buraczki czerwone - 1409 przepisów (strona:11/94)

Buraczki czerwone do obiadu 434

Wykonanie: Buraki w mundurkach gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy i trzemy na małych oczkach tarki. Dodajemy do ich ocet, solimy i pieprzymy do smaku i gotowe! Smacznego! Artykuł Buraczki czerwone do obiadu pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Gotowanie z Maggie: pyszny krem z buraczków 161

średnim ogniu przez 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.Zupę zmiksować na gładko.Przed podaniem wymieszać z creme fraiche, ozdobić posiekanym szczypiorkiem.Smacznego!W związku z tym, że buraczki czerwone mocno są, polecam do ich obróbki używać jednorazowych rękawiczek (co uczyniłam), nie polecam za to kroić ich w ulubionym, białym podkoszulku - może się to skończyć tragicznie. Dla podkoszulka(...)tych, którzy akurat staną na drodze.Macie jakieś pomysły, co mogłabym zrobić z pozostałymi buraczkami, w ilości półtora kilograma? W sklepie mieli tylko w tak dużych woreczkach, a że byłam zdesperowana i bardzo chciałam tej zupy, nie zawahałam się ani przez chwilę. A nie będę jej gotować cztery razy z rzędu, bo przestanie mi smakować... Czekam na podpowiedzi, buraczków

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa krem z pieczonych buraków 84

Kilka dni temu, podczas pieczenia mięsa upiekliśmy także czerwone buraczki z zamiarem ugotowania zupy krem z pieczonych buraków . Z racji zimowej aury za oknami, postanowiłam, że będzie to rozgrzewająca zupa z pieczonych buraków , nie zabrakło w niej więc chili od #vegetanatur, świeżego imbiru oraz szczypty cynamonu. Wyjątkowego koloru i smaku zupa krem z pieczonych buraków nabrała(...)dodaniu do niej soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy. Udostępnij Zupa krem z pieczonych buraków – składniki 3 czerwone buraki 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 1 łyżka masła 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur pikantna z chili 1 cm świeżego imbiru 1 / 4 łyżeczki

niecodziennikpary
Warzywna sałatka z zieloną soczewicą 159

słońca. Sałatka warzywna z zieloną soczewicą. Szybko, prosto i naprawdę zdrowo. Polecamy! Warzywna sałatka z zieloną soczewicą Składniki sałatki: 2 kolorowe papryki (np. żółta i czerwona) 3 buraczki 1 czerwona cebula 1 szklanka suchej zielonej soczewicy 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Składniki sosu do sałatki: 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny(...)łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu sól do smaku 1/2 łyżeczki dobrej przyprawy warzywnej Przygotowanie: Buraczki myjemy, wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez około 1 godzinę (mają być miękkie) w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy (około 30 minut). Warzywa kroimy w kostkę. Do ugotowanej soczewicy dodajemy pokrojoną

Moja Mama Gotuje
Omlet z 3-ch z kabaczkiem - porcja dla dwojga 181

Omlet z kabaczkiem jest przepyszny i w tym tygodniu zrobiłam go już 3 raz. Tym razem dodałam do niego 3 bardzo zdrowe składniki: liście czerwonych buraczków czyli botwinkę, świeże kiełki soi i świeżą zieloną soję w fasolkach (do kupienia jako mrożonka). Sam kabaczek jest też przecież zdrowym warzywem, nie wspominając oczywiście o pomidorach. Dodatek jogurtu sprawia, że omlet(...)małe: 1/2 kabaczka 3 jajka duża łyżka gęstego jogurtu greckiego 2-3 pomidorki koktajlowe 2 łyżki fasolek soi (mrożone) garstka kiełków soi - nazywane taugè 2 liście z czerwonych buraków (botwinka) 1/2 łyżeczki przyprawy maggi w proszku 1 łyżka oleju do smażenia kilka kropel oleju chili (do smaku i koloru) Wykonanie: Kabaczka zetrzeć ze skórką oczywiście na tarce

