buraczki czerwone - 1409 przepisów (strona:7/94)

zimowe buraczki uniwersalne... 668

cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki są słodsze i mniej łykowate podłużne mniejsze buraczki, buraczki obrałam ze skórki, ugotowałam w 3 litrach wody w szybkowarze 35 mninut, z wywaru mam po przyprawieniu do picia barszcz czerwony buraczki starłam w robocie na tarczy grubsze wiórki porcję buraczków użyłam na surówkę a resztę wymieszałam

W Mojej Kuchni Lubię
Przekładana sałatka ze śledzi i buraczków czerwonych 77

Majonez wymieszałam z odrobiną jogurtu naturalnego. Na spód salaterki wyłożyłam pokrojone płaty śledziowe. Kroiłam paski szerokości 1 cm. Wysypałam posiekaną w kostkę cebulkę czerwoną i wszystko przykryłam cienką warstwą majonezu i jogurtu. Na to wyłożyłam buraczki starte na jarzynówce, które uprzednio lekko posoliłam i dodałam kwasku. Przykryłam to cienką  warstwą majonezu. Na to wyłożyłam posiekane drobno(...)innych składników. Uwielbiam sałatkę śledziową z dodatkiem buraczków. Taką samą zrobię na święta, będzie jak w sam raz jako….zakąska. Ma dodatkowo ona motyw świąteczny: jajeczko. Następnym razem spróbuję dodać innych składników kukurydzę albo groszek. Smacznego! Lidka Artykuł Przekładana sałatka ze śledzi i buraczków czerwonych pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka z buraczków z fettą 150

Bardzo ciekawe wydanie buraczków w wersji sałatkowej. Doskonały smak uzyskujemy dzięki marynowaniu plastrów ugotowanych buraczków. Bardzo smaczne danie np. jako dodatek do grilla. SKŁADNIKI 2 kg. czerwonych buraczków 1 szklanka  oliwy z oliwek 4- 5 łyżek octu balsamicznego 8-10 ząbków czosnku ser fetta oryginalny grecki 1 łyżeczka soli  1/2 łyżeczki pieprzu sałata roszponka

W kuchennym oknie Ewy
Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. 248

oraz surówkę z modrej kapusty z majonezem . Dzisiaj proponuję przygotować kolejny nasz przepis na kapustę czerwoną duszoną o słodkim smaku. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta duszona to doskonały dodatek do obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też bitek wołowych z kluskami. Ta duszona kapusta czerwona nie ma zasmażki i masła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka warstwowa – buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony… 65

kostkę 2 garści liści mangold czerwony (buraczki liściowe) 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z limonki sól, pieprz Wykonanie Buraczki obieramy, kroimy w kostkę (około 1 – 1,5 cm). Składniki marynaty mieszamy ze sobą, zalewamy buraczki i marynujemy minimum 30 minut. Im dłużej tym lepiej. Przed układaniem sałatki buraczki odsączamy, marynaty nie wylewamy. Układamy warstwy(...)jogurtu naturalnego, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem 150 g buraka marynowanego 4 łyżki komosy ryżowej, polewamy połową marynaty z buraczków garść roszponki żółta papryka szalotka ser kozi skrapiamy oliwą i sokiem z limony garść liści  – mangold czerwony Smacznego

Tajemnice Smaku
Buraczki zasmażane 82

Buraczki czerwone zasmażane z jabłkiem i cebulą, to sprawdzony i pyszny dodatek do obiadu. Po buraczki na ciepło sięgamy praktycznie przez cały rok. Są idealnym dopełnieniem min. kotletów mielonych oraz pieczonej kaczki. Ale świetnie uzupełniają też smak innych mięs pieczonych lub smażonych. Poza tym są proste w przygotowaniu i bez wątpienia bardzo zdrowe. Na Naszym

Kuchnia Na Wypasie
Pęczotto buraczane 120

Dodatkowo im intensywniejsza barwa, tym większa zawartość danego pigmentu i silniejsze jego działanie. Dlatego u mnie na talerzu zawsze tęczowo i różnorodnie. Buraki czerwone jak sama nazwa wskazuje zaliczamy do grypy warzyw czerwonych. Swój kolor zawdzięczają takim barwnikom jak: likopen wzmacniający serce i obniżający poziom cholesterolu, antocyjany wzmacniające naczynia krwionośne oraz betalainy poprawiające odporność i spowalniające(...)Składniki (2-3 porcje): 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jęczmiennej pęczak 2 małe buraczki czerwone 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 – 2 (375 ml – 500 ml) szklanki bulionu 1/4 szklanki (60 ml) czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanego tymianku

