biszkopt - 17572 przepisów (strona:410/1172)

Szmaragdowy tort biszkoptowy z maślanym kremem 160

ramach tegorocznych wyzwań pojawiło się też to. Upiec tort. Ciasta biszkoptowego nigdy nie piekłam, tylko słyszałam od Cioci (mam taką jedną, która zawsze wysmyczy biszkopt przekładany owocami z galaretką), że biszkopt to, tamto, siamto. No tak, ale dopóki sama się nie przekonam, na własnej skórze to różnego rodzaju porady są nic nie warte. Ot suche uwagi. W sobotni wieczór ukręciłam(...)ciasto, a w niedzielę przełożyłam kremem. I oto jest. Zaznaczam, że w cale nie było tak ciężko ;) potrzebujemy: na biszkopt (wg Moje Wypieki) - 226g masła - 220 g cukru (użyłam cukru pudru) - 5 białek - 2 łyżki ekstraktu z wanilii - 375g mąki - 4 łyżeczki proszku (jedno opakowanie) - pół łyżeczki soli - 355 g mleka - barwnik do ciasta w formie żelu * wszystkie składniki muszą

Szybko Tanio Smacznie
Biszkopt przekładany pomarańczami i bananami w galaretce 152

Składniki: 1 biszkopt  3 banany 2 pomarańcze 2 galaretki pomarańczowe Sposób przygotowania: 1. Przygotować 1 galaretkę wg przepisu na opakowaniu. 2. Biszkopt przeciąć na pół. Dolną część z powrotem przełożyć do tortownicy, ułożyć pokrojone (i ewentualnie skropione cytryną) w plasterki banany. Zalać tężejącą galaretką i przykryć drugą częścią biszkoptu. Włożyć do lodówki. 3. Rozpuścić drugą galaretkę. Gdy już będzie(...)tężeć wylać na biszkopt wyłożony pokrojonymi w plastry pomarańczami. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretek

A Ty Smakuj Mnie
Tort kosz kwiatów 148

Tort kosz kwiatów zrobiony na 76 urodziny mojej babci. Krem kawowo-orzechowy na orzechowych biszkoptach. Moja kolejna zabawa z masą plastyczną. Tort był robiony w marcu ale zdjęcie się gdzieś zawieruszyło i znalazłam je dopiero dzisiaj robiąc komputerowe porządki;)  Biszkopt* 3 jajka 100 ml mąki pszennej 100 ml drobnego cukru do wypieków 100 ml orzechów zmielonych bądź mocno pokrojonych(...)zimnej wody pół łyżeczki ekstraktu waniliowego łyżka cappuccino szczypta soli * z podanych składników należy upiec trzy biszkopty, można też potroić ilość składników i upiec jeden duży biszkopt, który należy wystudzić i przekroić na 3 blaty.  Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy przesianą mąkę, kawę, ekstrakt waniliowy, wodę i dokładnie mieszamy

Krakowskie smaki Ani
Ciasto ze słonecznikiem 217

Pyszne połączenie biszkoptu, masy karmelowej z fantastycznie chrupiącym słonecznikiem, delikatnego ptasiego mleczka  i herbatników z polewą z nutelli. Brzmi super, prawda? A smakuje jeszcze lepiej! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem karmelowy: 1/2 masła*  1/2 szkl cukru pudru 1 łyżka śmietanki 30%/mleka 1 puszka masy krówkowej(...)masła 2 kopiaste łyżki nutelli * ja użyłam margaryny i jak widać na zdjęciach niestety masa nie stężała eystarczająco 1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i odstawić do ostygnięcia. 2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek ubitych z cukrem i delikatnie wymieszać. Piec

