biszkopt - 17572 przepisów (strona:466/1172)

Delicja pomarańczowa 96

cóż to było za ciasto - migdałowy biszkopt, galaretka pomarańczowa i do tego mus czekoladowy oblany czekoladową polewą. Istna delicja tylko dużo lepsza od tych sklepowych i odrobinę większa. Ciasto idealne na święta i specjalne okazje, a my łasuchy takie okazje potrafimy znaleźć każdego dnia. Jeśli nie macie mąki migdałowej lub uznacie, że jest dla Was za droga z powodzeniem możecie(...)zastąpić mąką pszenną.  Biszkopt: 3 jaja 1 łyżka cukru pudru 3 czubate łyżki mąki migdałowej szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i i ubijamy, gdy piana zrobi się gęsta Wsypujemy cukier i dalej ubijamy przez chwile. Następnie dodajemy żółtka i znów miksujemy aż połączą się z pianą, na koniec wsypujemy mąkę i całość ostrożnie

Cynamonowe szczęście
Szarlotka królewska bez pieczenia + film 98

królewska bez pieczenia to smakowity i prosty w przygotowaniu deser idealny na świąteczny stół. Takie ciasto będzie świetną propozycją dla wielbicieli szarlotek i jabłeczników, wystarczy przygotować szybki spód z biszkoptów, krótko podgrzć jabłka prażone z galaretką, ciasto wyłożyć delicjami i bitą śmietaną a na końcu posypać startą czekoladą, polecam do wypróbowania.     składniki na tortownicę(...)biszkoptów 130 g rozpuszczonego masła 1 l prażonych jabłek ze słoika 1 opakowanie galaretki cytrynowej 300 g ciastek typu delicje 500 ml śmietany 36 % 1/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu 200 g startej na tarce o dużych oczkach mlecznej lub gorzkiej czekolady przepis Biszkopty miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej, po czym przekładamy do miski, wlewamy

Smakowite Dania
CIASTO CZEKOLADOWE Z PIANKĄ – jak WZetka 87

ciast! I Ona ma do tego zapał, i ja! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne czekoladowe ciasto przypominające klasyczną WZetkę, ale WZetką absolutnie nie jest! Lekki, puszysty, czekoladowy biszkopt upieczony z budyniu ( tak, z budyniu! ) połączony z orzeźwiającym, lekko orzeźwiającym kremem jest fantastycznym pomysłem do kawki. Ciasto robi się bardzo szybko, a kto raz spróbuje zrobić biszkopt z budyniu(...)swoich kulinarnych poczynań. Pyszne ciasto! Spróbujcie i Wy! Ps. Śmiało możecie zrobić inną piankę do środka – malinowa, truskawkowa albo o smaku owoców leśnych! Działajcie! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń czekoladowy – 5 op ( 5 x 45 g bez cukru ) * cukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka PIANKA WINOGORONOWA: * serek

Ostra na Słodko
Tort czekoladowy z kremem z czekoladową krówką – ciasto czekoladowe 82

Pyszne ciasto szczególnie dla tych co kochają czekoladę. Jest ono po prostu czekoladowe. Ciasto czekoladowe z krówką czekoladową z migdałami. Można je również podawać jako tort. Biszkopt czekoladowy : 120 g miękkiego masła, 6 jajek (jajka przed rozbiciem sparzyć), 200 g cukru, 120 g czekolady deserowej, 1 łyżka ciemnego kakao (ja dodałam czarne kakao), 120 g mąki pszennej (u mnie tortowa(...)słodzonego mleka, 200 g czekolady deserowej, 100 g posiekanych migdałów, do nasączenia : 120 ml mocnego naparu z herbaty, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka cukru, 4 łyżki brandy (opcjonalnie) Biszkopt : czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do miseczki ustawionej na garnku z wrzącą wodą wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, podgrzewać aż czekolada się rozpuści). Masło utrzeć z 40 g cukru

królestwo garów
Wuzetka 107

zdania na ten temat są podzielone. Podobnie jak w przypadku innych ciast, także i tu przepisy na wykonanie wuzetki różnią się między sobą, ale w skrócie jest to czekoladowy biszkopt przełożony dość grubą warstwą bitej śmietany i polany czekoladą. Na wierzchu nie może oczywiście zabraknąć rozetek z bitej śmietany. A oto wuzetka w mojej wersji: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt(...)być też dżem wiśniowy) ok. 200ml zaparzonej i posłodzonej kawy rozpuszczalnej  Polewa: 100g mlecznej czekolady 30g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka Sposób przygotowania: Przygotowanie ciasta rozpoczęłam od przygotowania biszkoptu. Miękkie masło przełożyłam do miski. Rozmiksowałam je trochę, aż nabrało trochę puszystości, a następnie nadal miksując dosypałam cukier i ucierałam aż się rozpuścił. Następnie dodawałam do masy dodawałam po jednym

