biszkopt - 17572 przepisów (strona:465/1172)

TORT Z MUSEM CZEKOLADOWO KAWOWYM 94

temu otrzymacie pyszny mus czekoladowy. Torcik zachwycił gości i jestem pewna, że i Wam zasmakuje. Zapraszam! P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. 1 dzień: Pieczemy biszkopt i robimy żelki. 2 dzień: Robimy musy czekoladowe i składamy tort (przekładamy biszkopt kremem). 3 dzień: Tynkujemy tort kremem maślanym i nakładamy drip. 4 dzień: Tort z musem czekoladowo kawowym(...)czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Ilość porcji: 15-16 Skorzystaj z przelicznika foremek Biszkopt z olejem (forma lub rant śr 18 cm): 4 białka (ok 145 g) 130 g drobnego cukru 4 żółtka 4 łyżki oleju rzepakowego* 165 g mąki pszennej Ilość oleju zależy od tego

Słodki Pomysł
TORCIK ITALIANO 83

Składniki: Biszkopt kawowy: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 5 łyżek gorącej wody 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 250 g serka mascarpone o smaku czekoladowym Polewa: 130 g gorzkiej czekolady(...)masła 140 g cukru pudru 3 łyżki mleka Dodatkowo: cukrowe żółte gwiazdki Przygotowanie: Biszkopt kawowy -  3 łyżeczki kawy rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać rozpuszczoną kawę - lekko wymieszać rózgą. Na koniec dodać przesiane obie mąki z proszkiem

Ciastka - domowe słodkości
Kostka orzechowo kajmakowa z kremem kawowym 63

koniec ostrożnie mieszamy z mąką, proszkiem i kakao. Przekładamy do blaszki 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia (i pieczemy w 180 st. C przez ok 35 minut. Mój biszkopt wyszedł dość niski, ale dał się przekroić. Ciasto orzechowe: 5 białek 1/2 szkl. cukru 250 g. orzechów włoskich grubo posiekanych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu(...)przestudzony budyń. Na zakończenie wlewamy kawę i alkohol. Poncz: 1/3 szkl. gorącej wody 3 łyżki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Dodatkowo: puszka gotowej masy kajmakowej Biszkopt czekoladowy przekrawamy na pół i zwilżamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kawowej, przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem

Cynamonowe szczęście
Ptasie mleczko 58

Super pyszny deser wzorowany na sławnym wedlowskim ptasim mleczku. Składniki Biszkopt: 4 jajka 100g cukru 2 szklanki mąki wrocławskiej 2 łyżki kartoflanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Pianka: 1 litr kremówki 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe 2 szklanki wrzątku Polewa: 2 czekolady gorzkie 200g masła Przygotowanie Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż masa(...)rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, dokładnie romieszać, ubić kremówkę i jak będzie zimna galaretka to wlewać ją po trochu do ubitej śmietany i cały czas ubijać. Wyłożyć na zimny biszkopt. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Polewa: rozpuścić masło z czekoladą mieszając na małym ogniu jak będzie jednolita masa to zostawić żeby ostygła. Zimną polewę wylać na piankę

Wasze Przepisy
Ciasto Balladyna 107

ciasto już kilka miesięcy temu przykuło moją uwagę w Internecie. W końcu zrobiłam go na imprezę rodzinną i goście byli nim zachwyceni. Biszkopt, krem serowy z bitą śmietaną, kajmak i maliny z galaretką. W oryginale kajmak jest kakaowy jednak miałam problemy z jego kupnem więc zastąpiłam go masą krówkową. Przepis, z którego korzystałam został zrobiony na blaszkę o wymiarach 24/24(...)jednak ja zrobiłam go na dużą blachę 23/33 cm. Mimo tego ciasto wychodzi spore. Biszkopt wychodzi dosyć niski, więc dla ułatwienia możecie zrobić go z 1,5 porcji. Składniki blaszka 23 /33: Biszkopt: jajka 4 szt,  cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki,  szczypta soli,   Masa serowa: ser z wiaderka

kulinarne odsłony pati
Kora orzechowa 146

spirytusu osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć.  Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę i upiec 2 takie same biszkopty. Białka ubić na sztywną pianę,dodać porcjami cukier i żółtka,ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać zmielone orzechy,wiórki,rodzynki,mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę(...)żółtkami. Wlać do gotującego się soku i ugotować gęsty budyń.  Budyń należy wystudzić i zimny utrzeć z masłem na puszysty krem. Blachę wyłożyć folią aluminiową,ułożyć jeden bakaliowy biszkopt,nałożyć połowę kremu. Napar z kawy zmieszać ze spirytusem,moczyć delicje i układać na kremie czekoladą do dołu,delikatnie wciskając je w krem. Na ciastka wyłożyć pozostały krem zostawiając kilka

