biszkopt - 17572 przepisów (strona:401/1172)

Brzoskwiniowy sernik na zimno 164

składniki * 1 opakowanie podłużnych biszkoptów(jak do tiramisu) masa serowa * 750 g serka homogenizowanego brzoskwiniowego * 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego * 2 łyżki żelatyny masa brzoskwiniowa * 1 puszka brzoskwiń w syropie * 3 łyżki żelatyny Sposób wykonania Biszkoptami wyłożyć dno kwadratowej tortownicy (24/24 cm), biszkopty nasączyć delikatnie syropem brzoskwiniowym. Obie porcje żelatyny namoczyć w osobnych naczyniach w niewielkiej ilości wody. Brzoskwinie(...)mikrofali, letnią dodać do masy serowej ( przed dodaniem do masy serowej, żelatynę można zahartować dodając do niej 2 łyżki masy i wymieszać) i zmiksować.  Masę serową wyłożyć na biszkopty. Na masę serową wyłożyć mus brzoskwiniowy i delikatnie zamieszać po całej powierzchni łyżką, aby delikatnie połączył się z masą serową i utworzyła się delikatna mozaika. Całość wstawić na kilka godzin

Mix smaku
Ciasto kawowe w paski 113

coś" kawowego. W końcu doczekało się realizacji w postaci ciasta. Po powrocie z cmentarza razem z gorącą herbatą było doskonałym sposobem na rozgrzewkę. Porcja na dużą blachę Składniki na biszkopt*: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka kakao Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru pudru(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej kostka masła po garści rodzynków i siekanych orzechów 50 ml wódki Przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie szklista. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy na dwie części - jedną zostawiamy białą a do drugiej dodajemy

My simple kitchen
Walentynkowe ciasto z serduszkami 205

stanie podać jego źródła. Ciasto wydaje się pracochłonne, ale wbrew pozorom jego wykonanie nie zajmuje aż tak sporo czasu. Za to efekt, sami przyznacie, jest wart oczekiwania :) Kakaowy biszkopt, słodka konfitura, lekka pianka truskawkowa, galaretka i polewa - to powinno zadowolić nawet wybrednego smakosza :) A przy tym cieszy oko:) Porcja na dużą blachę Składniki na biszkopt kakaowy: 6 jajek(...)dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blachy. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopt przekroić na 2 części. W jednej połówce za pomocą foremki do ciastek wyciąć serduszka (jak na załączonym obrazku). Moja rada : Ciasto, w którym będą wycinane serduszka, najlepiej przełożyć na osobną

My simple kitchen
Ciasto caffe latte na jogurtach 189

ciasto wydaje się nieco pracochłonne, to warte jest poświęconego mu czasu :) Oryginalny przepis zaczerpnęłam z czasopisma "Pyszne ciasta na powitanie lata" nr 17/2008. Zamieniałam tylko ucierane ciasto na lżejszy biszkopt :) Przepis na małą blaszkę: Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cappuccino w proszku Masa jogurtowa: 500 ml jogurtu(...)waniliowego 4 łyżeczki żelatyny 100 g śmietany kremówki Masa kawowa: 500 ml jogurtu naturalnego 75 g cukru 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki żelatyny 100 g śmietany kremówki Biszkopt:  Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie gładka i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka a na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem

My simple kitchen
Wiśniowiec z kremem 140

światło dzienne, dlatego prowadzenie bloga musiałam odsunąć na dalszy plan. Mam jednak nadzieję, że mi szybko wybaczycie i w ramach przeprosin dacie się skusić na to pyszne ciasto :) Na biszkopcie, z wiśniami, kremem i polewą :) Przepis dostałam od koleżanki, która sobie to ciasto bardzo zachwalała :) A wszystkim kobietkom życzę z okazji dzisiejszego Dnia Kobiet samych wspaniałości :) Miłego dnia! :) Składniki(...)dużą blachę: Biszkopt: 6 łyżek ciepłej wody 1 i 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni 3 galaretki wiśniowe Krem waniliowy: 700 ml mleka 2 budynie waniliowe 3 łyżki cukru pudru 250 g masła 50 ml wódki  Polewa czekoladowa

