buraczki czerwone - 1409 przepisów (strona:10/94)

Buraczki ze śmietaną (na ciepło) 149

obiadu – tak prosty i tak pyszny Buraczki ze śmietaną doskonale pasują do ziemniaków, klusek (śląskich, kopytek), mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów) . Dla przygotowania możesz specjalnie ugotować buraki, upiec je w piekarniku lub wykorzystać te, które zostały po zrobieniu barszczu.   Inne pomysły na buraczki… ** Barszcz czerwony czysty ** Buraczki zasmażane ** Sałatka obiadowa z buraczków ** Surówka

Kulinarny S.O.S.
Buraczki ze śmietaną (na ciepło) 149

obiadu – tak prosty i tak pyszny Buraczki ze śmietaną doskonale pasują do ziemniaków, klusek (śląskich, kopytek), mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów) . Dla przygotowania możesz specjalnie ugotować buraki, upiec je w piekarniku lub wykorzystać te, które zostały po zrobieniu barszczu.   Inne pomysły na buraczki… ** Barszcz czerwony czysty ** Buraczki zasmażane ** Sałatka obiadowa z buraczków ** Surówka

Kulinarne S.O.S.
Dwukolorowa sałatka z pęczakiem 67

rozejrzeniu się wśród naszych zapasów, wyjęliśmy puszkę fasolki, groszek oraz buraczki, z których po przygotowaniu prostych sosów powstała dwukolorowa sałatka z pęczaku. Bardzo pożywna, sycąca i zdrowa. Składniki Sałatka: 2 szklanki pęczaku 1 łyżka oleju 1 / 2 puszki groszku konserwowanego 1 / 2 puszki białej fasoli 4 buraczki czerwone 1 jabłko 1 cebula Sos majonezowy(...)łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany Sos winegret: 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Buraczki umyć, ugotować do miękkości. Ostudzić, pokroić w drobną kostkę. Pęczak 2-3 razy opłukać, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 3 godziny. Po tym czasie w garnku zagotować wodę

niecodziennikpary
Botwinkowe kokardki z indykiem, warzywami i sosem serowym #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini 101

pietruszki 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym że makaron wrzucamy do wody z gotującymi się buraczkami czerwonymi. dzięki temu nabiorą różowego kolorku. W rondelku gotujemy wywar warzywno mięsny czyli indyka z marchewką, pietruszką, natką pietruszki, młodą botwinką i wszystkimi przyprawami. Ugotowanego indyka serwujemy z buraczkowym(...)makaronem i warzywami tj. marchewka, buraczki, pietruszka, natka pietruszki w asyście pysznego sosu serowego. Składniki na sos serowy: 4 łyżeczki masła 1/4 szklanki mąki 2 szklanki zimnego mleka szczypta gałki muszkatołowej pieprz cayenne 20 dkg sera cheddar Przygotowanie sosu: W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy na małym ogniu przez około 5 minut, do czasu zarumienienia zasmażki

Życie zaczyna się w kuchni
Mix frytek z dyni, buraczków i topinambura z sosem serowo-czosnkowym 129

buraczki czerwone 4-5 bulw topinambura 1/3 szklanki oleju 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz Sos serowo - czosnkowy 1 opakowanie serka śmietankowego Almette 3 łyżki jogurtu 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz   Topinambura i buraczka obrać ze skórki i pokroić w słupki, dynie bez obierania z skórki również pokroić w słupki. Buraczki pieką się

Jadło i czytadło
Chłodnik buraczkowy na przekór upałom 86

myślą. Zapomniał. Toteż owego dnia mój zakręcony synek przepięknie zwarzył nam chłodnik ogórkowy,  nadawał się tylko do wyrzucenia. Szkoda.  Tymczasem dziś mam propozycję opartą na młodych buraczkach czerwonych. Na 4 do 5 porcji podzielcie składniki na pół, ja zawsze przygotowuję ilość wystarczającą na dwa dni, dlatego użyłam: - 3 butelki kefiru naturalnego 400g - 1 duży kubek jogurtu(...)naturalnego  - 130ml koncentratu buraczkowego Krakusa - 1 pęczek młodych buraczków  - 2 średnie ogórki  - pęczek zielonego  koperku - sól i pieprz  Na początek posiekane buraczki, korzeń w kostkę i wszystkie liście siekam dość drobno. Gotuję potem do miękkości w leciutko posolonej wodzie, niedużo wody, ledwie do zakrycia ćwikły. Potem studzę, a w międzyczasie przygotowuję resztę, ogórki

I tu będę miała takie te
Czekoladowe ciasto z buraczkami i dynią 322

Czekoladowe ciasto z buraczkami czerwonymi, przełożone kremem z dodatkiem dyni :) Warzywa nie są znacząco wyczuwalne. Dzięki burakom ciasto czekoladowe jest wilgotne, a dynia sprawiła, że krem nabrał żółtego koloru, dodając mu charakterystycznego smaku. Szczególnie polecam dla wielbicieli czekoladowych przysmaków. CIASTO CZEKOLADOWE Z BURACZKAMI: 3 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 100g czekolady gorzkiej (70%) 100g masła 200g buraków

https:KKuchniaMniam
Hiszpańskie buraczki faszerowane 157

którą pomysł zaczerpnęłam z hiszpańskiej "biblii" kulinarnej - "1080 Rezepte" Gabriellii i Inez Ortega. Ciekawostką jest to, że w tej ogromnej księdze znalazł się ten jeden, jedyny przepis na czerwone buraczki! :) Wprowadziłam nieco zmian, żeby zaostrzyć i dostosować nieco do naszych gustów smak buraczków. Okazały się doskonałe i na pewno powtórzę przepis na jakimś domowym przyjęciu. Składniki

