poranku na kolejny atak temperatury blokującej wszelką aktywność wypiekową, wracam do tego oto serniczka. Wyjątkowo wpisany w moje osobiste preferencje. Miękki spód - to banalny w wykonaniu biszkopt, na bazie mleka zagęszczonego. Na nim zapieczona kremowa, delikatna masa serowa z dodatkiem mascarpone. A wykończeniem wierzchu równie delikatna, śmietanowa masa z dodatkiem jogurtu greckiego i mini(...)rabarbarowej. Dość sporo składników jak na jedno ciasto, wiem. Wszystkie niezbędne. Komponują pyszną, wzorcowo zespoloną całość. Składniki: proporcje na formę o powierzchni 20 cm / 20 cm Biszkopt na mleku zagęszczonym: ( składniki w temperaturze pokojowej ) 150 gram mleka zagęszczonego - tj.1 tubka ( wykorzystuję gostyńskie waniliowe ) 1 jajo szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kronika PiekarnikaPrzepyszne, ekstremalnie truskawkowe ciasto. Pyszny truskawkowy biszkopt, śmietanowec z truskawkami zwieńczony truskawka galaretka z truskawkami czyli truskawkowy overload. Ciasto idealne na sezon truskawkowy. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki maki pszennej 1 lyzka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g zblendowanych truskawek mogą być mrożone odrobina pasty waniliowej lub cukru z wanilia Masa(...)galaretki truskawkowe 1 1/2 szklanki wrzątku 400 ml śmietany kremówki 30% 250 g pokrojonych truskawek Galaretka: 1 galaretka truskawkowa 300 ml wrzątku kilka truskawek do ozdoby WYKONANIE: Zrobić biszkopt: jajka utrzeć ze szczypta soli i cukrem na puszysta masę. Do utartych jajek przesiać obie maki i dodać proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać i dodać zblendowane truskawki i wanilie. Ponownie
Pani M - kuchnia smakowitaskładniki: 500 g sera białego, zmielonego 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500 ml gorącej wody ok. 40 g cukru dodatkowo: biszkopty na spód sernika bita śmietana do dekoracji truskawki do dekoracji wykonanie : Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy na mus, zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do wystudzenia. Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(...)układamy biszkopty. Do sera dodajemy zimny mus truskawkowy i miksujemy. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy na wolnych obrotach. Gotową masę wkładamy na chwilę do lodówki aby lekko stężała. Lekko tężejąca przekładamy na biszkopty. Całość wstawiamy do lodówki aby masa całkowicie stężała. Dowolnie dekorujemy np. bitą śmietaną i truskawkami
Domowy Smak Jedzeniasłodkie, więc perfekcyjnie komponuje się delicjami. Spróbujecie? Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami i galaretką - składniki: (Tortownica o średnicy 22-24 cm) Spód: 100g okrągłych biszkoptów Masa serowa: 700g serka homogenizowanego (waniliowego; użyłam z wiaderka) 200g śmietanki 30-36% 4-5 łyżek cukru pudru (płaskich) 4 łyżeczki żelatyny (płaskie) Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki wiśniowej Wierzch(...)galaretką - przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 400-450 ml wody, ostudzić i pozostawić w lodówce do delikatnego stężenia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce. Kremówkę ubić na sztywno. Ubitą śmietankę wymieszać z cukrem i nadal miksując z serkiem waniliowym (dodawać go po jednej łyżce). Na końcu masę dokładnie połączyć
Di gotujekompotu, ale możecie użyć truskawek na które teraz sezon w pełni i też będzie pyszne. Schłodzone w lodówce ładnie się kroi, efektownie wygląda i smakuje po prostu genialnie. Biszkopt: 3jajka 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy szczyptą soli. Następnie partiami wsypujemy cukier i dalej ubijamy(...)piana będzie gęsta i lśniąca wsypujemy wiórki, mak i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekliśmy biszkopt) i pieczemy przez ok 35 minut w 180 st. C Krem: 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 200 g masła 500 ml mleka Odlewamy 1/2 szklanki
Cynamonowe szczęścieprostu pycha! Jak jest sezon na truskawki, to obowiązkowo ciasto z galaretką musi być :-) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 30% ok 1/2 szklanki cukru pudru (dałam mniej) 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: świeże(...)truskawki 2 galaretki truskawkowe + 500 ml gorącej wody Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt, białka ubić, dodać partiami cukier, a potem po jednym żółtku. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać olej i wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę, piec w 175-180 at.C przez 25-35 minut do suchego patyczka. Przestudzić. 2. Dobrze
Kuchnia domowa Aniśmietanki kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru – opcjonalnie 1 galaretka truskawkowa + 250 ml gorącej wody 1 galaretka truskawkowa + 400 ml gorącej wody ok. 250 g truskawek biszkopty na dno formy Film krok po kroku : wykonanie: Dno foremki/tortownicy (ok. 23 cm średnicy) wykładamy biszkoptami. Pierwszą galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki kroimy(...)lekko tężejąca) i miksujemy na małych obrotach. Jeśli masa jest bardzo płynna wkładamy do lodówki ale dosłownie na 1 -2 minutki gdyż może szybko stężeć. Lekko tężejącą wykładamy na biszkopty. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Lekko tężejącą wylewamy na truskawki. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka stężała
