biszkopt - 18139 przepisów (strona:451/1210)

Orzechowo - makowy torcik keto z cynamonowym mascarpone i jabłkami 60

miodu 3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki goździków mielonych lub przyprawy korzennej ekstrakt waniliowy 3 łyżki erytrytolu 1 duże, słodkie jabłko Do ponczowania biszkopta: 1/2 szklanki czarnej, przestudzonej herbaty Wykonanie: Biszkopt: W małej miseczce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. Oddzielamy białka i żółtka, białka wlewamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na wysokich obrotach  miksera, do powstania(...)piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 12 - 15 minut.  Po tym czasie ciasto wyciągamy, obracamy papierem do góry.  Po lekkim przestudzeniu delikatnie odrywamy papier, a biszkopt kroimy na trzy równe, prostokątne części,  najlepiej na wymiar formy, w której torcik będziecie składać.  Ja wykorzystałam żaroodporną formę o wymiarach 20 cm / 15 cm. Masa: Zaczynamy od jabłka

Kronika Piekarnika
Tort czekoladowy z brzoskwiniami 70

wersji. Wbrew pozorom nie jest on trudny do zrobienia czy czasochłonny, a całość prezentuje się bardzo efektowanie. Inspiracja:  Tort urodzinowy Kwestia Smaku Składniki(tortownica o średnicy 25 cm): Biszkopt: 6 jajek 10 łyżek ksylitolu/cukru 12 łyżek mąki ryżowej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Krem: 450 g sera mascarpone 350 ml śmietany 36%, dobrze(...)szklanka cukru pudru (opcjonalnie ksylitol/erytytol) Dodatkowo: 1 duża puszka brzoskwiń w zalewie (480 g owoców) 1/2 szklanki konfitury brzoskwiniowej biała czekolada i mini beziki do dekoracji  Wykonanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec

Healthy food explorer
Sernik odwrócony (na biszkopcie) 355

Myślałam, że zrobiłam już każdy rodzaj sernika, ale okazuje się że nie. Jeszcze nie jadlam i nie piekłam sernika na biszkopcie. Jest to sernik robiony trochę na odwrót  bo najpierw do blaszki wylewa się masę serową, a dopiero na nią ciasto biszkoptowe. Po upieczeniu ciasto odwraca się do góry nogami i wygląda jakby był to tradycyjne sernik. Oto przepis(...)połączenia składników. Następnie dolałam olej, mleko i Wsypałam proszek budyniowy. Znów wszystko zmiksowalam do połączenia. Masę serową przelałam do prostokątnej blachy o wymiarach ok 25x35cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru  1 cukier waniliowy  4 łyżki oleju 5 łyżek mąki pszennej tortowej  1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Waniliowe Improwizacje
ciasto kasztanek z wiśniami 744

składniki na biszkopt: 120 g mąki 30 g kakao 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g cukru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka oraz olej. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy(...)szpatułką. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 45 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia i przecinamy na dwa blaty. (Biszkopt najlepiej przeciąć dzień po upieczeniu). składniki na warstwę galaretki z wiśniami: 2 galaretki wiśniowe 750 ml gorącej wody ok. 500 – 600 g wiśni z syropu lub kompotu

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z brzoskwiniami, kremem budyniowym i śmietankowym 66

Robiłam je w październiku na urodziny siostrzeńca, dlatego nie mam ładnych zdjęć, udało mi się zabrać do domu raptem mały kawałek 😁 to chyba najlepsza reklama tego ciasta.  Składniki: Biszkopt: 4 jajka 150 g cukru 150 g mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej  szczypta soli  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżka oleju Masa budyniowa(...)mascarpone  3 łyżki cukru pudru  2 łyżeczki żelatyny + 60 ml wody Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń  2 galaretki brzoskwiniowe 700 ml wody Sposób przygotowania:   1. Zrobić biszkopt i upiec. Wystudzić.  2. Zrobić krem budyniowy. 200 ml mleka zagotować z cukrem, a resztę mleka wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Połączyć z gotującym się mlekiem, mieszać

Kuchnia domowa Ani
Jak upiec biszkopt doskonały 93

Biszkopt to klasyka wśród wypieków, która swoją prostotą zachwyca nie tylko smakiem, ale i wszechstronnością. Jego lekka, puszysta struktura sprawia, że idealnie komponuje się zarówno z kremami, owocami, jak i czekoladą, tworząc niepowtarzalne desery. Choć przygotowanie biszkoptu nie jest trudne, wymaga odrobiny uwagi i cierpliwości, […] Artykuł Jak upiec biszkopt doskonały pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni
Ciasto pani Dulska 76

szklanka cukru pudru, 8 jajek ( żółtka i białka oddzielnie), 4 łyżki miodu, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka kakao, 300 g suchego maku, 50 g rodzynek, aromat waniliowy, biszkopt orzechowy: 6 jajek, 2/3 szklanki cukru pudru, 1 szklanka zmielonych orzechów, 3 łyżki bułki tartej, 4 łyżki mąki pszennej, 2 g proszku do pieczenia, do nasączenia: 3/4 szklanki wody(...)podzielić na pół i wyłożyć na 2 takie same blaszki, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 minut. Upieczone blaty makowe odstawić do ostygnięcia.  Biszkopt orzechowy: Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Zmielone orzechy włoskie wymieszać z bułką tartą. mąką oraz proszkiem do pieczenia i dodać do utartych żółtek i wymieszać. W oddzielnym naczyniu ubić

kulinarne odsłony pati
Przepis na epicki biszkopt orzechowy do tortu z octem 62

Przepis na super puszysty i nie suchy biszkopt z 7 jaj który idealnie będzie się nadawał do zrobienia tortu lub jako spód do ciasta. Piekłam w formie o średnicy 22 cm w 180 stopniach. U mnie biszkopt siedział około 35 minut w piekarniku ale tak jak zawsze proszę nie sugeruj się moim czasem najlepiej sprawdzać biszkopt metodą tzw suchego patyczka

Pychotkaaa