Cukierenka Klementynki – bardzo udany. Początkowo myślałam, że jedynie mogłoby być nieco wyższe… ale jednak nie, tak jest bardzo dobrze (ewentualnie można przygotować je na mniejszej blaszce). Delikatny biszkopt, masa z serka homogenizowanego o smaku jabłka (u mnie z rodzynkami) oraz pyszny mus jabłkowy. Biszkopt: 3 duże jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 czubate łyżki mąki(...)rozpuszczenia. Schłodzone mleko skondensowanie ubijamy, aż powstanie puszysta piana. Dodajemy serek homogenizowany, miksujemy do połączenia. Masę serową łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Masę serową wykładamy od razu na wystudzony biszkopt. Na masie serowej rozprowadzamy mus jabłkowy. Patyczkiem do szaszłyków zataczamy w obu masach kręgi, by nieco je ze sobą przemieszać . Odstawiamy do całkowitego stężenia. Źródło
Smaki Na Talerzużółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 2 szklanki plus 1 łyżka mleka w proszku 1 łyżka kakao 250 gram herbatników 180 gram okrągłych biszkoptów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do rondelka/garnka wlewamy 500 ml mleka, wsypujemy 1/2 szklanki cukru, gotujemy. W 250 ml mleka rozpuszczamy budynie, mieszamy z żółtkami i mąką pszenną, wlewamy do gotującego się(...)układamy pierwszą warstwę herbatników, na herbatniki wykładamy i rozprowadzamy połowę masy budyniowej, następnie układamy drugą warstwę herbatników i rozprowadzamy pozostałą masę budyniową, na masie budyniowej układamy przekrojone na pół biszkopty, przecięciem do dołu, ciasto wstawiamy do lodówki na czas robienia polewy w rondlu/garnku rozpuszczamy 200 gram masła z wodą i 1/2 szklanki cukru, ( rozpuszczamy, nie zagotowujemy) rozpuszczone masło z wodą
Blog kulinarny S9.PLChciałabym Wam zasugerować przygotowanie fenomenalnego serniczka na zimno. Spód to kakaowy biszkopt, dalej pyszna czekoladowa pianka, a na wierzchu kawowa galaretka. Galaretka nie jest słodka, idealnie równoważy się ze słodką warstwą serową. Polecam. Biszkopt: 4 jajka 120 g drobnego cukru 120 g mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka serowa: 850 g waniliowego serka homogenizowanego 1 szkl(...)masy śmietanowo-serkowej, mieszamy. Tak zaprawioną żelatynę dodajemy teraz w całości do masy, od razu dodajemy też roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Masę wylewamy na biszkopt, rozprowadzamy ją do brzegów tortownicy (dzięki temu galaretka kawowa nie spłynie nam na spód ciasta), wyrównujemy. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Kawę, cukier i żelatynę zalewamy wrzątkiem. Mieszamy aż żelatyna się
Smaki Na TalerzuPrzepis na klasyczny deser tiramisu w szklankach. Jest to jeden z najlepszych deserów jakie jadłam. Przełożony nasączonymi biszkoptami w kawie i amaretto, kremem jajeczno - serowym i kakao. Deser bardzo szybko się robi, jest delikatny, aksamitny i przepyszny . Zdecydowanie nada się na każde okazje. Jak zrobić taki deser tiramisu w szklankach(...)pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DESER TIRAMISU w szklankac h SKŁADNIKI: biszkopty podłużne (12 szt.) jajka (2 duże) cukier (3 łyżki) mascarpone (250 g) woda gorąca(80 ml) kawa rozpuszczalna (2 łyżeczki) amaretto (20 ml.) kakao (około 2 łyżki) sól (szczypta) Potrzebne
RITA food channelsięgnąć po „Wielką samotność”, koniecznie to zróbcie. To powieść przywracająca wiarę w czystą miłość i duszę człowieka. Moje ciasto jest metaforą tej niedostępnej Alaski – dużo orzechów, nierówno ułożone biszkopty i morze czekolady budują obraz niedostępny, ale kiedy przenikniemy do środka, okaże się, że czekają na nas cudowne smaki i doznania Jak przygotować mrożone ciasto czekoladowe? Składniki: 5 czekolad (mleczne(...)ciemne w dowolnych proporcjach) 250 g siekanych orzechów i migdałów (dowolne) 250 g masła 200 g biszkoptów (najlepiej bez cukru) 3 jajka 150 g suszonych moreli Jajka należy sparzyć. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy składniki się połączą, odstawiamy na 5 minut. Siekamy orzechy i morele i dodajemy je razem z jajkami i biszkoptami do czekolady. Mieszamy
