szklance, mieszanka czekolady, bitej śmietany i owocowej galaretki. Jest to bardziej pomysł niż przepis, dlatego nie będzie sztywnych proporcji. Sami wiecie co lubicie najbardziej, prawda? :) Składniki : ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto, śmietana kremówka , 1 śmietan-fix lub inny stabilizator, galaretka o dowolnym smaku, dowolne owoce w syropie - użyłam brzoskwiń, opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto(...)dodać masło i dobrze połączyć. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem dowolnego stabilizatora, żeby nie podeszła zbyt szybko wodą. Na dno szklanek układamy: kawałki pokruszonego biszkoptu i nasączamy go łyżką syropy z owoców lub alkoholu (w wersji dla dorosłych), na niego porcję ubitej na sztywno kremówki, niewielką ilość pokruszonego i nasączonego biszkoptu, budyń czekoladowy, nasączony
Codzienna kuchnia niecodziennaWszystkiego dobrego w nowym roku! Dziś tort upieczony specjalnie na powitanie 2015 - z pysznym kremem szampańskim, który sprawdzi się nie tylko do przełożenia biszkoptu, ale też solo. Piankowa konsystencja sprawia, że deser jest naprawdę lekki, a całość komponuje się obłędnie dobrze :) Biszkopt: 5 jajek szklanka mąki (3/4 pszennej i 1/4 tortowej) szklanka cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)bitą śmietanę, delikatnie mieszając za pomocą łopatki. Następnie dolewamy pianę z białek, a gdy masa będzie już jednolita, szampana. Jako że krem dosyć szybko zastyga, przekładamy go sprawnie na biszkopt przecięty w połowie, zostawiając 1/3 masy na wierzch tortu (można też biszkopt nasączyć szampanem). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, nabieramy po trochu na łyżkę i "rysujemy" nieregularne
sama złodyczdelikatnie połączyć. Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, ok 50 min. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy, ostrożnie usunąć papier do pieczenia i pozostawić na kratce do wystudzenia. Biszkopt jest wysoki co pozwala na przekrojenie na trzy dość grube blaty
Mix smakuśmietany 36% * 2 łyżki cukru pudru * 2 opakowania usztywniacza do śmietany * 270 ml adwokata * 4 łyżeczki żelatyny dodatkowo * 1 czekolada mleczna * 6 łyżek śmietany kremówki * wiórki kokosowe * okrągłe biszkopty * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Sposób wykonania Białka lekko ubić, dodać cukier i ubić na sztywną, lśniącą pianę. Do piany dodać mak, wiórki kokosowe i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę wylać(...)kilka łyżek śmietany i ubijać. Masę wyłożyć, na ciasto kokosowo-makowe. Kawę rozpuszczalną rozpuścić z 3 łyżkami wody i 2 łyżeczkami cukru, w chłodnym naparze moczyć wypukłą część biszkoptów i układać je na masie płaską częścią do góry. Po ułożeniu biszkoptów na całej masie dobrzeje docisnąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ją ze śmietaną, chłodną wylewać na biszkopty
Mix smakupiekarnika tortownicę upuścić z wysokości ok. 50 cm, tak aby płasko uderzył dnem o podłogę. Najlepiej przed rzucaniem na podłodze rozłożyć ręcznik lub koc. Po tej czynności odstawić biszkopt w formie do całkowitego wystudzenia. Biszkopt do przekrojenia na dwa blaty (można pokusić się o przekrojenie na 3 ale będą one dość cienkie). * Jeżeli potrzebujemy biszkopt jasny, wystarczy kakao zastąpić
Mix smakudwie godziny powitamy Nowy Rok 2015. Ja jestem przygotowana. Zrobiłam noworoczny torcik śmietankowy . Spróbuję go, jak wybije północ. Składniki: Biszkopt (mała tortownica): 2 jajka 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Dodatkowo: galaretka truskawkowa galaretka o smaku kiwi galaretka brzoskwiniowa galaretka cytrynowa składniki do wykonania kremu "biała dama(...)białek. Z białek ubijamy pianę dodając stopniowo cukier. Do piany dodajemy utarte żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt ponczujemy. Na biszkopt nakładamy krem "biała dama" wymieszamy z kolorowymi galaretkami ( 4 galaretki o różnych smakach rozpuszczone w pół
Salonik smakówTakim efektownym tortem można podbić nie tylko serca dzieci. Bezglutenowy tort RENIFER Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekolady biszkopt 7 dużych jaj 100g skrobi kukurydzianej 100g mąki kukurydzianej 150g ksylitolu 40g kakao 5 łyżeczek przyprawy do piernika (bez mąki w składzie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) krem pierwszy 5 szkl mleka(...)pociąć w kwadraciki i wyciąć jajowaty nosek (te mają być cieńsze). Piec ok 10 minut. Rogi pozostawić na raszkach w ciepłym piekarniku aby bardziej wyschły i stwardniały. Krok 2 BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać