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto milky way (mleczna kanapka) 62

Deser, którym zajadają się dzieci, możesz bez problemu zrobić w domu! Nie jest skomplikowane, a krem ma pyszny mleczny smak. Biszkopt przed przełożeniem kremem warto nieco skropić, by zachował świeżość jak najdłużej. Składniki na blaszkę o wymiarach 18x28cm Biszkopt: 80g mąki tortowej 80g mąki ziemniaczanej 100g drobnego cukru 5 jajek 20g (1 łyżka) ciemnego kakao 4 łyżki oleju(...)pieczenia Krem: 250g masła 100g drobnego cukru 125ml mleka 2% 120g (1 szklanka) mleka w proszku kilka kropel aromatu waniliowego Polewa: 60ml śmietanki 30% 60g mlecznej czekolady Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych dodajemy partiami drobny cukier i ubijamy za każdym razem do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy po jednym żółtku

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Katarzyny 52

Przepis na pyszne, autorskie ciasto, które szybko przygotujesz, a jeszcze szybciej zniknie ze stołu. Składniki oraz sposób przygotowania Biszkopt: 6 jaj szklanka mąki pszennej pól szklanki cukru kryształu łyżeczka proszku do pieczenia Masa kremowa: 2 śmietanki 30% łaciata każda po 250 ml pól szklanki cukru pudru galaretka truskawkowa Na wierzch: pokrojone w plasterki banany (u mnie wyszły 3 sztuki(...)galaretki truskawkowe Wykonanie Biszkopt: Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy będzie błyszcząca dodawaj po 1 żółtku stopniowo ubijając na małych obrotach. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem i miksuj do połączenia składników. Masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia formę (25cm×30cm) i piecz z termoobiegiem w 180 st. przez 30 minut. Masa kremowa: Sporządź

Wasze Przepisy
Ciasto przekładaniec 53

Szybkie i bardzo smaczne ciasto przekładaniec bez pieczenia to deser, który przypadnie do gustu osobom lubiącym ciasta z kremem. Składniki Blaszka 24×24 2 paczki biszkoptów (namoczyłam w mleku) dżem – 2 łyżki krem karpatka (przygotowujemy wg opisu na opakowaniu) śmietana śnieżka (przygotowujemy wg opisu na opakowaniu) 3 banany Przygotowanie Składniki układać warstwami: 1 warstwa biszkopty 2 – krem(...)karpatka 3 – dżem 4 – banany 5 – śnieżka (połowa) 6 – biszkopty 7 – śnieżka (pozostała połowa) Autor przepisu: Magda Malik Artykuł Ciasto przekładaniec pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Prosty tort gruszkowy 70

Pamiętacie jak na stories pokazywałam biszkopt z dodatkiem kolorowej posypki, trochę czekał na publikację ale się doczekał . Niestety w cieście widoczna jest tylko zielona i niebieska posypka, różowa gdzieś zniknęła, pewnie to kwestia użytych przez producenta barwników. Dodatek posypki to miał być tylko wizualny efekt wow, wyszło jak wyszło. Tort był pyszny, delikatny, puszysty i kremowy, a do tego(...)minut by gruszka zmiękła. Zimną śmietanę i mascarpone umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach aż uzyskamy gęsty krem. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Biszkopt przekrawamy na 3 równe części i nasączamy sokiem pozostałym z gotowania gruszek. Na pierwszym blacie smarujemy cienką warstwę kremu i wykładamy równą warstwę gruszek, które przykrywamy kremem. Na krem kładziemy drugi

