biszkopt - 17572 przepisów (strona:469/1172)

SEZAMEK Z KREMEM 84

Składniki: Biszkopt sezamowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 szklanki pasty tahini (sezamowej) ok. 150 g 100g margaryny 1 łyżki oleju 0,5 szklanki mleka 300 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli Kruszonka kokosowa: 100 g maki pszennej 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 80 g margaryny(...)Masa kakaowa: 2 opakowania budyni czekoladowych 0,5 l mleka 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy arakowy Przygotowanie: Biszkopt sezamowy -  margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać sól. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszysta masę. Dodać pastę tahini (sezamową), wymieszać, następnie dodać rozpuszczoną margarynę

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto 3 BIT Bez Pieczenia 97

jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze, możemy go wykonać bez użycia piekarnika. Ciasto 3 bit możemy wykonać na herbatnika tak jak w tym przepisie lub na biszkoptach. Oczywiście można także przygotować 3 bita w wersji pieczonej, wystarczy krakersy lub biszkopty zastąpić tradycyjnym pieczonym biszkoptem. Przepis ten jest chyba jednym z najczęściej poszukiwanych, nic dziwnego, domowy 3 bit smakuje

Przepiski.pl
3 bit malinowy 98

ciasto już kilka razy, ale jakoś nie było okazji go sfotografować. Za to dziś mam dla Was coś równie pysznego - 3 bita malinowego. To nic innego jak mięciutki biszkopt na którym spoczywa krem budyniowy, przykryty warstwą kakaowych herbatników, do tego galaretka z malinami i bita śmietana. Same pyszne warstwy, które nie tylko smakują genialnie ale i efektownie się prezentują(...)Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka  z solą i stopniowo wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec dodajemy mąki mieszając delikatnie by piana nie opadła. Blaszkę (23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy ok 25 minut

Cynamonowe szczęście
Tiramisu z Lemon Curd 66

śmietanki kremówki (30% lub 36%) 500 g serka mascarpone 2 jaja (osobno żółtka i białka) 1/4 szklanki domowego Kremu Cytrynowego Lemon Curd + 1/4 szklanki do dekoracji 250 g podłużnych biszkoptów Przygotowanie: W szklance wymieszaj brandy i sok z cytryny. Dodaj 2 łyżki cukru i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw. Jaja sparz wrzątkiem (celem eliminacji ewentualnych bakterii salmonelli, znajdujących się(...)mieszadła miksera, zaczną zostawiać za sobą widoczny ślad). Następnie ubitą delikatnie wmieszaj łyżką do miski z żółtkami i mascarpone, po czym zrób to samo z pianą z białek. Biszkopty nasącz przygotowaną mieszanką brandy, cukru i soku z cytryny. Ułóż jedną warstwą w naczyniu (w większej misce lub w mniejszych szklankach), następnie wyłóż połowę kremu, przykryj kolejną warstwą nasączonych biszkoptów

Moja Delicja
Sernik na zimno z jagodami i malinami 66

serka homogenizowanego (użyłam Danio o smaku waniliowym) 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny 200 g malin + 200 g jagód okrągłe biszkopty 1 galaretka o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo serek. Mieszać(...)żelatyny i wymieszać do połączenia. Następnie całą zawartość wlewać powoli do masy serowej, miksując na najwyższych obrotach. Jak tylko rozmiksujemy żelatynę przerwać miksowanie. Masę wyłożyć na spód z biszkoptów. Powbijać umyte i osuszone maliny otworem do góry. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, w ilości mniejszej niż podano na opakowaniu (ja rozpuściłam

Moja Delicja
Czekoladowa rolada 86

Delikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy , zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z wanilii, polany czekoladowym ganaszem i podany w towarzystwie domowej frużeliny wiśniowej… Czekoladowa rolada pełna czekoladowego smaku, który równoważy dodatek wiśni. Oczywiście możecie pominąć ganasz i frużelinę. Przyznam szczerze, że to moja pierwsza rolada(...)się okazało, prosta i dość szybka do przygotowania. Ciasto spędza około 10-12 minut w piekarniku i jak tylko ostygnie, gotowe jest do wyłożenia bitej śmietany. Polecam! Składniki czekoladowego biszkoptu na roladę: 6 jaj rozm. M 170 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 2 łyżki mocnej kawy (zaparzam 1 łyżeczkę kawy w 70 ml wrzątku i odmierzam

Moja Delicja
Deser kawowy z malinami 113

Znowu coś pysznego i słodkiego na szybko. Kawa i maliny to pyszny duet. składniki: 300 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 7 podłużych biszkoptów ok 250 g malin 1/2 szklanki zaparzonej kawy do nasączenia biszkoptów ok 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalenej starta czekolada lub kruche ciastko czy wafelek do posypania Kawę do nasączenia biszkoptów przygotować wcześniej

Monia miesza i gotuje
Szarlotka królewska 121

kusi podniebienia swym niepowtarzalnym smakiem. Wystarczy jeden mały kęs, a rozpłyniecie się w słodkim zachwycie nad idealnością tego deseru, a t ak naprawdę to nic skomplikowanego tylko połączenie mięciutkiego biszkoptu, jabłek z galaretką, aksamitnego kremu budyniowego obowiązkowo oblana czekoladą. Wszystko w tym cieście komponuje się po prostu idealnie, jest słodko, ale dzięki  kwaskowatym jabłkom ta słodycz zostaje idealnie zbalansowana(...)Biszkopt 3 jaja 1/2 szkl cukru 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ubijamy białka  z solą i stopniowo wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec dodajemy mąki i proszek, mieszając delikatnie by piana nie opadła. Blaszkę (23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy

Cynamonowe szczęście
Deser z mascarpone, miodem i malinami 160

Pasieki Sadowskich. Miłego dnia :-) Składniki na 4 porcje: 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki mleka 2% 4 łyżeczki miodu z maliną u mnie od Pasieki Sadowskich 10 podłużnych biszkoptów maliny świeże listki mięty 1. Serek mascarpone mieszamy z mlekiem lub miksujemy, żeby składniki się nam połączyły. Maliny myjemy. 2. Na spód szklaneczek wrzucamy po 1,5 pokruszonego biszkopta do każdej(...)biszkopty dajemy część serka, na to po jednej łyżeczce miodu, który rozprowadzamy do serku łyżeczką. 3. Następnie dajemy maliny. Na maliny rozdzielamy pozostałą część serka. 4. Wierzch dekorujemy biszkoptem przełamanym na pół, maliną i listkami świeżej mięty. Smacznego :-) Teraz słów kilka jeszcze o miodach od Pasieka Sadowskich. W swojej ofercie posiadają oni miody tradycyjne i miody z dodatkami. Z tych

kruche babeczki
ROLADA JABŁKOWA 100

Szybka smaczna rolada z jabłkami,  które można podmienić na inne owoce. Jabłka zatopione w puszystym biszkopcie, po upieczeniu  delikatnie miękkie ale  pozostają  w całości. 6 jabłek 6 jajek 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dużą prostokątną blachę wyzłoci papierem do pieczenia. Jabłka obrać  wyciąć gniazda(...)jabłka, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę i zrolować (rolujemy tak aby ściereczka niebyła w środku biszkoptu, pomaga ona nam tylko  zwinąć ciasto)  i pozostawiamy do wystygnięcia, przestygniętą roladę  dowolnie udekorować

RAROSSA
Tort śmietankowy z opłatkiem. 137

chciałam  robić zdjęć przy gościach :) W sumie to nawet wtedy o tym nie pomyślałam.  Te zdjęcia które mam, zrobiłam przed włożeniem tortu do lodówki.  Składniki: Biszkopt: 7 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 500 ml. śmietanki 30% 500 g. serka mascarpone(...)nagrzanego do temperatury 175  stopni. Piec 30-35 minut. Zostawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na gęsty krem, dodać mascarpone i cukier.  Zmiksować do połączenia składników. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Ja zawsze przewracam biszkopt,  spodem do góry. Wtedy mam równy wierzch.  Pierwszy blat nasączyć, następnie posmarować dżemem.  Na to wyłożyć połowę masy śmietanowej

Agusiowe smakołyki
CIASTO SEZAMKOWE 91

Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa sezamowa: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 4 łyżki pasty tahini (masło sezamowe, pasta sezamowa) Dodatkowo: 3- 4  łyżki dżemu z czarnej porzeczki ok. 81g sezamków (9 sztuk(...)Przygotowanie: Biszkopt kakaowy-  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki

Ciastka - domowe słodkości
Tort retro cappuccino 76

Delikatny w smaku tort retro z kremem czekoladowym i cappuccino. Dla przełamania smaku dodałam trochę dżemu z czarnej porzeczki bez cukru. Składniki na biszkopt o średnicy 18 cm: 4 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna(...)bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu

Słodki sentyment
Szybki torcik malinowy bez pieczenia 135

Wspaniały torcik dla zapracowanych, nie wymaga dużej ilości czasu, a efekt jest pyszny i bardzo kolorowy. Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: - biszkopty okrągłe, 7-10 sztuk - 660 ml śmietany kremówki 30 % - 2 opakowania śnieżki  - 2 opakowania śmietan fiksu - 3 łyżki cukru pudru - 2 płaskie łyżki żelatyny - 2 szklanki mrożonych lub świeżych malin Wykonanie: 1.Spód formy wykładamy(...)biszkoptami. 2. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, ubijamy, Dodajemy śnieżkę i śmietan fiks, miksujemy. Żelatynę w proszku zalewamy zimną wodą aby napęczniała, następnie dodajemy ciepłej wody i mieszamy do czasu aż zupełnie się rozpuści. Następnie żelatynę dodajemy do masy śmietankowej i mieszamy. Dodajemy szklankę zamrożonych malin, mieszamy. Przekładamy do tortownicy na wcześniej przygotowane biszkopty. Odstawiamy

Apetyczna babeczka