biszkopt - 17572 przepisów (strona:426/1172)

„Wielka samotność” i mrożone ciasto czekoladowe 96

sięgnąć po „Wielką samotność”, koniecznie to zróbcie. To powieść przywracająca wiarę w czystą miłość i duszę człowieka.   Moje ciasto jest metaforą tej niedostępnej Alaski – dużo orzechów, nierówno ułożone biszkopty i morze czekolady budują obraz niedostępny, ale kiedy przenikniemy do środka, okaże się, że czekają na nas cudowne smaki i doznania Jak przygotować mrożone ciasto czekoladowe? Składniki: 5 czekolad (mleczne(...)ciemne w dowolnych proporcjach) 250 g siekanych orzechów i migdałów (dowolne) 250 g masła 200 g biszkoptów (najlepiej bez cukru) 3 jajka 150 g suszonych moreli Jajka należy sparzyć. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy składniki się połączą, odstawiamy na 5 minut. Siekamy orzechy i morele i dodajemy je razem z jajkami i biszkoptami do czekolady. Mieszamy

Słodki sentyment
Torcik czekoladowo-orzechowy 96

przestygnięcia. Następnie dodaję mleko w proszku i dokładnie mieszam, a później dodaję orzechy cały czas mieszając. Odstawiam do przestygnięcia. Dodatkowo potrzebuję: 30-35 herbatników kakaowych 150 – 200 g biszkoptów Na dnie blaszki (30×25 cm) układam połowę herbatników, a na herbatniki wylewam połowę masy orzechowej. Na masie orzechowej układam biszkopty i wylewam na nie masę czekoladową. Ciasto wstawiam(...)lodówki na około 1 godzinę, aż masa czekoladowa lekko stężeje. Resztę biszkoptów, która mi została, kruszę i posypuję masę czekoladową. Na to wykładam masę orzechową i przykrywam drugą połową herbatników. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na około 1 godzinę. Na koniec przygotowuję polewę: 150 g ulubionej czekolady 100 g śmietanki 30% 1 łyżka miodu 1 łyżka masła Śmietankę zagotowuję, wkruszam

Słodki sentyment
Kostka kawowa 122

nawet nie chcę), że bez kawy nie umiem żyć. Uwielbiam ją zarówno świeżo parzoną jak i w postaci deserów. Dzisiaj jeden z moich wybrańców – kostka kawowa. Delikatny, lekki biszkopt nasączony kawą z dodatkiem kawowej pianki i przełamany kwaskowatym smakiem dżemu rozpływa się w ustach. Dziś już nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba. Wystarczy kawałeczek ciasta i filiżanka kawy(...)Składniki: Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Kawowa pianka: 600 ml śmietanki 30% 5 łyżek cukru pudru ok 80 g startej czekolady (ja użyłam gorzkiej z 80% kakao) 1/4 szklanki mocnego naparu kawy – użyłam Lavazza Super

Fascynacje Ani
Sernik Sweetie na biszkoptach z sokiem grejpfrutowym 61

grejpfrutowym Sernik to ciasto, które każdy zna, a większość nawet lubi Wariacji na temat sernika jest wiele, my tym razem wykorzystałyśmy sok ze słodkiego grejpfruta Sweetie. Składniki SPÓD 150g biszkoptów podłużnych z cukrem 70g orzechów włoskich 70g masła 1 łyżeczka kakao MASA SEROWA 500g zmielonego twarogu 200ml śmietanki 30% 100ml soku z grejpfrutów SWEETIE 80g cukru pudru 15g cukru waniliowego(...)jajo lub 2 małe POLEWA 50g białej czekolady 2 łyżki soku z grejpfrutów SWEETIE Wykonanie Orzechy podprażyć na suchej patelni, wystudzić. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty, masło pokrojone w mniejsze kawałki, prażone orzechy zmielić w malakserze na mokry piasek. Wyłożyć na spód tortownicy, wstawić do lodówki. Wszystkie składniki na masę serową połączyć ze sobą i bardzo