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kiszone buraki czerwone 132

Buraki czerwone uwielbiamy pod każdą postacią i tym razem przedstawiam recepturę na ich kiszoną wersję. Wystarczy buraki ugotować, obrać, zalać odpowiednią miksturą i poczekać aż natura zrobi swoje A potem(...)pozostaje cieszyć się zarówno zdrowym sokiem buraczanym, jak i samymi burakami świetnie pasującymi do obiadu czy na imprezową zakąskę. Polecam dla zdrowia i pysznego smaku! Składniki: 1 kg buraczków czerwonych 1/4 jabłka 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 3 szklanki wody przegotowanej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ulubione świeże zioła po kilka gałązek

Lamarida.pl
Kapusta kiszona z buraczkami i marchewką na ostro 56

ostrą koreańską papryką Gochugaru Pomysł na kiszonkę z kapusty, marchewki i buraczków powstał w mojej głowie kilka minut po zakończeniu kiszenia białej kapusty w dębowej beczce . Zostało trochę poszatkowanej kapusty i otartej marchwi. Z części przygotowałam dużą michę surówki coleslaw. Do pozostałej kapusty i marchwi dodałam otarte buraczki, sól i Gochugaru, upchałam ciasno w słoju i pozostawiłam(...)paprykę możecie kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata . Ta ostra papryka o pięknym czerwonym kolorze, złożonym profilu smakowym i niecodziennej teksturze stosowana do większości koreańskich dań, a w szczególności do kimchi. Składniki 1 kg kapusty białej 150 g czerwonych buraczków 50 g marchwi 20 g soli kamiennej 1 łyżeczka Gochugaru (lub chili, tyle ile lubimy

Tajemnice Smaku
Kapusta kiszona z marchewką i buraczkami na ostro 56

ostrą koreańską papryką Gochugaru Pomysł na kiszonkę z kapusty, marchewki i buraczków powstał w mojej głowie kilka minut po zakończeniu kiszenia białej kapusty w dębowej beczce . Zostało trochę poszatkowanej kapusty i otartej marchwi. Z części przygotowałam dużą michę surówki coleslaw. Do pozostałej kapusty i marchwi dodałam otarte buraczki, sól i Gochugaru, upchałam ciasno w słoju i pozostawiłam(...)papryki Gochugaru zawsze stoi kuchennej szafce. Koreańską grubo mieloną paprykę Gochugaru paprykę możecie kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata Składniki 1 kg kapusty białej 150 g czerwonych buraczków 50 g marchwi 20 g soli kamiennej 1 łyżeczka Gochugaru (lub chili, tyle ile lubimy) Wykonanie Kapustę przekrawamy na pół, wycinamy głąb, siekamy lub szatkujemy na tzw. mandolinie

Tajemnice Smaku
Barszcz wołyński 162

barszcz wołyński przygotowuje się na bazie buraczków i kapusty. Jeśli brakuje Wam pomysłów na zupę, koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy barszcz :) Składniki na duży garnek: 3 średnie buraczki czerwone, ugotowane ½ główki kapusty (włoskiej lub białej) 1 puszka białej fasolki lub 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 3 marchewki ½ średniego selera 5 ziemniaków 2 łyżki przecieru pomidorowego 6 ząbków(...)litra bulionu (może być z kostki rosołowej) 200 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku szczypta kwasku cytrynowego Kapustę drobno poszatkować. Ugotowane buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę i seler obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez

Trzeci talerz
Babka z gotowanych ziemniaków trójkolorowa 26

ziemniaków ? 4 jajka ? 3 łyżki śmietany ? 2 łyżki mąki pszennej ? 1 łyżka mąka ziemniaczanej ? sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku ? 3 brykiety mrożonego szpinaku ? 1 mały ugotowany buraczek czerwony ? gęsty jogurt np. grecki ? 2-3 łyżki szczypiorku Wykonanie: ? Umyte ziemniaki ugotować w łupinach, nie solić bo przez łupinę sól nie przejdzie do ziemniaka. ? Wystudzone przepuścić przez maszynkę lub praskę(...)śmietanę, obie mąki i przyprawy. Wyrobić rękami gładką masę. ? Masę ziemniaczaną podzielić na 3 części. ? Do jednej dodać rozmrożony i odciśnięty szpinak. ? Do drugiej dodać startego na drobnej tarce buraczka. Trzecia bez zmian. ? Małą tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. ? Wykładać po kolei trzy masy wygładzając każdą. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 1 godzinę. Sprawdzić

