biszkopt - 17572 przepisów (strona:432/1172)

Ciasto z malinami i masą mascarpone. 246

Pyszne delikatne ciasto. Przygotowanie biszkoptu – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ Biszkopt ubiec, ostudzić. Przygotowanie masy malinowej – maliny umyć i odcedzić. Galaretki malinowe rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać i zostawić aż przestygną i zaczną tężeć. Jak już galaretka jest prawie gęsta dodać maliny i zmiksować mikserem z widełkami do ubijania śmietany. Ubijać na szybkich obrotach(...)momentu uzyskania pianki. Wylać pianę na biszkopt. Odstawić do lodówki aż całkowicie zgęstnieje. Przygotowanie galaretek na górę – dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 900 ml wrzącej wody. Wymieszać i odstawić. Przygotowanie masy śmietanowej – Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, tylko tyle żeby żelatyna napęczniała. Wlać wrzącą wodę i wymieszać. Serek mascarpone lekko ubić, napowietrzyć. Laskę wanilii przeciąć na pół

Kuchnia Pokoleń
Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką 122

czego! I koniecznie zróbcie roladę jabłkową. Jest bardzo smaczna i zawsze się udaje.  Przepis mój możecie znaleźć w dodatku z ciastami w piśmie "Chwila dla Ciebie" nr 37/2017. Biszkopt o wymiarach 26 x 34 cm : 3 jajka 50g/3,5 łyżki cukru 35g/3,5 łyżki mąki pszennej 25g/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo(...)galaretka cytrynowa/agrestowa (u mnie Emix ) 4 jabłka  cukier do smaku (opcjonalnie) Ponadto: masło do wysmarowania formy cukier puder (lub waniliowy) do oprószenia ściereczki Przygotować biszkopt.   Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąki przesiane z proszkiem

Di gotuje
Sernik z musem arbuzowym 332

gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny mus arbuzowy 1 kg arbuza bez pestek i skóry 2 galaretki truskawkowe 1,5 szklanki gorącej wody do galaretek oraz podłużne biszkopty do wyłożenia formy Blaszkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć podłużnymi biszkoptami i wstawić do lodówki do schłodzenia. Ser i arbuza przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Przygotować(...)przestudzenia. Gdy rozpuszczona żelatyna przestygnie wlewać powoli do masy serowej cały czas miksując mikserem. Całość dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej biszkoptami. Wierzch ładnie wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotować mus arbuzowy. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i wystudzić. Arbuza pokroić na małe kawałki

Monia miesza i gotuje
Tort truskawkowy; tort z truskawkami 335

orzeźwiających owoców rewelacyjnie smakuje. I wbrew pozorom, wcale taki trudny do wykonania nie jest, tylko,  jak to w przypadku tortów bywa, wymaga trochę czasu. Zatem do dzieła! ;-) Piekę biszkopt .  Robię to zawsze z tego samego przepisu, bowiem jest on niezawodny. Biszkopt pięknie wyrasta i nigdy nie opada. Jego wykonanie dokładnie opisałam w podanym wyżej linku. Kiedy jest już(...)wierzchu. składniki na masę: - 1 kubeczek śmietanki 30% - 2 łyżki cukru pudru - ewentualnie 1 śmietanfix Miksuję ze sobą wszystkie składniki do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości. Na pierwszy blat biszkoptu wykładam połowę masy truskawkowej, przykrywam drugim blatem, na to pozostała część truskawkowej masy, przykrywam ostatnim blatem. Następnie boki i wierzch tortu równo i dokładnie obkładam masą ze śmietanki, pilnując przede wszystkim

