mascarpone mocno schłodzone 250 ml śmietanki 30 % mocno schłodzonej 8 łyżek mleka skondensowanego (słodzone) ilość wg uznania około 10 szt. podłużnych biszkoptów kakao – ciemne Instrukcje W kilku łyżkach gorącej wody rozpuszczamy kawę. Studzimy. Następnie dodajemy odrobinę amaretto (ja robiłam bez). W misce ubijamy na sztywno śmietankę z mascarpone i mlekiem skondensowanym. Biszkopty(...)maczamy w kawie (szybko żeby zbyt mocno nie nasiąkły) układamy na dnie pucharków, następnie masa śmietanowa, biszkopty i ponownie masa. Deser schładzamy minimum godzinę. Przed podaniem posypujemy ciemnym kakao. Artykuł Tiramisu bez jajek. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamBiszkopt jest niezwykle delikatny, miękki i puszysty. Sprawdzi się doskonale jako baza do tortów, ciast i innych deserów. Artykuł Biszkopt bez proszku do pieczenia pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 6 łyżek mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 wafelek o smaku toffi 1 wafelek o smaku czekoladowym Dodatkowo: 1 słoik dżemu wiśniowego z kawałkami owoców (ok. 220g) 8 kostek czekolady gorzkiej cukier perlisty złoty Przygotowanie Biszkopt- wafelek toffi i czekoladowy za pomocą widelca drobno pokruszyć(...)Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na spód biszkopta rozsmarować cały dżem wiśniowy i przykryć drugim blatem biszkopta. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę
Ciastka - domowe słodkościKażdy kto uważnie śledzi tego bloga wie doskonale, że bardzo lubię ciasta Siostry Anastazji. To, z waflami, również bardzo przypadło mi do gustu. Ciasto jest wysokie. Z biszkoptem przełożonym śliwkowymi powidłami. Z maślaną masą, która fajnie zespala poszczególne blaty, a jednocześnie w samym cieście nie jest dominująca. W końcu – z bezą orzechową, która znacznie podnosi jakość wypieku. Ciasto najlepiej(...)pokrojone na cienkie paseczki. Kawałki ukrojone do zdjęcia były zdecydowanie zbyt duże, kwadratowe, dlatego potem przekroiłam je na pół i takie też zdecydowanie łatwiej się jadło i lepiej smakowało Biszkopt: 8 dużych jajek 1 szkl. drobnego cukru 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej 4 łyżki oleju 2-3 łyżki zimnej wody 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia Ciasto
Smaki Na Talerzuzajmie to tylko kilkanaście minut. Będzie idealny pomysłem na weekendowe wypieki. Koniecznie spróbujcie i zaglądnijcie też na mojego Instagrama – tam też znajdziecie mnóstwo pyszności! INSTAGRAM: ostranaslodko SKŁADNIKI: * biszkopty podłużne – 150 g * delicje truskawkowe – 250 g * śmietanka 30% słodka – 600 ml * cukier puder – 1 czubata łyżka * jogurt grecki – 200 g * masa krówkowa(...)truskawkowa – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 2 galaretki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu, studzimy. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody, mieszamy, odstawiamy. Na dnie formy układamy biszkopty, nasączamy herbatą. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Do ubitej dodajemy jogurt grecki, dokładnie miksujemy Jogurt grecki nie powinien być zbyt zimny, bo masa zacznie
Ostra na SłodkoDobrze wiecie, ze serniki to ja kocham miłością bezgraniczną. Dziś zapraszam Was na tradycyjny sernik, bez dodatków, na biszkoptach. Bardziej zwarty, cięży niż ten ulubiony „castingowy”, taki jak przygotowały babcie. Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko znika. Gorąco polecam! Jest pyszny! Ps. wielbiciele rodzynek śmiało mogą dodać je do środka! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) * ser biały(...)krotnie zmielony – 1 kg * masło – 200 g * jajko – 6 szt * cukier – ok. 300 g * cukier wanilinowy – 1 op * budyń waniliowy z cukrem – 2 op * skórka cytrynowa – 1 łyżka * biszkopty okrągłe – 25 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką, puszystą masę. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Wsypujemy budynie i skórkę cytrynową. Ucieramy, a następnie łyżka
Ostra na SłodkoSkładniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao Pianka o smaku kiwi: 2 opakowania śmietanki 30% (1 opakowanie 330 ml) 2 opakowania galaretki o smaku kiwi 2 kubki gorącej wody każdy po 350 ml 2 łyżeczki żelatyny Żelka agrestowa: 1słoik dżemu agrestowego (280 g) 1 opakowania galaretki(...)agrestowej 350 ml gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 3 świeże kiwi 6 kostek gorzkiej czekolady Przygotowanie Biszkopt kakaowy- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy
Ciastka - domowe słodkościLubisz ciasta, a znudziły Ci się już te z masą śmietanową czy budyniową? W takim razie przygotuj do kawy to ciasto. Śmietanowy pasiak z jagodami to biszkopt z masą przygotowaną z gęstej, kwaśnej śmietany. Na wierzchu jagody pod galaretką, ale można wykorzystać również inne owoce. Ciasto jest przyjemnie słodkie, lekkie i takie letnie. Pyszne! Biszkopt: 3 jajka 4 łyżki drobnego(...)jednej dodajemy kakao, do drugiej ekstrakt waniliowy, a do trzeciej skórkę (u mnie około 1/2 łyżeczki) oraz około 3 łyżki soku z cytryny (lub do smaku). Na przestudzony biszkopt wylewamy warstwę waniliową. Odstawiamy całość do lodówki, do stężenia. Następnie wykładamy masę kakaową, ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia. Na koniec wykładamy masę cytrynową, schładzamy w lodówce. Obie galaretki rozpuszczamy
Smaki Na Talerzubardzo prostym i przepysznym letnim ciastem składa się z dwóch części. Przeczytaj cały przepis przed rozpoczęciem pracy. Z tego przepisu wyjdą dwie blachy ciacha Początkowo musimy upiec biszkopt. https://www.kochamczekolade.pl/2016/06/30/idealny-biszkopt-maslany/ Podczas pieczenia rozpuść 3 galaretki (u mnie truskawkowe) wg przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu wsadź do lodówki do wstępnego stężenia. Składniki: 5 średnich jajek 3/4 szklanki mąki tortowej(...)Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20-25 minut. Kolejne kroki: Po wystudzeniu biszkoptu przecinamy go na pół. Ciasto nie może być za grube a przy jednej pracy mamy aż dwie blachy ciasta. Składniki na krem (na dwa blaty biszkoptu): 4 opakowanie mascarpone
Kocham CzekoladęSkładniki: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku 250 g serka mascarpone 200 ml mleka 2 łyżki żelatyny 5 łyżek cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego ok. 200 g okrągłych biszkoptów 3 szklanki borówek 4 łyżki likieru amaretto Sposób wykonania: W rondelku zagotowujemy mleko, odstawiamy z ognia i wsypujemy żelatynę. Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzony twaróg miksujemy(...)czas miksując. Następnie wsypujemy borówki (pół szklanki zostawiamy do posypania wierzchu ciasta). Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową, zapinamy obręcz tak aby końcówki folii były poza formą. Dno wykładamy dokładnie biszkoptami, które następnie skrapiamy likierem amaretto. Na biszkopty wykładamy masę serową, wierzch posypujemy borówkami. Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki do stężenia
Qchnia po prostuszpatułką lub łyżką. Ciasto przelać do formy (24/34) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C ok. 40 min. (do suchego patyczka). Wystudzony biszkopt przekroić w poziomie na dwa blaty Zmiksowane truskawki wlać do garnka, postawić na ogniu, zagotować. Zdjąć garnek z ognia, wsypać suche galaretki truskawkowe i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia(...)rantem zrobionym z podwójnie złożonego papieru do pieczenia i zapiąć metalowy rant (można zrobić rant z folii rantowej, ale trzeba spód zabezpieczyć, aby mus truskawkowy nie wypłynął). Wylać na biszkopt lekko tężejący mus truskawkowy, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia. Oddzielić białka od żółtek. Białka umieścić w dużej misie, dodać szczyptę soli i lekko ubić. Nie przerywając ubijania dodawać
ememe kitchenjedno z moich ulubionych ciast. Mam nadzieję, że i Wy uznacie, że jest mega pyszne. Biszkopt wychodzi wilgotny, a masy doskonale się ze sobą przeplatają – lekko gorzka kawowa pianka jest świetną kontrą do słodkiej pianki kajmakowej. Jedząc obie masy równocześnie smaki się wyrównują i nie jest ani za słodko, ani za gorzko. Jest idealnie. Bardzo polecam. I jeszcze słów(...)konsystencja mas była do siebie bardziej zbliżona. Być może efekt końcowy leży w samych łyżeczkach – jedne mam głębsze, inne bardziej płaskie lub wcześniej dałam takie lekko kopiaste). Biszkopt: 4 jajka 4 pełne łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej (z lekką górką) 2-3 łyżki oleju Masa kajmakowa: 500 ml śmietanki 30% lub 36% około 3/4 puszki masy kajmakowej Gostyń
Smaki Na Talerzujogurtem, truskawkami i galaretką. Z dodatkiem lekkiej jogurtowej masy i słodkiej galaretki, która przykrywa ciągle jeszcze soczyste truskawki. Możecie dodać też inne, sezonowe owoce! Szybkie! łatwe! Pyszne! Zapraszam! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 4 łyżki * cukier – 3 łyżki MASA: * jogurt truskawkowy ( może być z kawałkami owoców ) – 800 g * galaretka truskawkowa – 4 szt * truskawki(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Wrzucamy żółtka, ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę partiami, mieszamy szpatułką. Pieczemy ok. 30 minut w 180C, do suchego patyczka. MASA: Galaretki rozpuszczamy w 2 naczyniach. Do mniejszego wlewamy 350 ml wrzątku, dodajemy 2 galaretki, mieszamy, studzimy. Do większego wlewamy 900 ml wrzątku, dodajemy 2 galaretki, mieszamy
Ostra na Słodko