Tajemnice Smaku
Ananasowy deser a’la tiramisu z zielonymi biszkoptami i kwiatami z ananasa 66

dekoracji, ale również sprawdzą się, jako ananasowa przepyszna przegryzka, taki słodki chips. Składniki 1 świeży ananas sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru trzcinowego szczypta cynamonu 12 sztuk podłużnych biszkoptów sok z 2 pomarańczy 15 ml likieru Blue Curaçao lub bezalkoholowego niebieskiego syropu barmańskiego 200 ml śmietanki 36% 250 g mascarpone 30 g cukru pudru kakao do oprószenia deseru Wykonanie(...)syropem barmańskim. Otrzymamy poncz w zielonym kolorze. KREM Dobrze schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijamy, dodajemy cukier puder jeszcze chwilę ubijamy. DESER Na dno pucharków wykładamy połowę kremu. Następnie układamy biszkopty maczane w zielonym ponczu. Na biszkoptach układamy ananasy i uzupełniamy warstwą kremu.  Możemy też przygotować deser w jednej dużej formie. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej

Tajemnice Smaku
Galette z twarogiem, z agrestem i z delikatną nutą anyżu 113

mąki 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g twarogu 2 łyżki śmietanki kremówki 2 łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżeczka anyżu mielonego NADZIENIE 50 g podłużnych biszkoptów z cukrem 500 g agrestu 100 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki anyżu mielonego GLAZURA 1 jajko 1 łyżka cukru Wykonanie CIASTO Z TWAROGIEM Masło kroimy na kostki(...)szybko zagniatamy. Owijamy folia spożywczą, spłaszczamy, tak aby uzyskać kształt dysku, wkładamy do lodówki na godzinę (ciasto może leżeć w lodówce do 2 dni). NADZIENIE Kruszymy w palcach biszkopty do miseczki, dodajemy cukier, anyż i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy na bok. Włączamy piekarnik i nastawiamy grzanie na 200°C. Wyjmujemy ciasto z lodówki, odwijamy z folii i przekładamy

Tajemnice Smaku
Malinowa rolada na Dzień Babci i Dziadka 106

najmniejszych (!) obrotach. Miksujemy wówczas jedynie chwilę, tylko do połączenia składników. Masę przekładamy na blaszkę. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 12 minut. Uwaga! Nie pieczemy zbyt długo, by nasz biszkopt nie pękał podczas zawijania. Od razu po upieczeniu, nasz gorący biszkopt przekładamy na dużą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zawijamy ciasto w roladę(...)zimną) ubijamy na sztywno razem z fixem, na koniec dodając cukier puder. Ubitą śmietanę należy delikatnie wmieszać do malin. Jak przygotować całą roladę z kremem? Rozwijamy delikatnie nasz zwinięty biszkopt. Nakładamy malinowy krem zostawiając około 2 cm odstępu wzdłuż dłuższego boku ciasta. Ponownie zawijamy naszą roladę. Tak przygotowaną roladę z kremem malinowym należy przechowywać w lodówce. Tuż przed podaniem całe

Słodkie okruszki
Torcik czekoladowo-orzechowy 94

przestygnięcia. Następnie dodaję mleko w proszku i dokładnie mieszam, a później dodaję orzechy cały czas mieszając. Odstawiam do przestygnięcia. Dodatkowo potrzebuję: 30-35 herbatników kakaowych 150 – 200 g biszkoptów Na dnie blaszki (30×35 cm) układam połowę herbatników, a na herbatniki wylewam połowę masy orzechowej. Na masie orzechowej układam biszkopty i wylewam na nie masę czekoladową. Ciasto wstawiam(...)lodówki na około 1 godzinę, aż masa czekoladowa lekko stężeje. Resztę biszkoptów, która mi została, kruszę i posypuję masę czekoladową. Na to wykładam masę orzechową i przykrywam drugą połową herbatników. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na około 1 godzinę. Na koniec przygotowuję polewę: 150 g ulubionej czekolady 100 g śmietanki 30% 1 łyżka miodu 1 łyżka masła Śmietankę zagotowuję, wkruszam

