Składniki: Biszkopt ciemny: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowa waniliowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 1/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru waniliowego 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 opakowanie galaretki agrestowej 1 opakowanie galaretki(...)jagodowo - jeżynowej 3 x po 200 ml gorącej wody 2 wafelki Grześki Przygotowanie: Biszkopt ciemny- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą
Ciastka - domowe słodkościJestem pewna, że podobnie będzie u was dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na Ciasto Borówkowa góra lodowa. Proponuję przygotować je dzień wcześniej, aby galaretka miała czas stężeć i biszkopty zmiękły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24×30 cm. Składniki na Ciasto Borówkowa góra lodowa: 470 g herbatników maślanych 100 g biszkoptów okrągłych Krem budyniowy(...)warstwą herbatników. Wylać tężejącą galaretkę z owocami. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Ciasto można na chwilę włożyć do lodówki, aby galaretka na chwilę stężała. Następnie ciasto posmarować resztą kremu budyniowego. Biszkopty okrągłe przekroić na pół i miejscem przekrojenia wkładać w krem. Przygotowanie polewy mlecznej. Kostkę masła włożyć do kubka, wlać wodę, dodać cukier, wstawić na gaz i podgrzewać, aż masło
Danka Pichciłyżki miodu gryczanego 3 łyżki żelatyny 250 g margaryny 100 g gorzkiej czekolady 200 ml mleka 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 700 ml gorącej wody 1 paczka okrągłych biszkoptów 500 g truskawek Przygotowanie: Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć(...)bieżącą zimną wodą. szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać 3 łyżki żelatyny i mieszając rozpuścić. W ten sposób mamy pewność, że nie zważy się nam żelatyna
Ciastka - domowe słodkościtakie połączenie lodów, kawy i deseru :) To coś idealnego dla wielbicieli kawowych smaków, znajdziemy w nim też lekko orzechową nutę, bo użyłam kawy rozpuszczalnej o takim właśnie smaku. Biszkopty natomiast przywołują skojarzenia z tiramisu. Do deseru można też dodać gałkę ulubionych lodów, wtedy będzie on bardziej kremowy i słodszy :) Składniki (1 porcja): 1 zamrożony pokrojony banan 2 łyżeczki kawy(...)rozpuszczalnej (u mnie o smaku orzechowym) 1/3 szklanki mleka 1 łyżka ksylitolu/miodu/syropu z agawy (opcjonalnie) 1 gałka lodów kawowych/orzechowych/tiramisu (opcjonalnie) biszkopty Wykonanie: Banany pokroić w plasterki, umieścić w woreczku i mrozić co najmniej przez 2 godziny (najlepiej przez całą noc). Banany wyjąć, przełożyć do blendera, wsypać kawę dolać mleka i opcjonalnie posłodzić i dodać gałkę lodów. Całość zmiksować
Healthy food explorernieco lżej ; ) Mascarpone jest tutaj złotym środkiem. Mleczny smak połączony z czekoladą i przełamany dżemem z czerwonej porzeczki daje radę zaspokoić wysublimowane gusta nawet tych bardziej wybrednych;) Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek miksujemy(...)Dodatkowo: nasączenie: sok z 1 cytryny + 3 łyżeczki cukru + szklanka przegotowanej wody słoik 400 g dżemu z czerwonej porzeczki WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie +dżem masa mascarpone czekoladowa blat biszkopt owy + nasączenie + dżem ½ mas y mascarpone biał ej blat biszkopt owy + nasączenie + dżem +½ mas y mascarpone biał ej Smacznego! p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color
Domowe ciastaGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki na biszkopt: 75 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 160 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę(...)pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do formy (ok. 22/32cm, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Pieczemy ok. 30 min w 170 st. C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki 125 g serka mascarpone 1 galaretka malinowa 180 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia
Domowy Smak Jedzeniatylko zajadać ze smakiem. To kto się skusi na taki serniczek? Składniki: 0,5 kg gęstego sera sera na sernik z wiaderka 125 g sera mascarpone kilka biszkoptów około 1/3 szklanki cukru pudru (ilość cukru należy dostosować do własnych upodobań smakowych) ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego do smaku 1 łyżka żelatyny +minimalna ilość wody(...)smaku *z podanych składników można przygotować około 6 deserów (ilość zależy od wielkości szklanek/pucharków) lub 1 ciasto w małej tortownicy Przygotowanie: Do każdej szklanki/pucharka wkładamy po 2 połamane biszkopty. Żelatynę zalewamy minimalną ilością zimnej wody (ja od razu przekładam ją do garnuszka), tylko do jej pokrycia. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Do miski dodajemy oba rodzaje sera, cukier
