biszkopt - 17572 przepisów (strona:398/1172)

Śmietanowy tort dla Scrabblisty z okazji Dnia Dziecka 134

Mój syn jest właśnie na turnieju scrabblowym, dlatego ja ukradkiem przygotowałam dla Niego tort z okazji Dnia Dziecka:) Symbol K to jego imię:)  Składniki Biszkopt 6 jaj o pokojowej temperaturze szklanka cukru drobnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mąki Krem: śmietanka łaciata 36% 2 serki mascarpone 3 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego Poncz: szklanka wody sok z jednej(...)cytryny 2 łyżki cukry trzcinowego słoik powideł u mnie: śliwki z kakao truskawki  szablon z kartki papieru kakao Biszkopt:  Oddziel żółtka od białek. Do białek wsyp szczyptę soli i ubij na sztywno. Pod konie dodaj łyżkę cukru. Do żółtek wsyp cukier i ubij na puszysto. Zacznij dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Teraz zacznij dodawać pianę

AZgotuj!
Ciasto truskawkowe z mascarpone 212

szklanka konfitury truskawkowej - 2/3 szklanki soku pomarańczowego - 1 l. śmietany kremówki 36% - 2 śmietanfixy - 2 galaretki truskawkowe - 450g serka mascarpone - 1/3 szklanki cukru pudru - cukier wanilinowy - 3-4 opakowania biszkoptów podłużnych Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, czyścimy i kroimy  w plasterki. Konfiturę truskawkową przekładamy do miski. Dolewamy soku pomarańczowego i dokładnie mieszamy.  Galaretki rozpuszczamy w około 100 ml gorącej(...)Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, śmietanfixy i stopniowo dodajmy mascarpone. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy: biszkopty, masę z mascarpone, kawałki truskawek, tężejący mus truskawkowy i ponownie biszkopty, masę z mascarpone, kawałki truskawek, mus truskawkowy.  Jeśli dobrze podzieliliśmy składniki to tworzymy kolejna trzecią warstwę biszkoptów, masy

Pan i Pani Smith w kuchni
Deser z truskawkami i mascarpone 369

Pyszna, truskawkowa wariacja na temat tiramisu. Miękkie biszkopty, przełożone warstwą truskawek i mascarpone. Składniki na 2 porcje: 150 g mascarpone 200 g truskawek 50 g biszkoptów 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 niepełna łyżka płynnego miodu 1/2-1 szklanka mleka 1 kostka gorzkiej czekolady Mascarpone wymieszać z miodem i ekstraktem waniliowym. Biszkopty połamać i zamoczyć na kilka sekund w mleku. Ułożyć warstwowo(...)biszkopty, truskawki i mascarpone. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można dodatkowo schłodzić. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Tort z malinami i śmietaną 154

Przygotowanie tego tortu zajęło mi 3 godziny . Dekoracja koło 30 minut :). Całość wyszła bardzo fajnie , a maliny idealnie wpasowały się do niego :) Składniki na biszkopt: 4 jaja szklanka mąki pszennej typ 500 Klos-pol proszek do pieczenia szczypta ksylitol 100 gram Klos-pol     Wykonanie biszkoptu: Do misy wbijamy jaja i miksujemy. W trakcie miksowania wsypujemy ksylitol-nadal(...)mąki . Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i przeglądam ciasto biszkoptowe. Wkładam do nagrzanego pieca i piekę w 160 stopniach koło 25 minut . po upieczeniu i ostudzeniu  kroje biszkopt na 3 blaty . Dodatki : śmietana 30% 4 pojemniczki po 330 ml  błonnik kakaowy 3 łyżki ksylitol 4 łyżki do śmietany maliny 300 g żelatyna 3 łyżki Wykonanie masy

Różowa kuchnia
Niebiańsko lekkie biszkopty z kremem kokosowym z Newellą 118

razem wpadłam na pomysł połączenia lekkich biszkoptów z delikatnym kremem i wyszło to całkiem nieźle :) Piekąc je nie przypuszczałam, że wyjdą mi tak lekkie. Z ciekawości sprawdziłam, ile waży jedno pojedyncze ciasteczko(jeszcze przed sklejeniem)... Wyszedł równo 1 g!  Masa jest niezwykle prosta w przygotowaniu - wystarczy wrzucić do pojemnika blendera wiórki kokosowe i pokrojoną Newellę, a na końcu dowolnie(...)dosłodzić. Polecam spróbować - można jeść bez obaw, nawet będąc na diecie ;) Niebiańsko lekkie biszkopty z kremem kokosowym z Newellą Składniki: 4 jajka 2 łyżki stewii lub ksylitolu 3 łyżki mąki gryczanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g Newelli naturalnej 4 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki stewii Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wsypać stewię i nadal ubijać

FitKot
TORCIK PORZECZKOWY IMIENINOWY 156

część powekowałam a co zostało poszło do tego ciasta. Polecam. Pyszne!! Ciasto podałam na DIAMANT PLATIN- PORCELANA BOGUCICE Składniki: tortownica 20 cm-na tortownicę dużą składniki razy 2   biszkopt: 3 jajka 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki 1  łyżeczka proszku do pieczenia masa śmietanowo porzeczkowa: 1 kubek 330 ml śmietany kremówki 1,5 szklanki  mieszanych porzeczek(...)łyżka żelatyny mus porzeczkowy: 1,5 szklanki mieszanych porzeczek 1 łyżka żelatyny cukier puder do smaku Dodatkowo: czekoladowe kropelki ze sklepu Słodki Świat świeże owoce do dekoracji Wykonanie:   Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Następnie stopniowo dosypujemy cukier. A kiedy ubije się na puszysta masę dodajemy po  łyżce mąki wymieszanej

