serka mascarpone -6 żółtek+1 łyżeczki cukru -3/4 szkl cukru pudru -500ml śmietanki 36% -4 łyżki kawy rozpuszczalnej -400ml gorącej wody -ok 400g podłużnych biszkoptów (ja użyłam kakaowych) -kakao do posypania deserów Kawę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody-dokładnie mieszamy i studzimy (można do smaku dodać trochę amaretto) Jajka sparzamy, oddzielamy żółtka od białek Żółtka ubijamy(...)serek mascarpone-chwilę miksujemy, zmniejszamy obroty i wciąż miksując dodajemy stopniowo ubite żółtka-wszystko miksujemy chwilę na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu. Krem jest bardzo puszysty, delikatny. Biszkopty zamaczamy w kawie (nie długo by nie rozmiękły) Układamy na dnie pucharka, przykrywamy kremem, na krem znów dajemy warstwę biszkoptów i znów krem -deser posypujemy kakao Przygotowane desery
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuZachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt, owoce i bita śmietana z mascarpone. Nic wyszukanego, podstawowe składniki, proste wykonanie. Tak niewiele trzeba, żeby cieszyć się tym wspaniałym smakiem. Wierzch biszkoptu ścięłam i pokruszylam. Posypałam nim ciasto, taki prosty sposób na dekorację :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej(...)tylko spód tortownicy) Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec 25 minut. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Kiedy wystygnie, ściąć górę biszkoptu i pokruszyć. Brzoskwinie pokroić i ułożyć na cieście. Nie trzeba ich odsączać. Syrop który spłynie z brzoskwiń nasączy ciasto. Śmietankę ubić (musi być dobrze schłodzona) pod koniec
Agusiowe smakołykiwręcz rozpływa się w ustach. Sernik na zimno jest szybki i prosty w przygotowaniu, nie ma tu żadnej filozofii. Uda się z pewnością każdemu! Do przygotowania sernika używamy gotowych biszkoptów oraz zmielonego twarogu sernikowego z wiaderka, dzięki temu czas potrzebny na wykonanie tego pysznego deseru to dosłownie 15 minut. Nie wliczając oczywiście czasu potrzebnego na stężenie masy w lodówce(...)twarogu trzykrotnie zmielonego z wiaderka (u mnie President) 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 250 ml gorącej wody dodatkowo około 100 g biszkoptów 1 galaretka truskawkowa 400 ml gorącej wody około 400 g truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki cytrynowej w 250 ml wrzątku. Galaretkę zostawiamy do całkowitego przestudzenia. Następnie wkładamy
Gotuj z PrezesemTort z malinami i biszkoptem czekoladowym. Tak naprawdę nie jest skomplikowany do zrobienia. Dekoracje można zrobić według uznania. biszkopt: 7 jaj L 7 łyżek oleju 200 g cukru 170 g mąki pszennej 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem malinowy: 400 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 300 g malin(...)proszkiem i dodaję w trzech partiach do piany. Piekę w rancie o średnicy 19 cm 165 stopni 50-55 minut. Kroję na trzy blaty po wystudzeniu. Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej i na drugi dzień pokroić. Krem: Maliny 200 g przekładam do garnka, wsypuję cukier i podgrzewam. Dodaję żelatynę i rozpuszczam. Przecieram przez sito. Mascarpone
wesoła kuchniałyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ekspandowana pszenica Warstwa śmietanowa: 125 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: biszkopty okrągłe kakao napar kawy do nasączenia biszkoptów Ciasto: 1. Całe jajka ubić na najwyższych obrotach miksera na puszystą, jasną masę (jajka powinny potroić swoją objętość). 2. Do ubitych dodać cukier i ciągle ubijać(...)serek mascarpone, oraz rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Zmiksować do połączenia się składników. 3. Masę wyłożyć na warstwę kawową. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem biszkopty nasączyć kawą, ułożyć na cieście i oprószyć kakao. Smacznego
