dosyc długo. Efekt smakowy przeszedł moje oczekiwania! W niedługim czasie musiałam upiec drugi o takim samym smaku, gdyż wszystkim tak smakował, że domagali się jeszcze :) Miłe. Tort jest łatwy, biszkopt jak do Wuzetki, a krem to masa budyniowa, przysłowiową wisienką na torcie jest mus z czarnej porzeczki. Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: BISZKOPT: 6 jajek(...)cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego i wystudzonego BISZKOPT: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choc ja w przypadku tego ciasta osobiście się nie trzymam tej zasady :) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru. Żółtka miksujemy z druga połową cukru. Do białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników
Blondynka Gotujepucharkach czy miseczkach. Składniki: 500 g serka mascarpone 20 dag cukru 4 jajka 1 szkl. mocnej kawy Jacobs ½ szkl Amaretto 5 łyżek ajerkoniaku lub innego likieru 30 dag biszkoptów 1 łyżka kawy lub kakao lub czekolady do posypania Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z mascarpone i ajerkoniakiem. Ubić białka, dodać do serka. Do kawy dodać Amaretto, maczać biszkopty(...)układać w naczyniu o wysokim brzegu. Na biszkopty wyłożyć część kremu, znowu nasączone biszkopty i przykryć resztą kremu. Posypać kakao, kawą lub czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin
Kulinarny karnet Christopheratworząc „esy-floresy”. Piec 30 min.w temp. 180 stop. Ostudzić. 3. - 2 galaretki agrestowe Galaretki ,2,rozpuścić w 850ml gorącej wody i odstawić do niecałkowitego stężenia. 4. - 180g biszkoptów 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 ml wody gorącej 100 ml wódki 2 łyżeczki cukru 500 ml śmietany 36% 1-2 łyżeczki cukru 1 opak.Śmietan –Fix 50 g płatków migdałowych(...)alkohol ,mamy poncz. Śmietanę ubić z cukrem i Śmietan-Fix. 5.Teraz wracamy do upieczonego i zimnego ciasta. 1/3 ponczu nasączyć ciasto. Połowę ubitej śmietany wyłożyć na ciasto. Biszkopty maczać w ponczu i ułożyć na śmietanie. Tężejącą galaretką zalać biszkopty. Odstawić do całkowitego stężenia. Pozostałą śmietanę wyłożyć na galaretkę i posypać uprażonymi migdałami. Ciasto jest dobre następnego dnia ,kiedy
Kulinarny karnet Christopherażadne gotowe ciasto w paczce . Tylko własne tiramisu do kawy. Można zrobić w pucharkach, foremkach czy też w tortownicy. Udane tiramisu to przede wszystkim delikatny krem mascarpone, puszysty biszkopt nasączony kawą espresso plus likier amaretto. Dzisiaj proponuje Tort tiramisu : Składniki: biszkopt 4 jajka 100g mąki pszennej 33 g mąki ziemniaczanej 130 g drobnego cukru do nasączenia(...)likieru może być kawowy albo amaretto na masę: 750g serka mascarpone 100g drobnego cukru 150 ml śmietanki kremówki 100g czekolady gorzkiej startej na dużych oczkach. Przygotowanie: Biszkopt - oddzielamy białka od żółtka. Ubijamy białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo żółtka. Mąki wymieszać i przesiać . Delikatnie wymieszać z masą nie miksując ! . ( najlepiej drewnianą łyżką) Tortownice
Wypieki UliPyszny deser....wystarczy zrobić biszkopt i ubić śmietanę :), potem należy zaparzyć dobrą kawę i rozkoszować się czasem tylko dla siebie....Wyśmienite gatunki kawy znajdziecie na stronie Skworca . Składniki na 1 roladę, biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka z cukrem ubić na parze, zestawić i dalej ubijać aż masa stanie się puszysta(...)Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wlać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 200C piekarniku, przez ok 20 minut. Gorący biszkopt zsunąć i zwinąć w rulon. Masa śmietankowa: 330-350 ml śmietany kremówki 1-2 łyżki śmietany kremówki 2-3 łyżeczki żelatyny na ok.1/4 szk wody 1/2 galaretki Galaretkę przygotować
Apetyczna babeczkaKolorowo i bardzo letnio....tęcza kolorów i smaków. Wspaniałe ciasto, można by rzec ...delicje... :) Biszkopt jasny: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec(...)www.Skworcu.com.pl 2 łyżki cukru kryształu 1 łyżka masła Podane składniki wymieszać i podsmażyć na złoty kolor. Dodatki: 2 galaretki koloru niebieskiego lub czerwonego przygotować wg.przepisu 1 paczka okrągłych biszkoptów Przełożenie ciasta: Biszkopt - 1/2 masy budyniowej - masa jabłkowa - 1/2 masy budyniowej - biszkopty - zalać tężejącą galaretką - masa biała - wierzch posypać usmażonym kokosem. Źródło ,, ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczkamniejszych i większych łasuchów pyszny przekładaniec. Jabłkowa rolada pomiędzy orzechowym ciastem, trudno się jej oprzeć! Biszkopt orzechowy, składniki na 1 ciasto, a my musimy upiec dwa osobne biszkopty orzechowe: 4 jaja 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier(...)stężeje Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego i obu mąk ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną galaretkę. Podzielić masę na pół. Przełożenie ciasta: Biszkopt orzechowy - 1/2 masy - rozłożyć pokrojoną w plastry roladę - 1/2 masy - biszkopt orzechowy - polewa lub cukier puder Źródło: ciasta ,,siostry Anastazji
Apetyczna babeczkaCIASTO SŁONECZNIK SKŁADNIKI: BISZKOPT mąka -1 szkl cukier -0,5 szkl jajka -6 szt proszek do pieczenia -1 łyżeczka KREM KRÓWKA masa krówka- 1 puszka margaryna- 1 kost MASA ZE SŁONECZNIKIEM masa krówka- 2 łyżki słonecznik - 1 paczka margaryna -1 łyżka PONCZ woda przegotowana- 0,5 szkl cukier -1 łyżka PONADTO herbatniki -2 małe paczki galaretki truskawkowe -2 opak śmietana(...)kremówka -1 szkl PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodając po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej formy (40x25), piec ok.30 minut w 175 stop. Ostudzone ciasto przekroić na połowę. KREM KRÓWKA Margarynę utrzeć na puch, dodając
Kuchnia DanusiKolejny przepis z akcji testowania z portalem Świadome Odżywianie. Dziś przetestowałam Tarte Migdały - Back Mit Migdałowe ze śliwkami SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka - 6 szt mąka - 6 łyżek cukier - 6 łyżek kakao - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka KREM budyń śmietankowy - 2 opak margaryna palma -250 g cukier -3 łyżki kawa cappuccino orzechowa - 2 łyżki tarte migdały(...)Back Mit mleko -750 ml Wierzch ciasta śliwki węgierki - 0,5 kg cukier -2 łyżki spirytus -2 łyżki Dekoracja migdały płatki PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę, proszek i kakao przesiać do miski, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40
Kuchnia DanusiSernik na zimno z musem truskawkowym SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka duże - 4 szt mąka - 4 łyżki cukier - 4 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy sól szczypta MASA SEROWA serek danio homogenizowany- 600 g żelatyna - 2 łyżki cukier puder - 3 łyżki kremówka 30% - 300 ml MUS TRUSKAWKOWY truskawki - 800 g z (truskawkami wyłożonymi na ciasto) cukier- 3 łyżki(...)galaretka truskawkowa - 2 opak PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywno, dodając po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wysmarować tłuszczem tortownicę o wymiarach 27 cm, wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec ok.30 minut w 175 stop. Biszkopt wyjąć , ostudzić. MASA SEROWA Dobrze schłodzoną
Kuchnia DanusiŁatwe do zrobienia i bardzo smaczne Milky Way SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki MASA mleko-1/2 szklanki cukier-1/2 szklanki margaryna-1 kostka cukier waniliowy-2 opakowania mleko w proszku-2 szklanki polewa czekoladowa-1 opakowanie pakowanie PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić na sztywno(...)MASA Mleko zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać ostudzone mleko i wsypywać też mleko w proszku, wymieszać. SKŁADANIE CIASTA Biszkopt Masa mleczna Biszkopt Polewa czekoladowa. Ciasto schłodzić w lodówce. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia DanusiPrzepis mam od znajomej, wypróbowałam go i polecam Biszkopt z jabłkami SKŁADNIKI: Biszkopt jajka -5 szt proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki mąka ziemniaczana -0,5 szkl mąka pszenna -0,5 szkl cukier -1 szkl Masa budynie waniliowe -2 opak woda -650 ml jabłka -1,5 kg cukier -250 g PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić(...)syrop, gotować kilka minut. Budynie śmietankowe rozmieszać w 0,5 szkl wody, wlać na gotujące się jabłka, zagotować na wolnym ogniu często mieszając. Gorącą masę z jabłek wyłożyć na biszkopt. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook
Kuchnia Danusiprostu pycha! Bardzo smaczny, nieco trudny w przygotowaniu, ale jak go zrobicie i spróbujecie , będziecie bardzo dumni z siebie. Więc bardzo zachęcam was do przygotowania tego idealnego sernika! Składniki: Biszkopt: 2 jaja 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżka kakao Masa serowa: 500 g sera 0,5 szklanki cukru 200 ml mleka(...)łyżeczki żelatyny Karmelizowana dynia: 200 g oczyszczonej dyni 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody Przygotowanie: Biszkopt: Jaja w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo pulchną masę przez ok. 5-10 minut. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, ostrożnie mieszamy łyżką. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy(u mnie 20x20 lecz może
Kuchnia ŁukaszaBiszkopt- jeden z najtrudniejszych wypieków w sztuce kulinarnej. Odkrycie idealnego ciasta na biszkopt zajęło mi ok. 2 lata. Były to przeróżne warianty z dodatkiem masła, z proszkiem do pieczenia, z różnymi mąkami lecz doszedłem do odkrycia idealnego i bardzo prostego ciasta na biszkopt! Biszkopt udaje się po prostu idealny! Puszysty, miękki, lekki do pokrojenia i niesamowicie smaczny. Zapraszam
Kuchnia Łukaszamąki Pianka: 7 białek 2 łyżki żelatyny szklanka cukru 100 ml wody Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki 12-18 % Przygotowanie: Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Żółtka dokładnie miksujemy z cukrem przez ok. 5 min, aby masa znacznie pobielała. Po tym dodajemy roztopione masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. Biszkopt(...)gotujemy do rozpuszczenia się żelatyny. Gorący syrop stopniowo dodajemy do białek. Cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera, ubijamy do ostygnięcia pianki. W tortownicy układamy pierwszą połowę biszkoptu i na nią wlewamy połowę pianki, na to układamy drugą część biszkoptu i przykrywamy pozostałą pianką, dokładnie równamy górę tortu. Chłodzimy w lodówce przez ok. 3-4 godziny. W rondelku
Kuchnia Łukasza