łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej wody ziarenka z jednej wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią) ok. 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny galaretka truskawkowa biszkopty + mleko Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Sposób przygotowania: Truskawki miksujemy wraz z cukrem pudrem. Galaretkę (proszek) dzielimy na dwie części. Jej połowę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody(...)pudrem i wanilią. W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do sera ciągle mieszając. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę* i powoli dodajemy do niej masę serową cały czas mieszając. Biszkopty maczamy w mleku i układamy na dnie tortownicy (18 cm) z obręczą. Wylewamy część masy serowej do poziomu przykrycia biszkoptów i wkładamy do lodówki do czasu zastygnięcia. Następnie na środku
Słodka StronaDesery Owocowe Tiramisu - Składniki: (4 duże desery) 300 g słodkiej śmietanki 30 lub 36% 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru ok. 80 g biszkoptów niewielka ilość mleka ok. 400 g dowolnych owoców, najlepiej mieszanki np. borówek, poziomek, truskawek, malin itp. Desery Owocowe Tiramisu - Sposób przygotowania: Kremówkę ubijamy, a następnie partiami dodajemy mascarpone ciągle mieszając. Na końcu(...)łączymy z cukrem pudrem. Do kieliszków lub pucharków na przemian układamy: krem, biszkopty namoczone w mleku, owoce, krem, biszkopty, owoce, krem... i tak do wyczerpania składników. (większe owoce tniemy na kawałki) Górę dekorujemy "kleksem" masy i posypujemy pozostałymi owocami. Moje posty
Słodka Stronaszczęście wszystko się udało, za co pragnę podziękować przyjaciółce, która dawała mi korepetycje na odległość (Sylwia słonko, wielkie dzięki Tobie i dzisiejszej technologii). W każdym razie wymarzyłam sobie kakaowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, muśnięty kremem truskawkowym i oczywiście w kształcie serca. Odpowiednie formy można dostać w dobrych sklepach z wyposażeniem kuchennym. Potrzebne nam: Na biszkopt(...)przelać do formy (metalową formę wykładamy papierem do pieczenia, silikonowej nie). Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe (musi być suchy). Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, po czym wyjmujemy z formy i dzielimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy herbatą. 750 ml śmietany ubijamy z fixem i 3 łyżeczkami cukru pudru. Na pierwszym
W poszukiwaniu inspiracjiKonstanty Ildefons Gałczyński Ciasto kawowo-truskawkowe Składniki: (na formę 25x25 cm) biszkopt: 3 jajka 90 g cukru 70 g mąki pszennej 15 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa truskawkowa: 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 opakowania galaretki truskawkowej (proszek) masa kawowa: 400 g jogurtu greckiego(...)kilkanaście minut - owoce mają zmięknąć i lekko się rozpaść. Do gorącej masy dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie wyłożyć na całkowicie ostudzony biszkopt. Wstawić na 30 minut do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić i ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, dodać kawę, a następnie ostudzoną
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie w kuchni pojawiła się śnieżna kula. Domyślam się, że zniknie tak szybko jak ten wczorajszy śnieg. Śnieżna kula to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto-torcik, biszkopt z wiórkami kokosowymi przełożony warstwą dżemu wiśniowego oraz bitą śmietana, a wszystko oprószone wiórkami kokosowymi. Nic dodać nic ująć, tylko się zajadać. Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki". SKŁADNIKI Ciasto(...)wyjąć i ostudzić, a następnie przekroić na pół. Śmietanę kremówkę ubijać mikserem przez 30 sekund a następnie wsypać cukier waniliowy i dalej ubijać, aż powstanie gęsty krem. Dolną warstwę biszkoptu posmarować dżemem wiśniowym, a następnie rozsmarować połowę bitej śmietany. Przykryć drugą warstwą biszkoptu, znowu posmarować dżemem i całe ciasto (wierzch i boki) pokryć pozostałą bitą śmietaną. Obsypać wiórkami kokosowymi
