Drukuj Sernik na zimno z truskawkami Składniki 300 g twarogu śmietankowego 400 g jogurtu greckiego naturalnego 400 g waniliowego serka homogenizowanego 1 kg truskawek (świeże lub mrożone) ½ opakowania małych biszkoptów 2 opakowania galaretki truskawkowej 8 łyżeczek żelatyny 2-3 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki brązowego cukru Instrukcje Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami. 4 czubate łyżeczki zalewamy(...)naprawdę ilość cukru zależy od Waszych upodobań do słodkości, mnie wystarczyły 3 łyżki. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną i lekko przestudzoną żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę i przelewamy na wyłożone biszkopty. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 h. Truskawki bez szypułek kroimy na kawałki, (kilka zostawiamy do dekoracji) wrzucamy do garnka i podgrzewamy kilka minut, dodajemy brązowy cukier (tu również wszystko zależy
To co lubię - gotuję i polecamNajprostszy biszkopt, idealny do przełożenia lub na spód do ciasta z owocami i galaretką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Biszkopt Składniki 3 jajka 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Instrukcje Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, jak już piana będzie sztywna dodajemy stopniowo(...)mikserem na wolnych obrotach. Mąki mieszamy z proszkiem, przesiewamy przez sitko i dodajemy do jajek, delikatnie mieszamy. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Artykuł Biszkopt pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamprzepis na sernik na zimno. Lekki, delikatny, pamiętajmy tylko żeby użyć sera dobrego gatunku (czytajmy skład). Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik na zimno Składniki Składniki na biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera mielonego w wiaderku – temp(...)pokojowa 200 ml śmietanki 30-36% – temp. pokojowa ¾ szklanki drobnego cukru 4 czubate łyżeczki żelatyny galaretka 3 zielone, 1 czerwona, 1 żółta, 1 pomarańczowa Instrukcje BISZKOPT: Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, kiedy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy mikserem na wolnych obrotach. Mąki mieszamy z proszkiem, przesiewamy
To co lubię - gotuję i polecamprzygotowałam szybki i smaczny deser bez pieczenia na bazie mascarpone i owoców. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30 % lub 36 % 10 podłużnych biszkoptów 1 łyżka cukru pudru ilość cukru wg uznania truskawek i borówki (lub dowolne owoce) kilka bezików do dekoracji listki mięty Instrukcje Biszkopty kroimy na mniejsze kawałki, układamy na dnie pucharków(...)Schłodzoną śmietankę i serek przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Na wierzch biszkoptów przekładamy krem, ozdabiamy owocami oraz bezikami. Smacznego :) Artykuł Deser z serkiem mascarpone i owocami. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamniewielkiego garnka wlewamy śmietankę i podgrzewamy ją. Dodajemy połamaną czekoladę i cały czas mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. wykończenie: Do formy w której piekł się biszkopt przekładamy 1 blat, smarujemy połową masy. Masa może być lekko ciepła. Na wierzch przekładamy kolejny blat ciasta i wykładamy pozostałą masę. Przykrywamy kolejnym blatem, lekko dociskamy. Na wierzch wylewamy polewę(...)czekoladową. Wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Uwagi Biszkopt dobrze jest upiec 1 dzień wcześniej wtedy łatwiej się kroi. Ciasto zdecydowanie smakuje lepiej dzień lub 2 dni po upieczeniu kiedy składniki dokładnie się połączą, a biszkopt „złapie” wilgoć od masy serowej. Artykuł Dwukolorowy sernik – łaciaty. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamuroczystym zacięciem Może robić za tort , albo niedzielne ciasto. Prosto i smacznie, a słodycz kremu dopasujesz do własnych potrzeb i upodobań A oto przepis na budyniowego przekładańca. Składniki na biszkopt (blaszka 30×35 cm): 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam(...)jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy biszkopt wystygnie, wyrównuję go z góry (ścinki wykorzystam jako posypkę na górę) i kroję na dwa blaty. Do nasączenia
Słodki sentymentPotrzebujemy tylko kilka składników, które przeważnie mamy w swoich kuchennych szafkach! Łatwe! Szybkie! Mega pyszne! Ciasto bez pieczenia! Koniecznie spróbujcie! Ps. smakuje naprawdę obłędnie! SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) * biszkopty okrągłe – 200 g * śmietanka 36% – 500 ml * galaretka malinowa – 2 op * wrzątek – 500 ml * maliny – ok. 1,5 szkl DODATKOWO ( nie konieczne ) * biała czekolada(...)wrzątku, chłodzimy. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno i nie przerywając miksowania dodajemy całkowicie ostudzoną, ale płynną galaretkę. – ubijamy. Delikatnie chłodzimy w lodówce, żeby zaczęła tężeć. Połowę wylewamy na biszkopty, posypujemy warstwą malin, wylewamy resztę masy, wyrównujemy, Układamy resztę biszkoptów. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. UWAG!A! Można, ale nie trzeba polać białą czekoladą rozpuszczoną z odrobiną mleka