Waniliowe Improwizacje
Tort kajmakowy z mango 68

razem takie oto zestawienie smaków – tort kajmakowy z mango. Dwa pyszne kremy w duecie Składniki na biszkopt o średnicy 20-22 cm: 5 jajek ½  szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę . Następnie dodaję(...)jednym żółtku cały czas ubijając, ale na mniejszych obrotach. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu

Słodki sentyment
TORT BOŻO NARODZENIOWY 114

Biszkopt goździkowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki mielonych goździków Masa o smaku korzennym: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny 4 łyżeczki kremu o smaku ciasteczek korzennych Krem bakaliowy: 200g gorzkiej czekolady 120 g rodzynek sułtańskich 50 g kandyzowanej(...)kandyzowanej skórki cytronu 100 g kandyzowanej mieszanki keksowej ok. 50 g płatków migdałowych 1 olejek spirytusowy pomarańczowy Dodatkowo : 150 g pierników w czekoladzie gorzkiej (ok. 5 szt.) Przygotowanie: Biszkopt goździkowy-  do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i mielonymi goździkami. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
Tort Wielkanocny 90

orzech mielone. Gotowe ciasto wylej do tortownicy średnica 24 cm, wyłożonej papierem pergaminowym i piecz placek przez 20-25minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Upieczony i ostudzony biszkopt przetnij wzdłuż na dwa równe placki.  Biszkopt możesz nasączyć wodą z cukrem i cytryną lub kawą z rumem. Obie wersje są bardzo fajne i polecam nasączenie biszkoptu. masa ucieramy

Niezły Młynek
Malinowe tiramisu 80

końcu moje upragnione maliny. Dziś obowiązkowo na śniadanie kefir z malinami, a na deser lekkie tiramisu malinowe. Smakuj obłędnie mimo, że w smaku różni się prawdziwego.   Składniki: opakowanie biszkoptów długich ok 140 g 1 galaretka malinowa 0,5 szklanki wrzątku szklanka świeżych malin + do dekoracji 400 ml śmietany 30% 2 śmietanfix  szklanka cukru wiórki czekolady(...)ostudź, wymieszaj razem ze zmiksowanymi malinami.  Śmietanę ubij na sztywną pianę razem z cukrem, na sam koniec dodaj śmietanfix. W formie 18 cm x 18 cm umieść biszkopty namoczone w malinach, następnie wyłóż bitą śmietaną i powtórz czynność, tak aby były dwie warstwy biszkoptów. Górę ciasta udekoruj wiórkami czekoladowymi i świeżymi malinami.  Tiramisu umieść w lodówce

Niezły Młynek
Sernik z delicjami 64

Sernik z delicjami – prosty do przygotowania, doskonały na przeróżne rodzinne przyjęcia. Składniki oraz sposób przygotowania: Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek wody 100 g mąki tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka utrzeć z cukrem ( ja robię mikserem ) jak powstanie fajna gładka masa dodaje wodę, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Piec(...)wiaderku – zazwyczaj president ) 300 g cukru słoik dżemu z czarnej porzeczki 2 duże opakowania delicji wiśniowych lub malinowych 4 łyżeczki żelatyny pół szklanki gorącej wody cukier waniliowy Biszkopt nasączyć szklanką wody + sok z cytryny ( ja daje z połówki cytryny). Następnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Wykonanie masy serowej:  Cukier, ser i cukier waniliowy ucieram ( mikserem ), następnie ubijam kremówkę

Wasze Przepisy
Moje torty z dżemem i bitą śmietaną 92

przegotowanej wody z 2 łyżkami soku z cytryny -do nasączenia. Schłodzoną w lodówce  śmietanę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy pół szklanki cukru pudru i śmietan-fix.  Biszkopt przekrawamy na 3 części.Pierwszy nasączamy 1/3  wody z sokiem cytryny.Smarujemy połową dżemu.Na dżem nakładamy 3 łyżki śmietany.Przykrywamy drugim biszkoptem,nasączamy ,smarujemy dżemem i znów 3 łyżki(...)śmietany.Ostatni biszkopt nasączamy,smarujemy boki, wyrównujemy górę i dekorujemy według własnego uznania i fantazji ;-) Przechowujemy w lodówce.Smacznego

