biszkopt - 17572 przepisów (strona:467/1172)

Sernik z delicjami 57

Sernik z delicjami – prosty do przygotowania, doskonały na przeróżne rodzinne przyjęcia. Składniki oraz sposób przygotowania: Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek wody 100 g mąki tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka utrzeć z cukrem ( ja robię mikserem ) jak powstanie fajna gładka masa dodaje wodę, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Piec(...)wiaderku – zazwyczaj president ) 300 g cukru słoik dżemu z czarnej porzeczki 2 duże opakowania delicji wiśniowych lub malinowych 4 łyżeczki żelatyny pół szklanki gorącej wody cukier waniliowy Biszkopt nasączyć szklanką wody + sok z cytryny ( ja daje z połówki cytryny). Następnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Wykonanie masy serowej:  Cukier, ser i cukier waniliowy ucieram ( mikserem ), następnie ubijam kremówkę

Wasze Przepisy
Moje torty z dżemem i bitą śmietaną 86

przegotowanej wody z 2 łyżkami soku z cytryny -do nasączenia. Schłodzoną w lodówce  śmietanę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy pół szklanki cukru pudru i śmietan-fix.  Biszkopt przekrawamy na 3 części.Pierwszy nasączamy 1/3  wody z sokiem cytryny.Smarujemy połową dżemu.Na dżem nakładamy 3 łyżki śmietany.Przykrywamy drugim biszkoptem,nasączamy ,smarujemy dżemem i znów 3 łyżki(...)śmietany.Ostatni biszkopt nasączamy,smarujemy boki, wyrównujemy górę i dekorujemy według własnego uznania i fantazji ;-) Przechowujemy w lodówce.Smacznego

Przepisy mojej mamy
Deser z czereśniami,bitą śmietaną i wiśniówką 71

Czereśniowa galaretka z nutą cynamonu i delikatną masą śmietankową tworzą naprawdę zgrany duet. Do tego biszkopt nasączony wiśni ówką-idealne połączenie.   Deser tylko dla dorosłych!   Nie zabierze nam wiele czasu a jest pyszny!  Świetnie smakuje ze świeżych owoców,ale można użyć także czereśni mrożonych lub z kompotu.  Jeden z najlepszych deserów,które robiłam(...)Składniki: 300 g czereśni  mały cukier waniliowy 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 galaretka wiśniowa 250g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36% 8 biszkoptów 100 ml wiśniówki migdały i starta czekolada do dekoracji Czereśnie myjemy,drylujemy,przecinamy na pół i wrzucamy do garnka.Dodajemy cukier waniliowy,cynamon i chwilę smażymy,aż czereśnie puszczą sok.Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki

Przepisy mojej mamy
Tort budyniowo-śmietankowy z owocami 63

jasne dżem morelowy lub brzoskwiniowy-6-7 łyżek 300 ml śmietanki krem ówki 36% śmietan-fix owoce do dekoracji 0,5 szklanki przegotowanej posłodzonej wody z cytryną do nasączania biszkoptów Na krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe z cukrem 500 ml mleka 200 g margaryny lub masła 1 żółtko Wykonanie: 300 ml mleka wstawiamy na gaz. Do reszty mleka wsypujemy budynie(...)krem będzie puszysty i gładki. Zimną śmietankę ubijamy,pod koniec dodajemy śmietan-fix. Blat biszkoptowy nasączamy ,nakładamy 3 łyżki dżemu,równo rozsmarowujemy.Na dżem nakładamy połowę masy budyniowej.Równamy.Przykrywamy biszkoptem,nasączamy,smarujemy dżemem i resztą kremu.Nakładamy ostatni biszkopt i nasączamy.Tort smarujemy i ozdabiamy ubitą śmietaną i owocami.  Smacznego

Przepisy mojej mamy
Tort kokosowy "Rafaello" 110

Tort urodzinowo-imieninowy który zrobiłam dla mojej mamy.Biszkopty przełożone  dżemem malinowym i puszystym kremem kokosowym.  Wszystkim bardzo smakował.Palce lizać! Składniki: biszkopt z 6 jaj 400 ml śmietanki kremówki 36% 2 czekolady białe -razem 200 g 200 ml śmietanki kokosowej  100 g wiórek kokosowych 8 łyżek dżemu malinowego opcjonalnie cukier puder  pralinki rafaello, maliny i wiórki(...)rozpuszczenia się czekolady.NIE GOTUJEMY!! Studzimy i wkładamy do lodówki ,najlepiej na całą noc.Śmietana musi dobrze się wystudzić aby ubiła się na sztywno.Dlatego najlepiej zrobić to DZIEŃ WCZEŚNIEJ!! Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na 3 części. Śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywno.Jeśli ktoś lubi słodkie torty,można dodać cukier puder. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.Dzielimy ją na 3 części. Pierwszy

