biszkopt - 17572 przepisów (strona:432/1172)

Makowa delicja 408

czasopism kulinarnych, urzekł mnie jego wygląd i postanowiłam zaryzykować. Jak najbardziej się opłacało! Makowa delicja jest wyjątkowo smaczna i wbrew moim obawą mak wcale nie przeszkadza Makowa delicja Składniki: Biszkopt: 4 jajka 80 g cukru 70 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru wanilinowego płaskie pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki maku Masa kawowa: 400 ml śmietanki(...)cukru pudru Dodatkowo: słoiczek 240 g konfitury truskawkowej (u mnie Łowicz ) 3 – 4 łyżki startej czekolady deserowej lub mlecznej Wymiary formy 28 cm x 24 cm. Zaczynamy do biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany

PatiGotuje
Ciasteczka biszkoptowe 166

sitko składniki sypkie i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto nakładać łyżką na blaszkę zachowując odstępy. Na środku każdego biszkopta ułożyć kawałek czekolady. Dodatkowo można zetrzeć odrobinę na całość. Tak przygotowane biszkopty włożyć do piekarnika i piec około 15-20 minut na środkowej półce piekarnika, aż się lekko zarumienią. Po upieczeniu jednej blaszki biszkoptów, włożyć do piekarnika kolejną. Upieczone biszkopty przełożyć

Passions hobbies life
Ciasto kajmakowo-kawowe 361

Smaczne, delikatne ciasto dla miłośników masy kajmakowej i kawy. Kakaowy biszkopt nasączony kawą, przełożony delikatną masą na bazie bitej śmietany i jogurtu greckiego. Składniki na biszkopt kawowy: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kawy inki/rozpuszczalnej/mielonej 1 kopiasta łyżka(...)oraz kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystko szpatułką! Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach". Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę

Kulinarna (nie)codzienność
Tort migdałowy z masą budyniową 187

Bardzo mocno migdałowy tort, ponieważ masa jak i biszkopt są o smaku migdałowym. Jest to jeden z smaczniejszych tortów jakie zrobiłem, smak bardzo zbliżony jest do rafaello, którego smak chyba każdy uwielbia. Przepis jest prosty i w miarę szybki w przygotowaniu jeżeli wcześniej przygotujemy sobie migdały (obierzemy ze skórki i zmielimy). Zachęcam do wypróbowania przepisu : )   BISZKOPT MIGDAŁOWY 5 jajek(...)zmielonych) 20 dag masła 2 łyżki likieru amaretto 30g cukru pudru DEKORACJA 4 dag wiórków kokosowych 1,2 dag płatków migdałowych 16 całych migdałów (obranych ze skórki)   Biszkopt migdałowy: Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Przeczytaj cały przepis - Tort migdałowy z masą budyniową at AleTorcik

AleTorcik
Ciasto Kubuś 512

Ciasto Kubuś to zdecydowanie jedno z lepszych ciast. Puszysty biszkopt, masa budyniowa na bazie soku Kubuś, krem śmietankowy o lekko pomarańczowym smaku. Całość zwieńczona galaretką pomarańczową i delicjami – pycha! Jeżeli nigdy nie jadłeś tego ciasta, to musisz je wypróbować!   SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli SKŁADNIKI(...)śmietanki kremówki 1 galaretka pomarańczowa 250 ml gorącej wody DODATKOWO: opakowanie Delicji pomarańczowych 2 galaretki pomarańczowe 600 ml gorącej wody sok wyciśnięty z całej pomarańczy   Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Przeczytaj cały przepis - Ciasto Kubuś at AleTorcik

AleTorcik
Sernik bez masła na biszkoptowym spodzie. 183

czekolady łyżka kawy ( płyn) łyżka oleju 3 łyżki mleka szklanka wiórków kokosowych Oraz: 2 łyżki kakao tortownica 25 cm łyżka mąki łyżeczka masła mąka do formy 5 - 8 okrągłych biszkoptów Od kiedy wysłuchałam audycji ( już kiedyś wspominałam) gdzie bohaterem był starszy Pan, Mistrz Cukiernictwa. Mający na koncie masę nagród i to z całego świata. Ów mistrz powiedział, że..napowietrzanie sernika(...)dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub wiórkami. Wylewamy 60% masy, a do reszty dodajemy kakao i kleksami układamy  na białej masie.  Wierzch posypujemy połamanymi biszkoptami i lekko dociskamy dłonią. Pieczemy około godziny w 180 stopniach.  Po wyłączeniu piekarnika, nie uchylamy przez 10 minut, następnie  robimy małą szczelinę i pozostawiamy tak na godzinę. Teraz