Słodki sentyment
Stary pryk 2125

święta tylko jedno ciasto - wybrałabym właśnie ten przepis. Kiedy zaserwowałam je na ostatniej domówce, wszystkie koleżanki chciały dostać przepis. Smakuje obłędnie i jest dość łatwe w wykonaniu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szklanki cukru Masa jabłkowa: 1.5-2 kg jabłek 2 galaretki (u mnie pomarańczowe) Krem: 2 śmietany 'Śnieżki' 1 szklanka(...)mleka 1 galaretka (u mnie agrestowa) 0.5 kg pierniczków w czekoladzie BLASZKA 24 x 34 cm (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1. Upiecz biszkopt: białka ubi\j na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj cukier, następnie ciągle ubijając dodawaj po 1 żółtku, na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Wstaw do nagrzanego

Prosty przepis na
Tort z musem czekoladowym i malinowym 78

małego chłopca, ale jeśli zmienicie dekorację, to ten świetny i pyszny tort sprawdzi się na każdej imprezie. Tort ma wspaniałą konsystencję i jest bardzo lekki i smaczny. Składniki na biszkopt (tortownica 20 -22 cm): 4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, możecie je wykorzystać) 0,5 szklanki cukru 4 żółtka 1 szklanka mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki(...)Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny

Słodki sentyment
Tort z czarną porzeczką 81

czarną porzeczką jest lekki, owocowy i nie za słodki. Można powiedzieć, że niemal idealny Sprawdzi się na urodziny, ale także bez okazji, na przykład na niedzielnym stole. Składniki na biszkopt (tortownica 20 -22 cm): 4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, na przykład po pieczeniu kruchych ciasteczek , możecie je wykorzystać) 0,5 szklanki cukru 4 żółtka 1 szklanka(...)Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny

Słodki sentyment
„Wielka samotność” i mrożone ciasto czekoladowe 123

sięgnąć po „Wielką samotność”, koniecznie to zróbcie. To powieść przywracająca wiarę w czystą miłość i duszę człowieka.   Moje ciasto jest metaforą tej niedostępnej Alaski – dużo orzechów, nierówno ułożone biszkopty i morze czekolady budują obraz niedostępny, ale kiedy przenikniemy do środka, okaże się, że czekają na nas cudowne smaki i doznania Jak przygotować mrożone ciasto czekoladowe? Składniki: 5 czekolad (mleczne(...)ciemne w dowolnych proporcjach) 250 g siekanych orzechów i migdałów (dowolne) 250 g masła 200 g biszkoptów (najlepiej bez cukru) 3 jajka 150 g suszonych moreli Jajka należy sparzyć. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy składniki się połączą, odstawiamy na 5 minut. Siekamy orzechy i morele i dodajemy je razem z jajkami i biszkoptami do czekolady. Mieszamy

Słodki sentyment
Odwrócone ciasto z truskawkami w karmelu 70

słodkimi truskawkami możemy się cieszyć już wcześniej. Właśnie teraz są najlepsze. Jak się Wam znudzą jedzone na surowo to proponuję zrobić ciasto. I to nie byle jakie ciasto - odwrócony biszkopt z truskawkami w karmelu. Delikatny, lekki, lepki od słodkiego soku truskawkowego. Majowa dekadencja. Odwrócone ciasto z truskawkami w karmelu ok. 250 gram truskawek 80 gr cukru 4 łyżki białego wina(...)biszkopt: 3/4 szklanki cukru szklanka mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 100 ml oleju 60 ml lekkiego octu owocowego ( jabłkowy, malinowy) skórka i sok z 1 cytryny Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki wzdłuż.  Okrągłą formę  z wyjmowanym bokiem  (ok 25 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować karmel: wsypać cukier do garnka

Smaczny zeszyt
Makowiec na biszkopcie 124

Jest to tak zwany makowiec odwrócony do góry nogami na cienkim biszkopcie z czekoladową polewą. Nie zostaje długo na talerzu. Przepis na blachę 28 x 36 cm Co potrzeba na biszkopt: 4 jajka, 4 pełne łyżki mąki pszennej tortowej typ 450, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Co potrzeba na masę makową: 1 puszka masy(...)deskę do góry nogami, tak, żeby masa makowa była na wierzchu. Z ciasta  zdejmujemy papier do pieczenia, a blachę wykładamy nowym papierem, wkładamy ciasto z powrotem na blachę biszkoptem na dół. Przygotowujemy polewę: Produkty na polewę dajemy do rondelka i cały czas mieszając gotujemy na małym płomieniu, aż polewa będzie się lała z łyżki jako cienka nieprzerwana strużka

Bułka z Chlebem