Rolada z Masą Budyniową 249Przepis na biszkopt do tej rolady jest ze mną od zawsze. To przepis mojej mamy. W kuchni potrafiła wszystko wyczarować. Biszkopt jest delikatny i puszysty. Rolada z masą budyniową - potrzebowałam coś na szybko, bo tym razem piekłam na czas z zegarkiem w ręku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na biszkopt i na masę pochodzą z mojego rodzinnego notesu z przepisami(...)Składniki na biszkopt: 6 jajek (osobno białka i żółtka) 1 szklanka cukru drobnego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym partiami dodajemy cukier, dalej miksując.Kiedy cukier przestanie być wyczuwalny między palcami dodajemy żółtka, dalej miksując. W tym momencie odkładamy mikser na bok i bierzemy łyżkę lub szpatułkę
Blondynka Gotuje
Tort czekoladowy 23181tego tortu, po upieczeniu, należy rzucić z wysokości ok. 60 cm na blat kuchenny (tę metodę wykorzystałam również przy upieczeniu tortu kajmakowego i byłam bardzo zadowolona z efektów) :) Biszkopt kakaowy wyszedł bardzo puszysty (można go odwrócić do góry nogami, gdyby była górka). Biszkopt przełożyłam kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem serka waniliowego. Taki tort musi być koniecznie dobrze nasączony najlepiej procentami(...)które dodają charakteru całości. Jak każdy tort (i większość ciast przekładanych kremem) i to ciasto należy przygotować wcześniej. Pracę można rozłożyć na dwa dni, pierwszego dnia upiec biszkopt, następnego przygotować krem i przełożyć nim ciasto a kolejnego dnia podawać i zajadać ze smakiem. :) Tort czekoladowy Temperatura pieczenia: 170 o C | Czas pieczenia: ok. 40 min. Biszkopt kakaowy (źródło: Moje Wypieki
coolinarnastrefa.blogspot.com
Tiramisu i Lavazza - włoski duet, który postawi Cię na nogi! 204sprawia, że prosta receptura zyskuje światową sławę! Tiramisu i Lavazza - włoski duet Składniki: 3 jajka 500 gr mascarpone 1/2 szklanki cukru 3/4 filiżanki kawy espresso 2-3 kieliszki amaretto biszkopty: podłużne lub okrągłe (ok 1 i1/2 paczki) kakao lub starta czekolada Przygotowanie: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. 2. W drugim naczyniu ubijamy na białą masę(...)Przygotowujemy naczynie do deseru - powinno być przezroczyste - może być jedno duże i płaskie bądź kilka mniejszych. 5. Do przestudzonego espresso dodajemy amaretto, zamaczamy w nim biszkopty, tworząc z nich pierwszą warstwę w przygotowanym naczyniu. Na biszkopty kładziemy masę serową, posypujemy ją lekko kakao, nastepnie kolejne nasączone biszkopty i kolejne warstwy do wyczerpania składników. Uwaga: ostatnią warstwę masy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto biszkoptowe z rabarbarem 59doskonale sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy czy herbaty lub na rodzinne przyjęcie. CIASTO BISZKOPTOWE Z RABARBAREM PRZEPIS Czas przygotowania: ok. 2 godziny | Liczba porcji: 16-18 Składniki Biszkopt 100 g mąki pszennej 100 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka szczypta soli Warstwa z rabarbarem ok. 500 g rabarbaru 2 jabłka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 galaretki(...)śmietankowa 500 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Dodatkowo ok. 50 g płatków migdałów Przygotowanie Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni i odstawić do przestygnięcia. Biszkopt Białka oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem szczypty soli na puszystą masę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo
Alle Dobre!