Przepisy mojej mamy
Deser z czereśniami,bitą śmietaną i wiśniówką 74

Czereśniowa galaretka z nutą cynamonu i delikatną masą śmietankową tworzą naprawdę zgrany duet. Do tego biszkopt nasączony wiśni ówką-idealne połączenie.   Deser tylko dla dorosłych!   Nie zabierze nam wiele czasu a jest pyszny!  Świetnie smakuje ze świeżych owoców,ale można użyć także czereśni mrożonych lub z kompotu.  Jeden z najlepszych deserów,które robiłam(...)Składniki: 300 g czereśni  mały cukier waniliowy 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 galaretka wiśniowa 250g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36% 8 biszkoptów 100 ml wiśniówki migdały i starta czekolada do dekoracji Czereśnie myjemy,drylujemy,przecinamy na pół i wrzucamy do garnka.Dodajemy cukier waniliowy,cynamon i chwilę smażymy,aż czereśnie puszczą sok.Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki

Przepisy mojej mamy
Tort budyniowo-śmietankowy z owocami 69

jasne dżem morelowy lub brzoskwiniowy-6-7 łyżek 300 ml śmietanki krem ówki 36% śmietan-fix owoce do dekoracji 0,5 szklanki przegotowanej posłodzonej wody z cytryną do nasączania biszkoptów Na krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe z cukrem 500 ml mleka 200 g margaryny lub masła 1 żółtko Wykonanie: 300 ml mleka wstawiamy na gaz. Do reszty mleka wsypujemy budynie(...)krem będzie puszysty i gładki. Zimną śmietankę ubijamy,pod koniec dodajemy śmietan-fix. Blat biszkoptowy nasączamy ,nakładamy 3 łyżki dżemu,równo rozsmarowujemy.Na dżem nakładamy połowę masy budyniowej.Równamy.Przykrywamy biszkoptem,nasączamy,smarujemy dżemem i resztą kremu.Nakładamy ostatni biszkopt i nasączamy.Tort smarujemy i ozdabiamy ubitą śmietaną i owocami.  Smacznego

Przepisy mojej mamy
Tort kokosowy "Rafaello" 112

Tort urodzinowo-imieninowy który zrobiłam dla mojej mamy.Biszkopty przełożone  dżemem malinowym i puszystym kremem kokosowym.  Wszystkim bardzo smakował.Palce lizać! Składniki: biszkopt z 6 jaj 400 ml śmietanki kremówki 36% 2 czekolady białe -razem 200 g 200 ml śmietanki kokosowej  100 g wiórek kokosowych 8 łyżek dżemu malinowego opcjonalnie cukier puder  pralinki rafaello, maliny i wiórki(...)rozpuszczenia się czekolady.NIE GOTUJEMY!! Studzimy i wkładamy do lodówki ,najlepiej na całą noc.Śmietana musi dobrze się wystudzić aby ubiła się na sztywno.Dlatego najlepiej zrobić to DZIEŃ WCZEŚNIEJ!! Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na 3 części. Śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywno.Jeśli ktoś lubi słodkie torty,można dodać cukier puder. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.Dzielimy ją na 3 części. Pierwszy

Przepisy mojej mamy
Ciasto z owocami i pianką truskawkową 71

Fajne ,lekkie ciasto na biszkopcie z pianką z bitej śmietany i galaretki z owocami sezonowymi. Bardzo łatwe i szybkie. W sam raz dla niespodziewanych gości.W tym okresie jak najbardziej można użyć owoców mrożonych. Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki: biszkopt z 3 jajek 300 ml śmietanki kremówki 36 % 1 galaretka truskawkowa 2 galaretki winogronowe owoce- truskawki,maliny(...)borówki Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance wody. Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy mikserem.Wylewamy na wystudzony biszkopt i wkładamy do lodówki. Na zastygniętą piankę rozsypujemy umyte i wysuszone owoce.Galaretki rozpuszczamy tak jak podano na opakowaniu.Tężejącą galaretkę wylewamy na owoce.Chłodzimy w lodówce. Smacznego

Przepisy mojej mamy