biszkopt - 17572 przepisów (strona:412/1172)

Kakaowy biszkopt rzucany 147

piekarnika tortownicę upuścić z wysokości ok. 50 cm, tak aby płasko uderzył dnem o podłogę. Najlepiej przed rzucaniem na podłodze  rozłożyć ręcznik lub koc. Po tej czynności odstawić biszkopt w formie do całkowitego wystudzenia. Biszkopt do przekrojenia na dwa blaty (można pokusić się o przekrojenie na 3 ale będą one dość cienkie). * Jeżeli potrzebujemy biszkopt jasny, wystarczy kakao zastąpić

Mix smaku
Noworoczny torcik śmietankowy 161

dwie godziny powitamy Nowy Rok 2015. Ja jestem przygotowana. Zrobiłam  noworoczny torcik śmietankowy . Spróbuję go, jak wybije północ.  Składniki: Biszkopt (mała tortownica): 2 jajka 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Dodatkowo: galaretka truskawkowa galaretka o smaku kiwi galaretka brzoskwiniowa galaretka cytrynowa składniki do wykonania kremu "biała dama(...)białek. Z białek ubijamy pianę dodając stopniowo cukier. Do piany dodajemy utarte żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt ponczujemy. Na biszkopt nakładamy krem "biała dama"  wymieszamy  z kolorowymi galaretkami ( 4 galaretki o różnych smakach rozpuszczone w pół

Salonik smaków
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 138

Takim efektownym tortem można podbić nie tylko serca dzieci. Bezglutenowy tort RENIFER Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekolady biszkopt 7 dużych jaj 100g skrobi kukurydzianej 100g mąki kukurydzianej 150g ksylitolu 40g kakao 5 łyżeczek przyprawy do piernika (bez mąki w składzie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) krem pierwszy 5 szkl mleka(...)pociąć w kwadraciki i wyciąć jajowaty nosek (te mają być cieńsze). Piec ok 10 minut. Rogi pozostawić na raszkach w ciepłym piekarniku aby bardziej wyschły i stwardniały. Krok 2 BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać

CoolinarniePL
Ciasto Bounty- smak raju 421

święta powstało wiele ciast, każde doskonałe  w swoim rodzaju. Jedno z nich to Bounty. Polecam SKŁADNIKI Na biszkopt: 7 jaj  28 dag cukru  16 dag mąki pszennej   4 dag kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka   ¾ szklanki cukru  cukier waniliowy  35 dag wiórków kokosowych  budyń śmietankowy(...)masła WYKONANIE  Pieczemy ciemny biszkopt.   Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Pieczemy 180 stopni ok. 40 min. Upieczony biszkopt studzimy Robimy masę kokosową. 2 ½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy

W kuchennym oknie Ewy
TORT MAKOWO - POMARAŃCZOWY 208

pomarańcza - duet idealny. TORT MAKOWO-POMARAŃCZOWY /przepis własny; oprócz biszkoptu/ biszkopt makowy ( ŹRÓDŁO ):  5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mielonego maku suchego 2–3 łyżki oleju   Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Kiedy powstanie zwarta i nieruchliwa konsystencja, dodaję kolejno(...)boków NIE smarujemy tłuszczem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę około 30-35 minut w 180 stopniach, do tzw. "suchego patyczka". Wyjmuję z piekarnika i studzę poza nim. Kiedy biszkopt wystygnie całkowicie, delikatnie oddzielam nożem boki ciasta od blaszki, przekrawam na 3 blaty o równej grubości. krem pomarańczowy: 500g serka mascarpone 330 ml śmietany kremówki 2/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania

W kuchni Karmel-itki
Ciasto z obłędnym kiwi 362

Przepis mam od mamy, te ciasto robi furorę u nas w rodzinie. Ciasto z kiwi Składniki biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej 4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej Składniki masa: 100 g masła 2 op. kisielu cytrynowego 1 opakowanie galaretki agrestowej Składniki pianka: 100 g śmietany(...)galaretki agrestowej ponadto: kiwi Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, następne do ubitych białek dodajemy cukier ciągle miksując. żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek  - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Pieczemy w 190 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
Gumisiowy jabłecznik z żelkami! 390

budyniu z żelkami. Już raz stosowałam w deserze żelki i to był bardzo dobry pomysł oto link do deseru z kiwi i żelkami: http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com/2012/05/orzezwiajacy-deser-kiwowo-mietowy-mniam.html   Składniki biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej 4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli(...)albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek  - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Biszkopt pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach c.  Składniki na krem z jabłek: 1,5 kg jabłek 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 budynie + 1 szklanka wody