My simple kitchen
"Czerwień i błękit" - urodzinowe tiraminu z truskawkami i błękitnym kremem 135

dopełnił całości. Serdecznie dziękuję wszystkim za ciepłe słowa w komentarzach... To dzięki Wam mam ogromną radość z blogowania i niesłabnący zapał do kulinarnych szaleństw...  Składniki: opakowanie małych okrągłych biszkoptów 250 g serka mascarpone 150 g twarogu sernikowego 500 ml śmietany kremówki 30%, a najlepiej 36% 3 łyżki cukru pudru ok. 500 g truskawek 50 g płatków migdałowych niebieski barwik(...)uzyskać pożądany kolor masy i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3-4 części. Truskawki umyć, odszypułkować i każdą przekroić wzdłuż na pół. W naczyniu układać na przemian masę - biszkopty - masę - truskawki - masę - biszkopty - masę - aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna znaleźć cię masa lub truskawki. Biszkoptów niczym nie nasączałam, zmiękły od kremu. Przed podaniem na suchej patelni należy uprażyć

Czerwień i błękit
Ciasto z ryżem preparowanym 655

zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ”  pod patronatem serwisu  ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.  producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.   Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju kujawskiego Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane(...)obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki maki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru 4 żółtka sok z połowy cytryny 1,5 margaryny "Kasi" Jedną szklankę mleka łączymy z żółtkami, mąką

Salonik smaków
Przekładaniec z truskawkami 192

wspólne świętowanie, ponieważ nie było by tego miejsca, gdyby nie Wy. Chciałam Wam podziękować, za każde odwiedzenie i polubienie. Cieszę się, że jesteście ze mną każdego dnia :) Biszkopt: - 6 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru - 3 łyżki wody - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gotującego się mleka i cały czas mieszamy, by się nie przypaliło. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy budyń, ciągle mieszając. Upieczony i przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy części. Następnie składamy ciasto: biszkopt, masa budyniowa, część pokrojonych truskawek, następnie powtarzamy czynność a potem biszkopt cienka warstwa masy budyniowej oraz połówki truskawek, które zalewamy tężejącą galaretką

Zainspirowana w kuchni
Truskawkowy pocałunek 299

słodkie, a przy tym orzeźwiające - po prostu cudo! Gwarantuję - nikt nie skończy na jednym kawałku, to jest po prostu niemożliwe! :)   SKŁADNIKI: (na formę ok 23x33 cm) Biszkopt: 6 jajek   1 szkl cukru   1 szkl mąki   1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa:   1/2 kg sera twarogowego (z wiaderka) 2 galaretki cytrynowe   2 szkl wrzątku(...)łyżki cukru 5 łyżek śmietanki 30% 2/3 szkl wiórek kokosowych 2 łyżki cukru Dodatkowo: Truskawki 1. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. 2. Biszkopt:   Białka ubić i nie przerywając miksowania dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do zmiksowanej masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kto ugości moich gości?
Tort z truskawkami - urodzinowy 355

Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba korzystać z dobrodziejstw truskawek! Torcik idealny na domowe uroczystości. Przygotowany z zawsze udającym się biszkoptem, bez proszku do pieczenia i kremowym mascarpone. A do tego dzisiejszy urodzinowy:-) Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiatych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem: 250 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru(...)pudru 250 g serka mascarpone 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa + 500 ml wrzątku 70 g gorzkiej czekolady 4 łyżki adwocata    Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku.  Mąki oraz kakao przesiewamy przez sito. Stopniowo dosypujemy

VioletoweKucharzenie
Sernik jogurtowy z truskawkami 760

składniki: 800 g gęstego jogurtu naturalnego ok 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 600 g truskawek 1 galaretka truskawkowa biszkopty do wyłożenia formy Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w mleku a następnie(...)smaku, w zależności jak lubimy słodkie. Chwilę miksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować. Na dno tortownicy wlać nieco jogurtowej masy, tyle aby pokryła biszkopty. Ułożyć połowę truskawek (wybrałam takie mniejsze sztuki) i wstawić na chwilkę do lodówki aby masa zaczęła już lekko tężeć. Dzięki temu biszkopty i truskawki zostaną przy dnie i nie będa pływać

