biszkopt - 17572 przepisów (strona:467/1172)

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i bananem 112

Bardzo łatwa do zrobienia rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i bananem. Zamiast banana można ją zrobić z innymi owocami,galaretką lub serem. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 2 łyżki oleju 100 g mąki oraz: 400 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 banany sok z cytryny do skropienia banana 50 g czekolady mlecznej startej(...)oczkach Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy olej i przesiewamy mąkę,dokładnie mieszamy i wylewamy na dużą blachę 28x43 cm. Pieczemy 10-12 minut 180 st.C Ciepły biszkopt ściągamy z blaszki ,nakładamy na ściereczkę kuchenną i zwijamy w roladę.Zostawiamy do ostygnięcia na parę godzin. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Wsypujemy czekoladę i mieszamy.Wystudzony biszkopt rozwijamy

Przepisy mojej mamy
TORT Z GRUSZKAMI I KREMEM WANILIOWYM 103

Rewelacyjny  biszkopt z suszonymi jabłkami, musem gruszkowym i pyszną waniliową śmietanką.  Dekoracja to suszone gruszki naturalnie barwione  pestką awokado. Ciasto biszkoptowe : mąka pszenna 110 g 4 jajka cukier 120 g kakao 3 łyżki jabłka suszone 25 g proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki olej rzepakowy 60 ml Mus gruszkowy : gruszki 800 g woda 60-80 ml 1 galaretka(...)przesianą wcześniej mąkę z kakao, jabłka i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 C przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.   Mus gruszkowy. Gruszki obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 10 -15 minut. Następnie wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać

Smaczne moje
Tort śmietanowy z brzoskwiniami 64

formie trójkątowej porcji. Nie jest to rodzaj tortu komunijnego - zbyt mało masła w masie i innych dodatków za wykwintne uchodzących. Na każdą inną wiosenno - letnią okoliczność, jak najbardziej. Składniki: Biszkopt 5 jajek 1 niepełna szklanka cukru pudru 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 500 gram twarogu sernikowego 2 żółtka 1/2 szklanki cukru(...)cukier waniliowy 2 łyżki masła 1 cytryna lub limonka 1/2 puszki brzoskwiń 3 - 4  łyżeczki żelatyny Wykonanie: Biszkopt Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier. Gdy masa stanie się gęsta, delikatnie łączymy ją z żółtkami. Na koniec przesiewamy mąki z proszkiem. Mieszamy ostrożnie łyżką. Przelewamy do tortownicy o średnicy około 22 cm i pieczemy 30 min w 190 stopniach

Kronika Piekarnika
Kremówka z owocami 59

udar cieplny, ale zrobiłam to. Masa kremówkowa jest przepyszna, w naszej rodzinie kultowa w sezonie owocowym - idealnie komponuje się z truskawkami i jagodami. Dzieło kompletne tworzy z miękkim biszkoptem, lub ciastem karpatkowym, ale jak już wspomniałam z piekarnikiem jestem w separacji. Polecam więc, jako podstawę waniliowy biszkopt, natomiast tym razem, z uwagi na to, co brutalnie pokazuje termometr, wersja(...)łyżka po łyżce, dodajemy miksując, zupełnie wystudzony budyń. Jeśli powstaną grudki, proponuję użyć na koniec blendera. Masa powinna stać się zupełnie gładka i aksamitna. I teraz - jeśli upiekliście biszkopt, to przetnijcie go na dwa blaty, na pierwszy nałóżcie połowę masy, wysypcie jagody lub pokrojone w plastry truskawki, na owoce wyłóżcie drugą część masy i wierzch biszkopta. I do lodówki

Kronika Piekarnika
Biszkopt z polewą z batoników Daim 59

sprzedane w 80 %. Trzy trójkąty nie znalazły kupców.  Znalazły się na moim talerzu. Mogłam obiektywnie ocenić ten eksperyment. I stwierdziłam, że warto o nim tu wspomnieć. Wykonanie: Pieczemy biszkopt - wykorzystałam przepis na babkę korzenną. Można upiec dowolnie wybrany biszkopt - waniliowy lub kakaowy. Składniki ciasta: 1 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki(...)połączenia. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, pieczemy w 170 stopniach około 40 minut, do suchego patyczka. Upieczone wyciągamy, studzimy i ścinamy równo nożem wyrośniętą górkę. Biszkopt ma być zupełnie płaski, wysoki na około 2 -3 cm. Górkę można schrupać oczywiście. Po całkowitym wystudzeniu, nasączamy ciasto obficie wystudzoną, słodką i mocną herbatą. Po nasączeniu posmarowałam całość grubą warstwą