Przepisy mojej mamy
Ciasto z owocami i pianką truskawkową 66

Fajne ,lekkie ciasto na biszkopcie z pianką z bitej śmietany i galaretki z owocami sezonowymi. Bardzo łatwe i szybkie. W sam raz dla niespodziewanych gości.W tym okresie jak najbardziej można użyć owoców mrożonych. Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki: biszkopt z 3 jajek 300 ml śmietanki kremówki 36 % 1 galaretka truskawkowa 2 galaretki winogronowe owoce- truskawki,maliny(...)borówki Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance wody. Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy mikserem.Wylewamy na wystudzony biszkopt i wkładamy do lodówki. Na zastygniętą piankę rozsypujemy umyte i wysuszone owoce.Galaretki rozpuszczamy tak jak podano na opakowaniu.Tężejącą galaretkę wylewamy na owoce.Chłodzimy w lodówce. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i bananem 106

Bardzo łatwa do zrobienia rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i bananem. Zamiast banana można ją zrobić z innymi owocami,galaretką lub serem. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 2 łyżki oleju 100 g mąki oraz: 400 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 banany sok z cytryny do skropienia banana 50 g czekolady mlecznej startej(...)oczkach Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy olej i przesiewamy mąkę,dokładnie mieszamy i wylewamy na dużą blachę 28x43 cm. Pieczemy 10-12 minut 180 st.C Ciepły biszkopt ściągamy z blaszki ,nakładamy na ściereczkę kuchenną i zwijamy w roladę.Zostawiamy do ostygnięcia na parę godzin. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Wsypujemy czekoladę i mieszamy.Wystudzony biszkopt rozwijamy

Przepisy mojej mamy
TORT Z GRUSZKAMI I KREMEM WANILIOWYM 97

Rewelacyjny  biszkopt z suszonymi jabłkami, musem gruszkowym i pyszną waniliową śmietanką.  Dekoracja to suszone gruszki naturalnie barwione  pestką awokado. Ciasto biszkoptowe : mąka pszenna 110 g 4 jajka cukier 120 g kakao 3 łyżki jabłka suszone 25 g proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki olej rzepakowy 60 ml Mus gruszkowy : gruszki 800 g woda 60-80 ml 1 galaretka(...)przesianą wcześniej mąkę z kakao, jabłka i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 C przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.   Mus gruszkowy. Gruszki obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 10 -15 minut. Następnie wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać

Smaczne moje
Tort śmietanowy z brzoskwiniami 58

formie trójkątowej porcji. Nie jest to rodzaj tortu komunijnego - zbyt mało masła w masie i innych dodatków za wykwintne uchodzących. Na każdą inną wiosenno - letnią okoliczność, jak najbardziej. Składniki: Biszkopt 5 jajek 1 niepełna szklanka cukru pudru 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 500 gram twarogu sernikowego 2 żółtka 1/2 szklanki cukru(...)cukier waniliowy 2 łyżki masła 1 cytryna lub limonka 1/2 puszki brzoskwiń 3 - 4  łyżeczki żelatyny Wykonanie: Biszkopt Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier. Gdy masa stanie się gęsta, delikatnie łączymy ją z żółtkami. Na koniec przesiewamy mąki z proszkiem. Mieszamy ostrożnie łyżką. Przelewamy do tortownicy o średnicy około 22 cm i pieczemy 30 min w 190 stopniach

Kronika Piekarnika
Kremówka z owocami 53

udar cieplny, ale zrobiłam to. Masa kremówkowa jest przepyszna, w naszej rodzinie kultowa w sezonie owocowym - idealnie komponuje się z truskawkami i jagodami. Dzieło kompletne tworzy z miękkim biszkoptem, lub ciastem karpatkowym, ale jak już wspomniałam z piekarnikiem jestem w separacji. Polecam więc, jako podstawę waniliowy biszkopt, natomiast tym razem, z uwagi na to, co brutalnie pokazuje termometr, wersja(...)łyżka po łyżce, dodajemy miksując, zupełnie wystudzony budyń. Jeśli powstaną grudki, proponuję użyć na koniec blendera. Masa powinna stać się zupełnie gładka i aksamitna. I teraz - jeśli upiekliście biszkopt, to przetnijcie go na dwa blaty, na pierwszy nałóżcie połowę masy, wysypcie jagody lub pokrojone w plastry truskawki, na owoce wyłóżcie drugą część masy i wierzch biszkopta. I do lodówki

Kronika Piekarnika
Biszkopt z polewą z batoników Daim 55

sprzedane w 80 %. Trzy trójkąty nie znalazły kupców.  Znalazły się na moim talerzu. Mogłam obiektywnie ocenić ten eksperyment. I stwierdziłam, że warto o nim tu wspomnieć. Wykonanie: Pieczemy biszkopt - wykorzystałam przepis na babkę korzenną. Można upiec dowolnie wybrany biszkopt - waniliowy lub kakaowy. Składniki ciasta: 1 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki(...)połączenia. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, pieczemy w 170 stopniach około 40 minut, do suchego patyczka. Upieczone wyciągamy, studzimy i ścinamy równo nożem wyrośniętą górkę. Biszkopt ma być zupełnie płaski, wysoki na około 2 -3 cm. Górkę można schrupać oczywiście. Po całkowitym wystudzeniu, nasączamy ciasto obficie wystudzoną, słodką i mocną herbatą. Po nasączeniu posmarowałam całość grubą warstwą

Kronika Piekarnika
Najlepszy z tortów z cytryną w tle 64

bowiem szybki i pewny. Był. Dokładnie taki, na jakim mi zależało. Subtelny smak, delikatna struktura. Idealna do naponczowania sokiem cytrynowym. Paczuszkę z proszkiem Delecty wykorzystuję zatem w tym przepisie. Biszkopt nie jest suchy, ładnie utrzymuje dość ciężkie masy. W obronie tego produktu wspomnę jeszcze, że mógłby mieć emulgatorów 13.. a ma bodajże 3 :) Od czasu do czasu można usprawnić(...)uprościć i przyspieszyć całą procedurę wypiekowej twórczości. Nawet z zastosowaniem emulgatora. Jeżeli natomiast, jest to w waszym przekonaniu niedopuszczalne - upieczcie swój sprawdzony jasny biszkopt z 3 jaj. Ciasto jest fantastyczną kompozycją. Przy myciu tortownicy serce boli, bo pusta.. Smak tortu będzie za Wami chodził sadystycznie. Jak za mną. W niedzielę piekę go ponownie. Wczoraj małą tortowniczkę opróżniliśmy

Kronika Piekarnika
Sernik na zimno z czekoladą i śmietanowym wierzchem 61

mego maratonu urodzinowego etap kolejny, aktualnie piszę i co kilka minut zerkam do lodówki, czy dżem ananasowy zaczyna tężeć. Powtórka z rozrywki. Składniki: Spód biszkoptowy: Można wykorzystać okrągłe gotowe biszkopty. Mój spód ponownie niechlubnie powstał z gotowej mieszanki do wypieku biszkopta Delecta  - użyłam połowy paczuszki. Jak już wspomniałam przy okazji przepisów na tort z cytryną i maliną(...)biszkopt ten jest bezawaryjny - wychodzi zawsze i jest naprawdę smaczny. Z uwagi na taśmową ostatnio krzątaninę przy wypieku tortów i serników, spieszyłam się. Oczywiście posiadając czas i dobre chęci, możecie podejść ambitniej do tematu biszkoptowego, wyciągnąć dwa jajka z lodówki i upiec wzorcowy puchaty autorski biszkopcik. Poncz: sok z połowy cytryny, woda i cukier - łącznie 1/2 szklanki płynu. Masa serowa

Kronika Piekarnika
Kawowa rolada z masą krówkową i jabłkiem 63

ziemniaczanej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo:  1 duże jabłko łyżeczka cynamonu 10 cukierków krówek 1/4 szklanki mleka łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Biszkopt kawowy: Zacznijmy od przygotowania blaszki z piekarnika - wykładamy ją całą papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Mieszamy w miseczce obie mąki, proszek do pieczenia i kawę. Oddzielmy żółtka(...)każdym punkcie miała tą samą grubość. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pilnujemy czasu pieczenia - to tylko 8 minut. Ciasto od razu wyciągamy z piekarnika, biszkopt wykładamy papierem do góry na wcześniej przygotowaną ściereczkę bawełnianą. Ściągamy papier - powinien bez problemów się odkleić. Zwijamy ciasto w roladę, razem ze ściereczką. Odkładamy do wystygnięcia, na około 20 minut. Jabłko

Kronika Piekarnika
Tort "Czekoladowy bezkres" 59

michałki, wkładamy do miseczki i rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, mieszamy dokładnie do połączenia i studzimy. Miksujemy z drugą połową serka mascarpone. dodatkowo: 1 opakowanie małych, okrągłych biszkoptów 1 szklanka zaparzonej czarnej, słodkiej herbaty do naponczowania ciasta i biszkoptów 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 szklanki odlanej masy odstawionej Składanie tortu: Pół szklanki masy odlanej z murzynka podgrzewamy(...)ponczujemy herbatą. Wykładamy równo masę z corny. Przykładamy drugi blat, ponczujemy herbatą i wykładamy białą masę michałkową. Teraz wykładamy na całej powierzchni, jeden przy drugim naponczowne w pozostałej herbacie biszkopty. Na biszkoptową mozaikę wylewamy przestudzoną, gęstą polewę czekoladową. Chłodzimy całą noc. Po wyciągnięciu tortu z lodówki, dla kontrastu wymalowałam wzorki rozpuszczoną białą czekoladą, brzegi oprószyłam potartymi białymi wiórkami

Kronika Piekarnika