Monia miesza i gotuje
Śmietanowiec z truskawkami 1160

niepowtarzalnym smaku.     Składniki: -ok. 1/2 kg truskawek -2 galaretki -ok. 700 ml kwaśnej śmietany 18 % -2 łyżki żelatyny -cukier do smaku -wanilia -a na biszkopt :          - jajka          -1/2 szklanki cukru          - 2/3 szklanki mąki 450          -1/2 łyżeczki proszku(...)papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C. Rozpuszczamy galaretki w 300 ml wody każda, odlewamy z każdej 1/3 do oddzielnych miseczek. Galaretki i upieczony biszkopt studzimy. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody. Śmietanę doprawiamy do smaku cukrem i wanilią. Wystudzony biszkopt rwiemy na kawałki. Śmietanę delikatnie miksujemy,  dodajemy podgrzaną , rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Galaretkę

Maminek kulinarny
Czekoladowy biszkopt na roladę 101

Wiele razy natknęłam się na pytania dotyczące biszkoptu, właściwie ilu ludzi tyle i sposobów na jego przygotowanie. Ja mam swój sprawdzony wielokrotnie przepis, który się zawsze udaje i chcę Wam tutaj go przedstawić. Potrzebujemy: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ja użyłam proszku do pieczenia od Przyprawy Premium 1/2 szklanki mąki pszennej(...)trochę do masy jajecznej, delikatnie mieszając całość. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja korzystam z blach z piekarnika, które są wystarczająco duże, aby przygotować później z biszkoptu roladę. Pieczemy 10 - 15 minut w temp 175 stopni. Musimy biszkopt pilnować niestety, gdyż ten na roladę jest cienki, a każdy piekarnik inaczej piecze. Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem zwijamy

MamaOskarka
Tiramisu truskawkowe dla dzieci 103

Tradycyjne tiramisu składa się z biszkoptów nasączonych kawą i alkoholem. Dodatkowo do kremu dodaje się surowe jajka. Nic więc dziwnego, że jest deserem podawanym wyłącznie dorosłym. Ja dziś proponuję pewną alternatywę tego pysznego, włoskiego deseru- dla dzieci. Składniki: ½ kg truskawek 400 dag jogurtu biszkoptowego 1 paczka biszkoptów 1 Kubuś truskawkowy 1 tabliczka czekolady deserowej cukierki ozdobne lub posypka kolorowa Wykonanie(...)Skok wlać do płaskiego naczynia, moczyć biszkopty i układać w pucharkach. Następnie pomiędzy biszkopty nakładać łyżką jogurt biszkoptowy, a na nim truskawki. Czekoladę połamać, stopić w kąpieli wodnej, polać truskawki i ozdobić cukiereczkami. Gotowe desery włożyć do lodówki na kilka godzin

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z galaretką w kostkach w mlecznej osłonie 155

Ciasto z kryształkowymi galaretkami, prześwitującymi pod słońce to smak mojego dzieciństwa. Już dawno nie robiłam takich pyszności :) Prawda, że wygląda cudnie? Składniki na biszkopt: 1 szklanka maki tortowej 1 łyżka budyniu 4 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu tłuszcz do formy wiórki do formy Wykonanie ciasta biszkoptowego: Utrzeć żółtka z proszkiem do pieczenia(...)połączyć z utartymi żółtkami. Następnie dodać mąkę, budyń, ocet i dokładnie wymieszać. Całość wylać na przygotowaną blachę i upiec w temperaturze 170 stopni około ½ godziny. Po ostudzeniu przekroić biszkopt i przełożyć kolorową masą. Składniki na masę: 400 gram śmietany kwaśnej 4 kolorowe galaretki ½ szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 1 aromat pomarańczowy Wykonanie masy: Galaretki (kolorowe) rozpuścić każdą z osobna

Tradycyjna Kuchnia