Kto ugości moich gości?
To jest maj! Głowę w bzy na stracenie. Tort bezowo-orzechowy z nutą kardamonu, kawy i pomarańczy 199

chrupiące - powstały z resztek masy bezowej, z której piekłam bezowe koszyki (takie jak tu - klik) do mojej wiosennej wariacji na temat Grapefruit Fluff (klik) .  Środkowy blat orzechowego biszkoptu na białkach to również wynik nadprodukcji ciasta do mazurkowego spodu. Zarówno bezy jak i biszkopt po upieczeniu mogą być przechowywane przez nawet dwa tygodnie, pod warunkiem, że trzymane są w suchym(...)chłodnym miejscu, ale nie w lodówce (biszkopt należy owinąć w folię). Pomada z pomarańczy służy mi co roku do smarowania mazurków - zawsze dostaję ją w prezencie od pewnej zaprzyjaźnionej osoby, więc przestałam ją robić sama. W tym roku słoik był naprawdę duży, więc mogłam końcówkę wykorzystać do posmarowania biszkoptu - delikatnie gorzkie pomarańcze idealnie przełamały słodkość bezy.    Do przełożenia

KUCHARNIA
Tiramisuuuuuuuuuu 486

powoduje, że marze tylko o kawie i słodyczach. Stąd dzisiejsza propozycja - pyszne, kremowe tiramisu. 2 serki mascarpone 4 łyżki cukru pudru 400 ml 36 % śmietany 4 żółtka  opakowanie biszkoptów 2 łyżki kawy rozpuszczalnej gorzka czekolada Do serków dodać żółtka i cukier, zmiksować. Osobno ubić śmietanę i delikatnie połączyć z masą. Zrobić napar kawowy - kawę rozpuścić w 3/4 szklance gorącej(...)wody, ostudzić i przelać do miseczki, w której będziemy mogli maczać biszkopty. Wykładać naprzemiennie moczone biszkopty, masę, biszkopty, masę. Ostatnio warstwą powinna być masa, którą posypujemy startą czekoladą

Humanistka w kuchni
Pyszne ciasto czekoladowe i kilka słów o oleju kokosowym 162

kokosowy tłoczony na zimno. Recenzja pod przepisem. Nie mogłam się oprzeć, żeby kokosu nie połączyć z czekoladą, przez co moja dieta zeszła na dalszy plan i powstał przepis na biszkopt z obłędnym musem czekoladowo-kokosowym i, żeby zachować marne pozory diety, waflami ryżowymi Składniki: Biszkopt: 4 jaja 100 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej 2 łyżki kakao(...)łyżki żelatyny Polewa: 2 łyżki masła 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru   Ponadto: 30 g wafli ryżowych naturalnych, bez dodatków   Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia

e-PrzepisyKulinarne
Tort migdałowy w paski 301

120g cukru 50g maki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu migdałowego Masa migdałowa: 124g masła 24g cukru 2,5 jajka M 125g migdałów nieblanszowanych 25 ml rumu Biszkopt kakaowy: 8 jajek 110g cukru 100g mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa śmietankowa: 400ml śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone kilka kropli aromatu(...)dodajmy do masy. Dodajemy także 2 całe jajka i rum. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut przed nałożeniem na ciasto migdałowe.    Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy kolejno cukier, żółtka, kakao oraz maki przesiane z proszkiem o pieczenia. Pieczemy

Pyry na Gaz
Tort straciatella z truskawkami 200

zmiażdżyłam z jednej strony. Ale z dwojga złego lepiej taki, niż gdyby miał spaść. Udekorowałam go galaretkami, które przygotowałam w foremkach. Szału nie było, ale był tort ;-) SKŁADNIKI NA BISZKOPT   6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia NA KREMY I GALARETKĘ 1 kg truskawek mrożonych 2 galaretki truskawkowe(...)śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 1 mały dżem truskawkowy 1 gorzka czekolada WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do białek dodać szczyptę soli i ubić

Passions hobbies life
Brzdąc poznański 358

jest nasączanie ponczem, nie jest dekorowane posypkami czy orzechami a także nie ma dodatków w postaci innych warstw, owoców czy polew. Mimo to jest absolutnie przepyszne. Brzdąc poznański Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 110g mąki ziemniaczanej 60g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu Masa: 1 litr słodkiej śmietanki 30% 1 szklanka cukru 4 łyżeczki(...)kakao 4 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: BISZKOPT Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, a następnie żółtka i miksować wszystko około 10 minut. Proszek do pieczenia mieszamy z octem (dzięki temu biszkopt po upieczeniu jest równy), dodajemy do masy i ubijamy. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 stopniach C przez 20 minut