kruche babeczkiprezentuje, dobrze smakuje – tort kryształek może być główną atrakcją urodzin Do tego jest super prosty i można go dopasować kolorystycznie do swoich upodobań. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki cukru ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżki kakao Przygotowanie: Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym(...)żółtku. Mąkę tortową, ziemniaczaną i kakao mieszam w osobnej misce i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w tortownicy o średnicy 22-26 cm w 180 stopniach przez 15 minut do suchego patyczka. Składniki na masę: 2 kolorowe galaretki (u mnie to wiśniowa i pomarańczowa) 2 przezroczyste galaretki 700 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka
Słodki sentymentkawowy , który powstaje z połączenia budyniu z masłem. Jako, iż ciasto to jest nieco czasochłonne, sugeruję rozłożenie sobie pracy nad nim na dwa dni. W pierwszym dniu upiec można biszkopt i sernik, a w drugim przygotować masę. Zachęcam Was do wypróbowania poniższego przepisu na sernik z kawą i życzę udanych wypieków. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook(...)centymetra. Jajka oraz białka jajek powinny mieć temperaturę pokojową. Barwnik spożywczy zastąpić można kilkoma kropelkami soku z buraka bądź kisielem w proszku. Układając blat serowy na biszkopcie trzeba nieco uważać, aby nam nie pękł. Ja sernik układam sobie na plastikowej tacy i ostrożnie zsuwam go na biszkopt. Zamiast cukrem pudrem, sernik z kawą udekorować można polewą czekoladową lub tartą czekoladą
MeCooksjedno najlepszych połączeń smakowych. Idealnie przygotowane brownie, które jest ciastem czekoladowym. Do tego klasyczna masa z mascarpone i bitej śmietanki w połączeniu z borówką. Masy przełożone są warstwą biszkoptów nasączonych w kawie. Czyli mamy czekoladę, krem, borówki i jeszcze kawę. Ciasto pomimo czekolady jest idealne na ciepłe dni ponieważ po schłodzeniu jest fajnie orzeźwiające. Brownie wyszło wręcz idealne do tego(...)stopniach. Studzimy Masa: 400 g mascarpone 200 g śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 250 g borówki szklanka zaparzonej i ostudzonej kawy biszkopty podłużne (ok 15 sztuk) Kawę zaparzamy i odstawiamy do ostudzenia. W misce umieszczamy: mascarpone, śmietankę i cukier puder. Miksujemy do momentu połączenia się składników i powstania kremu. Nie dłużej, żeby masa się
Relaxtimelata, u mnie są to maliny i borówki. Ciasto robi się bardzo szybko, więc polecam przygotować na ten siepniowy długi weekend. Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): opakowanie okrągłych biszkoptów 500 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 2 galaretki o smaku malinowym + ok. 450 ml gorącej wody 2 galaretki o smaku owoców leśnych + 700 ml gorącej wody(...)owoców świeżych lub mrożonych (u mnie maliny i borówki) Wykonanie: Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na spodzie ułożyć biszkopty, tak żeby nie zostało żadnych wolnych przestrzeni. Galaretki malinowe rozpuścić w 450 ml wody. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Galaretki o smaku owoców leśnych rozpuścić w 700 ml gorącej wody i również zostawić do przestudzenia. Do miski wlać śmietankę, dodać mascarpone
Healthy food explorersmakiem każdego kto go spróbuje. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne ciasto z borówkami ! CIASTO BORÓWKOWA CHWILA PRZEPIS Poziom trudności: łatwy | Liczba porcji: blaszka 24×24 cm Składniki Biszkopt 4 jajka 140 g cukru 140 g mąki szczypta soli Masa I 450 g serka homogenizowanego truskawkowego 400 g jogurtu truskawkowego 1 łyżka żelatyny + 60 ml wody Masa(...)śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny + 60 ml wody Dodatkowo ok. 300 g borówek 2 galaretki porzeczkowe 700 ml wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier, na końcu żółtka. W ostatnim kroku dodajemy przesianą mąkę i całość mieszamy szpatułką do połączenia. Masę przekładamy na blaszkę