Domowy Smak Jedzeniaherbatki. Jeśli poszukujecie oryginalnego pomysłu na ciasto, które zachwyci wasze podniebienia, to ciasto góra lodowa sprawdzi się idealnie. PRZEPIS NA CIASTO GÓRA LODOWA Składniki Na blaszkę: 36×25 Biszkopt: mąka – 80 g skrobia ziemniaczana – 60 g jajka – 4 sztuki cukier – 120 g woda – 2 łyżki Masa budyniowa: skrobia ziemniaczana – 30 g mleko(...)proszku – 2 szklanki masło – 200 g cukier – 80 g woda – 120 ml kakao – 1 łyżka Dodatkowo: okrągłe ciasteczka biszkoptowe – 250 g Przygotowanie Biszkopt: Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, dalej miksujemy. W kolejnym kroku dodajemy mąkę wymieszaną ze skrobią oraz wodę. Całość delikatnie mieszamy. Przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę
Alle Dobre!ciasto sprawdzi się jako poodbiedni deserek ( jest lekkie i nie spowoduje efektu przesłodzenia). Bardzo lubię połączenie kremu budyniowego z galaretką- mniam! Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywną(...)delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki 22 x 25 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty. Z jednego literatką wycinamy biszkopty. Składniki na krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 żółtka cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła Żółtka miksujemy z cukrami
Domowe ciastaBardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto z owocami. Idealne na lato. Składniki oraz sposób przygotowania Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru 1.5 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao (tak do koloru) szczypta soli Białka + szczypta soli ubić na sztywno. Ubijając dodawać cukier kryształ, żółtka i cukier wanilinowy. Dodać(...)mascarpone 250g 4 płaskie łyżki cukru pudru Ubić samą śmietanę na sztywno. Dodać cukier puder i serek mascarpone, dobrze to wymieszać. Odstawić do lodówki i trochę schłodzić. Nasącz do biszkoptu wedle własnego uznania, ja robiłam woda z cytryną + cukier. Polewa: 0.5 kostki margaryny twardej 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 1 jajko Margarynę z kakao i cukrem rozpuszczam, zdejmuje
Wasze PrzepisyAntoniny. Pyszny a zarazem wykwintnie wyglądający i bardzo łatwy do zrobienia. Sprawdzi się na każdą bardziej lub mniej uroczysta okazję. SKŁADNIKI: *Szklanka o pojemności 250 ml. około 27 długich biszkoptów z cukrem masa malinowa: 3 łyżki żelatyny 4 łyżki zimnej wody 350 g mrożonych malin 1/2 szklanki cukru Bita śmietana: 2 szklanki śmietany kremówki 30% 1/3 szklanki cukru pudru(...)cukier puder do posypania czerwona wstążka Zapraszam do obejrzenia filmu WYKONANIE: Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie oraz wokół boków tortownicy ułożyć długie biszkopty. Patrz film. Żelatynę zalać woda i odstawić do napęcznienia. Maliny zagotować z cukrem. Kiedy zaczną się rozpadać zdjąć z grzania i przetrzeć przez sito, pozbywając się pestek. Napęczniałą żelatynę rozpuścić
Pani M - kuchnia smakowitaśmietanki 30% - 500g serka homogenizowanego ( ja połowę waniliowego i połowę naturalnego ) - 2-3 łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1/2 szklanki wrzątku - ok. 15 sztuk okrągłych biszkoptów - 500g truskawek - 1 galaretka truskawkowa - 350 ml wrzątku Wykonanie Truskawki płuczę, osuszam i kroję na połówki. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, na papierze układam biszkopty. Boki tortownicy wykładam połówkami truskawek(...)dodaję partiami serek homogenizowany i mieszam łyżką do połączenia. Łyżkę masy serowej mieszam z ostudzoną żelatyną, wlewam do masy i krótko całość mieszam łyżką. Gotową masę przelewam powoli na biszkopty, wierzch wyrównuję i wkładam na ok. godzinę do lodówki. Następnie na masę układam owoce i zalewam lekko tężejącą truskawkową galaretką. Sernik znów wkładam do lodówki do całkowitego stężenia galaretki
Kuchnia z widokiem na ogródLubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – ciasto kruche z rabarbarem – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – tort czekoladowy z owocami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka – blok czekoladowy Ciasto
nietylkopasta.plMoże nie wygląda, ale to tort owocowy. W środku znajdziecie lekkie kremy z ananasem i brzoskwiniami. Nie za słodko i smacznie Składniki na biszkopt (18-20cm) 4 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna(...)bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu
Słodki sentymentpamiętajcie o tym, ważne aby był smaczny i zrobiony przez siebie:)) Zapraszam po przepis, nie przerażać się długością wpisu, to tak tylko wygląda ale robi się dużo szybciej:)) Składniki Biszkopt 7 jajek 7 łyżek oliwy 3/4 szklanki cukru 2 niepełne szklanki mąki pszennej, przesianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia tortownica 20 cm Krem malinowy śmietanka 36 % 400 g 1 serek(...)różyczek kilka malin 10 gałązek mięty ( takich długich jak wysoki brzeg tortu) kilkanaście listków mięty, oberwanych z łodyżek do ozdoby tortu na zabarwienie kremu Z podanych składników przygotować biszkopt przepis tutaj: Tort jesienny kosz z frużeliną z winogron Najlepiej przygotować dzień wcześniej. Użyłam mniejszej tortownicy i boki podwyższyłam specjalnym rantem. Jak nie macie rantu, to pasek złożony z kilku warstw
gotuj ze mną