielbiam i polecam. Co nam trzeba? duża pierś z kurczaka 10 pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 duża marchewka śmietana 36% – 100ml 2 łyżki mąki pszennej przyprawy: po poł płaskiej łyżeczki: curry, słodka papryka, sól, pieprz ziołowy, ostra papryka olej rzepakowy woda Robimy! Kurczaka kroimy w grube paseczki(...)dusimy kolejne pół godzinki – do miękkości warzyw. Zabielamy śmietanką wymieszaną z mąką i z 3 łyżkami sosu powstałego z duszenia naszego dania. Pyszne z ryżem i czerwonymi buraczkami. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Kurczak w sosie pieczarkowo – śmietanowym z papryką first appeared on Latosiowy
Latosiowydomantonicki – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Antoniki, gmina Lubaczów, powiat lubaczowski Kwas antonicki to wyjątkowo bogata w składniki zupa, pochodząca z Ziemi Lubaczowskiej. Choć pozornie jej bazowym składnikiem są czerwone buraczki, to w rzeczywistości rzecz jest nieco bardziej skomplikowana, ponieważ zupa zakwaszana jest kwasem z kapusty kiszonej lub z kiszonych ogórków, a nie kwasem buraczanym. W dodatku treść
Trzeci talerzwypłynięciu gotować chwilę, wybrać łyżką cedzakową. Ja podałam z karczkiem w sosie plus czerwone buraczki
Proste Potrawywyjątkowo lekkostrawne i dietetyczne, dlatego idealnie nadaje się do przygotowania świątecznych roladek. Indycze mięso faszerowane wędzonym boczkiem i śliwką smakuje wyjątkowo. Podane z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą lub sałatką z czerwonych buraczków na pewno zachwyci biesiadników. Po takim daniu nie wstaniesz od stoło ociężała. Ciesz się zatem świątecznymi smakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pietruszki 1 mały seler 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 gałązka świeżego rozmarynu 500 ml bulionu warzywnego 1 kieliszek czerwonego wina puszka pomidorów pelati Przygotowanie: Mięso pokroiłem w kostkę o boku 1 cm, czosnek i szalotkę w cienkie plasterki, a cebulę w drobną(...)dodałem wino oraz pomidory. Gotowałem pod przykryciem na wolnym ogniu przez kolejne 40 minut. Gulasz powinien być gęsty i mieć ciemny kolor. Podałem go z tłuczonymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami
R'n'G KitchenKolejna wersja barszczu ukraińskiego. Tym razem z dodatkiem kiełbasy jałowcowej. Pycha. Składniki: 200 g suchej fasoli „Jaś” 4 czerwone buraczki pętko kiełbasy jałowcowej garść suszonych prawdziwków listki laurowe ziele angielskie 3 ząbki czosnku sól pieprz cukier pomidory w puszce krojone koncentrat pomidorowy
R'n'G Kitchen