Przepiski.plwyróżnia to zdrowe słodkości, bo sklep powstał z myślą o jesieniarach, które nie wyobrażają sobie wieczoru bez herbatki i czegoś słodkiego. Cafe Misu – błyskawiczne tiramisu Składniki: opakowanie podłużnych biszkoptów (u mnie 140 g) – przełamanych na pół świeżo zaparzona kawa – pół szklanki mocnego espresso opakowanie mascarpone czekolada ciemna w postaci pastylek maliny w syropie Przepis na błyskawiczne tiramisu(...)Połowę biszkoptów rozkładamy do pucharków, dodajemy łyżkę malin odsączonych z syropu i łyżkę syropu i po łyżce mascarpone na każdy pucharek. Na to idzie 2 warstwa biszkoptów, które zalewamy kawą, dekorujemy malinami i pastylkami czekolady. Nie trzeba czekać, jak przy klasycznym tiramisu. Zdrowy mus czekoladowy Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady puszka baba ghanoush – pasty z bakłażana (ze sklepu
Ugotowane pozamiataneUwielbiam komponować deserki. Często wystarczy kilka składników. Moja propozycja na dziś. Opcja dla dzieci i dla dorosłych Co nam trzeba? Na 4 pucharki 20 biszkoptów 200ml śmietany 36% plus łyżka cukru pudru 200ml jogurtu naturalnego 100g białej czekolady Sezonowe owoce płatki migdałowe 4 łyżki rodzynki dla dzieci kolorowa posypka, polewa czekoladowa Robimy! Na dno pucharków kruszymy po 5 biszkoptów Śmietanę(...)ubijamy na sztywno z cukrem pudrem Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lekko studzimy i dodajemy do jogurtu naturalnego. Jogurt z czekoladą mieszamy ze śmietaną. Wykładamy na biszkopty. Zdobimy sezonowymi owocami, posypujemy płatkami migdałowymi, dodajemy rodzynki lub kolorowe posypki, dodajemy polewę i odstawiamy do lodówki aby się całość schodziła- na minimum godzinkę. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest
LatosiowydomSłodkie, lekkie ciasto bez pieczenia. Na biszkoptach posmarowanych kwaskowym dżemem porzeczkowym i leciuteńką pianką na bazie mleka zagęszczonego z dodatkiem świeżych malin i borówek! Z masy piankowej wyszła długa forma (ok 12 x 40 cm) oraz trzy pucharki o pojemności około 250 ml. Składniki: 9 podłużnych biszkoptów, 8 łyżeczek dżemu porzeczkowego, 2 galaretki malinowe, 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego(...)około 5 minut, następnie strumieniem cały czas miksując, ale już na mniejszych obrotach dodajemy galaretkę, a następnie owoce - delikatnie mieszamy. Kilka owoców zostawiamy na wierzch. Na spód formy wykładamy biszkopty, smarujemy dżemem, wykładamy masę oraz kilka owoców na wierzch. Wkładamy do lodówki na całą noc. Aby ciasto łatwiej wyjąć z formy, można ją wcześniej wyłożyć folią spożywczą i wtedy wyjmiemy
Lena Gotujemargaryny lub masła 8 jajek 2 szkl cukru pudru 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 szkl maku duża paczka okrągłych biszkoptów słoik dżemu z czarnej porzeczki Polewa: 1/4 kostki margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka łyżeczka żelatyny orzechy i wiórki kokosowe do dekoracji Ciasto: Składniki powinny być(...)wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak. Blaszkę 24x39cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozprowadzić ciasto makowe, ułożyć połowę biszkoptów, warstwę dżemu, ciasto kakaowe, biszkopty, dżem i ciasto jasne. Piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, polać polewą i ozdobić orzechami i wiórkami kokosowymi. Polewa: Żelatynę
Smakołyki Asi