Kostka cappuccino 58ciasto to prawdziwa uczta dla miłośników kawy cappuccino i czekolady. Jest idealne na specjalne okazję, ale sprawdzi się także jako pyszny deser na co dzień. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 200g cukru 140g mąki pszennej typ 450 50g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem cappuccino: 500ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone(...)pudru 5 łyżek cappuccino w proszku Poncz: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100ml gorącej wody Polewa czekoladowa: 50g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady ok 150ml śmietanki kremówki *** Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę *** *** Mąki mieszamy razem z proszkiem oraz kakao i przesiewamy partiami do masy jajecznej, mieszamy łyżką
Blog z Apetytem
Piegusek z brzoskwiniami 71Lubisz ciasta z brzoskwiniami? Jeśli upieczesz tego Pieguska, nie pożałujesz – jest przepyszny. Wprost ciężko się od niego oderwać. Ciasto Piegusek z brzoskwiniami to biszkopt z dodatkiem maku, przełożony domową masą budyniową oraz warstwą brzoskwiń w galaretce. Ciasto jest przyjemnie słodkie (jak dla mnie nie za słodkie) i orzeźwiające za sprawą owoców w galaretce. Jednym słowem pycha! Ciasto to polecam(...)różnego rodzaju święta czy uroczystości. szklanka = 250 ml Biszkopt makowy: 6 jajek 4/5 szkl. drobnego cukru około 1/2 szkl. oleju 1 szkl. mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3 szkl. mleka 2/3 szkl. cukru (jeśli wolisz mniej słodkie kremy, dodaj mniej) 1 op. cukru wanilinowego 3 łyżki mąki pszennej
Smaki Na Talerzu
Brzoskwiniowa Dama z białą czekoladą 74Jeśli lubisz ciasta z brzoskwiniami, koniecznie musisz spróbować tego ciasta. Jest przepyszne! Jestem pewna, że i Tobie zasmakuje Brzoskwiniowa Dama to kakaowy biszkopt przełożony kremem śmietanowym z białą czekoladą i przezroczystą galaretką oraz warstwą brzoskwiniową. Ciasto jest słodkie, ale jest to taka przyjemna słodycz (przynajmniej dla mnie). Jest bardzo mięciutkie, puszyste i delikatne. Doskonale sprawdzi się podczas Świąt czy rodzinnych(...)uroczystości. szklanka = 250 ml Biszkopt: 5 dużych jajek 1 niepełna szkl. drobnego cukru (takie 4/5 szklanki) 1 niepełna szkl. mąki pszennej 1 lekko kopiasta łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Krem: 500-600 g śmietanki 30% 200 g białej czekolady 2 op. galaretki przezroczystej Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń Brzoskwiniowa Dama z białą czekoladą – wykonanie
Smaki Na Talerzu
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia 88śmietanki kremówki 30% 2 galaretki przezroczyste 400 ml gorącej wody 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo 9 połówek brzoskwiń z syropu 1 galaretka przezroczysta 400 ml gorącej wody 16 biszkoptów okrągłych Przygotowanie Masa serowa W 400 ml gorącej wody rozpuść dwie galaretki krystaliczne i odstaw do przestygnięcia. Ser z wiaderka przełóż do miski, wlej przestygniętą galaretkę i połącz składniki za pomocą(...)masy serowej i całość delikatnie wymieszaj. Całość odstaw na kilka minut, by masa zaczęła tężeć. Formę o wymiarach 24×24 cm wyściel papierem do pieczenia. Na dnie ułóż okrągłe biszkopty. Na biszkopty wyłóż masę serową. Całość wstaw do lodówki na około 1 godzinę by masa stężała. W międzyczasie w 400 ml gorącej wodzy rozpuść galaretkę przezroczystą. Odstaw do lekkiego stężenia
Alle Dobre!
Brzoskwiniowa Pokusa 62taka zamiana nie wypłynie negatywnie na samą chrupkę (nie wchłonie zbyt wiele wilgoci z kremu?), za to ułożenie warstw będzie korzystniejsze jako całokształt. Zobaczymy jak wyjdzie Inspiracja: www.prostyprzepisna.pl/2024/03/brzoskwiniowa-pokusa.html Biszkopt: 4 jajka 100 g drobnego cukru 65 g mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju + 2 łyżki zimnej wody Chrupka: 220 g kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella(...)Masa budyniowa z białą czekoladą: 500 ml mleka 4 łyżki cukru 1 op. budyniu śmietankowego, bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g białej czekolady 200 g miękkiego masła Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce, cukier. Nie przestając miksować dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej oraz zimną wodę. Na koniec do masy dodajemy obie
Smaki Na Talerzu
