Ciasto Wielkanocne Budyniowe, czekoladowe ciasto bez pieczenia z dodatkiem orzechów, przekładane biszkoptami zrobimy w trzydzieści minut. Forma 24 cm x 24cm 30 minut czas przygotowania 20 porcji Składniki: · 3 szk. mleka · 80 g budyniu czekoladowego · 4 łyżki cukru(...)mascarpone · 400 ml śmietany 30% · 400 g podłużnych biszkoptów · 10 dag orzechów włoskich · 1 mleczna czekolada · Kilka szt. płatków migdałowych do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Połowę biszkoptów moczymy
Kulinarna Chwilaminut do zezłocenia ciasta. Sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. 8. Gdy ciasto się piecze, przygotować czystą ściereczkę. Rozłożyć ją na blacie i posypać drobnym cukrem. 9. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika. Wyłożyć papierem do góry na ściereczkę z cukrem. 10. Delikatnie zdjąć papier z ciasta. 11. Gorący biszkopt zwinąć ze ściereczką w roladę. Zostawić do ostudzenia. 12. Gdy rolada(...)chwilę ubijanie. Kilka łyżek śmietany pomieszać z kremem, aby rozluźnić jego zwartą konsystencję. 15. Krem dodać do śmietany, zmiksować, aż powstanie lekka masa. 16. Ostudzoną roladę rozwinąć. 17. Na biszkopt nałożyć krem, zostawiając 3 łyżki. Zwinąć roladę. 18. Wierzch ciasta posmarować cieniutką warstwą pozostałego kremu. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. 19. Roladę wstawić do lodówki na kilka godzin. 20. Kroić
W mojej kuchniskładniki na biszkopt: 65 g mąki 15 g kakao 110 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki oleju wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie przy pomocy(...)szpatułki. Przekładamy ciasto do foremki (ok.22×25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 25-30 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę a la ptasie mleczko: 500 ml śmietanki kremówki 250 ml gorącej wody 2 galaretki o smaku wiśniowym opcjonalnie: 2 łyżeczki cukru pudru wykonanie: Galaretki rozpuszczamy
Domowy Smak Jedzeniabędzie idealny na każdą okazję i może królować nie tylko w Dzień Zakochanych. Jest naprawdę przepyszny oraz bardzo prosty w przygotowaniu. Składa się jedynie z 3 składników , czyli z biszkoptów, twarogu i galaretek. Masa serowa jest delikatna i tak naprawdę jej smak zależy od tego jakiej galaretki użyjecie. Sernik możecie wzbogacić o dowolne owoce, lecz ja tym razem postawiłam(...)Sernik walentynkowy bez pieczenia - składniki: (Tortownica o średnicy 20 cm) 500g mielonego twarogu 1 galaretka truskawkowa (na 500 ml wody) 2 galaretka przezroczyste (na 500 ml wody) Dodatkowo: biszkopty na spód Sernik walentynkowy bez pieczenia - przygotowanie: Galaretka czerwona. Dzień wcześniej przygotować galaretkę truskawkową. Galaretkę należy rozpuścić w 450 ml gorącej wody i przelać do prostokątnego, płaskiego naczynia
Di gotujePyszna i łatwa w przygotowaniu słodka „niespodzianka” na Walentynki. SKŁADNIKI BISZKOPT (forma 25x35) 4 jajka ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao MASA ŚMIETANOWA 0.5litra śmietanki 36 % Opakowanie cukru waniliowego Galaretka krystaliczna rozpuszczona w 05,szklanki wrzątku 3 galaretki truskawkowe rozpuszczone 3 szklankach wrzątku(...)Galaretki przelać do 3 szklanek (każda po 250 ml), i odstawiamy do zastygnięcia. Polewa czekoladowa SPOSÓB PZRYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać
RAROSSAsłodkiego kajmaku i kwaśnych wiśni. Wiśnie to mój dodatek, bo w oryginale ich nie było. Myślę, że świetnie nadawały by się również wiśnie z nalewki. Polecam! Składniki (blaszka 24x28cm): Biszkopt: 4 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju lub stopionego masła Masa kajmakowa(...)wody Polewa: 100 ml śmietany 30% 100g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Dodatkowo: szklanka wiśni z syropu (ewentualnie świeżych wydrylowanych lub odmrożonych) Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt, upiec w 180st.C przez ok 25-30 minut, po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwa blaty. 2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić na sztywno, dodać najpierw serek mascarpone
Kuchnia domowa Anitemu otrzymacie pyszny mus czekoladowy. Torcik zachwycił gości i jestem pewna, że i Wam zasmakuje. Zapraszam! P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. 1 dzień: Pieczemy biszkopt i robimy żelki. 2 dzień: Robimy musy czekoladowe i składamy tort (przekładamy biszkopt kremem). 3 dzień: Tynkujemy tort kremem maślanym i nakładamy drip. 4 dzień: Tort z musem czekoladowo kawowym(...)czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Ilość porcji: 15-16 Skorzystaj z przelicznika foremek Biszkopt z olejem (forma lub rant śr 18 cm): 4 białka (ok 145 g) 130 g drobnego cukru 4 żółtka 4 łyżki oleju rzepakowego* 165 g mąki pszennej Ilość oleju zależy od tego
Słodki PomysłSkładniki: Biszkopt kawowy: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 5 łyżek gorącej wody 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 250 g serka mascarpone o smaku czekoladowym Polewa: 130 g gorzkiej czekolady(...)masła 140 g cukru pudru 3 łyżki mleka Dodatkowo: cukrowe żółte gwiazdki Przygotowanie: Biszkopt kawowy - 3 łyżeczki kawy rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać rozpuszczoną kawę - lekko wymieszać rózgą. Na koniec dodać przesiane obie mąki z proszkiem