Dieta moja pasja
Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietaną 125

Przepis autorski (mój). Ciasto to powstało pod wpływem chwili i już niejednokrotnie okazało się hitem domowych imprez. Galaretka ze śliwkami jest przeeepyszna, doskonale komponuje się z puszystym biszkoptem (przepis na inne wymiary tu - klik ), którego nie trzeba nasączać oraz mnóstwem bitej śmietany! Po prostu rewelacja, więc koniecznie spróbujcie! Przepis mój możecie znaleźć w piśmie "Chwila dla Ciebie" nr 39/2017. (Forma(...)średnicy 18 cm) Biszkopt : 3 jajka 100g cukru 75g mąki pszennej (tortowej) 25g mąki ziemniaczanej  Przełożenie z galaretki:  1 galaretka o smaku owoców leśnych (u mnie z Cykorii ; może też być czerwona lub kolorem przypominająca śliwki) 300g śliwek 1 łyżka cukru Bita śmietana: 300 ml śmietany 36% 1-2 łyżki cukru pudru Upiec biszkopt.  Białka ubić

Di gotuje
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM MASCARPONE I GALARETKĄ TRUSKAWKOWĄ 475

galaretką tworzy fantastyczną, słodką całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ciacho idealne do kawki, na rodzinne przyjęcia i imprezy. Zróbcie, a nie pożałujecie! Daję słowo! SKŁADNIKI: CZEKOLADOWY BISZKOPT: * jajka – 5 szt * cukier 0 3/4 szkl * mąka pszenna – 2/3 szkl * kakao – 1 czubata łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta KREM: * mascarpone(...)DODATKOWO: * galaretka truskawkowa – 2 op * czekolada – 5 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretki zalewamy 2 szklankami wrzątku, wylewamy na blachę, odstawiamy do całkowitego stężenia ( najlepiej na noc ). BISZKOPT CZEKOLADOWY: Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, a następnie wlewamy po 1 żółtku miksując na najmniejszych obrotach. Do puszystej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia kakao i delikatnie

Ostra na Słodko
Ciasto z malinami i masą mascarpone. 240

Pyszne delikatne ciasto. Przygotowanie biszkoptu – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ Biszkopt ubiec, ostudzić. Przygotowanie masy malinowej – maliny umyć i odcedzić. Galaretki malinowe rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać i zostawić aż przestygną i zaczną tężeć. Jak już galaretka jest prawie gęsta dodać maliny i zmiksować mikserem z widełkami do ubijania śmietany. Ubijać na szybkich obrotach(...)momentu uzyskania pianki. Wylać pianę na biszkopt. Odstawić do lodówki aż całkowicie zgęstnieje. Przygotowanie galaretek na górę – dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 900 ml wrzącej wody. Wymieszać i odstawić. Przygotowanie masy śmietanowej – Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, tylko tyle żeby żelatyna napęczniała. Wlać wrzącą wodę i wymieszać. Serek mascarpone lekko ubić, napowietrzyć. Laskę wanilii przeciąć na pół

Kuchnia Pokoleń
Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką 109

czego! I koniecznie zróbcie roladę jabłkową. Jest bardzo smaczna i zawsze się udaje.  Przepis mój możecie znaleźć w dodatku z ciastami w piśmie "Chwila dla Ciebie" nr 37/2017. Biszkopt o wymiarach 26 x 34 cm : 3 jajka 50g/3,5 łyżki cukru 35g/3,5 łyżki mąki pszennej 25g/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo(...)galaretka cytrynowa/agrestowa (u mnie Emix ) 4 jabłka  cukier do smaku (opcjonalnie) Ponadto: masło do wysmarowania formy cukier puder (lub waniliowy) do oprószenia ściereczki Przygotować biszkopt.   Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąki przesiane z proszkiem