Wielopokoleniowo
Deser na zimno z truskawkami 125

Gosi , Joasi , Dorotki, Tereski , Dorotki . 500 ml mleka  3 łyżki cukru 300 ml ciepłej wody 3 łyżki żelatyny + 1 łyżka  truskawki [ilość wg własnego gustu] biszkopty Część truskawek pokroić, dodać troszkę cukru i gotować kilka minut,następnie zmiksować i dodać rozrobioną 1 łyżkę żelatyny z odrobiną wody.Wymieszać.Biszkopty ułożyć w foremce [ namoczyć w odrobinie mleka(...)żelatyną], a na biszkopty masę truskawkową z żelatyną.Odstawić do stężenia. Mleko zagotować z cukrem.Żelatynę rozpuścić w wodzie i wlać do mleka. Wymieszać , odstawić do ostudzenia. Truskawki umyć, pokroić dodać do zimnego mleka z żelatyną.Wymieszać i przełożyć do foremki z ułożonymi biszkoptami.Odstawić do stężenia.Dowolnie udekorować [ u mnie pokruszone herbatniki].Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Moje domowe kucharzenie
Sernik straciatella z musem truskawkowym 308

Sernik z drobinkami tartej czekolady przykryty warstwą musu truskawkowego. Pyszny serniczek do popołudniowej kawy dla tych co lubią czekoladowe i owocowe smaki. SPÓD: 120 g biszkoptów 70 g masła 1 łyżka kakao SERNIK: 500 g twarogu zmielonego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 100 g czekolady gorzkiej MUS TRUSKAWKOWY(...)truskawek 1 łyżka cukru 1 galaretka truskawkowa Biszkopty zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z kakao i dodać miękkie masło. Wszystko razem rozetrzeć i wylepić dno formy o średnicy 19 cm. Odstawić w chłodne miejsce. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej lub posiekać nożem. Jajka zmiksować z cukrami, aż będą puszyste. Dodawać partiami zmielony twaróg

https:KKuchniaMniam
Zebra śmietankowo-truskawkowa 864

łyżki cukru pudru 2-3 łyżki ekstraktu z wanilii 2 łyżki żelatyny Masa czerwona (truskawkowa): 600 g truskawek  3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: 100 g biszkoptów 1 galaretka truskawkowa 300 g truskawek 200 g sera twarogowego z wiaderka Przygotowanie: Truskawki umyć, usunąć szypułki i zblendować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać(...)ekstrakt zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać kilka łyżek masy serowej, wymieszać. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na środek tortownicy, na biszkopty wlewać po 3 łyżki masy serowej i truskawkowej, naprzemiennie. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętym serniku ułożyć truskawki. Tężejącą galaretkę wylać po łyżce

Malinowo w kuchni
Prosty, nieopadający biszkopt (biszkopt rzucany) 1191

Kiedy tylko zaczęłam piec ten biszkopt, nie wyobrażam już sobie, abym miała piec jakikolwiek inny.  Zaletą tych biszkoptów jest przede wszystkim to, że nie opadają po upieczeniu, a także to, że rosną ładnie i równomiernie. Warto przy ich pieczeniu korzystać z rantu/ obręczy do pieczenia, bowiem często chcą wyrosnąć poza tortownicę. A dlaczego biszkopt jest rzucany? Otóż dlatego

Wielopokoleniowo
Ciasto z masą bananową z musem czekoladowym 157

masie. Postanowiłam jednak zaryzykować i powiem Wam szczerze efekt zaskoczył nawet mnie XD Ciasto jest wyśmienite, w szczególności mus czekoladowy! Ciasto z masą bananową z musem czekoladowym Składniki: Biszkopt kawowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 1 łyżka kakao (płaska) opakowanie cukru wanilinowego Masa bananowa: około 600 g obranych bananów(...)czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny Do przygotowania tego ciasta użyłam tortownicy o średnicy 28 cm. Przygotowania rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany

PatiGotuje
Letni sernik morelowy z truskawkami i agrestowym musem (na zimno) 171

niecierpliwością na te świeże. Dzisiaj sernik z morelami właśnie w towarzystwie świeżych truskawek oraz lekkiego musu na bazie jogurtu greckiego i galaretek agrestowych. Spód wykonałam z zalegających w półce biszkoptów nasączonych likierem czekoladowym i związanych masłem. Ciasto lekkie, w smaku mocno owocowe i z małą ilością cukru. Pycha!!!. W zasadzie to przepis powstał na potrzeby uczczenia mojej pierwszej rocznicy ślubu(...)Poszukujecie prostego przepisu na sernik bez pieczenia??? To zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.  Składniki :  Na spód:  180 g biszkoptów czekoladowych  60 g masła  3 łyżki likieru czekoladowego** można pominąć  100 g świeżych truskawek  Na masę serową:  500 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego  450 g moreli bez pestek  4 łyżki cukru

