witaminki, witaminki, witaminki, witaminki ......Buraczki czerwone + Rukola +Serek pleśniowy = Pyszna sałatka Bardzo szybka propozycja na wyborną sałatkę z buraczkami czerwonymi. Inspirację(...)rano wstać i ugotować lub upiec buraczki. Do wyboru, ja ugotowałam. Potem to już tylko wystarczy wymieszać z pozostałymi składnikami. Bardzo fajna propozycja drugiego śniadania lub kolacji. Moje proporcje to dla czterech osób ale przyznam się szczerze, że wszystko zjadałam sama :-) Składniki :3 średniej wielkości ugotowane lub upieczone buraczki czerwone 2 garście rukoli
pieprzny smaczekkiszonych ogórków4 duże kwaskowe jabłka1 cebulamajonez ok 8-10 łyżek, użyłam Kieleckiego omega-3Filety śledziowe wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku i pokroić w kostkę. Buraczki czerwone obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i jabłka obrać i również pokroić w kostkę. Ogórki kiszone dobrze osączyć z płynu i też pokroić w kostkę. Ja pokroiłam
Monia miesza i gotujeskładniki : około 1 kg czerwonych buraczków sól, ocet jabłkowy lub sok z cytryny cukier, sól Przygotowanie : Buraki umyć (kupować zawsze jednej wielkości) Do garnuszka w którym układamy buraki wlewamy tyle wody, by zakryły się całe Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie ( uważać by woda się nie wygotowała !) Gdy już będą miękkie to odlewamy nadmiar wody
Proste PotrawyCzerwone buraczki idealnie pasują do kotleta mielonego i właśnie je często przygotowuję zimą. Jeśli mam jeszcze swoje w słoikach to oszczędzam czas na gotowaniu, jeśli nie mam to gotuję buraki 40 minut i razem z tą wodą w której się gotowały, zostawiam do całkowitego wystygnięcia. To sposób od mojej mamy. Składniki :* słoiczek buraków startych na tarce
Magiczne Życie MartyProponowane buraczki są znakomitym dodatkiem do obiadu, zarówno na ciepłojak i na zimno.-4 średnie buraczki myjemy i gotujemy w skórce przez
Maminek kulinarnySezon zimowych zapraw rozpoczęty, więc dziś proponuję kolejne "wcielenie " buraczków. Przepis pozyskałam niedawno, troszkę go ulepszyłam, wg. własnego gustu i są naprawdę pyszne - zimą jak
Kuchnia BeatyPrzepis na nie dostałam od przyszłej Pani teściowej. Zazwyczaj szykuje je mój narzeczony. Cóż tu dużo mówić, my zajadamy się nimi bardzo i dość często pojawiają
Krakowskie smaki AniNajlepszy okres na przygotowanie przetworów z buraczków.Są młode, słodkie i dają piękną barwę a gdy dodamy do nich paprykę i cebulę,będziemy
Maminek kulinarnyInspirowamny kuchnia francuską - prawdziwy przysmak,z prostych,wręcz banalnych składników.Świetny jako samodzielne danie,może stanowić przystawkę lub świetną przekąskę.Klasyk kuchni francuskiej gratin - proste,sycące
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki :około 1 kg buraczków czerwonych, koniecznie słodkichokoło 2 płaskich łyżek cukru2-3 łyżki czerwonego winnego octu (kwasowość 7,1%)szczypta soliPrzygotowanie :Nieobrany, ale dobrze wymyty buraczek ugotować do miękkości, ja gotuję często w szybkowarzePo wystudzeniu obieram, ścieram na tarce o średnich oczkachDoprawiam do smaku, solą, cukrem i octem, mieszam dokładnie. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny. Buraczek