Ciastka - domowe słodkościkoniec ostrożnie mieszamy z mąką, proszkiem i kakao. Przekładamy do blaszki 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia (i pieczemy w 180 st. C przez ok 35 minut. Mój biszkopt wyszedł dość niski, ale dał się przekroić. Ciasto orzechowe: 5 białek 1/2 szkl. cukru 250 g. orzechów włoskich grubo posiekanych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu(...)przestudzony budyń. Na zakończenie wlewamy kawę i alkohol. Poncz: 1/3 szkl. gorącej wody 3 łyżki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Dodatkowo: puszka gotowej masy kajmakowej Biszkopt czekoladowy przekrawamy na pół i zwilżamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kawowej, przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem
Cynamonowe szczęścieSuper pyszny deser wzorowany na sławnym wedlowskim ptasim mleczku. Składniki Biszkopt: 4 jajka 100g cukru 2 szklanki mąki wrocławskiej 2 łyżki kartoflanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Pianka: 1 litr kremówki 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe 2 szklanki wrzątku Polewa: 2 czekolady gorzkie 200g masła Przygotowanie Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż masa(...)rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, dokładnie romieszać, ubić kremówkę i jak będzie zimna galaretka to wlewać ją po trochu do ubitej śmietany i cały czas ubijać. Wyłożyć na zimny biszkopt. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Polewa: rozpuścić masło z czekoladą mieszając na małym ogniu jak będzie jednolita masa to zostawić żeby ostygła. Zimną polewę wylać na piankę
Wasze Przepisyciasto już kilka miesięcy temu przykuło moją uwagę w Internecie. W końcu zrobiłam go na imprezę rodzinną i goście byli nim zachwyceni. Biszkopt, krem serowy z bitą śmietaną, kajmak i maliny z galaretką. W oryginale kajmak jest kakaowy jednak miałam problemy z jego kupnem więc zastąpiłam go masą krówkową. Przepis, z którego korzystałam został zrobiony na blaszkę o wymiarach 24/24(...)jednak ja zrobiłam go na dużą blachę 23/33 cm. Mimo tego ciasto wychodzi spore. Biszkopt wychodzi dosyć niski, więc dla ułatwienia możecie zrobić go z 1,5 porcji. Składniki blaszka 23 /33: Biszkopt: jajka 4 szt, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, szczypta soli, Masa serowa: ser z wiaderka
kulinarne odsłony patispirytusu osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć. Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę i upiec 2 takie same biszkopty. Białka ubić na sztywną pianę,dodać porcjami cukier i żółtka,ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać zmielone orzechy,wiórki,rodzynki,mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę(...)żółtkami. Wlać do gotującego się soku i ugotować gęsty budyń. Budyń należy wystudzić i zimny utrzeć z masłem na puszysty krem. Blachę wyłożyć folią aluminiową,ułożyć jeden bakaliowy biszkopt,nałożyć połowę kremu. Napar z kawy zmieszać ze spirytusem,moczyć delicje i układać na kremie czekoladą do dołu,delikatnie wciskając je w krem. Na ciastka wyłożyć pozostały krem zostawiając kilka
Kolorowa kuchnia ElkiDeser, którym zajadają się dzieci, możesz bez problemu zrobić w domu! Nie jest skomplikowane, a krem ma pyszny mleczny smak. Biszkopt przed przełożeniem kremem warto nieco skropić, by zachował świeżość jak najdłużej. Składniki na blaszkę o wymiarach 18x28cm Biszkopt: 80g mąki tortowej 80g mąki ziemniaczanej 100g drobnego cukru 5 jajek 20g (1 łyżka) ciemnego kakao 4 łyżki oleju(...)pieczenia Krem: 250g masła 100g drobnego cukru 125ml mleka 2% 120g (1 szklanka) mleka w proszku kilka kropel aromatu waniliowego Polewa: 60ml śmietanki 30% 60g mlecznej czekolady Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych dodajemy partiami drobny cukier i ubijamy za każdym razem do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy po jednym żółtku
Kuchnia w czekoladziePrzepis na pyszne, autorskie ciasto, które szybko przygotujesz, a jeszcze szybciej zniknie ze stołu. Składniki oraz sposób przygotowania Biszkopt: 6 jaj szklanka mąki pszennej pól szklanki cukru kryształu łyżeczka proszku do pieczenia Masa kremowa: 2 śmietanki 30% łaciata każda po 250 ml pól szklanki cukru pudru galaretka truskawkowa Na wierzch: pokrojone w plasterki banany (u mnie wyszły 3 sztuki(...)galaretki truskawkowe Wykonanie Biszkopt: Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy będzie błyszcząca dodawaj po 1 żółtku stopniowo ubijając na małych obrotach. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem i miksuj do połączenia składników. Masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia formę (25cm×30cm) i piecz z termoobiegiem w 180 st. przez 30 minut. Masa kremowa: Sporządź
Wasze PrzepisySzybkie i bardzo smaczne ciasto przekładaniec bez pieczenia to deser, który przypadnie do gustu osobom lubiącym ciasta z kremem. Składniki Blaszka 24×24 2 paczki biszkoptów (namoczyłam w mleku) dżem – 2 łyżki krem karpatka (przygotowujemy wg opisu na opakowaniu) śmietana śnieżka (przygotowujemy wg opisu na opakowaniu) 3 banany Przygotowanie Składniki układać warstwami: 1 warstwa biszkopty 2 – krem(...)karpatka 3 – dżem 4 – banany 5 – śnieżka (połowa) 6 – biszkopty 7 – śnieżka (pozostała połowa) Autor przepisu: Magda Malik Artykuł Ciasto przekładaniec pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy