biszkopt - 17572 przepisów (strona:436/1172)

Biszkopt z masą , truskawkami i galaretką 386

okresie gdy truskawki zerkają na nas z każdego możliwego miejsca takie ciacho to niemal obowiązek. Zakorzenione od lat ,ale wciąż niezmiennie lubiane i pożądane. O czym mowa ?? Oczywiście o biszkopcie posmarowanym masą śmietanową , obłożonym świeżymi , dorodnymi truskawkami , które to zalewamy solidną porcją galaretki. A już po mniej więcej godzinie schładzania mamy wspaniały letni deser. Składniki : Foremka 25x38 Biszkopt(...)tylko dno ) formie w 180'C Wystudzić  Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrami waniliowymi, Dodać serek i całość połączyć.  Rozsmarować masę na wystudzonym biszkopcie. Truskawki umyć , obrać z szypułek , poukładać dość ściśle na masie śmietanowej. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku . Odstawić do ostygnięcia , Gdy galaretka zacznie już lekko tężeć zalać nią truskawki. Wstawić ciasto

Malinowa Kawiarenka
Ciasto grejpfrutowo – kajmakowe 150

Idealne połączenie słodyczy kajmaku z cierpkim smakiem grejpfruta jest mistrzowskim połączeniem dla wszystkich osób. Każdy znajdzie w tym słodko-kwaśnym cieście coś dla siebie :) Biszkopt: 8 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1,5 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka(...)kilka łyżek ciasta i domieszać do niego kakao, przełożyć do formy i delikatnie połączyć. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Masa grejpfrutowa: 2 budynie śmietankowe 500 ml soku grejpfrutowego 200 g masła 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Budyń ugotować zgodnie

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto biszkoptowe z galaretką, wiśniami i bitą śmietaną + film 243

Ciasto biszkoptowe z galaretką, mrożonymi wiśniami i bitą śmietaną posypane startą czekoladą to znakomita uczta dla podniebienia dla wszystkich miłośników słodkości. Połączenie słodkiego biszkoptu i bitej śmietany oraz lekko kwaskowatych wiśni doskonale orzeźwia i będzie idealną propozycją na wiosenny deser.       Składniki na formę 23cm na 26 cm : 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej(...)delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 30 minut, po upieczeniu studzimy. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy i delikatnie odcinamy niewielką część jego wierzchniej warstwy i ponownie wkładamy go do formy. Galaretkę rozpuszczamy w misce, według przepisu na opakowaniu i dokładnie studzimy. Do zimnej

Smakowite Dania
Deser Bajeczny : Gruszki w karmelu z ricottą i orzechami włoskimi. 130

porcje:  4 jędrne twarde gruszki (ok 500 g) 200 g serka ricotta  50 g orzechów włoskich sok z połowy cytryny ok 100 g okrągłych biszkoptów  2 łyżki ekstraktu waniliowego  100 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka cynamonu 4-5 szt goździków ok.40 g ciemnego cukru trzcinowego  4 łyżki wody  250 g serka mascarpone  Wykonanie(...)mieszając (gruszki powinny być ugotowane al dente i nie mogą się rozpadać). 5. Pod koniec wlewamy śmietankę i mieszamy dokładnie sos karmelowy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia,  6. Kruszymy biszkopty i siekamy orzechy włoskie. Na dnie pucharków wykładamy warstwę biszkoptów i polewamy sosem karmelowym, następnie wykładamy gruszki. Gruszki przykrywamy warstwą ricotty, i posypujemy orzechami. Proces powtarzamy do wyczerpania składników

vaniliowoczekoladowa
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami 151

ludziom sprawia wielkie problemy. Bardzo często ten rodzaj ciasta wykorzystywany jest jako rant do tortów, spód pod jabłecznik. W przypadku rolady jednak, nie musimy się martwić o to, czy biszkopt wyrośnie, czy da się przekroić. Moim zdaniem jest to chyba jedno z najprostszych ciast, niezwykle szybkich do zrobienia, gdyż czas pieczenia nie przekracza 20 minut, szybko stygnie i zawinąć(...)mąki. Pod sam koniec wsypać kakao i miksując dolewać wodę. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut w temperaturze 175 stopni. Ciepły biszkopt zawinąć w ściereczkę i odstawić do wystygnięcia. Kremówkę obić z cukrem pudrem. Rozwinąć biszkopt i rozsmarować na nim bitą śmietanę. Na śmietanie ułożyć truskawki. Zawinąć. Udekorować cukrem pudrem i kawałkami