To co kocham
Krem buraczany z nutą wasabi 114

Miałam buraczki i seler, które aż się prosiły, aby z nich coś zrobić. Dorzuciłam trochę suszonego estragonu, ale w dalszym ciągu brakowało jakiegoś kopnięcia. Dodałam więc moje ostatnie 1/2 łyżeczki wasabi :-). Oto i ona - buraczano - korzeniowa zupa o wspaniałym, soczystym, cukierkowym kolorze! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania(...)Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 3 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki 1 duża czerwona cebula, obierz i posiekaj w plasterki 700 g czerwonych buraczków, obierz i pokrój w drobną kostkę ok. 1 cm x 1 cm 700 g bulwy selera, obierz i pokrój na kawałki o wielkości

Szybko Szybkowar
Kotlety mielone inaczej 262

Kotlety mielone to danie które gości na każdym polskim stole, praktycznie ta sama receptura a u każdego smakują inaczej. Kotlet mielony, ziemniaczki, mizeria lub czerwone buraczki – to dla wielu smak dzieciństwa . Ponieważ na tradycyjne kotlety każdy ma swój opracowany patent ja skupię się na zmodyfikowanej nieco wersji dania. Mielone w wersji można by rzec włoskiej, z dodatkiem(...)podbić wasze podniebienia. Jeśli macie ochotę na mały eksperyment z kotletem mielonym to zapraszam na przepis. Kotlety mielone inaczej  Składniki: 450 g mielonej szynki wieprzowej 1 mała cebula czerwona 1/3 szklanki bułki tartej ¼ szklanki tartego sera tupu parmezan (np. Corregio) 1 jajko około 7-8 plasterków szynki dojrzewającej (no. Serrano) około 7 pomidorów suszonych 3 średnie pieczarki świeżo

Mania Gotowania
Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą 257

mojej kuchni, szczególnie w sałatkach smakuje rewelacyjnie, dlatego poniżej przedstawiam przepis na pyszną sałatkę z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą.   Składniki na 2 porcje: 80g Rukoli 1 buraczek czerwony średniej wielkości 1 pojedyncza pierś z kurczaka około 300g 40g orzechów włoskich (jedna garść) 80 – 100g sera typu feta Oliwa z oliwek Sól Przyprawa gyros sos: 4 łyżki oliwy

Księga-Smaku
SAŁATKA Z ZIELONEJ SOCZEWICY, BURACZKÓW I KALAFIORA ROMANESCO 80

Moja propozycja na dziś to sałatka z zieloną soczewicą, buraczkami i kalafiorem romanesco, który urzeka swoim pięknym zielonym kolorem i wyglądem. Jest również bardzo zdrowym warzywem, źródłem witamin (głównie C i K) oraz błonnika. O walorach prozdrowotnych buraczków i soczewicy nie ma już potrzeby przypominać, ta ostatnia jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i stanowi jeden z głównych składników(...)kalorii . Czas przygotowania: 30 min + 10 min. Czas gotowania: 20 min. + 5 min.   Proporcje dla 4 osób: ● 250 g zielonej soczewicy ● 1 kalafior romanesco ● 2 ugotowane czerwone buraczki ● 4 jajka bio ● kilka gałązek szczypiorku   Na sos winegret  : ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 2 łyżki octu balsamicznego ● sól, pieprz   Przygotowanie : Usuń liście kalafiora

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Barszcz ukraiński. 123

Oryginalny Barszcz ukraiński, to zupa zaprawiana, która zawiera buraczki czerwone, kapustę świeżą oraz ziemniaki pokrojone w słupki.Gotowana jest na kawałkach wołowiny lub wieprzowiny.Podstawową cechą, która wyróżnia barszcz ukraiński spośród innych barszczy (przygotowywanych na Ukrainie), jest dodany do receptury czosnek oraz podawanie go z pampuszkami (małymi bułeczkami), polanymi zimnym sosem czosnkowym. W Polsce do barszczu ukraińskiego(...)fasolkę szparagową. SKŁADNIKI:  2 żeberka lub inne mięso 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka,kawałek selera,mały por kawałek główki kapusty około 1/5 kilka suszonych grzybków 5 buraczków 2 -3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny(lub więcej do smaku) 4-6 łyżek kwasu z buraków 10-20 dag. fasolki szparagowej żółtej

Kuchnia Beaty