Cynamonowe szczęście
Tort a'la Tiramisu (bez laktozy, cukru białego, wegański) 125

był inspirowany nim ale nie ma za zadanie odwzorować tego smaku. Dla nas był wyśmienity mimo, że nie przepadamy za kawą 😏      Składniki (średnica 18 cm):  Biszkopt -200g mąki orkiszowej tortowej -100g ksylitolu -10g gorzkiego kakao -170g wody gazowanej -60g oleju rzepakowego -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody(...)mleka kokosowego (min 85% kokosa) -90g ksylitolu -ok 50-100ml gotowej kawy (tej wyżej) -2 płaskie łyżeczki agaru Dodatkowo -alkohol rum/koniak/amaretto/likier/wódka (taki jaki lubicie) BISZKOPT 1. Mąkę, ksylitol, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem. 2. Sodę zalać octem. 3. Do suchych składników, wodę gazowaną, olej oraz sodę z octem. Połączyć na niskich obrotach miksera. 4. Ciasto

Candy Pandas
Biszkopt kakaowy 1302

Przepis na puszysty i super wysoki biszkopt kakaowy bez użycia proszku do pieczenia. Składniki na ciasto (forma o średnicy 21 cm) 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szknki mąki pszennej (typ 450) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 5 łyżek kakao Puchatek Przygotowanie Białka ubijamy na sztywno, następnie małymi partiami dodajemy cukier i miksujemy aż nie będzie grudek. Dalej dodajemy żółtka. Mąkę(...)kakao przesiewamy i partiami dodajemy do masy cukrowo jajecznej delikatnie mieszając szpatułką do połączenia składników. Biszkopt pieczemy w temp. 175 stopni funkcja grzania góra-dół przez około 30 minut (do suchego patyczka). Autor przepisu: Małgorzata Stępień Artykuł Biszkopt kakaowy pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Ciasto Góra Lodowa 68

góra lodowa . Jeśli chcecie pozytywnie zaskoczyć swoich gości, ciasto góra lodowa będzie idealnym wyborem. Jest mega smaczne i ciekawie wygląda. PRZEPIS NA CIASTO GÓRA LODOWA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki BISZKOPT 4 jajka 80 g mąki 60 g skrobi ziemniaczanej 120 g cukru 2 łyżki wody MASA BUDYNIOWA 500 ml mleka 5 żółtek 100 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)ziemniaczaną i cukrem wanilinowym. Całość dodać do gotującego się mleka i szybko wymieszać, do połączenia składników. Gotować jeszcze ok. 1 minutę, by masa budyniowa zgęstniała. Pozostawić do wystygnięcia. Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. W kolejnym kroku dodać mąkę wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną oraz wodę, całość delikatnie wymieszać

Przepiski.pl
Szarlotka wyborna 74

Jabłuszka dostępne są przez cały rok, więc zawsze można zrobić takie ciasto. Najlepiej kupić jabłka o nazwie – Złota Reneta lub inne kwaśne. Zaczynamy od biszkoptu – białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka będą sztywne nadal ubijać i wsypywać powoli cukier. Następnie co jakiś czas dodać po jednym żółtku. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko(...)masy jajecznej dodawać po łyżce składniki suche i mieszać już bardzo delikatnie. Blaszkę o wymiarach 22×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Pieczenie biszkoptu – Nagrzać piekarnik do 150 C i włożyć blaszkę następnie zwiększyć do 180 C. Piec 25-30 minut. Musicie sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Patyczek po wyjęciu z ciasta musi być suchy. Wykonanie

Kuchnia Pokoleń
Tiramisu. Najlepsze! 64

wykonania przepisu użyłam tylko żółtek. Białka możecie zamrozić lub użyć do zrobienia bezy.   Składniki: 3 żółtka 2 serki mascarpone (Piątnica, każdy po 250 g) 2 paczki długich biszkoptów 2 łyżki kawy rozpuszczalnej kakao 4 łyżki amaretto 2 łyżki cukru + 1 łyżka płynnego miodu Wykonanie: Żółtka utrzyj z cukrem i miodem na puszysty, biały krem. Do masy żółtkowej dodawaj łyżka(...)łyżce mascarpone cały czas miksując. Gdy składniki będę dobrze połączone, krem odstaw. Kawę rozpuść w 2 szklankach wody (najlepiej w płaskim naczyniu). Gdy kawa przestygnie, dodaj amaretto. Przygotuj formę. Biszkopty mocz przez chwilę z obu stron w kawie z amaretto, wyłóż nimi dno formy. Wyłóż połowę masy, rozsmaruj ją i posyp kakao. Następnie dodaj drugą warstwę nasączonych biszkoptów, resztę pasy

Moja pasja smaku