Kronika Piekarnika
Najlepszy z tortów z cytryną w tle 69

bowiem szybki i pewny. Był. Dokładnie taki, na jakim mi zależało. Subtelny smak, delikatna struktura. Idealna do naponczowania sokiem cytrynowym. Paczuszkę z proszkiem Delecty wykorzystuję zatem w tym przepisie. Biszkopt nie jest suchy, ładnie utrzymuje dość ciężkie masy. W obronie tego produktu wspomnę jeszcze, że mógłby mieć emulgatorów 13.. a ma bodajże 3 :) Od czasu do czasu można usprawnić(...)uprościć i przyspieszyć całą procedurę wypiekowej twórczości. Nawet z zastosowaniem emulgatora. Jeżeli natomiast, jest to w waszym przekonaniu niedopuszczalne - upieczcie swój sprawdzony jasny biszkopt z 3 jaj. Ciasto jest fantastyczną kompozycją. Przy myciu tortownicy serce boli, bo pusta.. Smak tortu będzie za Wami chodził sadystycznie. Jak za mną. W niedzielę piekę go ponownie. Wczoraj małą tortowniczkę opróżniliśmy

Kronika Piekarnika
Sernik na zimno z czekoladą i śmietanowym wierzchem 68

mego maratonu urodzinowego etap kolejny, aktualnie piszę i co kilka minut zerkam do lodówki, czy dżem ananasowy zaczyna tężeć. Powtórka z rozrywki. Składniki: Spód biszkoptowy: Można wykorzystać okrągłe gotowe biszkopty. Mój spód ponownie niechlubnie powstał z gotowej mieszanki do wypieku biszkopta Delecta  - użyłam połowy paczuszki. Jak już wspomniałam przy okazji przepisów na tort z cytryną i maliną(...)biszkopt ten jest bezawaryjny - wychodzi zawsze i jest naprawdę smaczny. Z uwagi na taśmową ostatnio krzątaninę przy wypieku tortów i serników, spieszyłam się. Oczywiście posiadając czas i dobre chęci, możecie podejść ambitniej do tematu biszkoptowego, wyciągnąć dwa jajka z lodówki i upiec wzorcowy puchaty autorski biszkopcik. Poncz: sok z połowy cytryny, woda i cukier - łącznie 1/2 szklanki płynu. Masa serowa

Kronika Piekarnika
Kawowa rolada z masą krówkową i jabłkiem 70

ziemniaczanej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo:  1 duże jabłko łyżeczka cynamonu 10 cukierków krówek 1/4 szklanki mleka łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Biszkopt kawowy: Zacznijmy od przygotowania blaszki z piekarnika - wykładamy ją całą papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Mieszamy w miseczce obie mąki, proszek do pieczenia i kawę. Oddzielmy żółtka(...)każdym punkcie miała tą samą grubość. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pilnujemy czasu pieczenia - to tylko 8 minut. Ciasto od razu wyciągamy z piekarnika, biszkopt wykładamy papierem do góry na wcześniej przygotowaną ściereczkę bawełnianą. Ściągamy papier - powinien bez problemów się odkleić. Zwijamy ciasto w roladę, razem ze ściereczką. Odkładamy do wystygnięcia, na około 20 minut. Jabłko

Kronika Piekarnika
Tort "Czekoladowy bezkres" 67

michałki, wkładamy do miseczki i rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, mieszamy dokładnie do połączenia i studzimy. Miksujemy z drugą połową serka mascarpone. dodatkowo: 1 opakowanie małych, okrągłych biszkoptów 1 szklanka zaparzonej czarnej, słodkiej herbaty do naponczowania ciasta i biszkoptów 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 szklanki odlanej masy odstawionej Składanie tortu: Pół szklanki masy odlanej z murzynka podgrzewamy(...)ponczujemy herbatą. Wykładamy równo masę z corny. Przykładamy drugi blat, ponczujemy herbatą i wykładamy białą masę michałkową. Teraz wykładamy na całej powierzchni, jeden przy drugim naponczowne w pozostałej herbacie biszkopty. Na biszkoptową mozaikę wylewamy przestudzoną, gęstą polewę czekoladową. Chłodzimy całą noc. Po wyciągnięciu tortu z lodówki, dla kontrastu wymalowałam wzorki rozpuszczoną białą czekoladą, brzegi oprószyłam potartymi białymi wiórkami