Fitsweet.me
Pęczotto buraczane 143

Dodatkowo im intensywniejsza barwa, tym większa zawartość danego pigmentu i silniejsze jego działanie. Dlatego u mnie na talerzu zawsze tęczowo i różnorodnie. Buraki czerwone jak sama nazwa wskazuje zaliczamy do grypy warzyw czerwonych. Swój kolor zawdzięczają takim barwnikom jak: likopen wzmacniający serce i obniżający poziom cholesterolu, antocyjany wzmacniające naczynia krwionośne oraz betalainy poprawiające odporność i spowalniające(...)Składniki (2-3 porcje): 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jęczmiennej pęczak 2 małe buraczki czerwone 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 – 2 (375 ml – 500 ml) szklanki bulionu 1/4 szklanki (60 ml) czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanego tymianku

Fitsweet.me
Barszcz czerwony z warzywami. 121

jeden ze smaków dzieciństwa. Polecam! Składniki na barszcz czerwony z warzywami 1 porcja rosołowa, żeberka, skrzydło indycze lub inna kość lub mięso na zupę 4 buraczki czerwone ugotowane ze skórką 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler (lub pół dużego selera) 4 ziemniaki 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarenkach(...)czasie dokładamy do wywaru obrane i pokrojone w kawałki marchewki, pietruszkę, seler i dalej gotujemy. Po 20 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Buraczki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do zupy, chwilkę gotujemy i dolewamy mąkę rozpuszczoną w śmietanie, doprawiamy przyprawą do zup. Wyłączamy grzanie, dolewamy ocet, posypujemy koperkiem

Rozpustne gotowanie
Chipsy z warzyw korzeniowych 73

Zabrakło jedynie topinamburu, myślimy jednak, że się nie obrazi, w końcu to polski wieczór. Składniki na chipsy z warzyw korzeniowych 3 duże marchewki 2 duże pietruszki 3 podłużne buraczki czerwone 1 / 2 korzenia selera 1 l oleju sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki, pietruszki, buraczki i seler obrać ze skórki, umyć i osuszyć. Używając mandoliny

niecodziennikpary
Filet z kurczaka pod warzywną pierzynką 1104

Mój kolejny eksperyment w kuchni, kurczaczek jest niesamowicie smaczny. Jeszcze bardziej smakuje w połączeniu z frytkami i surówką z czerwonych buraczków. Składniki: Filet z kurczaka pojedynczy 1 szt. Pieczarki 3 szt. Cebula biała ½ szt. Papryka czerwona świeża ¼  szt. Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Ser żółty starty 2-3 łyżki Bułka tarta do panierki

Tradycyjna Kuchnia
Placuszki z cukini i buraczków 88

Placuszki z cukini zdecydowanie ożywają w towarzystwie buraczków i cebuli. Bardzo polecam na jesienny obiad albo kolację :) 1 średnia cukinia 2 ugotowane czerwone buraczki 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 jajka 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki mąki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Cukinię umyć i zatrzeć na tarce o grubych

Trzeci talerz
Pieczone buraczki z sosem chrzanowym 154

Upieczone buraczki z sosem chrzanowym są dobrym dodatkiem do mięs, ryb i wszelkich dań obiadowych.    Składniki: -czerwone buraczki -200 ml śmietany słodkiej 30% -2 łyżki tartego chrzanu -sól -pieprz -sok z cytryny -cukier -łyżeczka mąki pszennej -100 ml wody    Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze

Maminek kulinarny
SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR I CZERWONYM BURACZKIEM 181

pracy.☺️☺️☺️☺️☺️ Składniki:  250 g ugotowanej kaszy bulgur ( 1 torebka)  1 serek camembert 2 dojrzałe  nektarynki lub brzoskwinie  garść świeżej rukoli  1 duży upieczony buraczek czerwony sól,  pieprz łyżeczka miodu, sok z połówki cytryny, 2 łyżki oleju lnianego  Sposób przyrządzenia: 1. Ser, buraczek  i obrane owoce pokroić w kostkę, dodać do kaszy, wymieszać

pieprzny smaczek
Barszcz z botwiny na żurku 35

buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Liście wraz z gałązkami pokroić w paski, buraczki pokroić w kostkę. Ziemniaki umyć i oskrobać, pokroić w kostkę. Krok 2. W dużym garnku zagotować 1,5 litra wywaru mięsnego. Dodać ziarenka ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego i ewentualnie listek laurowy. Do gotującego się bulionu dodać pokrojone w kostkę buraczki oraz(...)botwiny z ziemniakami osobno Barszcz czerwony z ziemniakami Zupa z soczewicy Zupa z botwiny z ziemniakami: przepis, jak zrobić Barszcz czerwony z botwiny    Podsumowując, barszcz czerwony z botwiny to klasyczna zupa, która cieszy się dużą popularnością zwłaszcza w okresie wiosennym. Jest to smaczna i pożywna zupa przygotowana na bazie czerwonych buraczków i botwinki, które nadają

Moja Książka Kucharska