Słodki sentymentprzestygnięcia. Następnie dodaję mleko w proszku i dokładnie mieszam, a później dodaję orzechy cały czas mieszając. Odstawiam do przestygnięcia. Dodatkowo potrzebuję: 30-35 herbatników kakaowych 150 – 200 g biszkoptów Na dnie blaszki (30×25 cm) układam połowę herbatników, a na herbatniki wylewam połowę masy orzechowej. Na masie orzechowej układam biszkopty i wylewam na nie masę czekoladową. Ciasto wstawiam(...)lodówki na około 1 godzinę, aż masa czekoladowa lekko stężeje. Resztę biszkoptów, która mi została, kruszę i posypuję masę czekoladową. Na to wykładam masę orzechową i przykrywam drugą połową herbatników. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na około 1 godzinę. Na koniec przygotowuję polewę: 150 g ulubionej czekolady 100 g śmietanki 30% 1 łyżka miodu 1 łyżka masła Śmietankę zagotowuję, wkruszam
Słodki sentymentnawet nie chcę), że bez kawy nie umiem żyć. Uwielbiam ją zarówno świeżo parzoną jak i w postaci deserów. Dzisiaj jeden z moich wybrańców – kostka kawowa. Delikatny, lekki biszkopt nasączony kawą z dodatkiem kawowej pianki i przełamany kwaskowatym smakiem dżemu rozpływa się w ustach. Dziś już nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba. Wystarczy kawałeczek ciasta i filiżanka kawy(...)Składniki: Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Kawowa pianka: 600 ml śmietanki 30% 5 łyżek cukru pudru ok 80 g startej czekolady (ja użyłam gorzkiej z 80% kakao) 1/4 szklanki mocnego naparu kawy – użyłam Lavazza Super
Fascynacje Anigrejpfrutowym Sernik to ciasto, które każdy zna, a większość nawet lubi Wariacji na temat sernika jest wiele, my tym razem wykorzystałyśmy sok ze słodkiego grejpfruta Sweetie. Składniki SPÓD 150g biszkoptów podłużnych z cukrem 70g orzechów włoskich 70g masła 1 łyżeczka kakao MASA SEROWA 500g zmielonego twarogu 200ml śmietanki 30% 100ml soku z grejpfrutów SWEETIE 80g cukru pudru 15g cukru waniliowego(...)jajo lub 2 małe POLEWA 50g białej czekolady 2 łyżki soku z grejpfrutów SWEETIE Wykonanie Orzechy podprażyć na suchej patelni, wystudzić. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty, masło pokrojone w mniejsze kawałki, prażone orzechy zmielić w malakserze na mokry piasek. Wyłożyć na spód tortownicy, wstawić do lodówki. Wszystkie składniki na masę serową połączyć ze sobą i bardzo
Tajemnice Smakudekoracji, ale również sprawdzą się, jako ananasowa przepyszna przegryzka, taki słodki chips. Składniki 1 świeży ananas sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru trzcinowego szczypta cynamonu 12 sztuk podłużnych biszkoptów sok z 2 pomarańczy 15 ml likieru Blue Curaçao lub bezalkoholowego niebieskiego syropu barmańskiego 200 ml śmietanki 36% 250 g mascarpone 30 g cukru pudru kakao do oprószenia deseru Wykonanie(...)syropem barmańskim. Otrzymamy poncz w zielonym kolorze. KREM Dobrze schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijamy, dodajemy cukier puder jeszcze chwilę ubijamy. DESER Na dno pucharków wykładamy połowę kremu. Następnie układamy biszkopty maczane w zielonym ponczu. Na biszkoptach układamy ananasy i uzupełniamy warstwą kremu. Możemy też przygotować deser w jednej dużej formie. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej
Tajemnice Smakumąki 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g twarogu 2 łyżki śmietanki kremówki 2 łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżeczka anyżu mielonego NADZIENIE 50 g podłużnych biszkoptów z cukrem 500 g agrestu 100 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki anyżu mielonego GLAZURA 1 jajko 1 łyżka cukru Wykonanie CIASTO Z TWAROGIEM Masło kroimy na kostki(...)szybko zagniatamy. Owijamy folia spożywczą, spłaszczamy, tak aby uzyskać kształt dysku, wkładamy do lodówki na godzinę (ciasto może leżeć w lodówce do 2 dni). NADZIENIE Kruszymy w palcach biszkopty do miseczki, dodajemy cukier, anyż i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy na bok. Włączamy piekarnik i nastawiamy grzanie na 200°C. Wyjmujemy ciasto z lodówki, odwijamy z folii i przekładamy
Tajemnice Smakunajmniejszych (!) obrotach. Miksujemy wówczas jedynie chwilę, tylko do połączenia składników. Masę przekładamy na blaszkę. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 12 minut. Uwaga! Nie pieczemy zbyt długo, by nasz biszkopt nie pękał podczas zawijania. Od razu po upieczeniu, nasz gorący biszkopt przekładamy na dużą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zawijamy ciasto w roladę(...)zimną) ubijamy na sztywno razem z fixem, na koniec dodając cukier puder. Ubitą śmietanę należy delikatnie wmieszać do malin. Jak przygotować całą roladę z kremem? Rozwijamy delikatnie nasz zwinięty biszkopt. Nakładamy malinowy krem zostawiając około 2 cm odstępu wzdłuż dłuższego boku ciasta. Ponownie zawijamy naszą roladę. Tak przygotowaną roladę z kremem malinowym należy przechowywać w lodówce. Tuż przed podaniem całe
Słodkie okruszkiprzestygnięcia. Następnie dodaję mleko w proszku i dokładnie mieszam, a później dodaję orzechy cały czas mieszając. Odstawiam do przestygnięcia. Dodatkowo potrzebuję: 30-35 herbatników kakaowych 150 – 200 g biszkoptów Na dnie blaszki (30×35 cm) układam połowę herbatników, a na herbatniki wylewam połowę masy orzechowej. Na masie orzechowej układam biszkopty i wylewam na nie masę czekoladową. Ciasto wstawiam(...)lodówki na około 1 godzinę, aż masa czekoladowa lekko stężeje. Resztę biszkoptów, która mi została, kruszę i posypuję masę czekoladową. Na to wykładam masę orzechową i przykrywam drugą połową herbatników. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na około 1 godzinę. Na koniec przygotowuję polewę: 150 g ulubionej czekolady 100 g śmietanki 30% 1 łyżka miodu 1 łyżka masła Śmietankę zagotowuję, wkruszam
Słodki sentymentświęta tylko jedno ciasto - wybrałabym właśnie ten przepis. Kiedy zaserwowałam je na ostatniej domówce, wszystkie koleżanki chciały dostać przepis. Smakuje obłędnie i jest dość łatwe w wykonaniu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szklanki cukru Masa jabłkowa: 1.5-2 kg jabłek 2 galaretki (u mnie pomarańczowe) Krem: 2 śmietany 'Śnieżki' 1 szklanka(...)mleka 1 galaretka (u mnie agrestowa) 0.5 kg pierniczków w czekoladzie BLASZKA 24 x 34 cm (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1. Upiecz biszkopt: białka ubi\j na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj cukier, następnie ciągle ubijając dodawaj po 1 żółtku, na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Wstaw do nagrzanego
Prosty przepis namałego chłopca, ale jeśli zmienicie dekorację, to ten świetny i pyszny tort sprawdzi się na każdej imprezie. Tort ma wspaniałą konsystencję i jest bardzo lekki i smaczny. Składniki na biszkopt (tortownica 20 -22 cm): 4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, możecie je wykorzystać) 0,5 szklanki cukru 4 żółtka 1 szklanka mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki(...)Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny
Słodki sentyment