biszkopt - 17572 przepisów (strona:472/1172)

TORT SZWARCWALDZKI 68

Pojawiły się już wiśnie więc nie może zabraknąć tortu Szwarcwaldzkiego. Mocno nasączone czekoladowe blaty biszkoptowe wiśniówką z bitą śmietaną oraz wiśniami z alkoholu, po prostu pycha. ☺☺☺ SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Bita śmietana 800 ml śmietany 36 % schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. w tym czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder

RAROSSA
CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ + FILMIK 78

PRZYGOTOWANIE :  Biszkopt - białka ubijamy z odrobiną soli, następnie dodajemy żółtka, cukier i dalej ubijamy.  Na koniec delikatnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łopatką. Biszkopt pieczemy w blaszce wyłożonej papierem,  25/30 cm, około 35-40 minut w temperaturze 180 % C, termoobieg.  Masa - truskawki miksujemy blenderem, ( trochę zostawiamy do dekoracji ).   Galaretki rozpuszczamy(...)zimną śmietanę wlewamy do misy robota, wsypujemy cukry i miksujemy aż śmietana się ubije, dodajemy serki, miksujemy. Następnie wlewamy zmiksowane truskawki i miksując wlewamy rozpuszczoną żelatynę.  Na ostudzony biszkopt wylewamy masę, rozkładamy truskawki w plastrach i wylewamy tężejące galaretki.  Ciasto chłodzimy około 2-3 godziny, następnie możemy podawać

Kulinarne Fantazje Marioli
Sernik Na Zimno - Jagodowa Fala 74

wśród ciast. Najbliższe dni będą upalne, więc ciasto bez pieczenia wpisuje się idealnie, dodatkowo smak jagód amerykańskich sprawia że ciasto znika jeszcze szybciej. Przepis na średnice 24cm SKŁADNIKI: 90g biszkoptów okrągłych 1kg sera na sernik (u mnie z wiaderka) 4 łyżki cukru pudru 5 łyżek cukru kryształu 16g cukru waniliowego 150g śmietany 30% 45g żelatyny 20 łyżek mleka 500g jagód(...)amerykańskich 2 galaretki truskawkowe 2 szkl. gorącej wody WYKONANIE: 1. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, układamy biszkopty. 2. Żelatynę zalewamy mlekiem, pozostawiamy do spęcznienia. Następnie delikatnie podgrzewamy na parze. 3. Ser dzielimy na 2 części. 4. Do pierwszej dodajemy 8g cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kryształu, 100g śmietany 30%. Ubijamy na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy

Dziś Ja gotuje
Ciasto z sentymentem 87

ciasto pojawiało się często u nas w domu w niedzielę, dlatego nazwałam je ciastem z sentymentem. A jak zrobić takie ciasto z sentymentem? – Mega prosto Składniki na biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodatkowo: 300 g ulubionego dżemu (u mnie to wiśniowy i z czarnej porzeczki) 400 ml kwaśnej śmietany(...)Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w blaszce 25 x 30 cm w 180 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na dwa równe blaty. Do nasączenia biszkopta potrzebuję ¾ szklanki letniej

Słodki sentyment
Placek Truskawkowy z Masą Budyniową i Galaretką 73

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lubicie lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasta? Postawcie na placek truskawkowy z masą budyniowa i galaretką. Z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 4 łyżki cukru 6 łyżek mąki cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru łyżka mąki pszennej 2 łyżki budyniu śmietankowego pół kostki(...)masła Galaretka: 2 galaretki truskawkowe 1 kg truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Biszkopt: Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie stopniowy dodajemy cukier, i żółtka. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Masa budyniowa: Zagotowujemy 400 ml mleka z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąką, żółtkami, cukrem i budyniem