Ciasto dubajskie stracciatella 181Ciasto Dubaj z czekoladą bez pieczenia NR 1 na liście ciast, super ciasto dubajskie stracciatella, delikatne i kremowe, a zarazem chrupiące na puszystych biszkoptach. Te wszystkie super walory i cudowne doznania zawiera ten pistacjowo – czekoladowy deser. Ciasto dubajskie Biedronka ma w swojej ofercie, ale co domowe, to domowe, nie ma się co oszukiwać. Stracciatell dubajska ciasto na walentynki Świat(...)niecodzienne hasło, ciasto na litere M. Jakieś nowe trendy?🤔 Święto zakochanych za pasem, to będzie idealne ciasto na walentynki. Zapraszam na przepis 🙂 Ciasto dubajskie przepis długie biszkopty 150 – 170 g Pierwsza warstwa ciasto kataifi 400 g masło 2 łyżki pasta pistacjowa 100 – 120 g Druga warstwa słodka śmietanka 300 ml cukier puder
Dieta moja pasja
Słodko-słona rozkosz à la M. Historia i Pochodzenie 83masłem orzechowym – 200 g masła orzechowego proteinowego o smaku słonego karmelu – 150 g jogurtu typu skyr (naturalnego lub waniliowego) – 200 g solonych orzeszków ziemnych,- 300 g biszkoptów – 3 łyżki gęstego kakao (rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody). 2. Składniki – wersja z kajmakiem – 1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g) lub domowy kajmak/Dulce de Leche(...)solonych orzeszków ziemnych,- 300 g biszkoptów, – 3 łyżki gęstego kakao (rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody). 3. Przygotowanie – W wersji z masłem orzechowym : wymieszaj masło orzechowe z jogurtem typu skyr, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. – Dodaj drobno zmielone orzeszki ziemne. – W wersji z kajmakiem : wymieszaj kajmak z drobno zmielonymi orzeszkami ziemnymi. 4. Układanie w słoiczku
RafalCook
Wiśniowa Pychotka 227oraz masą budyniową. Dopełnieniem są słodkie delicje zatopione pomiędzy obiema masami. Ciasto jest słodkie, ale nie przesłodzone. Delikatne i lekkie. Jednym słowem pyszne. Przygotowałam je w średniej wielkości formie. Biszkopt orzechowy: 4 jajka 5-6 łyżek cukru 2 łyżki oleju 3/4 szkl. mielonych orzechów włoskich 1 łyżka mąki pszennej 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki(...)łyżki cukru Pianka wiśniowa: 330 g śmietanki 36% 1 op. galaretki wiśniowej Dodatkowo: 1 duże op. delicji wiśniowych tarta czekolada do dekoracji Wiśniowa Pychotka – krok po kroku: Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy po 1 łyżce cukru, miksujemy dalej. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Na koniec do puszystej masy jajecznej dodajemy składniki suche: mielone orzechy
Smaki Na Talerzu
ciasto persymona 84składniki na biszkopt kakaowy: 120 g mąki 30 g kakao 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g cukru 2 łyżki oleju np. słonecznikowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka oraz olej. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach(...)suche składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 175 st. C przez ok. 45 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia a następnie przecinamy na dwa blaty. Biszkopt łatwiej przekroić jak jest upieczony dzień przed składaniem ciasta. składniki na warstwę galaretki z owocami persymona / kaki 3 owoce persymona
Domowy Smak Jedzenia
Rolada banoffee 66szybki w przygotowaniu wypiek. Dlatego mam dzisiaj dla Was przepis na przepyszną roladę banoffee! Banoffee to połączenie bananów, kajmaku i bitej śmietany. A jeśli zamkniemy to w puszystym kakaowym biszkopcie, otrzymamy obłędne ciacho, któremu nikt nie będzie w stanie się oprzeć ;) Polecam je szczególnie na taką porę jaką mamy teraz - to idealny osładzacz jesiennych dni :) Biszkopt kakaowy : 5 dużych jajek(...)kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo : około 200 g masy krówkowej/kajmaku około 2 sztuk małych bananów kakao do posypania Wykonanie : Biszkopt kakaowy : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną
Opowieści z piekarnika
Malinowe ciasto z Ptasim Mleczkiem i galaretką (sernik na zimno) 120niezwykle kremowy… Drukuj Proporcje na: dużą blachę (24x36 cm) Czas przygotowania: 1 godz. Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Składniki na spód ciasta: około 200 g okrągłych biszkoptów Składniki na warstwę z serem: 2 kg sera z wiaderka 4 malinowe galaretki 600 ml wody 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie waniliowego lub śmietankowego(...)wymiarach 24×36 cm. przygotowanie Cztery malinowe galaretki rozpuść w 600 ml gorącej wody. Galaretki odstaw do wystudzenia. W tym czasie na spodzie dużej formy ułóż okrągłe biszkopty. Następnie miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę – ucieraj przez około 5 minut. Kolejno dodaj w kilku partiach ser z wiaderka i wymieszaj. Na koniec wlej wystudzone
Via Gusto