Pyry na Gaz
Tort kajmakowy 147

moich tortów, tym razem kajmakowy. Piekłam go całkiem niedawno i nie sądziłam, że będzie się cieszył taką popularnością. Polecam :-) Przepis na tortownicę o średnicy 24 – 26 cm. Składniki na biszkopt: 250 g mąki pszennej 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta. Sposób wykonania: Białka oddzielić(...)koniec ubijania dodawać stopniowo masę kajmakową i dalej miksować. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Gruszki obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część położyć na paterze, nasączyć ponczem i ułożyć gruszki wymieszane z czekoladą. Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część

Na słodko lub wytrawnie
Tort czekoladowy 133

zapomnę jak to się robi ;-) Jeżeli o uroczystościach już mowa, to dzisiaj podam przepis na wspaniały czekoladowy tort. Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm. Składniki na biszkopt czekoladowy: 220 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w małej ilości wrzącej wody 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto masło lub  margaryna(...)wodnej i wystudzić. Kawę rozpuścić we wrzącej wodzie i wystudzić. Do ubitej śmietany dodać kakao, cukier puder, rozpuszczoną i schłodzoną kawę, i rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę. Wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część biszkoptu nasączyć ponczem i posmarować ½ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, następnie położyć drugi krążek, nasączyć go ponczem i nasmarować 1/3 kremu czekoladowego

Na słodko lub wytrawnie
Tort zajączek wielkanocny 136

robiłam na Wielkanoc ten tort i nie było okazji, żeby go opublikować.Zresztą nie wyszedł mi najlepiej, ale co tam ;-) Potrzebna będzie duża forma w ksztalcie zajączka. Składniki na biszkopt 250 g mąki pszennej 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta. Sposób wykonania: Białka oddzielić(...)jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część położyć na paterze, nasączyć ponczem i po smarować dżemem z czarnej porzeczki. Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć

Na słodko lub wytrawnie
SERNIK NA ZIMNO 95

zajmuje zbyt wiele czasu ( nie licząc oczywiście czasu tężenia masy w lodówce) . A po obiedzie zawsze znajdzie się jeszcze miejsce na małe co nieco :) SKŁADNIKI: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1/2 słoika dżemu malinowego  1 galaretka cytrynowa 2 serki Danio waniliowe A jak to zrobić: Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (dodając trochę niej wody wtedy masa lepiej stężeje(...)odstawić do wystygnięcia.  Dno i boki tortownicy wyłożyć biszkoptami. Biszkopty które są na spodzie dokładnie pokryć dżemem malinowym. Do ostudzonej , lekko już tężejącej galaretki dodać serki i dobrze wymieszać (można też użyć miksera). Gotową masę wylać na przygotowane wcześniej biszkopty i dżem. Całość odstawić do lodówki

Kuchnia w opałach
MUFFINKI BARANKI 97

wiem co tam jeszcze dosypałam. Przepis znajdziecie we wcześniejszych moich postach, zmieniłam tylko dodatki. Dzisiaj skupmy się na tym jak muffinki zamienić w baranki. SKŁADNIKI: pianki Marshmallow okrągłe biszkopty biały lukier odrobina stopionej gorzkiej czekolady A jak to zrobić: Pianki najlepiej jeśli będą w formacie mini.Ja niestety takowych nie znalazłam i musiałam jakoś poradzić sobie z dużymi. Podzielenie(...)mniejsze kawałki nie należy do łatwych zadań bo strasznie się kleją ale jakoś się udało. Można je pokroić nożem lub pociąć nożyczkami. Przygotować biszkopty w ilości 1:1 to znaczy 1 biszkopt = 1 muffinka. Z roztopionej czekolady zrobić na każdym z nich po dwa punkty, będą to oczy baranka. Posmarować lukrem górną część biszkopta i jego spód oraz górę babeczki

Kuchnia w opałach