Przepiski.pl
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką 115

Lekkie, pyszne i proste do zrobienia. Składniki (22x22cm lub tortownica max 26cm):  1kg sera wiaderkowego na sernik 3 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru pudru ok 500 g truskawek biszkopty okrągłe lub podłużne Sposób wykonania: 1. Formę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. 2. Dwie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ser przełożyć do miski, dodać cukier puder(...)zmiksować. Następnie wlać ostudzoną galaretkę, dokładnie połączyć. 3. Dno formy wyłożyć biszkoptami, tężącą masę serową wylać ostrożnie na biszkopty. Włożyć do lodówki, a jak już masa nieco bardziej stężeje, to na wierzch wyłożyć truskawki. 4. Ostatnią galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić i lekko tężącą wylać na truskawki. Całość dobrze schłodzić w lodówce. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sernik truskawkowy bez pieczenia 87

zimno to według mnie najłatwiejszy przepis jaki istnieje na świecie, prostszego już nie ma! Najprostszy truskawkowy sernik na zimno ma tylko 4 składniki: serek waniliowy, truskawki, galaretka truskawkowa i biszkopty do wyłożenia spodu tortownicy, bez nich też wyjdzie. Łatwe, prawda? Lećcie po truskawki, bo powoli zaczynają się kończyć. A jak truskawek już nie będzie to zrobię taki łatwy sernik(...)waniliowego z wiaderka 3 galaretki truskawkowe 1 kg truskawek Biszkopciki do wyłożenia tortownicy Jak zrobić truskawkowy sernik na zimno? Truskawki płuczemy na durszlaku, zostawiamy do odcieknięcia i usuwamy szypułki. Biszkoptami wykładamy dno tortownicy. 2 galaretki rozpuszczamy w 1 ½ szklance wrzącej wody o poj. 250 ml. ¾ truskawek miksujemy blenderem, dodajemy ser i wszystko ponownie razem miksujemy na gładko. Gdy galaretka ostygnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
EXPRESOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI BEZ PIECZENIA + FILMIK 79

truskawkami, przygotowane w expresowym tempie. Smaczne, lekkie i orzeźwiające, idealna na ciepłe dni i nie tylko. Polecam. SKŁADNIKI : 4 serki waniliowe po 150 g każdy  1 opakowanie okrągłych biszkoptów 0.5 kg świeżych truskawek 3 łyżki żelatyny spożywczej  500 ml śmietany 30 % 2 cukry waniliowe 3-4 łyżki cukru(...)Wlewamy strumieniem żelatynę ( troszeczkę zostawiamy do posmarowania owoców), mieszamy. Do masy dodajemy część truskawek, mieszamy.  Dno tortownicy ( średnica 24 cm ) wykładamy folią spożywczą.  Na dno tortownicy wykładamy biszkopty, na to wylewamy cześć masy, następnie ponownie układamy biszkopty. Wylewamy resztę masy i na wierzchu układamy resztę truskawek. Smarujemy je pędzelkiem żelatyną.  Ciasto chłodzimy około 2 godzin i możemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Tort z musem pomarańczowym i czekoladowym 71

każdej okazji. Urodziny, rocznica, święta, no i oczywiście bez okazji Tort z musem pomarańczowym i czekoladowym jest lekki, pachnący i czekoladowy. Jest po prostu kuszący i smaczny. Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm): 4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, możecie je wykorzystać) 0,5 szklanki cukru 4 żółtka 1 szklanka mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej(...)Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny

Słodki sentyment
Sernik wielkanocny „na bogato” 70

połamaną czekoladę i miód. Odstawiamy na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę wylewamy na sernik i odstawiamy do wystygnięcia. Dodatkowo: 1 paczka (150g) biszkoptów (najlepiej bez cukru) Trochę soku pomarańczowego 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny 1 galaretka pomarańczowa lub 0,5 truskawkowej i 0,5 pomarańczowej Galaretkę rozpuszczam wg przepisu i odstawiam(...)wystygnięcia. Na wystudzony sernik z czekoladą układam maczane w soku pomarańczowym biszkopty, jeden przy drugim. Żelatynę rozpuszczam w ¼ szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijam, pod koniec ubijania dodaję żelatynę i jeszcze całość miksuję. Śmietanę wykładam na biszkopty i wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Gęstniejącą galaretkę wylewam na schłodzoną bitą śmietanę. Wykorzystałam dwie różne galaretki i z truskawkowej zrobiłam ozdoby. Ułożyłam