Złote przepisywłaśnie szybki w wykonaniu galaretkowiec, galaretki można oczywiście zrobić poprzedniego dnia co nie zabierze nam zbyt dużo czasu po za zagotowaniem wody i rozmieszaniu galaretek. Bita śmietana, galaretki i biszkopt - polecam. Biszkopt: 3 jajka 3łyżki cukru 4 łyzki mąki pszennej 2 łyżki budyniu waniliowego ( sypki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyzka octu 1 łyzka wody(...)wylewamy na wierzch ciasta. Śmietanę ubijamy z cukrem i bitą śmietaną, dolewamy żelatynę , mieszamy razem a następnie wrzucamy do śmietany galaretki pokrojone w kostkę, szybko mieszamy i wykładamy na biszkopt. Musimy się śpieszyć bo masa bardzo szybko tężeje, po wierzchu polewamy galaretką. Wkładamy do lodówki i chłodzimy. Jako dodatek na wierzch ciasta przed zalaniem galaretką można wyłożyć owoce, wtedy ciasto
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaTemperatura pieczenia: 170 °C Wielkość formy : Składniki Upiec cienki jasny biszkopt wg sprawdzonego przepisu np. taki biszkopt Masa cytrynowa 2 budynie śmietankowe 1 kostka masła 3/4 szkl. cukru kryształu 3 żółtka 3 cytryny małe lub 1 1/2 dużej 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Masa(...)ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń.Wystudzony budyń połączyć z utartym masłem. Masa śmietankowa Śmietanę ubić, dodając cukier i na końcu rozpuszczoną żelatynę. Przełożenie Biszkopt- masa cytrynowa- plastry ananasa- masa śmietankowa- herbatniki- polewa
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienianiedopatrzeniem. W wersji cytrynowej, z lekkim kremem na bazie mascarpone i lemon curdem w środku jest cudowną, orzeźwiającą propozycją deseru na jesień. Co ja mówię... na każdą porę roku! Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół szklanki cukru pudru pół szklanki mąki pszennej (w tym czubata łyżka mąki ziemniaczanej) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Lemon curd: 4 cytryny 4 jajka szklanka(...)cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju + 250 g mascarpone Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której porcjami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie gładka i lśniąca dorzucamy żółtka i dosypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, miksując na wolnych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z dnem wyłożonym papierem
sama złodyczlekkimi modyfikacjami. Boska konsystencja, zniewala kokosowym smakiem....masa na bazie śmietanki kokosowej i serka mascarpone. Całość udekorowana bita śmietaną. Truskawki przełamują biel i dodają pazura temu ciastu. biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)zaczynamy nowy rozdział swojego życia i zamiast mięsem werbalnie- rzucamy ciastem) z wysokości około 60 cm puścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 części. Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego z puszki (2 x 400 ml) lub 250 ml śmietanki kokosowej 22% 250 g serka mascarpone 1/3 - pół szklanki cukru
Malinowe Pocałunkirozpuszczamy ją. Odstawiamy do wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy na puszystą jasną masę, dalej ucierając dodajemy ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Robimy to partiami i na przemian. biszkopt kroimy na 2 części. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 2 czekolady można pomieszać mleczną z gorzką z 6 łyżkami mleka.Spód biszkoptu smarujemy połową mlecznej masy, wylewamy na nią przestudzoną rozpuszczoną(...)czekoladę. Następnie pozostała masa mleczna i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ostatnią czekoladę rozpuszczamy z 6 łyżkami mleka i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce. I tak otrzymamy olbrzymią blachę diabelnie kuszącego ciasta. Miłośnicy czekolady i mleka w proszku będą w siódmym niebie. Życzę smacznego
