buraczki czerwone - 1409 przepisów (strona:18/94)

KOTLETY SCHABOWE Z KOŚCIĄ 93

obiad. Kotlety są chrupiące z wierzchu, a mięso jest soczyste i miękkie. Można podawać je z ziemniakami albo kaszą i ulubioną surówką z warzyw. Idealnie smakują z czerwoną kapustą albo buraczkami. Pycha! Kotlety schabowe z kością. Kotlety schabowe z kością - składniki: około 500-600g kotletów schabowych z kością mąka do panierowania bułka tarta do panierowania(...)delikatniejsze w środku) lub dopiec w piekarniku. Usmażone kotlety schabowe z kostką ułożyć na podłużnym półmisku, zwrócone kostkami w jedną stronę. Podawać z ziemniakami, kapustą kwaszoną, słodką zasmażaną, czerwoną albo buraczkami. Miłego gotowania! Kotlety schabowe z kością

Moja Książka Kucharska
Sałatka z buraczków 157

Jeśli nie wiecie, jaką sałatkę zrobić do obiadu, może namówię Was na buraczki? Krwiście czerwona sałatka z buraczków- pyszna, kolorowa, zdrowa i banalnie prosta do zrobienia. Składniki: 1 kg buraczków 1 średnia cebula sól pieprz 1 - 2 płaskie łyżeczki cukru 1 łyżka oleju lub oliwy Wykonanie: Buraczki gotujemy do miękkości. Ugotowane buraczki studzimy, obieramy

Smak mojego domu
Buraczki zasmażane 287

Buraczki zasmażane...Czerwone, buraczane wiórki.Złocista zasmażka z cebulką.Idealny dodatek do dania głównego.Niezapomniany smak dzieciństwa!Składniki:8 - 10 dużych, czerwonych buraków;Ząbek czosnku;Łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;4 łyżki octu spirytusowego;2 łyżki cukru;Sól;Pieprz.Zasmażka:Duża cebula;125 g margaryny;1,5 łyżki mąki pszennej.Sposób przygotowania:Buraki

Gospodyni Miejska
Sałatka z buraczków na teraz i na zimę 34

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rewelacyjna sałatka z buraczków na teraz i na zimę. Powoli biorę się za przetwory na zimę. Oto jeden z moich przepisów, który pobija wszystkie inne. Prosty przepis, który na pewno przypadnie wam do gustu. Własnie jest nim wyjątkowa sałatka z buraczków z dodatkiem czerwonej papryki i cebuli. Świetna, łagodna zalewa daje jej pyszny posmak(...)pasteryzować. Gorącą do słoików i na zimę jakby znalazł do obiadków. Serdecznie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Rewelacyjna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z buraczków – składniki 3 kg buraczków 1 kg papryki czerwonej 1 kg cebuli Sałatka z buraczków – składniki na zalewę 1 szkl. cukru 1 szkl. octu 10% 1 szkl.oleju 2 łyżki soli (adsbygoogle

Olcia gotuje!
Czerwone buraczki w słoiki na zimę 49

Składniki : ok. 3 kg czerwonych ugotowanych buraczków ok.1/2 szklanki octu jabłkowego i z czerwonego wina ok. 3/4 szklanki cukru łyżka soli Przygotowanie: Ugotowane buraczki obrać, zetrzeć Dodać do nich cukier, ocet, sól- wymieszać Do przygotowanych czystych słoiczków nakładać buraczki, ugniatać Słoiki zakręcać czystymi, suchymi dekielkami Wstawiać do garnka z zimną wodą ( na dnie można ułożyć ściereczkę

Proste Potrawy
Sałatka z buraczkami, kukurydzą, jajkiem i ogórkiem konserwowym + film 517

kukurydzy 1 czerwona cebula 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe 3-4 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Do miski przekładamy odsączone z zalewy buraczki oraz kukurydzę. Czerwoną cebulę drobno siekamy i dodajemy do buraczków i kukurydzy. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę i łączymy z pozostałymi składnikami sałatki. Ugotowane na twardo i obrane

Smakowite Dania
Wielkanocna fit sałatka z jajkiem, marynowanymi rydzami i czarną quinoą 131

żurku, góry mięsa,majonezu i kiełbasy ;) W tej sałatce znajdziecie takie pyszności jak marynowane rydze ze spiżarni moich rodziców, wiejskie eko jajka, zielony groszek, czarną quinoę, rzodkiewkę, czerwoną cebulką, marynowane buraczki :) Składniki: 1/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy kilka liści sałaty 2 jajka 6 - 8 marynowanych rydzów 3 rzodkiewki garść mrożonego zielonego groszku 2 małe marynowane buraczki kilka(...)plasterków czerwonej cebuli kiełki rzodkiewki 3 łyżki oleju lnianego 1 łyżka octu z kwiatów czarnego bzu pieprz sól Wykonanie: Jajka gotujemy na półmiękko. Groszek gotujemy na parze. Liście sałaty rwiemy do miski, dodajemy plasterki buraczków, cebuli i rzodkiewek. Dorzucamy groszek i rydze, posypujemy wszystko czarną quinoą, na wierzchu kładziemy ćwiartki jajek i kiełki rzodkiewki. Olej mieszamy z octem