CoolinarniePLświęta powstało wiele ciast, każde doskonałe w swoim rodzaju. Jedno z nich to Bounty. Polecam SKŁADNIKI Na biszkopt: 7 jaj 28 dag cukru 16 dag mąki pszennej 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 35 dag wiórków kokosowych budyń śmietankowy(...)masła WYKONANIE Pieczemy ciemny biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Pieczemy 180 stopni ok. 40 min. Upieczony biszkopt studzimy Robimy masę kokosową. 2 ½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy
W kuchennym oknie Ewypomarańcza - duet idealny. TORT MAKOWO-POMARAŃCZOWY /przepis własny; oprócz biszkoptu/ biszkopt makowy ( ŹRÓDŁO ): 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mielonego maku suchego 2–3 łyżki oleju Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Kiedy powstanie zwarta i nieruchliwa konsystencja, dodaję kolejno(...)boków NIE smarujemy tłuszczem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę około 30-35 minut w 180 stopniach, do tzw. "suchego patyczka". Wyjmuję z piekarnika i studzę poza nim. Kiedy biszkopt wystygnie całkowicie, delikatnie oddzielam nożem boki ciasta od blaszki, przekrawam na 3 blaty o równej grubości. krem pomarańczowy: 500g serka mascarpone 330 ml śmietany kremówki 2/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania
W kuchni Karmel-itkiPrzepis mam od mamy, te ciasto robi furorę u nas w rodzinie. Ciasto z kiwi Składniki biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej 4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej Składniki masa: 100 g masła 2 op. kisielu cytrynowego 1 opakowanie galaretki agrestowej Składniki pianka: 100 g śmietany(...)galaretki agrestowej ponadto: kiwi Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, następne do ubitych białek dodajemy cukier ciągle miksując. żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Pieczemy w 190 stopniach
Bon Appetit Małgorzatybudyniu z żelkami. Już raz stosowałam w deserze żelki i to był bardzo dobry pomysł oto link do deseru z kiwi i żelkami: http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com/2012/05/orzezwiajacy-deser-kiwowo-mietowy-mniam.html Składniki biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej 4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli(...)albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Biszkopt pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach c. Składniki na krem z jabłek: 1,5 kg jabłek 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 budynie + 1 szklanka wody
Bon Appetit Małgorzatyrumu. Mniam Składniki: 200 g cukru 150 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g masła 4 cytryny 2 op. biszkoptów (po 80 g) 60 g dżemu morelowego Krem nr 2: 250 ml mleka 1 torebka budyniu śmietankowego 250 g masła 80 ml rumu 200 g cukru pudru polewa(...)cytryny 200 g cukru pudru ok. 80 ml gorącej wody i trochę czekolady do dekoracji świeża mięta do dekoracji. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i 150 ml gorącej wody. Masę żółtkową wymieszać z mąką tortową przesianą z mąką ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać białka
Bon Appetit Małgorzatyprzepis na prosty i lekki sernik ze smacznymi morelami. Składniki na biszkopt: -5 jajek -¾ szklanki cukru -1 łyżeczka octu + -łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej -4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) -1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej Masa serowa, składniki: -1 puszka moreli -500 g białego, półtłustego sera, zmielonego (u mnie marki Wieluń) -200 g śmietany kremówki najlepiej(...)łyżki żelatyny -sok i skórka z połowy cytryny Składniki dekoracji: -250 ml śmietanki -2 łyżki cukru pudru - 250 ml kremówki 36 % - kolorowe wiórki kokosowe Biszkopt: Białka ubić mikserem ze szczyptą soli, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek - wymieszać
Bon Appetit Małgorzatyzrobić w formie tortu. Przepis mam od mojej mamy, która od lat piecze te ciasto. Nie martwcie się, galaretka super zastyga w masie nawet w towarzystwie kiwi :) Składniki biszkopt: 6 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej 4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) 2 łyżki stołowej mąki ziemniaczanej Składniki masa: 100 g masła(...)kisielu cytrynowego 1 opakowanie galaretki agrestowej Składniki pianka: 100 g śmietany 30 % 2 op. galaretki agrestowej ponadto: ok. 7-8 owoców kiwi oraz 4 truskawki listki świeżej mięty Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli mikserem, następnie dodać cukier. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka
Bon Appetit Małgorzaty