chciałam robić zdjęć przy gościach :) W sumie to nawet wtedy o tym nie pomyślałam. Te zdjęcia które mam, zrobiłam przed włożeniem tortu do lodówki. Składniki: Biszkopt: 7 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 500 ml. śmietanki 30% 500 g. serka mascarpone(...)nagrzanego do temperatury 175 stopni. Piec 30-35 minut. Zostawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na gęsty krem, dodać mascarpone i cukier. Zmiksować do połączenia składników. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Ja zawsze przewracam biszkopt, spodem do góry. Wtedy mam równy wierzch. Pierwszy blat nasączyć, następnie posmarować dżemem. Na to wyłożyć połowę masy śmietanowej
Agusiowe smakołykiSkładniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa sezamowa: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 4 łyżki pasty tahini (masło sezamowe, pasta sezamowa) Dodatkowo: 3- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki ok. 81g sezamków (9 sztuk(...)Przygotowanie: Biszkopt kakaowy- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki
Ciastka - domowe słodkościDelikatny w smaku tort retro z kremem czekoladowym i cappuccino. Dla przełamania smaku dodałam trochę dżemu z czarnej porzeczki bez cukru. Składniki na biszkopt o średnicy 18 cm: 4 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna(...)bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu
Słodki sentymentWspaniały torcik dla zapracowanych, nie wymaga dużej ilości czasu, a efekt jest pyszny i bardzo kolorowy. Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: - biszkopty okrągłe, 7-10 sztuk - 660 ml śmietany kremówki 30 % - 2 opakowania śnieżki - 2 opakowania śmietan fiksu - 3 łyżki cukru pudru - 2 płaskie łyżki żelatyny - 2 szklanki mrożonych lub świeżych malin Wykonanie: 1.Spód formy wykładamy(...)biszkoptami. 2. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, ubijamy, Dodajemy śnieżkę i śmietan fiks, miksujemy. Żelatynę w proszku zalewamy zimną wodą aby napęczniała, następnie dodajemy ciepłej wody i mieszamy do czasu aż zupełnie się rozpuści. Następnie żelatynę dodajemy do masy śmietankowej i mieszamy. Dodajemy szklankę zamrożonych malin, mieszamy. Przekładamy do tortownicy na wcześniej przygotowane biszkopty. Odstawiamy
Apetyczna babeczkakaloryczny, ale w smaku obłędny. Zwyczajowo w tego typu deserze używa się do przekładania pokruszone bezy,ale żeby zaoszczędzić trochę czasu na jej pieczeniu, zamieniłam ją na miękkie biszkopty. Efekt? Sami musicie spróbować. JEŻYNOWY CHAOS Składniki: (2 porcje) mus jeżynowy: 220 g jeżyn 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny dodatkowo: 250 g mascarpone 250 ml śmietany 2 łyżki cukru(...)pudru skórka z 1 cytryny 5-6 biszkoptów Przygotowanie: Jeżyny przekładamy do garnka z odrobiną wody i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i gotujemy, aż puszczą sok. Mieszamy delikatnie, tak aby się część jeżyny została w całości. Gotujemy do momentu aż sok z jeżyn zacznie gęstnieć, potem studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy mascarpone
Bon appetit mon amietego ciasta można użyć każdych owoców niedużych. Blaszkę użyłam 24 na 24 .Potrzebna jeszcze folia spożywcza do wyłożenia blaszki. składniki 2 paczki biszkoptów długich 500 g sera białego 250 g serka ricotta Smietany 300 ml 36 procentowej 1/2 szklanki cukru kryształ żelatyna 1 łyżka cukru pudru Borówki ,maliny ,posypka czekoladowa przygotowanie żelatynę ok4 łyżki rozpuścić w przegotowanej wodzie .Twaróg utrzeć(...)masy serowej .Gdy masa serowa jest gotowa na końcu dodajemy żelatynę i borówki tak ok 25 dag ,,borówek można dać mniej aby masa nie była za gęsta. kolejność biszkopty na to pierwsza połowa masy i znów biszkopty druga połowa masy ,na masę posypać borówkami jak nam zostały ,ja miałam końcówkę malin to dodałam i posypałam posypką czekoladową
Moje WyrobySkładniki: Biszkopt orzechowy: 5 jajek 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g zmielonych orzeszków ziemnych 1 łyżka proszku do pieczenia Masa waniliowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 1/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru waniliowego 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 4 szt. gruszek(...)kostek czekolady gorzkiej zielona posypka waflowa Przygotowanie: Biszkopt orzechowy - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone orzeszki ziemne - wymieszać. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem
Ciastka - domowe słodkościLekko kwaśny smak czarnej porzeczki i czekolada – połączenie idealne Składniki na biszkopt o średnicy 20-22 cm: 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając(...)Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu: 1 szklanka letniej herbaty Krem czekoladowy: 150 g czekolady
Słodki sentymenthansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Biszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, miksować na puch. Mąki wraz z proszkiem(...)jabłkowy dobrze odparowany i nie potrzebowałam dodatkowo galaretki Wykonanie: Mus rozgrzać w rondelku, do gorącego wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki. Przestudzony wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Schłodzić. Warstwa śmietanowa: 500ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć
W garach u Gosijesienne, zimne i ponure wieczory, kiedy dopadnie Was chandra, kawałek pysznego, mocno czekoladowego ciasta postawi Was na nogi. Jest wyborne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik czekoladowy Składniki Składniki na biszkopt: 3 jajka 3 łyżki drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na sernik: 900 g sera białego sernikowego 1 czekolada gorzka(...)czekolada mleczna 100 g 1 czekolada biała 100 g 3 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny śmietana kremówka 30 % – 450 ml Instrukcje Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, kiedy piana będzie sztywna dodajemy żółtka i chwilę jeszcze ubijamy. Mąki mieszamy z proszkiem, przesiewamy przez sitko
To co lubię - gotuję i polecamDzisiaj zapraszam Was na delikatny, puszysty sernik z galaretką. Jego jedyną wadą jest to, że bardzo szybko znika. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z galaretką na biszkopcie Składniki Składniki na spód: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g dżemu (np. truskawkowy) Składniki na masę serową: 500 g sera białego z wiaderka(...)wierzch do dekoracji. Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy i wykładamy resztę galaretki i dowolne owoce. Wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin. Smacznego. sernik z galaretką na biszkopcie to co lubie gotuje i polecam Artykuł Sernik z galaretką na biszkopcie pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na biszkopt: 6 jajek 0,5 szklanki cukru ¾ szklanki mąki Basia Ekstra Wypiek typ 400 4 płaskie łyżki stołowe ciemnego kakao Szczypta soli Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać ze szczyptą(...)Najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem gdyż każdy piekarnik piecze trochę inaczej… Do wypieku ciasta nie trzeba używać proszku do pieczenia, mąka jest rewelacyjna, puszysta i leciutka idealna do wypieku biszkoptu. Mus czekoladowy: 200g czekolady deserowej i mlecznej pół na pół 500g serka mascarpone 500ml śmietany kremówki u mnie 36% 2łyżki cukru pudru Przygotowanie: Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli
W garach u Gosirazem podjęłam wyzwanie i wypróbowałam brzdąca na śmietanie. I się nie zawiodłam a wręcz przeciwnie kakaowy krem na bazie bitej śmietany jest leciutki w połączeniu z puszystym i wilgotnym biszkoptem tworzą duet idealny. No i oczywiście obowiązkowy szlaczek na wierzchu ciasta :) Składniki na biszkopt: 6 dużych jajek 3/4 szklanki cukru ¾ szklanki mąki Basia Ekstra Wypiek typ 400 2 łyżki mąki(...)żelatyną. Czasami tak się zdarza gdy żelatyna jest za ciepła. Poncz Do wody dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Przygotowanie/składanie ciasta: Spodnią cześć biszkoptu przełożyć do formy i dokładnie napączować. Dopiero wtedy nałożyć pierwszą warstwę ( nieco mniejsza połowa) kremu, po czy przyłożyć drugi blat odwrócony wierzchem do środka i znów napączować. Na wierzch wyłożyć
W garach u Gosiskładniki: 300 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka malinowa + 250 ml wody 2 garstki malin i jeżyn 1 galaretka o smaku owoców leśnych + 400 ml wody biszkopty na dno formy wykonanie: Galaretkę malinową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Biszkopty układamy(...)formy/ tortownicy (23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej kremówki wlewamy zimną galaretkę i mieszamy do połączenia się. Gotową masę delikatnie wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Na tężejącej masie układamy owoce i ponownie wkładamy do lodówki aby masa całkowicie stężała. Następnie wylewamy lekko tężejącą galaretkę o smaku owoców leśnych
Domowy Smak Jedzenia