vaniliowoczekoladowa
Charlotte malinowa 1100

sprawdzi się idealnie na wszelkie okazje. Jako że to ciasto  nie wymaga pieczenia, wprost nie może się nie udać. Przygotowanie Charlotte zajmuje około 15 minut. Wystarczy umiejętnie ułożyć biszkopty, ubić kremówkę i wymieszać z owocowym musem. Reszta to oczekiwanie, aż krem stężeje. Ale na pocieszenie powiem Wam, że nawet to nie trwa długoa, bo zimna kremówka bardzo szybko się(...)mascarpone 4 łyżki cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny Malinowa galaretka: 200 g malin* 2 łyzki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów  lady fingers 200 g malin młode listki mięty * PRZYGOTOWANIE Krem malinowy Maliny zmiksuj na purée. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej 4 łyżki wrzątku

Food Square
Rolada z kremem śmietankowym i galaretką 198

tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru Masa śmietanowa: 500 ml kremówki 1 zagęstnik do śmietany 4 łyżki cukru pudru + 1 galaretka Galaretkę rozpuścić(...)blachę z pieca, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Na stole rozłożyć ściereczkę, posypać ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wyjąć i przełożyć do góry dnem na ściereczkę zdjąć delikatnie papier do pieczenia, ciasto także oprószyć cukrem pudrem i zwinąć w rulonik razem ze ściereczką. Odstawić do lekkiego przestudzenia

Domowa cukiernia Ewy
Sernik z rabarbarem 269

nowej odsłonie zachwyca mnie coraz bardziej.   400g jogurtu greckiego 150g serka waniliowego 3 jajka 1 budyń śmietankowy na 3/4 l 1/2 szkl. cukru 2 łyżki oleju 100g okrągłych biszkoptów 4-5 łodyg rabarbaru Tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty. Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać olej i budyń. Utrzeć na gładką(...)serek waniliowy, dokładnie wymieszać.  Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Pianę z białek dodać do masy jogurtowej, delikatnie połączyć. Gotową masę przełożyć na przygotowany spód z biszkoptów, wyrównać.  Rabarbar dokładnie umyć,nie obierać,pokroić na kawałki i ułożyć na masie serowej.  Ciasto wstawić do nagrzanego 180 stopni piekarnika . Piec 60 - 70 minut. Po upieczeniu wystudzić

Kolorowa kuchnia Elki
KOSTKA MALINOWA 266

Kolorowe, bardzo pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto. SKŁADNIKI: (forma 24 x 24 cm) BISZKOPT : 2 jajek 0,5  szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej MASA BUDYNIOWA  MALINOWA: 3 budynie waniliowe (jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru) 800 ml soku malinowego MASA MALINOWA: 250 ml śmietany 36 % galaretka malinowa Sposób(...)przygotowania: Biszkopt: Żółtka  oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze

RAROSSA
Torcik Stracciatella 173

ciepłe popołudnia do kawki :)   Mój zrobiłam na urodziny Syna w formie tortu....         Polecam :) Składniki na blaszkę 22 cm Spód: - 100g biszkoptów - kawa do nasączenia - kilka łyżek wódki do kawy Masa serowa: - 1kg sera z wiaderka - 300g cukru pudru - 500ml śmietanki 30% (część ubitej do dekoracji) - kilka kropel olejku waniliowego lub prawdziwa wanilia(...)200g czekolady mlecznej (u mnie dwa rodzaje) - 20g żelatyny w proszku - 9 łyżek zimnej wody do żelatyny - kakao do dekoracji Sposób wykonania: Biszkopty namaczamy w kawie z wódką, wykładamy na blaszkę, wstawiamy do lodówki. Żelatynę zalewamy zimną wodą, jak napęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się rozpuści i będzie bez grudek, studzimy. Ser mieszamy z cukrem i wanilią, do wystudzonej

Wypieki Rene