Słodki sentyment
Tort z kremem kokosowym i truskawkami 140

wcale nie wymaga wielu składników i pracy. Będzie idealny np. na urodziny, ale i bez okazji również warto go zrobić. Bardzo polecam. Składniki ( tortownica o średnicy 22 cm) : Biszkopt: 6 jajek 8 łyżek ksylitolu 12 łyżek mąki ryżowej 6 łyżek mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone śmietanka z 2 puszek mleka kokosowego light (stała część) 3/4 szklanki(...)ksylitolu lub erytrytolu 1/2 szklanki wiórków kokosowych Warstwa owocowa: 400 g truskawek  2 łyżki dżemu truskawkowego (opcjonalnie) Wykonanie: Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Biszkopt:  Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać

Healthy food explorer
Truskawkowe niebo 124

Lekkie ciasto z truskawkami Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szkl.mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 0,5 kg truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 400 ml wrzątku Masa cytrynowa: 200 ml wrzątku, 1 galaretka cytrynowa, 400 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy(...)wymieszaną z proszkiem. Przelewamy do formy o wymiarach 24x38 cm. Pieczemy ok. 15 minut. Masa truskawkowa: Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl.wrzatku. Tezejace mieszamy ze zmiksowanymi truskawkami. Wylewamy na wystudzony biszkopt. Zostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia. Masa cytrynowa: Galaretkę rozpuszczamy w szkl.wrzatku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a na końcu tezejaca galaretkę. Mieszamy, wylewamy na zastygnieta masę truskawkową

słodki bratek
TRUSKAWKOWA PIANKA NA JĘZYCZKACH- pyszne ciasto bez pieczenia! 155

świeżutkich truskawek. Lekki i puszysty jak pianka! Jest idealną propozycją dla niezapowiedzianych gości! Spód to biszkoptowe ciasteczka zwane również „kocie języczki”, które równie dobrze możemy zamienić na biszkopt lub kruche ciastka herbaciane. Sam mus robi się w mgnieniu oka! Górną warstwę można wykończyć na kilka sposobów: polać słodkim lukrem, obsypać pudrem, oblać białą czekoladą lub udekorować świeżymi owocami(...)galaretka malina, truskawka lub owoce leśne – 2 szt * soczyste truskawki – 500 g * woda – 400 ml * śmietana 36% – 500 ml * herbatniki – 20 szt * biszkopty podłużne – ok. 20-25 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wodę gotujemy, rozpuszczamy galaretki, studzimy. Truskawki blendujemy. Po ostudzeniu galaretki dodajemy do zblendowanych truskawek, mieszamy. Dodajemy ubitą na puch śmietanę kremówkę i delikatnie

Ostra na Słodko
Ciasto z truskawkami i jogurtową pianką 134

Sezon truskawkowy w pełni, więc korzystam ile mogę, były babeczki, a teraz zapraszam na biszkopt z pianką jogurtową i truskawkami w galaretce. To leciutkie pyszne ciasto, zachwyci małych i dużych. Biszkopt (blaszka 23x33 cm): 4 jaja 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy(...)partiami cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie stopniowo dodajemy jogurt i ostrożnie mieszamy, na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Piankę wykładamy na ostudzony biszkopt i wyrównujemy. Odstawiamy na chwilę do lodówki by stężała Dodatkowo:  2 galaretki truskawkowe ok 1/2 kilograma truskawek Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody. Owoce układamy na piance jogurtowej

Cynamonowe szczęście