biszkopt - 17572 przepisów (strona:414/1172)

Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką 610

szaleć ;) Ciasto jest niesamowicie delikatne … mięciutkie i rozpływa się w ustach! Każdy jego kęs sprawia , że nasze kubki smakowe szaleją z rozkoszy ( ajj , ale to zabrzmiało :D ) Delikatny biszkopt … kremowy budyń … soczyste truskawki zatopione w galaretce – tak ; było pyszne!!! Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI: ( 20×26) BISZKOPT: jajka – 4 szt cukier(...)budyń waniliowy – 3 op cukier – 5 łyżek mleko – 1l masło – 200 g DODATKOWO : truskawki – ok. 250 g galaretka truskawkowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek z cukrami. Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy

Ostra na Słodko
Torcik truskawkowy z kaszy manny z galaretką 346

Wiem , że u niektórych z Was są jeszcze truskawki , dlatego też postanowiłam dogodzić ostatnim przepisem z ich dodatkiem! Delikatny biszkopt przykryty l ekką masą z kaszy manny …. z dodatkiem soczystych truskawek i bananów zatopionych z truskawkowej galaretce – czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?! Ciasto robi się naprawdę szybko …. a jeśli chcemy całkowicie uniknąć pieczenia biszkopt możemy(...)zastąpić pokruszonymi herbatnikami lub biszkoptami. SKŁADNIKI: CIASTO : - mąka – 4 łyżki - proszek – 1 łyżeczka - cukier – 4 łyżki - jajko – 4 szt MASA: - masło – 170 g - jajko – 1 szt - cukier puder – 1 szkl - mleko – ok. 500 ml - kasza manna – 8 łyżek - truskawki – 200 g - banan – 1 szt - galaretka truskawkowa

Ostra na Słodko
TIRAMISU BABA 368

przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI : * mascarpone – 500 g * żółtko – 4 szt * cukier puder – 150 g * likier amaretto – 2 łyżki * płatki migdałów – 50 g * okrągłe biszkopty – 1 op * mocna kawa – 200 ml * żelatyna – 2 łyżeczki * kakao – 1 łyżka * czekolada – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody , dokładnie(...)miksujemy i nie przerywając dodajemy na przemian żelatynę i masę jajeczną. Wsypujemy podprażone na patelni płatki migdałów i delikatnie mieszamy. Połowę masy wlewamy do formy na babkę , wygładzamy. Przykrywamy biszkoptami namoczonymi w kawie. Zalewamy resztą serowej masy , wygładzamy. Przykrywamy resztą namoczonych biszkoptów. Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej całą noc ). Przy wyciąganiu możemy włożyć formę na chwilę do gorącej

Ostra na Słodko
Sernik mojito na zimno – najłatwiejszy! 339

mascarpone – 100 g *żelatyna – 2 łyżki * cukier puder – 3/4 szkl * cukier wanilinowy – 1 op * sok cytrynowy – 100 ml * mięta – 1 pęczek DODATKOWO: * biszkopt z 2 jaj lub biszkopty ( okrągłe lub podłużne )   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski wkładamy ser biały mielony , mascarpone i jogurt naturalny. Dodajemy cukier puder , cukier wanilinowy i sok z cytryny. Wrzucamy(...)odrobiną zimnej wody , zostawiamy do napęcznienia , a następnie podgrzewamy , tak by całkowicie się rozpuściła. Wlewamy do masy serowej i jeszcze raz dokładnie miksujemy! Całość wlewamy do tortownicy na upieczony biszkopt lub ułożone blisko siebie biszkopty i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy świeżą miętą i brązowym cukrem. Smacznego

Ostra na Słodko
Niebieski tort z masą mascarpone 445

Trzywarstwowy, biszkoptowy, z różnymi odcieniami niebieskiego. Kolor można powiedzieć, że wybrał się sam - przezwisko mojego Ukochanego to Smerf :) Pomysł znalazłam na stronie ' Ciasteczkolandia '. Zapraszam do pieczenia! Składniki na trzy biszkopty: 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru drobnego szczypta soli 5 jajek (żółtka+białka) niebieski barwnik (ja użyłam w proszku) Składniki na masę mascarpone(...)śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu Opcjonalnie: kruche biszkopty 1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptów. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Masę przelewamy do trzech miseczek, do każdej dodajemy odrobinę barwnika niebieskiego (do każdej miski trochę więcej). Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy

My Culinary Art
Cukierkowy Tort z Wafelkami w Czekoladzie 273

sympatycznego 5 latka i tort pojechał na imprezkę. Jedyne co mogę pokazać to założone warstwy. Dlaczego w przepisie napisałam "dzielimy na trzy równe blaty"? Już wyjaśniam. Ja upiekłam dwa biszkopty z przepisu, który widzicie niżej, czyli miałam 6 warstw, choć potrzebowałam jedynie 4 warstwy. Co zrobiłam z pozostałymi blatami? Zrobiłam Czekoladową Rozkosz z Jagodami , już wiecie że w nazwie jest(...)link :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście na odpowiedni przepis. BISZKOPT: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego BISZKOPT: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choć ja w przypadku tego ciasta osobiście nie trzymam się tej zasady

Blondynka Gotuje
Tort Makowy Ajerkoniakowy 280

ajerkoniaku, a chrupiące migdały znakomicie współgrają z całością. Osobą chcącym zaoszczędzić trochę czasu przy tworzeniu tego tortu, proponuję użycie gotowej masy ajerkoniak-owej w proszku. Tort Makowy Ajerkoniakowy - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 3/4 szklanki maku 125 g margaryny 2 małe(...)lodówki do momentu całkowitego schłodzenia, najlepiej min. 2 h. Po tym czasie ubijamy śmietankę*, wsypujemy cukier puder i stopniowo, po jednej łyżce dodajemy mascarpone, na końcu wlewamy likier. Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli

Słodka Strona
Mini Torciki Szwarcwaldzkie 119

idealna propozycja na kinderbale, przyjęcia, czy po prostu jako słodka przekąska. Łatwe w wykonaniu, atrakcyjne z wyglądu, a przede wszystkim przepyszne w smaku. Mini Torciki Szwarcwaldzkie -  Składniki: Biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) 9 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy(...)konfitury wiśniowej ok. 330 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudu fix do śmietany słoik wisienek koktajlowych ok. 50 g tartej gorzkiej czekolady *w wersji dla dorosłych biszkopty można dodatkowo nasączyć likierem wiśniowym Mini Torciki Szwarcwaldzkie - Sposób przygotowania: Blaszkę o wymiarze ok. 40 x 55 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich

Słodka Strona
Truskawkowo Śmietankowy Sernik na Zimno z Mlekiem Skondensowanym 337

mleka skondensowanego 300 g sera dwukrotnie zmielonego 150 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka 2 czubate łyżki żelatyny 150 g truskawek + ok. 150 g na "boki" biszkopt lub okrągłe biszkopty galaretka truskawkowa Truskawkowo Śmietankowy Sernik na Zimno z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania:   Mleko skondensowane z serem miksujemy. W ciepłym mleku dokładnie rozpuszczamy żelatynę - studzimy, a następnie wlewamy(...)masy sera z mlekiem. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę i dodajemy do całości. Truskawki miksujemy i dodajemy do 1/3 masy, dokładnie mieszamy*. Na upieczony biszkopt (lub ułożone biszkopciki) wykładamy boki formy przeciętymi na pół truskawkami i wylewamy połowę jasnej masy - wkładamy do lodówki aż lekko stężeje. Po tym czasie wlewamy truskawkową masę, znów umieszczamy w lodówce, wylewamy resztę masy serowej

Słodka Strona
Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką 349

Orzeźwiający, przepyszny, kremowy sernik na zimno z kawałkami czekolady, puszystym biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek. Wyjątkowy smak, który urzeknie niejednego fana truskawek. Sernik przygotujemy jeszcze szybciej, gdy zamiast pieczenia biszkoptu użyjemy gotowych małych biszkopcików. Kremowy Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką - Składniki : Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/2 łyżki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej(...)partiami dodajemy mascarpone. Na końcu wsypujemy startą na tarce o grubych oczkach czekoladę i za pomocą szpatułki lub łyżki łączymy z masą. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wkładamy do niej biszkopt (lub biszkopciki), a na niego wykładamy masę serową. Umyte i pokrojone na połówki truskawki układamy na kremie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. *śmietankę ubijamy krótko, aby nie wytrąciło się masło

Słodka Strona
Tort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową 229

Maliny idealnie współgrają z truskawkami, a masa mleczna nadaje całości wyjątkowego, aksamitnego smaku.   Tort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową - Składniki :          Biszkopt:           4 jajka 8 łyżek cukru cukier waniliowy 3/4 szklanki mąki tortowej 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 500 ml mleka(...)tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Całkowicie wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na trzy części. 200 g truskawek drobno kroimy. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz

Słodka Strona
Kokosowe ciasto Cappuccino - kolejny przysmak z książki siostry Anastazji 420

kolejnego przepisu siostry Anastazji. Pierwszy przepis siostry Anastazji, jaki zamieściłam na blogu, był to przepis na ciasto  Pychotka , dzisiaj zapraszam na Cappuccino. Nie zawiedziecie się jego smakiem.Ciemny biszkopt, kokosowy środek i pyszna, lekka masa o delikatnym smaku cappuccino. Z czystym sumieniem polecam to ciasto każdemu łasuchowi :) Ciemny biszkopt: 8 jajek , 28 dkg cukru , 16 dkg mąki(...)pieczenia . Białka jaj ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a na końcu żółtka. Dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia - lekko wymieszać, podobnie jak przy tradycyjnym, białym biszkopcie. Wylać na wyłożoną papierem prostokątną blachę. Piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 30-40 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić w poprzek na dwie części

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort Truskawkowa Delicja 151

jest jeden z moich ulubionych tortów i bardzo często gości u mnie w domu. Klasyczny kakaowy biszkopt, delikatny czekoladowy krem z mascarpone i mnóstwo truskawek. Bardzo prosty w wykonaniu i zawsze ładnie się prezentuje. Idealny na każdą okazję. Czy można mu się oprzeć? Ja nie mogę, już pisząc przepis, biegnę po następny kawałek. :) Biszkopt kakaowy (dla formy o średnicy(...)drugim do ubitej już piany z cukrem. Obie mąki i kakao przesiać i wymieszać ze sobą. Dodawać je do ubitych jajek partiami, powoli mieszając łyżką w jedną stronę. Biszkopt wylać do formy pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 160 ºC do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć z formy i podzielić

Food Square
Rolada Mai 126

aromat. Do ubitej masy dodajemy 2 łyżki oleju a na koniec wsypujemy wymieszane mąki. Wszystko łączymy i wykładamy na blaszkę.    Pieczemy ok. 10 minut.    Upieczony biszkopt przekładamy na ścierkę i zdejmujemy papier .    Biszkopt razem ze ściereczką zwijamy w rulon.    Biszkopt stygnie.    W międzyczasie przygotowujemy jabłka, czyli rozgotowujemy 3-4 jabłka(...)jabłkami. Studzimy.    Kiedy jabłka stężeją a czerwona galaretka zastygnie rozwijamy biszkoptowy rulon i przygotowujemy roladę.    Dowolnie układamy galaretkę i jabłka.    Pozostawiamy ok. 1/3 biszkoptu bez wypełnienia.    Do rondelka z gorącą wodą wstawiamy szklankę z żelatyną (4 łyżeczki) do rozpuszczenia. Lekko ubijamy śmietanę, dodajemy 5 łyżek cukru, miksujemy i przyspieszamy tempo, ponieważ kiedy

Maminek kulinarny