hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Biszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, miksować na puch. Mąki wraz z proszkiem(...)jabłkowy dobrze odparowany i nie potrzebowałam dodatkowo galaretki Wykonanie: Mus rozgrzać w rondelku, do gorącego wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki. Przestudzony wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Schłodzić. Warstwa śmietanowa: 500ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć
W garach u Gosijesienne, zimne i ponure wieczory, kiedy dopadnie Was chandra, kawałek pysznego, mocno czekoladowego ciasta postawi Was na nogi. Jest wyborne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik czekoladowy Składniki Składniki na biszkopt: 3 jajka 3 łyżki drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na sernik: 900 g sera białego sernikowego 1 czekolada gorzka(...)czekolada mleczna 100 g 1 czekolada biała 100 g 3 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny śmietana kremówka 30 % – 450 ml Instrukcje Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, kiedy piana będzie sztywna dodajemy żółtka i chwilę jeszcze ubijamy. Mąki mieszamy z proszkiem, przesiewamy przez sitko
To co lubię - gotuję i polecamDzisiaj zapraszam Was na delikatny, puszysty sernik z galaretką. Jego jedyną wadą jest to, że bardzo szybko znika. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z galaretką na biszkopcie Składniki Składniki na spód: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g dżemu (np. truskawkowy) Składniki na masę serową: 500 g sera białego z wiaderka(...)wierzch do dekoracji. Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy i wykładamy resztę galaretki i dowolne owoce. Wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin. Smacznego. sernik z galaretką na biszkopcie to co lubie gotuje i polecam Artykuł Sernik z galaretką na biszkopcie pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na biszkopt: 6 jajek 0,5 szklanki cukru ¾ szklanki mąki Basia Ekstra Wypiek typ 400 4 płaskie łyżki stołowe ciemnego kakao Szczypta soli Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać ze szczyptą(...)Najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem gdyż każdy piekarnik piecze trochę inaczej… Do wypieku ciasta nie trzeba używać proszku do pieczenia, mąka jest rewelacyjna, puszysta i leciutka idealna do wypieku biszkoptu. Mus czekoladowy: 200g czekolady deserowej i mlecznej pół na pół 500g serka mascarpone 500ml śmietany kremówki u mnie 36% 2łyżki cukru pudru Przygotowanie: Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli
W garach u Gosirazem podjęłam wyzwanie i wypróbowałam brzdąca na śmietanie. I się nie zawiodłam a wręcz przeciwnie kakaowy krem na bazie bitej śmietany jest leciutki w połączeniu z puszystym i wilgotnym biszkoptem tworzą duet idealny. No i oczywiście obowiązkowy szlaczek na wierzchu ciasta :) Składniki na biszkopt: 6 dużych jajek 3/4 szklanki cukru ¾ szklanki mąki Basia Ekstra Wypiek typ 400 2 łyżki mąki(...)żelatyną. Czasami tak się zdarza gdy żelatyna jest za ciepła. Poncz Do wody dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Przygotowanie/składanie ciasta: Spodnią cześć biszkoptu przełożyć do formy i dokładnie napączować. Dopiero wtedy nałożyć pierwszą warstwę ( nieco mniejsza połowa) kremu, po czy przyłożyć drugi blat odwrócony wierzchem do środka i znów napączować. Na wierzch wyłożyć
W garach u Gosiskładniki: 300 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka malinowa + 250 ml wody 2 garstki malin i jeżyn 1 galaretka o smaku owoców leśnych + 400 ml wody biszkopty na dno formy wykonanie: Galaretkę malinową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Biszkopty układamy(...)formy/ tortownicy (23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej kremówki wlewamy zimną galaretkę i mieszamy do połączenia się. Gotową masę delikatnie wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Na tężejącej masie układamy owoce i ponownie wkładamy do lodówki aby masa całkowicie stężała. Następnie wylewamy lekko tężejącą galaretkę o smaku owoców leśnych
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: Biszkopt ciemny: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowa waniliowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 1/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru waniliowego 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 opakowanie galaretki agrestowej 1 opakowanie galaretki(...)jagodowo - jeżynowej 3 x po 200 ml gorącej wody 2 wafelki Grześki Przygotowanie: Biszkopt ciemny- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą
Ciastka - domowe słodkościJestem pewna, że podobnie będzie u was dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na Ciasto Borówkowa góra lodowa. Proponuję przygotować je dzień wcześniej, aby galaretka miała czas stężeć i biszkopty zmiękły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24×30 cm. Składniki na Ciasto Borówkowa góra lodowa: 470 g herbatników maślanych 100 g biszkoptów okrągłych Krem budyniowy(...)warstwą herbatników. Wylać tężejącą galaretkę z owocami. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Ciasto można na chwilę włożyć do lodówki, aby galaretka na chwilę stężała. Następnie ciasto posmarować resztą kremu budyniowego. Biszkopty okrągłe przekroić na pół i miejscem przekrojenia wkładać w krem. Przygotowanie polewy mlecznej. Kostkę masła włożyć do kubka, wlać wodę, dodać cukier, wstawić na gaz i podgrzewać, aż masło
Danka Pichciłyżki miodu gryczanego 3 łyżki żelatyny 250 g margaryny 100 g gorzkiej czekolady 200 ml mleka 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 700 ml gorącej wody 1 paczka okrągłych biszkoptów 500 g truskawek Przygotowanie: Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć(...)bieżącą zimną wodą. szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać 3 łyżki żelatyny i mieszając rozpuścić. W ten sposób mamy pewność, że nie zważy się nam żelatyna
Ciastka - domowe słodkościtakie połączenie lodów, kawy i deseru :) To coś idealnego dla wielbicieli kawowych smaków, znajdziemy w nim też lekko orzechową nutę, bo użyłam kawy rozpuszczalnej o takim właśnie smaku. Biszkopty natomiast przywołują skojarzenia z tiramisu. Do deseru można też dodać gałkę ulubionych lodów, wtedy będzie on bardziej kremowy i słodszy :) Składniki (1 porcja): 1 zamrożony pokrojony banan 2 łyżeczki kawy(...)rozpuszczalnej (u mnie o smaku orzechowym) 1/3 szklanki mleka 1 łyżka ksylitolu/miodu/syropu z agawy (opcjonalnie) 1 gałka lodów kawowych/orzechowych/tiramisu (opcjonalnie) biszkopty Wykonanie: Banany pokroić w plasterki, umieścić w woreczku i mrozić co najmniej przez 2 godziny (najlepiej przez całą noc). Banany wyjąć, przełożyć do blendera, wsypać kawę dolać mleka i opcjonalnie posłodzić i dodać gałkę lodów. Całość zmiksować
Healthy food explorernieco lżej ; ) Mascarpone jest tutaj złotym środkiem. Mleczny smak połączony z czekoladą i przełamany dżemem z czerwonej porzeczki daje radę zaspokoić wysublimowane gusta nawet tych bardziej wybrednych;) Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek miksujemy(...)Dodatkowo: nasączenie: sok z 1 cytryny + 3 łyżeczki cukru + szklanka przegotowanej wody słoik 400 g dżemu z czerwonej porzeczki WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie +dżem masa mascarpone czekoladowa blat biszkopt owy + nasączenie + dżem ½ mas y mascarpone biał ej blat biszkopt owy + nasączenie + dżem +½ mas y mascarpone biał ej Smacznego! p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color
Domowe ciastaGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki na biszkopt: 75 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 160 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę(...)pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do formy (ok. 22/32cm, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Pieczemy ok. 30 min w 170 st. C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki 125 g serka mascarpone 1 galaretka malinowa 180 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia
Domowy Smak Jedzeniatylko zajadać ze smakiem. To kto się skusi na taki serniczek? Składniki: 0,5 kg gęstego sera sera na sernik z wiaderka 125 g sera mascarpone kilka biszkoptów około 1/3 szklanki cukru pudru (ilość cukru należy dostosować do własnych upodobań smakowych) ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego do smaku 1 łyżka żelatyny +minimalna ilość wody(...)smaku *z podanych składników można przygotować około 6 deserów (ilość zależy od wielkości szklanek/pucharków) lub 1 ciasto w małej tortownicy Przygotowanie: Do każdej szklanki/pucharka wkładamy po 2 połamane biszkopty. Żelatynę zalewamy minimalną ilością zimnej wody (ja od razu przekładam ją do garnuszka), tylko do jej pokrycia. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Do miski dodajemy oba rodzaje sera, cukier
Słodkie okruszkizamroziliście trochę na zapas :) Dzisiejszy przekładaniec to kruche ciasto z niebiańską masą truskawkową, puszysty waniliowy krem z nutą ajerkoniaku, mocnoczekoladową polewa , a w środku ciacha bonus w postaci biszkoptów- co by ciastu dodać kilka centymetrów :) W końcu nawet ciasto musi wyglądać , aby zjednać sobie wielbicieli;) Najlepsze kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki odpowiednio się „przegryzą” ;) Składniki na kruche: 2 ½ szklanki mąki(...)blenderze na gładką masę. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Wsypujemy suche galaretki. Gotujemy jeszcze 5 minut. Lekko studzimy. Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów polewa czekoladowa wiórki waflowe do dekoracji WYKONANIE: blat ciasta kruchego masa truskawkowa biszkopty krem blat ciasta kruchego polewa + wiórki waflowe Smacznego! p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color
Domowe ciasta