Quinoa Raz!
Szybki barszcz czerwony na suszonych buraczkach 156

coś innego. Po chwili krzątaniny w kuchni pomyślałam o barszczu (w końcu w zamrażalniku miałam jeszcze troszkę pierogów). Suszone buraczki są po prostu niezastąpione w takich chwilach. Błyskawiczne przygotowanie, półgodziny gotowania i… już można się cieszyć czerwonym barszczem. Taki barszcz możecie odcedzić i podać czysty do picia, dodać do niego ziemniaczki i podać jako zupę lub podać(...)tradycyjny barszcz) zajrzyjcie tutaj (klik) . Zapraszam również na przepis na pierogi z kapustą i grzybami (klik) lub na uszka z grzybami (klik) . Składniki: 2 litry wody 2 opakowania suszonych buraczków Skworcu 2 x 75 g 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe Skworcu 3-4 kulki ziela angielskiego Skworcu 2 rosołki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy

Słodkie okruszki
Smażone buraczki 77

Smażone buraczki to kolejne danie, które na mapie naszych kulinarnych podróży okazało się nowością dla jednego z nas. Polska kuchnia potrafi zaskakiwać i odrywać przed

niecodziennikpary
Ciasto buraczkowo-czekoladowe 119

Ciasto z burakami? Buraczkami? Brownie buraczkowe? Brownie burakowe? Buraczkowe ciasto z czekoladą? Buraczkowe ciasto czekoladowe? Cokolwiek wpiszecie w google, traficie na wyśmienite ciasto. Jest całe

bistro mama
Zasmażane buraczki 386

Zasmażane buraczki Buraki czerwone uwielbiam. Na zimę robię chyba z tonę buraczków do słoików. Mimo wszystko, od czasu do czasu zachciewa się buraków pod inną postacią, niż te ze spiżarki. Tak więc dzisiaj legendarne zasmażane buraczki na ciepło zagościły na moim stole. Prosty i smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy dodatek do drugiego dania(...)czerwonych buraków 1 cebula sok z całej cytryny sól pieprz 2 łyżki masła łyżka mąki  łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Buraki wyszorować szczotką, przełożyć do garnka zalać wodą i gotować do miękkości (około 1 godziny). Można również zawinąć buraki w folię aluminiową i upiec w piekarniku (przez około 2 godziny w 180 stopniach). Ostudzone buraczki obrać, zetrzeć

na moim stole...
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 141

bakłażana i pomidorów cieszył się ogromnym uznaniem. Dlatego też postanowiłem przygotować podobne danie w klasycznej domowej odsłonie - z pysznym, aromatycznym pieczarkowym sosem oraz różową sałatką z pieczonych buraczków i czerwonej fasoli. Mam nadzieję, że zasmakują Wam one równie mocno. ;) Pulpety   z kaszy jaglanej (dla 4-6 osób) : 1 szklanka kaszy jaglanej 1 mała cebula, drobno posiekana(...)sałatka z buraczków i fasoli: 3-4 upieczone buraki 200 g czerwonej fasoli (z puszki) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku, starte 1 łyżka wegańskiego majonezu lub jogurtu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka różowego octu balsamicznego sól do smaku prażone migdały (opcjonalnie) Buraczki pokrój w kostkę , dodaj do nich fasolę i cebulę pokrojoną w piórka

Food Square
Prosta sałatka z buraków i fety 48

gotowanym burakiem, fetą i świeżymi ziołami. Przepis jest szybki, łatwy, lekki i pyszny! Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z buraków i fety: około 400-500g niewielkich buraczków 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka (+2łyżeczki octu ryżowego lub soku z cytryny+1 łyżeczka cukru+sól - zamarynować kilka minut) około 1 szklanka pokruszonej fety 2 łyżki oliwy(...)świeżej kolendry sól i sok z cytryny do smaku Sałatka burak feta Krok 1. Starannie wyszorowane buraczki ugotować w skórkach do miękkości, przestudzić, obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki. Do miseczki na sałatkę włożyć buraczki, pokrojoną w cienkie piórka i zamarynowaną czerwoną cebulę, oliwę, sok i skórkę z pomarańczy, posiekaną miętę, kolendrę oraz kumin - wszystko razem przemieszać

Moja Książka Kucharska
Buraczki do słoików na barszcz czerwony 190

często go gotuję. Problem tkwi w burakach, które się bardzo długo obgotowuje. Dlatego w tym roku pokusiłam się o sporządzenie przetworów z buraczków- gotowych na barszcz czerwony. Tak przygotowane buraczki zalewamy wodą, doprawiamy i zupa gotowa! Składniki: 6 kg buraków 10 ząbków czosnku Składniki na zalewę: 6 szklanek wody 3 szklanki cukru 3 łyżki soli 2 i ½ szklanki

Tradycyjna Kuchnia
Chłodnik litewski 131

dania kuchni polskiej i litewskiej. Składniki (na 3 porcje): pęczek młodych buraczków (botwinki) wrzątek pęczek koperku* ogórek gruntowy 3 rzodkiewki 3 szczypiorki z dymki maślanka (ok. 300 ml) 3 jajka ugotowane na twardo kwiaty ogórecznika dla ozdoby Buraczki dobrze wypłukać. Odciąć liście. Buraczki i czerwone części ogonków liściowych pokroić drobno i wrzucić do garnka(...)Buraczki zalać wrzątkiem. Powinno go być tyle, by zakryć warzywa. Pogotować ok. 5 minut. Pokroić drobno: rzodkiewkę, ogórka, szczypiorek i koperek. Do dużej miski przelać zawartość garnka, dodać rzodkiewkę i ogórka. Do warzyw dodać maślankę. Wymieszać. Chłodnik przelać do talerzy. Posypać obficie szczypiorkiem i koperkiem.  Do zupy dodać jajko przekrojone wzdłuż na ćwiartki. Można udekorować kwiatami ogórecznika. * koper

Weekendy w domu i ogrodzie