biszkopt - 17572 przepisów (strona:470/1172)

Jeżynowy chaos (backberry mess) 81

kaloryczny, ale w smaku obłędny. Zwyczajowo w tego typu deserze używa się do przekładania pokruszone bezy,ale żeby zaoszczędzić trochę czasu na jej pieczeniu, zamieniłam ją na miękkie biszkopty. Efekt? Sami musicie spróbować. JEŻYNOWY CHAOS Składniki: (2 porcje) mus jeżynowy: 220 g jeżyn 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny dodatkowo: 250 g mascarpone 250 ml śmietany 2 łyżki cukru(...)pudru skórka z 1 cytryny 5-6  biszkoptów Przygotowanie: Jeżyny przekładamy do garnka z odrobiną wody i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i gotujemy, aż puszczą sok. Mieszamy delikatnie, tak aby się część jeżyny została w całości. Gotujemy do momentu aż sok z jeżyn zacznie gęstnieć, potem studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy mascarpone

Bon appetit mon amie
Ciasto bez pieczenia -Jagodzianka 105

tego ciasta można użyć każdych owoców niedużych. Blaszkę użyłam 24 na 24 .Potrzebna jeszcze folia spożywcza do wyłożenia blaszki. składniki 2 paczki biszkoptów długich 500 g sera białego 250 g serka ricotta Smietany 300 ml 36 procentowej 1/2 szklanki cukru kryształ żelatyna 1 łyżka cukru pudru Borówki ,maliny ,posypka czekoladowa przygotowanie żelatynę ok4 łyżki rozpuścić w przegotowanej wodzie .Twaróg utrzeć(...)masy serowej .Gdy masa serowa jest gotowa na końcu dodajemy żelatynę i borówki tak ok 25 dag ,,borówek można dać mniej aby masa nie była za gęsta. kolejność biszkopty na to pierwsza połowa masy i znów biszkopty druga połowa masy ,na masę posypać borówkami jak nam zostały ,ja miałam końcówkę malin to dodałam i posypałam posypką czekoladową

Moje Wyroby
TORCIK GRUSZKOWY 85

Składniki:   Biszkopt orzechowy: 5 jajek 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g zmielonych orzeszków ziemnych 1 łyżka proszku do pieczenia Masa waniliowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 1/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru waniliowego 250 g serka mascarpone Dodatkowo:  4 szt. gruszek(...)kostek czekolady gorzkiej zielona posypka waflowa Przygotowanie: Biszkopt orzechowy -  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone orzeszki ziemne - wymieszać. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem

Ciastka - domowe słodkości
Tort czekolada – czarna porzeczka 70

Lekko kwaśny smak czarnej porzeczki i czekolada – połączenie idealne Składniki na biszkopt o średnicy 20-22 cm: 5 jajek ½  szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając(...)Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu: 1 szklanka letniej herbaty Krem czekoladowy: 150 g czekolady

Słodki sentyment
Jabłecznik z bezą 98

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Biszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, miksować na puch. Mąki wraz z proszkiem(...)jabłkowy dobrze odparowany i nie potrzebowałam dodatkowo galaretki Wykonanie: Mus rozgrzać w rondelku, do gorącego wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki. Przestudzony wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Schłodzić. Warstwa śmietanowa: 500ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć

W garach u Gosi
Sernik czekoladowy 73

jesienne, zimne i ponure wieczory, kiedy dopadnie Was chandra, kawałek pysznego, mocno czekoladowego ciasta postawi Was na nogi. Jest wyborne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik czekoladowy Składniki Składniki na biszkopt: 3 jajka 3 łyżki drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na sernik: 900 g sera białego sernikowego 1 czekolada gorzka(...)czekolada mleczna 100 g 1 czekolada biała 100 g 3 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny śmietana kremówka 30 % – 450 ml Instrukcje Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, kiedy piana będzie sztywna dodajemy żółtka i chwilę jeszcze ubijamy. Mąki mieszamy z proszkiem, przesiewamy przez sitko

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik z galaretką na biszkopcie 60

Dzisiaj zapraszam Was na delikatny, puszysty sernik z galaretką. Jego jedyną wadą jest to, że bardzo szybko znika. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z galaretką na biszkopcie Składniki Składniki na spód: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g dżemu (np. truskawkowy) Składniki na masę serową: 500 g sera białego z wiaderka(...)wierzch do dekoracji. Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy i wykładamy resztę galaretki i dowolne owoce. Wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin. Smacznego. sernik z galaretką na biszkopcie to co lubie gotuje i polecam Artykuł Sernik z galaretką na biszkopcie pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Tort czekoladowy z czarną porzeczką 103

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na biszkopt: 6 jajek 0,5 szklanki cukru ¾ szklanki mąki Basia Ekstra Wypiek typ 400 4 płaskie łyżki stołowe ciemnego kakao Szczypta soli Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać ze szczyptą(...)Najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem gdyż każdy piekarnik piecze trochę inaczej… Do wypieku ciasta nie trzeba używać proszku do pieczenia, mąka jest rewelacyjna, puszysta i leciutka idealna do wypieku  biszkoptu. Mus czekoladowy: 200g   czekolady deserowej i mlecznej pół na pół 500g serka mascarpone 500ml śmietany kremówki u mnie 36% 2łyżki cukru pudru Przygotowanie: Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli

W garach u Gosi
Brzdąc na śmietanie 112

razem podjęłam wyzwanie i wypróbowałam brzdąca na śmietanie. I się nie zawiodłam a wręcz przeciwnie kakaowy krem na bazie bitej śmietany jest leciutki w połączeniu z puszystym i wilgotnym biszkoptem tworzą duet idealny. No i oczywiście obowiązkowy szlaczek na wierzchu ciasta :) Składniki na biszkopt: 6 dużych jajek 3/4 szklanki cukru ¾ szklanki mąki Basia Ekstra Wypiek typ 400 2 łyżki mąki(...)żelatyną. Czasami tak się zdarza gdy żelatyna jest za ciepła. Poncz Do wody dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Przygotowanie/składanie ciasta: Spodnią cześć biszkoptu przełożyć do formy i dokładnie napączować. Dopiero wtedy nałożyć pierwszą warstwę ( nieco mniejsza połowa) kremu, po czy przyłożyć drugi blat odwrócony wierzchem do środka i znów napączować.   Na wierzch wyłożyć

W garach u Gosi
malinowa pianka bez pieczenia z owocami i galaretką 75

składniki: 300 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka malinowa + 250 ml wody 2 garstki malin i jeżyn 1 galaretka o smaku owoców leśnych + 400 ml wody biszkopty na dno formy wykonanie: Galaretkę malinową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Biszkopty układamy(...)formy/ tortownicy (23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej kremówki wlewamy zimną galaretkę i mieszamy do połączenia się. Gotową masę delikatnie wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Na tężejącej masie układamy owoce i ponownie wkładamy do lodówki aby masa całkowicie stężała. Następnie wylewamy lekko tężejącą galaretkę o smaku owoców leśnych

Domowy Smak Jedzenia
GALARETKOWIEC NA BISZKOPCIE 77

Składniki: Biszkopt ciemny: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowa waniliowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 1/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru waniliowego 250 g serka mascarpone Dodatkowo:  1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 opakowanie galaretki agrestowej 1 opakowanie galaretki(...)jagodowo - jeżynowej 3 x po 200 ml gorącej wody 2 wafelki Grześki Przygotowanie: Biszkopt ciemny-  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto Borówkowa góra lodowa 7455

Jestem pewna, że podobnie będzie u was dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na Ciasto Borówkowa góra lodowa. Proponuję przygotować je dzień wcześniej, aby galaretka miała czas stężeć i biszkopty zmiękły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24×30 cm. Składniki na Ciasto Borówkowa góra lodowa: 470 g herbatników maślanych 100 g biszkoptów okrągłych Krem budyniowy(...)warstwą herbatników. Wylać tężejącą galaretkę z owocami. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Ciasto można na chwilę włożyć do lodówki, aby galaretka na chwilę stężała. Następnie ciasto posmarować resztą kremu budyniowego. Biszkopty okrągłe przekroić na pół i miejscem przekrojenia wkładać w krem. Przygotowanie polewy mlecznej. Kostkę masła włożyć do kubka, wlać wodę, dodać cukier, wstawić na gaz i podgrzewać, aż masło

Danka Pichci
SERNIK MIODOWO - CZEKOLADOWY 79

łyżki miodu gryczanego 3 łyżki żelatyny 250 g margaryny 100 g gorzkiej czekolady 200 ml mleka 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 700 ml gorącej wody 1 paczka okrągłych biszkoptów 500 g truskawek Przygotowanie: Galaretka -  2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć(...)bieżącą zimną wodą. szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku.  Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać 3 łyżki żelatyny i mieszając rozpuścić. W ten sposób mamy pewność, że nie zważy się nam żelatyna

Ciastka - domowe słodkości
Deser kawowo-bananowy na zimno 84

takie połączenie lodów, kawy i deseru :) To coś idealnego dla wielbicieli kawowych smaków, znajdziemy w nim też lekko orzechową nutę, bo użyłam kawy rozpuszczalnej o takim właśnie smaku. Biszkopty natomiast przywołują skojarzenia z tiramisu. Do deseru można też dodać gałkę ulubionych lodów, wtedy będzie on bardziej kremowy i słodszy :)  Składniki (1 porcja): 1 zamrożony pokrojony banan 2 łyżeczki kawy(...)rozpuszczalnej (u mnie o smaku orzechowym) 1/3 szklanki mleka 1 łyżka ksylitolu/miodu/syropu z agawy (opcjonalnie) 1 gałka lodów kawowych/orzechowych/tiramisu (opcjonalnie) biszkopty  Wykonanie: Banany pokroić w plasterki, umieścić w woreczku i mrozić co najmniej przez 2 godziny (najlepiej przez całą noc). Banany wyjąć, przełożyć do blendera, wsypać kawę dolać mleka i opcjonalnie posłodzić i dodać gałkę lodów. Całość zmiksować

Healthy food explorer
Tort Triple Mascarpone 102

nieco lżej ; ) Mascarpone jest tutaj złotym środkiem. Mleczny smak połączony z czekoladą i przełamany dżemem z czerwonej porzeczki daje radę zaspokoić wysublimowane gusta nawet tych bardziej wybrednych;) Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek miksujemy(...)Dodatkowo: nasączenie: sok z 1 cytryny + 3 łyżeczki cukru + szklanka przegotowanej wody słoik 400 g dżemu z czerwonej porzeczki WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie +dżem masa mascarpone czekoladowa   blat biszkopt owy + nasączenie + dżem   ½ mas y mascarpone biał ej   blat biszkopt owy + nasączenie + dżem +½ mas y mascarpone biał ej Smacznego! p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color

Domowe ciasta