buraczki czerwone - 1409 przepisów (strona:19/94)

CHRUPIĄCA SAŁATKA Z BURACZKÓW 172

Lekka , orzeźwiająca sałatka na bazie pomidorów i buraków  wspaniałym duecie z  dressingiem z wisniówki , musztardy oliwy i czerwonego octu.Polecam.  35 dag.pomidorów 25 dag.gotowanych i pokrojonych w kawałki buraczków 1 czerwona cebula pokrojona w ćwiartki ,a potem w plasterki 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej 2 i 0.5 łyżeczki octu czerwonego winnego 2 łyżki likieru wiśniowego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tatar z czarnym czosnkiem, czarną quinoą i czarną truflą 154

rzodkiewka, czerwona cebulka i kiszony ogórek. Jeszcze na koniec kilka ziarenek zielonego pieprzu i parę papryczek aji charapita ;)  Zrobiłam 2 porcje. Składniki:   6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 250 gram polędwicy wołowej 2 świeże żółtka 4 ząbki czarnego czosnku 2 plasterki czarnej trufli 1 kiszony ogórek 3 rzodkiewki pół małej czerwonej cebuki 2 mini buraczki marynowane

Quinoa Raz!
sałatka z czerwonych buraków i papryki 194

Cześć :D Sezon na przetwory na zimę wciąż trwa. Buraczki, papryka i grzyby, wszystko co możemy upychamy pieczołowicie w słoiki. Fakt, trzeba wykazać się czasami anielską wręcz cierpliwością. Dość często kosztuje nas to tę chwilę, co dla siebie chcieliśmy podkraść :D U mnie kuchenka już wraca do normalnego trybu pracy. Był taki czas, że odmawiała zwyczajnie posłuszeństwa(...)Serca a właściwie żołądki domowników podbiła sałatka z czerwonych buraków i papryki. Trzeba troszkę popracować nad jej wykonaniem, ale smak rekompensuje trud. Mam nadzieję, że zdążyłam jeszcze i przepis przyda się chociażby spóźnialskim kucharzom ;) Jeśli za późno, to przypomnę o nim w przyszłym roku. Składniki: * 3 kg ugotowanych czerwonych buraków * 1 kg cebuli * 1 kg papryki Na zalewę

Pieprzyć z Fantazją
Surówka z czerwonych buraczków do obiadu 179

ugotowane lub surowe, zawierają mnóstwo witamin, są przy tym tanie, a nadal ich nie doceniamy. Jednym słowem - przypomnijmy sobie o buraczkach, bo.... burak to brzmi dumnie :) Składniki - proporcje dla dwojga dorosłych głodomorów 5 buraków średniej wielkości 1 czerwona cebula (można też użyć białej) 2 łyżki octu winnego 2 łyżko oleju roślinnego 2 łyżki soku z cytryny (można zastąpić(...)pieprz do smaku opcjonalnie można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku Przygotowanie Robiąc zakupy staram się wybierać buraki podobnej wielkości, dzięki temu wszystkie są ugotowane w tym samym czasie. Buraczki dokładnie umyć, ale nie obierać. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości buraków i średnio wynosi około 60 minut - małe około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jaja przepiórcze marynowane w buraczkach i mangold czerwony 74

marynowane w buraczkach i mangold czerwony Prosta i efektowna sałatka z buraczanymi jajami to kolejny pomysł na danie wielkanocne. Wcześniej do tej sałatki wykorzystywałyśmy rukolę i roszponkę. Tym razem roszponkę zastąpimy listkami, o dziwnie brzmiącej nazwie… mangold czerwony. Co kryje się pod tajemniczą nazwą MANGOLD CZERWONY? Okazuje się, że to buraczki liściowe, odmiana buraka zwyczajnego, którą uprawia(...)się dla liści. No i super! Mamy buraczkowe jajka przepiórcze, do tego bardzo dekoracyjne listki buraka – idealne połączenie. Składniki CZERWONE JAJA 12 sztuk ugotowanych jaj przepiórczych 500g buraków na sok – potrzebujemy około 250-300ml soku 1 łyżka octu jabłkowego SAŁATKA 2-3 garście zielonych liści: rukola i mangold czerwony 1 awokado 1 szalotka