Kronika Piekarnika
Lekki torcik waniliowy "Świeżuch" 62

jasne i śmietankowe. I jeszcze wafelki. I markizy oreo. Tyle wiedziałam. A tu pełna zgoda. Kremowa, lekko cytrynowa masa, bez dodatków, bez owoców, bez niczego podejrzanego. Miękki aromatyczny biszkopt. Stworzone dla kapryśnych degustatorów. Biszkopt budyniowy: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 budyń malinowy ( może być waniliowy, malinowy natomiast zabarwia ciasto na różowo ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1/3 szklanki(...)waniliowy Świeżuch - 400 gram ( oczywiście, mogą być to również inne serki waniliowe ) 1 kubeczek śmietany kremówki 30 % lub 36 % 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/2 szklanki gorącej wody Wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy i dokładnie mieszamy z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy w dużej misce na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy na dwie raty

Kronika Piekarnika
Tort serowo - agrestowy w czekoladowej polewie 71

mały kubeczek śmietanki kremówki 30 % - 200 gram 50 gram czekolady kawowo - białej ( kupuję w Aldi ) 100 gram białej czekolady 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku lub Inki Wykonanie: Biszkopt: Jaja wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ubijamy na gęstą masę, około 5 minut. Następnie przesiewamy mąkę z budyniem, kawą i proszkiem do pieczenia, wlewamy dwie łyżki oleju i mieszamy szpatułką(...)Gotową masę wylewamy na dno tortownicy o średnicy 20 - 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na rumiano, przez około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy biszkopt przez 5 minut w piekarniku, wyciągamy na blat do zupełnego przestudzenia. Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Masa serowo - agrestowa: Agrest wkładamy do rondelka, rozgniatamy, wsypujemy łyżkę cukru i zagotowujemy. Przecieramy

Kronika Piekarnika
Raffaello na biszkopcie z białek. 166

kokosowym. Ciasto biszkoptowe upieczone z samych białek z dodatkiem kokosu ozdobione pralinkami Raffaello. To pomysł na kolejny przepis w którym można wykorzystać białka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Raffaello na biszkopcie z białek Składniki Składniki na ciasto: 8 białek temperatura pokojowa 120 g mąki pszennej 220 g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Składniki na krem: 300 ml śmietanki(...)beza Pavlova z owocami Beza Pavlova z frużeliną wiśniową tort bezowy Ciasteczka Amaretti Piegusek Tort bezowy z ajerkoniakiem Rolada bezowa z owocami Tort bezowy z kremem kawowym Raffaello na biszkopcie z białek to co lubie gotuje i polecam Artykuł Raffaello na biszkopcie z białek. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
MINI TORCIKI 132

Składniki: Biszkopt kokosowy: 12 jajek 12 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 12 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki proszku do pieczenia Masa kakaowa z nutą pomarańczy: 2 opakowania budyni czekoladowych 0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 2 łyżki ciemnego kakao 1 olejek spirytusowy pomarańczowy Dodatkowo : różowa posypka waflowa 8 kostek gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt kokosowy(...)spienionej margaryny dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy pomarańczowy i dokładnie wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części i pozostawić. Z biszkopta za pomocą dużych foremek do ciasteczek o średnicy ok. 8 lub 9 cm powycinać mini biszkopciki

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto Góra smaków 138

Ciasto Góra smaków to połączenie kremowego czekoladowego cappuccino z cytrynowym smakiem lemon curdu zwieńczone chrupką bezą. CIASTO GÓRA SMAKÓW Składniki: (20x30 cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 100 g mąki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao krem cappuccino: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30% 3 łyżki  cukru pudru 40 g kawy(...)masła sok z 2 cytryn beza:  2 białka 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 opakowanie herbatników    Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier,a kiedy się rozpuści i piana będzie lśniąca dodajemy żółtka oraz olej. Do masy przesypujemy mąkę z proszkiem i kakao, mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto

Bon appetit mon amie