Malinowe Pocałunkiużywam profesjonalnych worków do dekoracji. Idealnie sprawdzają się woreczki strunowe. Taką blachę z gotowym wzorem wkładamy do nagrzanego piekarnika 170-180 st na ok.5 min. Wyjmujemy i odkładamy. Biszkopt 5 jajek 1/2 szkl cukru 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2/3 szkl mąki pszennej Małe opakowanie cukru waniliowego Barwnik amarantowy Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy barwnik ( można(...)naczynia dodajemy pokrojoną galaretkę. Ja za pomocą blendera zrobiłam z niej maleńkie kawałeczki. Wsypujemy połowę opakowania sernika i ubijamy ok 5 min na najwyższych obrotach. Blachę w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią aluminiową. Wkładamy połowę biszkoptu pamiętając aby wzór był widoczny po wyjęciu ciasta. I wykładamy na niego powstałą masę. Wsypujemy borówki i zalewamy tężejącymi 2 galaretkami. Rozrobionymi
Malinowe Pocałunkiciasto na blogu Zjem to! wiedziałam że muszę je zrobić. I nie zawiodłam się. Ciasto jest pyszne, wilgotne, efektowne przełamane lekko kwaśnym smakiem z powideł śliwkowych. Ja zrobiłam biszkopt według swojego ulubionego i wypróbowanego przepisu oraz pominęłam nasączanie biszkoptu ponieważ my nie lubimy mokrych biszkoptów. Zachęcam Was do upieczenia bo warto. Składniki: Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru(...)łyżki nutelli Bita śmietana 0,5 l kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody Dodatkowo herbatniki szkolne powidła śliwkowe kawa mielona czekolada Przygotowanie: Biszkopt: mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Gdy masa będzie sztywna dodawać porcjami mąkę
Ala piecze i gotujetalerzu uroczo i chyba wszystkim smakowały. Polecam wszystkim cierpliwym zapaleńcom sztuki cukierniczej i wszystkim łasuchom. A ja zabieram się tym czasem za wypieki świąteczne:) Składniki: Biszkopt ciemny: 5 jajek 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Biszkopt jasny: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa(...)serków homogenizowanych waniliowych 3 galaretki czerwone 4 banany 1 cytryna polewa: 1/2 kostki masła 3 łyżki kakao 4 łyżki kwaśnej śmietany łyżeczka żelatyny 3 łyżki cukru dodatkowo: banany Wykonanie: Biszkopt jasny: białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsypujemy ją do masy jajecznej delikatnie mieszając. Gotową
ciastkarnia na kruchym spodziedanie idealne dla Was. Zwłaszcza, że jego wykonanie jest bardzo proste i nawet laikom w temacie tortów nie powinno sprawić trudności. Czas przygotowania: 90 minut Ilość porcji: 12 Składniki: Biszkopty (6 szt. każdy będzie w innym kolorze) 8 jajek 2-3 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka cukru z wanilią barwniki Krem: 800 g śmietany(...)kremówki 30% 3/4 szklanki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanka wrzątku 1 szklanka herbaty* Robienie tortu zaczynamy od przygotowania biszkoptów. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Do powstałej piany dodajemy kolejno mąkę, żółtka, olej i cukier waniliowy. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 6 porcji ( każda będzie miała około
Kolizje Smakówformę podania (czerpiąc kapkę insipiracje z tego bloga: kuchennewspomnienia.blogspot.com). Jasiu, podobnie jak goście, był zachwycony smakołykiem i zajadał z wielkim apetytem (tuż po wnikliwym obejrzeniu wszystkich prezentów ; )) Składniki: Biszkopt: 10 jajek 10 łyżek cukru 8 łyżek mąki 4 barwniki Krem: 330 ml śmietanki 36% 500 g mascarpone łyżka aromatu waniliowego 1-2 łyżki cukru pudru 4 banany Dekoracja: 3 opakowania(...)ciasteczek Hit 1 opakowanie drażetek Mimi w mlecznej czekoladzie Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptów. Ubijamy białka z cukrem, a następnie dorzucamy żółtka. Do powstałej masy dokładamy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Masę rozlewamy do 4 osobnych miseczek. Wychodzi mniej więcej 170g na porcje. Następnie do każdej dodajemy wybrany barwnik spożywczy. Jeśli nie mamy barwników
Kolizje Smaków