orzechów nerkowca 40 ml mleczka kokosowego pół łyżki soku z cytryny łyżeczka syropu klonowego szczypta soli 100 ml mocnej kawy 3 łyżki erytrolu 40 g biszkoptów kostka gorzkiej czekolady Orzechy nerkowca zalej wodą i mocz przez 8 godzin. Po tym czasie odcedź je, przełóż do kielicha blendera wraz z pozostałymi składnikami na krem i blenduj na gładką masę. Gdyby krem(...)był zbyt gęsty, dodaj troszkę więcej mleczka kokosowego. Kawę (jeszcze gorącą) wymieszaj zerytrolem. Zamocz biszkopty dokładnie z obu stron. Mają zmięknąć, ale nie rozpaść się. W naczynku układaj naprzemiennie krem i namoczone biszkopty. Przełóż do lodówki na kilka godzin. Na samą górę daj startą czekoladę lub kakao Obiad: Kaszotto z botwinką, soczewicą i porem [516 kcal
365 dni dookoła kuchniciasta – ciasto czekoladowe ze śliwkami – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – tort czekoladowy z owocami – najprostsza szarlotka – szarlotka na kruchym cieście – ciasto czekoladowe z gruszkami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – sernik z kajmakiem – blok czekoladowy TARTA Z RABARBAREM
nietylkopasta.plPyszne ciasto według mojego pomysłu - idealne na imieniny, urodziny czy ot, tak do kawki. Zapraszam wszystkich łasuchów i amatorów słodkości do kawki :) Imieninek Biszkopt - 8 jajek - 6 łyżek mąki tortowej - 3 łyzki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki kakao - 8 łyżek cukru Nadzienie - sok z brzoskwiń z odrobiną mocnego alkoholu i wody Krem - 700 ml mleka pełnotłustego (3,2%) - budyń śmietankowy(...)trzymamy jeszcze ok 5 min po czym wyjmujemy i przekładamy na czystą ściereczkę - do wystudzenia. Na mleku gotujemy budynie ( łączymy je razem i gotujemy jako jeden budyń). Studzimy. Biszkopt dzielimy na połowę. Nasączamy ponczem . Brzoskwinie kroimy w kawałeczki i układamy na jednej części, przykrywamy budyniem i układamy drugą warstwę biszkoptu. Na wierzch można polać polewą z czekolady
Kuchnia Pełna EmocjiDziś prezentuję Wam pyszne , sezonowe ciacho . Jabłuszko występuje tu w towarzystwie cynamonu i kokosu. Oczywiście wszystko z biszkoptem i polewą czekoladową ...mniam....za pierwszym razem jak robiłam to ciasto nie zdążyłam zrobić zdjęcia więc znów musiałam je upiec, żeby podzielić się z Wami przepisem. Inspiracją był przepis siostry Anastazji. Wrześniowe jabłuszko Ciasto jasne - 200ml pełnego mleka ( od 3,2%) - 120g(...)margaryny - 120g cukru - 400g mąki pszennejtyp 550 - 2 duże kurze jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa - 3 białka jajek - 200g cukru - 150g wiórków kokosowych Biszkopt ciemny: - 3 jajka - 100 g cukru - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki mąki tortowej - 2 łyżki kakao Polewa: - 180g margaryny - 100g cukru - 5 łyżek śmietany( obojętnie jakiej ale najlepsza kremówka
Kuchnia Pełna Emocjiłyżka żelatyny 250 g margaryny 100 g gorzkiej czekolady 200 ml mleka 1 puszka mandarynek (312g) 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczy 700 ml gorącej wody 1 paczka okrągłych biszkoptów (ok. 180g) sok wyciśnięty z 2 mandarynek (ok. 100 ml) Przygotowanie: Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczy rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce(...)czasu, aż zacznie tężeć. Ser biały - skręcić raz lub dwa razy. 100 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać 3 łyżki żelatyny i mieszając rozpuścić. W ten sposób mamy pewność, że nie zważy się nam żelatyna
Ciastka - domowe słodkościrównież miksera, byle na małych obrotach. Ciasto przekładamy do okrągłej formy, tzw. tortownicy i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Pamiętajcie, aby wcześniej nie otwierać piekarnika, gdyż biszkopt opadnie. Gdy biszkopt będzie gotowy czekamy aż ostygnie, następnie przekrawamy go na 3 części. Następnym krokiem jest przygotowanie kremu. W tym przypadku rozpuszczamy pół kostki masła w kąpieli wodnej z dwoma(...)tabliczkami czekolady. Czekamy aż masa delikatnie wystygnie. W międzyczasie ubijamy śmietanę. Obie masy mieszamy i już nasz krem jest gotowy. Pierwszy blat biszkoptu kładziemy na podkład pod tort , następnie nakładamy masę. Przykrywamy drugim blatem oraz ponownie nakładamy krem. Możecie dodać jeszcze owoce np. truskawki. Pozostałą masą smarujemy tort z góry i z boków i to niemal wszystko. Przystrajamy nasz
jakszef.plCiasto z masą i musem czekoladowym Składniki na biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa mleczna 200 g masła ½ szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku ½ szklanka cukru Mus czekoladowy 250 g serka mascarpone 100g gorzkiej czekolady 150 ml śmietanki 30% Wykonanie Białka ubić z cukrem na sztywną pianę(...)ubitych białek dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Mąkę dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt przelać do formy 20X20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Masę nakładać na dobrze ostudzony biszkopt i nasączony mocnym naparem z herbaty. Wykonanie masy Mleko zagotować z cukrem i ostudzić. Miękkie