Di gotuje
Sernik z musem arbuzowym 325

gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny mus arbuzowy 1 kg arbuza bez pestek i skóry 2 galaretki truskawkowe 1,5 szklanki gorącej wody do galaretek oraz podłużne biszkopty do wyłożenia formy Blaszkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć podłużnymi biszkoptami i wstawić do lodówki do schłodzenia. Ser i arbuza przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Przygotować(...)przestudzenia. Gdy rozpuszczona żelatyna przestygnie wlewać powoli do masy serowej cały czas miksując mikserem. Całość dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej biszkoptami. Wierzch ładnie wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotować mus arbuzowy. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i wystudzić. Arbuza pokroić na małe kawałki

Monia miesza i gotuje
Tort truskawkowy; tort z truskawkami 325

orzeźwiających owoców rewelacyjnie smakuje. I wbrew pozorom, wcale taki trudny do wykonania nie jest, tylko,  jak to w przypadku tortów bywa, wymaga trochę czasu. Zatem do dzieła! ;-) Piekę biszkopt .  Robię to zawsze z tego samego przepisu, bowiem jest on niezawodny. Biszkopt pięknie wyrasta i nigdy nie opada. Jego wykonanie dokładnie opisałam w podanym wyżej linku. Kiedy jest już(...)wierzchu. składniki na masę: - 1 kubeczek śmietanki 30% - 2 łyżki cukru pudru - ewentualnie 1 śmietanfix Miksuję ze sobą wszystkie składniki do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości. Na pierwszy blat biszkoptu wykładam połowę masy truskawkowej, przykrywam drugim blatem, na to pozostała część truskawkowej masy, przykrywam ostatnim blatem. Następnie boki i wierzch tortu równo i dokładnie obkładam masą ze śmietanki, pilnując przede wszystkim

Wielopokoleniowo
Deser na zimno z truskawkami 118

Gosi , Joasi , Dorotki, Tereski , Dorotki . 500 ml mleka  3 łyżki cukru 300 ml ciepłej wody 3 łyżki żelatyny + 1 łyżka  truskawki [ilość wg własnego gustu] biszkopty Część truskawek pokroić, dodać troszkę cukru i gotować kilka minut,następnie zmiksować i dodać rozrobioną 1 łyżkę żelatyny z odrobiną wody.Wymieszać.Biszkopty ułożyć w foremce [ namoczyć w odrobinie mleka(...)żelatyną], a na biszkopty masę truskawkową z żelatyną.Odstawić do stężenia. Mleko zagotować z cukrem.Żelatynę rozpuścić w wodzie i wlać do mleka. Wymieszać , odstawić do ostudzenia. Truskawki umyć, pokroić dodać do zimnego mleka z żelatyną.Wymieszać i przełożyć do foremki z ułożonymi biszkoptami.Odstawić do stężenia.Dowolnie udekorować [ u mnie pokruszone herbatniki].Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Moje domowe kucharzenie
Sernik straciatella z musem truskawkowym 273

Sernik z drobinkami tartej czekolady przykryty warstwą musu truskawkowego. Pyszny serniczek do popołudniowej kawy dla tych co lubią czekoladowe i owocowe smaki. SPÓD: 120 g biszkoptów 70 g masła 1 łyżka kakao SERNIK: 500 g twarogu zmielonego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 100 g czekolady gorzkiej MUS TRUSKAWKOWY(...)truskawek 1 łyżka cukru 1 galaretka truskawkowa Biszkopty zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z kakao i dodać miękkie masło. Wszystko razem rozetrzeć i wylepić dno formy o średnicy 19 cm. Odstawić w chłodne miejsce. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej lub posiekać nożem. Jajka zmiksować z cukrami, aż będą puszyste. Dodawać partiami zmielony twaróg

https:KKuchniaMniam
Zebra śmietankowo-truskawkowa 847

łyżki cukru pudru 2-3 łyżki ekstraktu z wanilii 2 łyżki żelatyny Masa czerwona (truskawkowa): 600 g truskawek  3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: 100 g biszkoptów 1 galaretka truskawkowa 300 g truskawek 200 g sera twarogowego z wiaderka Przygotowanie: Truskawki umyć, usunąć szypułki i zblendować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać(...)ekstrakt zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać kilka łyżek masy serowej, wymieszać. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na środek tortownicy, na biszkopty wlewać po 3 łyżki masy serowej i truskawkowej, naprzemiennie. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętym serniku ułożyć truskawki. Tężejącą galaretkę wylać po łyżce

Malinowo w kuchni