Ostra na Słodkomożemy zamienić na inny, ulubiony smak! Truskawkowy czy owoce leśne również będą pasować idealnie! Będzie równie pysznie! Ciacho przypomina lubianą przez wielu WZetkę. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: (24×28 ) BISZKOPT: * jajko – 8 szt * mąka pszenna – 8 łyżek * cukier – 8 łyżek * kakao – 3 łyżeczki KREM BUDYNIOWY: * mleko – 500 ml * budyń śmietankowy – 1 op * mąka ziemniaczana(...)owocami – 500 g * żelatyna – 2 łyżki * wrzątek -2/3 szkl POLEWA: * mleczna czekolada – 200 g * masło – 1 łyżka * mleko – 5 łyżek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno dosypując pod koniec cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao – delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy do suchego patyczka ( ok. 35 minut ) w 170C
Ostra na SłodkoPrzepyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na bazie kremówki, serków homogenizowanych i galaretki. Leciutkie jak chmurka, z warstwą owoców na wierzchu. Zasmakuje i małym i dużym łasuchom. 1 op. okrągłych biszkoptów, petitków 400 g serka homogenizowanego, waniliowego 500 ml śmietanki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 op. galaretki czerwonej 1 op. galaretki zielonej 1 op. galaretki żółtej(...)galaretki krystalicznej Dodatkowo: drobne owoce – truskawki, maliny, borówki amerykańskie, winogrona Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24cm) rozkładamy biszkopty. Galaretkę czerwoną, zieloną i żółtą rozpuszczamy osobno, każdą w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Galaretkę czerwoną wstawiamy do zlewu z zimną wodą, aby przestygła najszybciej. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku
Smaki Na Talerzujest najlepszy przepis jaki znam na puszysty i wysoki biszkopt. Spokojnie da się go przekroić nawet na 4 blaty i zrobić piękny, wysoki tort
Prosty przepis napasować również inne letnie owoce: maliny, jagody czy wiśnie. https://youtu.be/YhSv1FDH1Q4 Składniki na Truskawkową Fantazję – ciasto bez pieczenia (blaszka o wymiarach 24×24 cm): około 200 g okrągłych biszkoptów 2 opakowania galaretki truskawkowej 250 g mascarpone około 680 g jogurtu greckiego (2 duże kubki) 500 g truskawek 3 łyżki cukru 150 ml wody Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy(...)masy dodajemy rozpuszczoną galaretkę, kiedy będzie zimna, ale jeszcze lejąca się. Na koniec dorzucamy truskawki i mieszamy już za pomocą łyżki. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki układamy biszkopty, na nie wylewamy masę jogurtową z truskawkami, wyrównujemy i układamy drugą warstwę biszkoptów. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa zastygła. [caption id="attachment_9190" align="aligncenter" width
e-PrzepisyKulinarneWśród najróżniejszych notatek zachował się jedynie skrawek gazety z kilkoma przepisami na ciasteczka, babeczki i właśnie owe kulki. Naprawdę prosty i ciekawy deser z odrobiną alkoholu Składniki: 1 paczka biszkoptów (15 dag) 3 czubate łyżki cukru pudru 5 dag masła 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki ½ szklanki mleka (szklanka o pojemności(...)kieliszka wódki (zależy, jak mocno alkoholowe słodycze lubicie) Dodatkowo: 1 czekolada Masło roztapiam. Mleko zagotowuję. Obydwa składniki odstawiam do przestygnięcia. Biszkopty kruszę. W misce mieszam mleko, roztopione masło, dżem, cukier puder i wódkę. Dodaję pokruszone biszkopty i kakao. Mieszam do uzyskania gęstej masy, którą wstawiam następnie na pół godziny do lodówki, żeby trochę stężała. Z masy formuję kulki. Czekoladę
Słodki sentymentmałego chłopca, ale jeśli zmienicie dekorację, to ten świetny i pyszny tort sprawdzi się na każdej imprezie. Tort ma wspaniałą konsystencję i jest bardzo lekki i smaczny. Składniki na biszkopt (tortownica 20 -22 cm): 4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, możecie je wykorzystać) 0,5 szklanki cukru 4 żółtka 1 szklanka mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki(...)Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny
Słodki sentymentczarną porzeczką jest lekki, owocowy i nie za słodki. Można powiedzieć, że niemal idealny Sprawdzi się na urodziny, ale także bez okazji, na przykład na niedzielnym stole. Składniki na biszkopt (tortownica 20 -22 cm): 4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, na przykład po pieczeniu kruchych ciasteczek , możecie je wykorzystać) 0,5 szklanki cukru 4 żółtka 1 szklanka(...)Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny
Słodki sentymentBiszkopt, masa truskawkowa oraz pianka cytrynowa, to dzisiejsza propozycja na ciasto z truskawkami. Taką masę truskawkową wykorzystywałam już kilka razy ( zobacz przepis na: ciasto z masą budyniową oraz masą truskawkową wg siostry Anastazji oraz ciasto z truskawkową masą i masą jogurtową) . Jak można się łatwo domyśleć lubię to rozwiązanie:) Tego typu ciasta bardzo smakują mi i moim bliskim. Tutaj dodatkowo(...)całość wychodzi bardzo lekka za sprawą pianki cytrynowej, a posypanie wierzchu zmiksowanymi liofilizowanymi truskawkami nadaje świetny efekt kolorystyczny. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 800 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku) Pianka śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru pudru
Smaki Na Talerzu