Pomysłowa kuchniaCiasto biszkoptowe z budyniem i owocami to świetna, słodka przekąska. Smaczne, delikatne idealne do kawki i nie tylko, polecam. BISZKOPT 5 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( 150 g ) 1/2 szklanka oleju 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE : Z mleka, cukru i budyniów gotujemy gęsty budyń i odkładamy do ostudzenia. Galaretki rozpuszczamy i odkładamy do lekkiego stężenia. Biszkopt - białka ubijamy aż będą sztywne, dalej ubijając dodajemy żółtka, cukry, po chwili olej. Na koniec przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do formy 25/30 cm i pieczemy około 35 minut, temperatura
Kulinarne Fantazje MarioliKontynuując publikację wpisów z minionych świąt do listy dołącza ciasto kawowe (cappuccino) z przepisu Ani K. Ciasto kawowe i idealnie pasuje do kawy :) Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną(...)sitko do masy i delikatnie mieszamy. Wylewamy masę biszkoptową na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu oddzielamy biszkopt od papieru do pieczenia, żeby potem łatwiej kroiło i nakładało się ciasto. Krem kawowy: 1 litr mleka 2 duże budynie śmietankowe bez cukru 1 szklanka cukru 6 łyżek kawy cappuccino
Emskie Smakimargin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Masa mandarynkowa: 250 g margaryny 2 opakowania budyniu śmietankowego 0,5 l mleka(...)pomarańczowy Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń lub 4 - 5 świeżych brzoskwiń 8 kostek st artej gorzkiej czekolady zielona posypka cukrowa perełki cukrowe białe 1 serduszko cukrowe różowe Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić
Ciastka - domowe słodkościpoprawę chociażby humoru:) Tort przekładany konfiturą malinową , swojej roboty( zapasy powoli się kończą) oraz kremem śmietanowo malinowym. Smakował obłędnie, nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić po przepis:) Składniki Biszkopt 7 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek oleju Krem 700 ml śmietanki 36% świeże maliny 200 g, lub mały słoiczek konfitury malinowej(...)razy. Można z folii aluminiowej złożonej na 3 razy taki pasek owinąć wokół tortownicy na górze, podwyższając brzeg formy. Druga opcja użyć tortownicy większej, trzecia rada upiec 2 biszkopty w formie 20 cm:) Pieczemy w 160 stopni do suchego patyczka, lub do zrumienienia , ok 40 minut. Wyjąć , wystudzić( można dzień wcześniej upiec) Jeżeli używamy świeżych malin, trzeba je wcześniej zmiksować
gotuj ze mnąciasto to istny obłęd smakowy. Wilgotne, mocno czekoladowe brownie przełożone lekkim i puszystym kremem w formie jagodowej pianki. Polecam do kawy! Biszkopt brownie: 60 ml soku pomarańczowego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 100 gorzkiej czekolady 100 g masła lub margaryny ¾ szklanki drobnego cukru 2 jajka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego ¾ szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka czarnego kakao 1/3 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka jagodowa ¾ szklanki wrzątku Do dekoracji: Bezy Borówki Biszkopt brownie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160*C (funkcja góra-dół). Do garnka wlewamy sok pomarańczowy oraz wsypujemy kawę rozpuszczalną, mieszamy. Dokładamy połamaną gorzką czekoladę oraz kawałki masła. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się
VioletoweKucharzenieserowa waniliowa: 1kg sera z wiaderka 1 laska wanilii 2 galaretki cytrynowe 2 łyżeczki żelatyny 125ml mleka 3 łyżki cukru pudru 300ml śmietany 30% 500ml wrzątku wody Dodatkowo: 180g biszkoptów 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki przezroczyste 500ml wrzątku Wykonanie: 1. Spód blaszki o wymiarach 32 x 24 cm wyłożyć biszkoptami. 2. Masa serowa waniliowa: Galaretki cytrynowe rozpuścić(...)ostudzoną galaretkę i zmiksować mikserem. Następnie dodać mleko waniliowe z żelatyną, bitą śmietaną i całość dokładnie wymieszać szpatułką. 3. Gotową masę serowo-waniliową wylać do tortownicy na wyłożone biszkopty i wstawić do lodówki na około 40 minut. 4. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, a galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i pozostawić do lekkiego stężenia. Połówki brzoskwiń ułożyć na wierzchu
Szalona Kuchnia EwelinyPomysł na szybkie do przygotowania i tanie ciasto na zimno - sernik z serków wiejskich na spodzie z biszkoptów, udekorowany galaretką z borówkami. Dwukolorowy, lekki i kremowy w smaku. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm: 0,5 kg serka wiejskiego 2 galaretki, np. o smaku truskawkowym świeże owoce, np. borówki biszkopty Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, jedną(...)wiejski (wraz ze śmietaną) zblendować i wlać do niego rozpuszczoną galaretkę (100 ml) . Całość dokładnie wymieszać. Jeśli masa ma zbyt duże grudki to ponownie ją zblendować. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Następnie powoli wlać masę serową. Sernik wstawić do lodówki. Gdy masa lekko stężeje to sernik ozdobić borówkami. Ciasto ponownie schować do lodówki. Po stężeniu różowej masy, na wierzch wylać drugą
Ugotować