Jacob Tastes
Tort herbaciany 111

Zwłaszcza jeśli jest zrobione z użyciem tej herbaty :-) Tym razem pokombinowałam trochę i tort herbaciany z nutą irish cream dominującą w herbacie Dimbula wyszedł wręcz obłędnie! Spróbujcie koniecznie... SKŁADNIKI Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka herbaty Dimbula Basilur 1 łyżka żelatyny(...)stopni przez 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy tortownicę z piekarnika, upuszczamy ją z wysokości ok. 60 cm, a następnie ponownie wstawiamy do uchylonego i wyłączonego piekarnika i czekamy aż biszkopt wystygnie.  Herbatę zalewamy wrzątkiem i zaparzamy przez 5 minut, a następnie przecedzamy. Jajka ucieramy z cukrem w garnku z grubym dnem, a następnie stawiamy na palniku i cały czas

Czary - gary w kuchni
Szarlotka królewska 195

Pysznie smakuje i pięknie się prezentuje. Ciasto, które nie należy do skomplikowanych a mimo to zachwyca swoim smakiem. Wspaniałe w swojej prostocie :) Zapraszam! Szarlotka królewska Składniki: biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2galaretki pomarańczowe masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki(...)łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 śmietan fix  starta czekolada do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier (powoli- małymi partiami), następnie po jednym żółtka. Dokładnie wymieszać.  Stopniowo dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Przelać do formy. Piec około 30 min w 180'C Masa jabłkowa: Jabłka oczyścić, obrać

Tagebuch po polsku
Biszkopt z bananami, bitą śmietaną i kajmakiem 202

podstawówki. Na jedną z imprez klasowych mama Patrycji przyniosła właśnie to ciasto. Pamiętam do dziś... nie mogłam się od niego oderwać. I do dziś mi tak zostało :) Składniki: Biszkopt 5 jajek 5 kopiastych łyżek cukru pół szklanki mąki pszennej ( używam od Młynu Kopytowa ) pół szklanki mąki ziemniaczanej 4 banany 200g śmietanki kremówki 200g mascarpone ( używam mascarpone od Mlekoma ) 450g kajmaku(...)gładkiej masy. Mąkę przesiewam, dodaję do masy jajecznej i mieszam już tylko szpatułką. Formę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto biszkoptowe i uderzam trzy razy blaszką o blat. Biszkopt wkładam do gorącego piekarnika (170*C) i piekę przez 30-40minut - do suchego patyczka. Ciepłe ciasto wyjmuję i ponownie uderzam nim trzy razy o blat, odstawiam do wystygnięcia.  Kremówkę

Gotowanie i blogowanie
TIRAMISU – WŁOSKI DESER ( w słoiczku ) – NAJLEPSZE! 339

każdego z Was uda mi się „poderwać” tym sposobem. Deser smakuje obłędnie i nie znam osoby, które nie zjadłaby go do ostatniego kęsa! Delikatny, serowy krem przełożony biszkoptami nasączonymi w kawie wręcz rozpływa się w ustach. Wielbiciele kawowych deserów będą zachwyceni! A Ci, którzy za kawą nie przepadają myślę, że w słoiczku też nie zostawią ani kęsa! Taki(...)również sposobem podania! Polecam! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * żółtko – 1 szt * cukier – 2-3 łyżki * dobrej jakości mascarpone – 80 g * śmietana 36% kremówka – 50 g * biszkopty okrągłe – ok. 5 szt * prawdziwe kakao – 1 łyżka * mocna kawa – ok. 50 ml * Jeśli chcemy wersję alkoholową dodajemy odrobinę likieru amaretto do masy serowej. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajko wyparzamy

Ostra na Słodko
Torta citrōłnowo (Tort cytrynowy) 116

taki wersji. Ta torta je tako leko [6] , niy za słodkoł, niy za kwaśno, że moja Muter i jyj kamratki [7] bōły bardzo zadowolōne.   Co potrza?   Biszkopt: 5 jajec 5 łeżek [8] mōnki pszynny 2 łeżki mōnki kartołflany [9] 5 łeżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczynia   Do filowania [10] i na wiyrch(...)citrołnōw 3 biołe szokolady [14] (3x100g) 2 łeżki wōdki [15] połra [16] łeżek cukru pudru- zależy łod tego, jak słodkoł chcecie mieć ta śmiytana   Tyn biszkopt to sie nojlepi już upiyczcie dziyń naprzōd [17] . Rozgrzyjcie sie piec na 165 stopni i przigotujcie sie tortownica- jak mołcie [18] tako zamykanoł, to na ta dolnoł czyńść mogecie sie dać tyż piapiōr