Proste PotrawyPyszna sałatka z buraczkami według receptury siostry Anastazji.Składniki:5-6 buraczków (gotowanych lub pieczonych)3-4 ogórki kiszone2 jabłka1 cebula1 puszka czerwonej fasoli1/2 pęczka szczypiorkutarty chrzan ze słoiczka do smaku2-3 łyżki gęstej śmietanysól, pieprzSposób przygotowania:1. Ugotowane (u mnie pieczone) i obrane buraki, jabłka i ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej.2. Cebulę i szczypiorek siekamy
Kuchnia domowa AniBuraczki ćwikłowe na zimę. Idealne, młode buraczki marynowane. Przepis na klasyczne marynowane buraki w plastrach. Ten przepis na marynowane młode buraczki doskonale podkreśla ich naturalny, bogaty, słodki smak. W tym przepisie najlepsze będą buraczki średniej wielkości, tak aby plastry bez trudu mieściły się w otworze słoika. Jeśli jednak masz większe buraki, możesz pokroić(...)ognia. Łyżką cedzakową przełożyć gorące buraczki do czystych i wyparzonych słoików, zostawiając nieco miejsca w górnej części. Wypełnić słoiki gorącą zalewą. Słoiki wytrzeć czystą ściereczką i nałożyć gorące wieczko. Słoiki z buraczkami mocno zakręcić i zapasteryzować ( pasteryzacja w garnku trwa 30 minut dla 0,5 litrowych słoików) Słoiki z buraczkami wyjąć na czystą ściereczkę
Moja Książka Kucharskanami buraczkowy tydzień, gdyż piekąc czerwone buraczki do carpaccio włożyliśmy dwie sztuki więcej, aby wykorzystać je potem do zrobienia sałatki z piersi kurczaka, czerwonych buraczków i sera feta . Te połączenia smakowe zawsze się sprawdzają, a do tego nieźle wyglądają ułożone na talerzach, więc dodatkowo zachęcają do jedzenia . Ma to znaczenie zwłaszcza teraz, w okresie(...)bowiem mają działanie przeciwkaszlowe, łagodzą bóle gardła oraz wzmacniają odporność na choroby. Można więc powiedzieć – jedzcie sałatki z buraczkami – na zdrowie. Udostępnij Składniki na sałatkę z pieczonymi buraczkami, kurczakiem i serem feta 2 duże buraczki czerwone 1 opakowanie sera feta 1 opakowanie mixu sałat Marynowane piersi z kurczaka: 1 pierś z kurczaka
niecodziennikparyrozpocząć dzień wcześniej od upieczenia buraczków przy okazji pieczenia ciast. Sałatkę można bardzo prosto przygotować, gdyż wystarczy wymieszać razem wszystkie pokrojone składniki. Otrzymamy wtedy piękny buraczkowy kolor, ale sałatka będzie mniej atrakcyjna wizualnie. Warto więc nieco więcej czasu poświęcić na jej przygotowanie i ułożyć składniki warstwowo. Udostępnij Sałatka śledziowa z buraczkami czerwonymi – składniki 500 g filetów(...)majonezu i śmietany wmieszać starte buraczki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na dno półmiska, na którym będzie podawana sałatka, wyłożyć warstwę ziemniaków z ogórkami kiszonymi, na niej rozłożyć kawałki śledzi, przykryć je warstwą jajek z marynowanymi grzybami. Całość otoczyć sosem z majonezu, śmietany i buraczków. Sałatka śledziowa z buraczkami czerwonymi jest gotowa do jedzenia
niecodziennikparyDelikatny, puszysty mus z koziego sera, galaretka z czerwonego wina i chipsy z buraczka. To elegancka przystawka, którą stworzyłam na konkurs Merci Chef, w którym biorę udział Składniki (na 2 porcje):Mus z koziego sera:1 roladka kozia twarogowa Merci Chef (110 g)100 g śmietanki 30 %1 łyżeczka żelatyny2-3 łyżki mlekabiały pieprzsólGalaretka z czerwonego wina:1/2 szklanki czerwonego(...)najcieńsze plasterki i delikatnie posmarować oliwą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 130°C. Co jakiś czas plasterki buraczka przewracać.Mus z koziego sera:Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!) i ostudzić. Kozi twaróg zmiksować na gładką masę, połączyć
Oryginalny smak