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto cytrynowo - rumowe z lukrem 132

rumu. Mniam Składniki: 200 g cukru 150 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g masła 4 cytryny 2 op. biszkoptów (po 80 g) 60 g dżemu morelowego  Krem nr 2: 250 ml mleka 1 torebka budyniu śmietankowego 250 g masła 80 ml rumu 200 g cukru pudru polewa(...)cytryny 200 g cukru pudru ok. 80 ml gorącej wody i trochę czekolady do dekoracji świeża mięta do dekoracji. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i 150 ml gorącej wody. Masę żółtkową wymieszać z mąką tortową przesianą z mąką ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać białka

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik z morelami o smaku cytrynowym 145

przepis na prosty i lekki sernik ze smacznymi morelami. Składniki na biszkopt: -5 jajek -¾ szklanki cukru -1 łyżeczka octu + -łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej -4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) -1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej Masa serowa, składniki: -1 puszka moreli -500 g białego, półtłustego sera, zmielonego (u mnie marki Wieluń) -200 g śmietany  kremówki najlepiej(...)łyżki żelatyny -sok i skórka z połowy cytryny Składniki dekoracji: -250  ml śmietanki  -2 łyżki cukru pudru - 250 ml kremówki 36 % - kolorowe wiórki kokosowe Biszkopt: Białka ubić mikserem ze szczyptą soli, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek - wymieszać

Bon Appetit Małgorzaty
Tort galaretkowy z kiwi 382

zrobić w formie tortu. Przepis mam od mojej mamy, która od lat piecze te ciasto. Nie martwcie się, galaretka super zastyga w masie nawet w towarzystwie kiwi :)  Składniki biszkopt: 6 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej 4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) 2 łyżki stołowej mąki ziemniaczanej Składniki masa: 100 g masła(...)kisielu cytrynowego 1 opakowanie galaretki agrestowej Składniki pianka: 100 g śmietany 30 % 2 op. galaretki agrestowej ponadto: ok. 7-8 owoców kiwi oraz 4 truskawki listki świeżej mięty Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli mikserem, następnie  dodać  cukier. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z serków kanapkowych (Ostrowia) 363

zrobię z nich deser. Love :D  Składniki na krem: 4 serki ostrowia (po 120 g) 300 g śmietany 18 % 4 śnieżki 1 tabliczka gorzkiej czekolady Składniki  na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki dobrego kakao 2 łyżki oleju 3/4 szklanki białego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: Białka(...)pieczenia, kakao i wszystko delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej formy do pieczenia. C iasto pieczemy ok. 25-30 min w 180 stopniach C. Biszkopt studzimy: Krem: Serki miksujemy ze śnieżkami następnie dodajemy śmietanę.   Finał: Krem wylewamy na biszkopt. Dekorujemy wiórkami czekolady. (Czekolada lepiej się ściera na tarce jak jest zimna z lodówki) :) ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto Bounty 2973

Ciasto dla miłośników kokosów i nie tylko :) Akurat nie jestem amatorką kokosu, ale ciasto bardzo mi smakowało. Składniki :   (Ciasto robiłam w blaszce 24x36 cm ) Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa:   450 ml mleka 220 g wiórków kokosowych(...)białej czekolady 4 łyżki cukru (lub do smaku) Polewa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka 1 łyżka mas ła Sposób przyg otowania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy, dodajemy po jednym żółtku, potem cukier oraz stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Studzimy. Przek

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z truskawkami i pianką jogurtową 461

Pyszne lekkie sezonowe ciasto. Zapraszam na kawałeczek :) Składniki: Biszkopt (na blaszkę 25x30cm): 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Pianka: 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 2 galaretki truskawkowe + 0,5 szklanki wrzątku 4 łyżki cukru pudru 2 szklanki truskawek Na wierzch: kilka truskawek pokrojonych(...)wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kakao, mieszamy delikatnie, wylewamy ciasto na wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 20-30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. 2. W 0,5 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe. Studzimy. 3. Truskawki miksujemy lub rozgniatamy widelcem, mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Jogurt naturalny mieszamy

Kuchnia domowa Ani
Deser z malinami i jogurtem naturalnym 200

Składniki: maliny jogurt naturalny gęsty okrągłe biszkopty odrobina cukru do smaku Sposób wykonania: 1. Na dno pucharków wykładamy kawałki okrągłych biszkoptów. 2. Jogurt naturalny lekko dosładzamy. 3. Maliny płuczemy. 4. Do pucharków nakładamy trochę jogurtu na biszkopty, nakładamy warstwę malin, potem znów biszkopty i jogurt. Na wierzch układamy maliny. 5. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego

Kuchnia domowa Ani