Tajemnice Smaku
Sałatka z burakiem i kuskusem. 53

Bardzo smaczna i sycąca sałatka z burakiem i kuskusem. Idealnie sprawdzi się do obiadu, ale również jako danie samo w sobie. Smakować będzie o każdej porze

Pani M - kuchnia smakowita
Czerwone pierogi z kapustą i pęczakiem. 136

Cześć wszystkim :) W dzisiejszym naszym menu zaprezentujemy czerwone "buraczane" pierożki z niesamowitym farszem z kapusty słodkiej, pęczaku i kilku innych składników :) Fajny pomysł na przemycanie dzieciaczkom buraków :) Często niestety nasze pociechy mówią bleeee widząc buraczki. Zapraszamy do zapoznania się(...)naszym pomysłem. Nasze pociechy wcinały je, że hoho :) Tak wyglądają owe pierożki :  Tak się lepiły :  A tak się gotowały :  I hop na talerz : Pierogi czerwone od buraczków z farszem z kapusty i pęczaku (4-5 osób) Składniki farsz : 1/2 szklanki pęczaku 1/2 średniej główki białej kapusty 6 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 garść

vegetanie
jajka marynowane w zalewie z buraczków 96

składniki: 3 jajka ok. 300 ml zalewy z buraczków marynowanych wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Do garnuszka lub słoika wkładamy jajka i

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z czerwonego ryżu z brokułem, buraczkami, adzuki i suszonymi pomidorami 162

Sałatka z czerwonego ryżu z brokułem, buraczkami, adzuki  i suszonymi pomidorami Składniki: - 100g czerwonego ryżu jaśminowego         - sól himalajska - 2 buraczki

Wegańska kuchnia orientalna
Zakwas buraczany 132

Już jest najwyższy czas na przygotowanie zakwasu do barszczu czerwonego. Barszcz na naturalnym zakwasie to jest coś Buraki dokładnie wyszorować i umyć. Pokroić na małe kawałki

Kuchnia Pokoleń
Barszcz świąteczny z pieczonych buraczków 160

Barszcz świąteczny z pieczonych buraczków Lubicie czerwony barszcz? Ja nie wyobrażam sobie bez niego świątecznego stołu. Idealny do uszek, pierożków, pasztecików z kapustą i grzybami, a nawet do kawałka pysznej smażonej ryby. Taki barszcz też często przygotowuję również przed świętami, bo nie tylko wspaniale smakuje, ale też i doskonale rozgrzewa w te chłodne zimowe dni. Jeśli jeszcze nie próbowaliście(...)minuty. Pod koniec opcjonalnie doprawiamy jeszcze pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Jeśli chcecie tak jak ja dodać domowy sok z kiszonych buraczków zróbcie to pod koniec gotowania barszczu. Całość przecedzamy i łączmy z wywarem z grzybów. Tak przygotowany barszcz wspaniale smakuje z uszkami, świątecznymi pierogami lub pasztecikami z kapustą i grzybami. Smacznego

Słodkie okruszki
Tańcowała roszponka z buraczkami 195

Buraczek, buraczek ma czerwony fraczek, Z roszponką”Fit&Easy” tańcował, Nóżek nie żałował, Feta wtórowała smaku dodawała, A na koniec wplecione, Orzeszki prażone oliwąskropione Tańcowała roszponka z buraczkami Składniki na oko, bo zależy od tego jak jesteśmy głodni (tak na 1 osobę): 150 g serka feta opakowanie roszponki “Fit&Easy” 1 duży ugotowany burak garść orzeszków pinii

Mia Cucina Sofieta
Schabowe na parze kokosowej z buraczkami 211

koście sól słodka mielona papryka  kminek mielony sok z 1/2 cytryny Do gotowania : 1,5 l wody ziele angielskie liść laurowy 200 g wiórków kokosowych Buraczki: 6 czerwonych buraków sól sok z cytryny 1 cebula 1 łyżka mąki 1 pełna łyżka masła 2 ząbki czosnku cukier 3 łyżki słodkiej śmietanki Dodatkowo: ziemniaki z wody Wykonanie:  Buraczki

Bea(u)ty kitchen