Słodkie okruszkizamroziliście trochę na zapas :) Dzisiejszy przekładaniec to kruche ciasto z niebiańską masą truskawkową, puszysty waniliowy krem z nutą ajerkoniaku, mocnoczekoladową polewa , a w środku ciacha bonus w postaci biszkoptów- co by ciastu dodać kilka centymetrów :) W końcu nawet ciasto musi wyglądać , aby zjednać sobie wielbicieli;) Najlepsze kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki odpowiednio się „przegryzą” ;) Składniki na kruche: 2 ½ szklanki mąki(...)blenderze na gładką masę. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Wsypujemy suche galaretki. Gotujemy jeszcze 5 minut. Lekko studzimy. Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów polewa czekoladowa wiórki waflowe do dekoracji WYKONANIE: blat ciasta kruchego masa truskawkowa biszkopty krem blat ciasta kruchego polewa + wiórki waflowe Smacznego! p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color
Domowe ciastakliknij tutaj Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta na Instagramie --> kliknij tutaj Składniki: * 200 g sera ricotta * 3 łyżki jogurtu naturalnego * 9 okrągłych biszkoptów * 140 g borówek amerykańskich Wykonanie: Ser ricotta wymieszać z jogurtem naturalnym. Przygotować 3 pucharki do lodów, lampki do wina bądź inne szklanki do deseru. Na dnie pucharków ułożyć po jednym pokruszonym(...)biszkopcie, na wierzch posypać kilka borówek. Na to wyłożyć po łyżce ricotty. Następnie znowu pokruszone biszkopty, borówki i reszta ricotty. Całość udekorować pozostałymi borówkami i połówką biszkopta
Zrób to smacznieGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki na biszkopt kakaowy: 105 g mąki 150 g cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 50 g kakao 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz(...)proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki/tortownicy (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem. składniki na warstwę galaretki: 1 galaretka malinowa 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy
Domowy Smak JedzeniaKostka szwarcwaldzka Bardzo efektowne i mega smaczne ciasto czekoladowe przełożone frużeliną wiśniową oraz kremową masą śmietankową i oblane polewą czekoladową. Niebo w ustach! Składniki: Biszkopt kakaowy: 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Frużelina wiśniowa: 1 słoik wydrylowanych wiśni w kompocie – litrowy 2 łyżeczki(...)mąki ziemniaczanej Krem śmietankowy: 600ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody szczypta soli Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny) ok 50ml alkoholu np. wódka, wiśniówka (alkohol można pominąć jeżeli np ciasto będą jadły dzieci) Polewa: 100g gorzkiej czekolady + 1/3 szklanki mleka 50g białej czekolady
Blog z Apetytemzielone · ½ szk cukru pudru · 4 x 330 ml śmietany 330% · ½ opakowania biszkoptów · Mała puszka ananasów · ½ puszki brzoskwiń · 15 dag wiśni Sposób przygotowania(...)wycinamy trójkąty. Zapinamy obręcz. 6. Galaretki łączymy dowolnie z owocami i wlewamy w wycięte otwory. 7. Na wierzch wylewamy galaretkę, która nam pozostała i układamy biszkopty. Ponownie chłodzimy w lodówce. 8. Następnie odpinamy obręcz i odwracamy ciasto tak żeby biszkopty były na dnie. 9. Ciasto gotowe. Smacznego
Kulinarna ChwilaPyszny letni przekładaniec z wiśniami w roli głównej. Wilgotny biszkopt, kwaskowaty krem z bitej śmietanki z wiśniami i mleczna czekolada. Pyszności 🍒❤ Składniki (blaszka 23/33): Biszkopt : Woda 0,5 szklanki, cukier 1 szklanka, kakao 3 łyżki, olej 3/4 szklanki, jajka 5 szt, mąka pszenna 1,5 szklanki, cukier 0,5 szklanki, soda 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka(...)dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy szpatułką do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez 40 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy go wzdłuż na pół. Wiśnie zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Miksujemy blenderem. Żelatynę zalewamy zimną wodą do pokrycia i odstawiamy do napęcznienia
kulinarne odsłony patiMożna również użyć różnych dekoracji np. świeżych owoców zalanych galaretką. Czas przygotowania: 30 min Czas chłodzenia: kilka godzin Składniki: (na blaszkę 21×21) ok. 15 szt. okrągłych biszkoptów (75 g) 2 galaretki o wybranym smaku 500 ml śmietanki 36% Polewa: 100 g czekolady mlecznej 100 g śmietanki kremówki 1 łyżeczka masła Tutaj znajdziesz proporcje składników na inne wielkości(...)znajdziesz proporcje składników na różne wielkości tortownic Przygotowanie: Galaretki rozpuść w 500 ml gorącej wody, odstaw do wystygnięcia. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i na jej dnie ułóż warstwę biszkoptów. Śmietankę ubij na prawie sztywną masę i wlej zimną galaretkę, zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby miskę z masą wstaw do lodówki, aż masa zacznie nieco tężeć
Słodki Blog