Chop w kuchni
Tort orzechowo kajmakowy z kremem kawowym 371

mnie w domu na różne okazje i wszyscy go bardzo lubią. Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety. Sam tort wymaga trochę pracy, ale dlatego smaku warto. Puszystemu czekoladowemu biszkoptowi towarzyszy chrupiąca orzechowa beza, masa kajmakowa, a całość idealnie dopełnia krem kawowy. Co tu dużo pisać po prostu musicie zrobić i ocenić sami. Ciasto czekoladowe: 1 1/2 szkl. cukru(...)przestudzony budyń. Na zakończenie wlewamy kawę i alkohol. Poncz: 1/3 szkl. gorącej wody 3 łyżki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Dodatkowo: puszka gotowej masy kajmakowej Biszkopt czekoladowy przekrawamy na pół i zwilżamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kawowej, przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem

Cynamonowe szczęście
LEKKIE CIASTO JOGURTOWO-CYTRYNOWE 204

SKŁADNIKI: Na biszkopt: 3 jajka 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju sok z połowy cytryny Ubić 3 białka, dodając cukier na sztywno, miksując delikatnie dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem, na koniec dajemy olej i sok. Pieczemy biszkopt przez pół godziny w temp. 180st. Wystudzić. Masa cytrynowo-jogurtowa 1/2 litra wody(...)galaretki cytrynowe 1/2 l jogurtu Galaretki rozpuścić w 1/2 l wody a gdy prawie będzie wystudzona połączyć z jogurtem. Gdy masa zacznie zastygać zalać biszkopt i ubrać dowolnie. Ja dodałam kawałki czekolady i rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową -mojej produkcji

harrisa
Tort z kremem z białej czekolady i śmietany i żelem z truskawek 153

Kolejne urodziny i kolejny rok do przodu. Z tej oto okazji upiekłam tort z kremem śmietanowym i białej czekolady z żelem z truskawek. Tort wykonany z biszkoptu w tortownicy o średnicy 22 cm (mały). Biszkopt - przepis znajdziesz tutaj Krem z bitej śmietany i białej czekolady. Składniki: 600 ml kremówki (30% lub 36 %) 2 tabliczki białej czekolady 2 opakowania śmietan(...)połowie porcji wody. Poncz: 1.2 szklanki wody 1/2 soku z cytryny 2 łyżki cukru. Wszystkie składniki podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia, aż cukier się rozpuści, cały czas mieszając. Studzimy. Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Każdy blat polewamy ponczem. Smarujemy najpierw żelem truskawkowym, następnie masą śmietanowo - czekoladową. Na wierzchu układamy truskawki i polewamy galaretką, która zaczyna gęstnieć. Boki posypujemy pokruszonymi pierniczkami

tojestpyszne.blogspot.com
Ciasto Tiramisu 332

Bardzo lubimy tiramisu, jednak przyrządzony w tradycyjny sposób zdecydowanie za szybko znika. Dlatego postanowiłam wypróbować przepis Oli i upiec kruche ciasto przełożone kremem a'la Tiramisu i podłużnymi biszkoptami. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne. Troszkę jednak przypiekła mi się górna warstwa ciasta, bo nie wyłączyłam piekarnika o czasie:) I przez to niestety nie zmiękła tak jak trzeba(...)surowe żółtka,  łyżka żelatyny,  1/2 szklanki cukru,  250ml naparu z kawy rozpuszczalnej Instant (użyłam Cykoriada z żeń-szeniem ) ,  5 łyżek likieru Amaretto,  230g podłużnych biszkoptów. Kawę wymieszać z likierem Amaretto i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Surowe żółtka (wcześniej obowiązkowo sparzyć całe jajka wrzątkiem

Z miłości do słodkości
SHREK 154

dzieci, i nie tylko. I jako pierwszy znika ze stołu, ech ten Shrek ma to coś w sobie, że nie można mu się oprzeć :) SKŁADNIK: (forma 36x 24 cm ) Biszkopt rzucany 4 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Zielona masa budyniowa 0,9 litra soku typu Kubuś 3 budynie waniliowe 2 opakowania Delicji Masa śmietanowa(...)śmietanki 36% zielona galaretka Na wierzch: 2 galaretki zielone WYKONANIE: BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić

RAROSSA