Kuchnia Prezydentowej
Miodowe buraczki przekładane serkiem z dodatkiem świeżego chrzanu 136

dobrodziejstw z pewnością do takich należą. Z dzieciństwa buraczki zapamiętałam jako nieestetyczną, aczkolwiek dobrą papkę, podawaną do kaczki i pyz. Dziś buraczki na moim stole prezentują się nieco lepiej ;-). Na dwie porcje: 1 duży buraczek czerwony 3 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 serek śmietankowy Almette korzeń chrzanu - ilość

Jadło i czytadło
Buraczki zasmażane 4365

rybki ale też do jajka sadzonego. Każdy ma swój sposób na ich przyrządzenie. Ja po prostu przesmażam na maśle z dodatkiem mąki. składniki: 1,5 kg czerwonych buraczków 100 g masła 2 łyżki  sosu balsamicznego 2-3 łyzki mąki pszennej Buraczki umyć i ugotować lub upiec w piekarniku. Następnie buraczki obrać i zetrzeć na tarce

Monia miesza i gotuje
Barszcz czerwony postny z fasolą 153

dodatkiem owoców i grzybów. Można go podawać z uszkami lub z białą fasolą jak również idealny będzie do krokietów podawanych w świąteczne dni. Składniki: - 2 kg  buraczków czerwonych Poltino - 2 marchewki - 1 pietruszka - 4 ząbki czosnku - 1 cebula opalona nad ogniem - 1 jabłko w całości z łupiną, polecam szarą renetę - 1/2 gruszki z łupiną - 1/2 szklanki suszonych

Apetyczna babeczka
Świąteczne propozycje potraw 157

rukolą sałatka siódemka sałatka z gyrosem sałatka z mozarellą i oliwkami sałatka z sosem musztardowym sałatka z tuńczykiem 2 krucha sałatka w jogurcie sałatka kolorowa sałatka brokułowa ekspresowa tarty buraczek czerwony błyskawiczna sałatka z tuńczyka Inne zupa chrzanowa chrzan tarty wytrawna ćwikła gotujemy białą kiełbasę

Proste Potrawy
Barszcz buraczany z bobem – kuchnia podkarpacka 73

Bób w tradycyjnej podkarpackiej kuchni często dopełniał potrawy w taki sposób, w jaki współcześnie robią to ziemniaki. Między innymi dodawano go do zup, by były bardziej treściwe i syte. Z czerwonym barszczem bób komponuje się doskonale, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu z Haczowa. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Haczowa został opublikowany w wyjątkowym zbiorze lokalnych receptur pt. „Wielka księga tradycji(...)małym ogniu gotujemy wywar. Przecedzamy go kiedy marchewka i pietruszka zmiękną. Warzywa można zatrzeć na tarce i dodać do zupy pod koniec gotowania. Osobno gotujemy czerwone buraczki. Kiedy są miękkie wyciągamy je z wody, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do wywaru i całość zagotowujemy. Buraczki można odcedzić lub pozostawić. Do wywaru dodajemy

Trzeci talerz
BARSZCZ UKRAIŃSKI: tradycyjny, pyszny przepis 135

Barszcz ukraiński z ziemniakami. Przepis na tradycyjny barszcz ukraiński. Prawdziwy, domowy barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami, zabielany śmietaną.      Barszcz ukraiński - pyszna zupa z tartych czerwonych buraczków z ziemniakami, fasolą i pomidorami z dodatkiem śmietanki. Absolutnie rewelacyjny! :)      Tradycyjny barszcz ukraiński podawany jest z kaszą sypką lub jajkiem oraz posiekanym koperkiem. Przed podaniem(...)czerwoną fasolą (tak mi się zamarzyło), natomiast zazwyczaj gotujemy go z drobną fasolą białą. Zobacz prosty przepis na domowy barszcz ukraiński. Polecam. Prosty przepis na barszcz ukraiński. Składniki i przyprawy na barszcz ukraiński: 2,5 l wywaru z mięsa, warzyw lub wody 300g warzyw (marchew, pietruszka, kawałek selera) 2 średnie buraki 150g - 200g drobnej fasoli białej lub czerwonej

Moja Książka Kucharska
Buraczki czerwone do obiadu 434

Wykonanie: Buraki w mundurkach gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy i trzemy na małych oczkach tarki. Dodajemy do ich ocet, solimy i pieprzymy do smaku i gotowe! Smacznego! Artykuł Buraczki czerwone do obiadu pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Gotowanie z Maggie: pyszny krem z buraczków 161

średnim ogniu przez 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.Zupę zmiksować na gładko.Przed podaniem wymieszać z creme fraiche, ozdobić posiekanym szczypiorkiem.Smacznego!W związku z tym, że buraczki czerwone mocno są, polecam do ich obróbki używać jednorazowych rękawiczek (co uczyniłam), nie polecam za to kroić ich w ulubionym, białym podkoszulku - może się to skończyć tragicznie. Dla podkoszulka(...)tych, którzy akurat staną na drodze.Macie jakieś pomysły, co mogłabym zrobić z pozostałymi buraczkami, w ilości półtora kilograma? W sklepie mieli tylko w tak dużych woreczkach, a że byłam zdesperowana i bardzo chciałam tej zupy, nie zawahałam się ani przez chwilę. A nie będę jej gotować cztery razy z rzędu, bo przestanie mi smakować... Czekam na podpowiedzi, buraczków

Pożeraczka, czyli raz adobrze