Z Majeczką w kuchni
Słodki Michałek 18876

wczoraj wieczorem, dodałam do niego wszystko to, co lubi mój partner. Nie do końca wiedziałam czy się uda, ale efekt końcowy mnie zadowolił :) Na dole postu znajdziesz listę zakupów :) Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier - cały(...)małym ogniu. Gotowy budyń wystudzić. Do zimnego budyniu wrzucać po kawałku masła, cały czas miksując. Gdy masa będzie gładka dodać na koniec ziarenka wanilii i dokładnie wymieszać. Nasączanie biszkoptów: 1 czubatą łyżeczkę kawy rozpuszczalnej zalać gorącą wodą do wysokości 3/4 szklanki. Dodać 2-3 łyżeczki wódki lub ulubionego likieru. Zimny biszkopt przeciąć na pół. Dolną warstwę nasączyć, położyć 3/4 kremu

The Sweet Damsel
Lion - słodkie ciasto ze słonym akcentem 399

ciastka, chodziło już za mną od jakiegoś czasu i w końcu się udało, co więcej mogę je Wam śmiało polecić bo jest po prostu pyszne. Delikatne, puszyste za sprawą biszkoptu i lekkiej masy budyniowej z mocniejszą nutką słodyczy w warstwie z ryżem i na koniec, dla przełamania smaku, zaskakujący, słony akcent orzeszków ziemnych.  Co tu dużo pisać bajka, koniecznie(...)musicie spróbować.   Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki tortowej 1 łyża mąki ziemniaczanej szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek, a następnie ubijamy z solą na sztywną pianę, dosypując partiami cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca dodajemy po jednym żółtku, a następnie wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach robota

Cynamonowe szczęście
Deser z malinami i mascarpone 135

Smaczny i szybki w przygotowaniu deser...do tego maliny, które bosko komponują się z serkiem mascarpone. Składniki 500 g serka mascarpone 6 żółtek 6 łyżek cukru pudru 1 opakowanie biszkoptów lady fingers 1 saszetka herbaty malinowej (400 ml wrzątku) 100 ml likieru amaretto 200 g świeżych malin Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Zaparzamy herbatę, studzimy(...)mieszamy z likierem. Żółtka ucieramy z cukrem. Do masy dodajemy po łyżce serka, cały czas ucierając. Maliny płuczemy, miksujemy. Biszkopty moczymy w herbacie, układamy warstwowo w pucharkach…biszkopty, mascarpone, biszkopty, mascarpone, maliny. Wstawiamy do lodówki na godzinę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style

R'n'G Kitchen
Tort samochodzik z białą czekoladą i likierem cytrynowym 205

Taki torcik przygotowałyśmy wspólnie z mamą na urodziny brata :) Wygląda jak Ferrari (a raczej garbus) prawda? :) Puszysty biszkopt przełożony jest najlepszym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Mocno nasączony likierem cytrynowym i uroczo ozdobiony. To mój debiut jeśli chodzi o barwienie masy za pomocą barwników spożywczych. Użyłam koloru red red i black , firmy Wilton. Możecie również przygotować tradycyjny, okrągły(...)tort i dowolnie go ozdobić, ale zachęcam do spróbowania swoich sił z takim autkiem :) Biszkopt: 5 jajek podzielonych na białka i żółtka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej  3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie

Chocolate Muffin Blog
Torcik cappuccino 486

każdą imprezę. Składniki: 800 g serka homogenizowanego 2 szklanki niegranulowanego mleka w proszku 5 żółtek 1 całe jajko 3/4 szklanki cukru 3 łyżki żelatyny około 300 g okrągłych biszkoptów 2 tabliczki mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 masło Sposób przygotowania: Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Na parze ubić mikserem żółtka(...)serki homogenizowane. Całość ubijać na najwolniejszych obrotach. Na koniec dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Zagotować 1,5 szklanki wody  i zaparzyć w niej kawę. W przestudzonej kawie moczyć biszkopty i układać je w tortownicy. Na biszkopty wyłożyć połowę masy, następnie położyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i pozostałą część masy. Wstawić do lodówki na około godzinę. Czekoladę rozpuścić dodając

na moim stole...
Prosty torcik z truskawkami i bitą śmietaną 419

truskawkami, tak by owoce pozostały świeże (takie są według   mnie najsmaczniejsze), no i wykombinowałam takie właśnie ciasto, które może nie jest jakimś epokowym odkryciem, ale smakuje wyśmienicie :) Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 łyżka kakao Nadzienie: 750ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 – 2 łyżki cukru pudru 3 śmietan – fixy ½ tabliczki czekolady(...)minut. Na koniec zmniejszamy obroty na najmniejsze i dodajmy po trochu przesianą mąkę z kakao. Gotową masę wylewamy na tortownicę o średnicy 26cm wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy w 180 ⁰ C przez około 25 – 30 minut, w   zależności od piekarnika można wydłużyć lub skrócić czas pieczenia. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i wkładamy do lodówki

Smakowy Raj
Ananasowiec, czyli tropikalny torcik. 132

wilgotne, nie za słodkie, mięciutkie i błyskawicznie znika ze stołu (przez co o mały włos nie było by co fotografować, bo został tylko ten mało urodziwy kawałek ;-)). Podstawą jest biszkopt przełożony budyniem z kawałkami ananasa, wierzch natomiast stanowi delikatna pianka z dodatkiem kwaskowej, wiśniowej galaretki, a wszystko to spowija polewa z gorzkiej czekolady idealnie balansując wszystkie smaki. Składniki na ananasowiec(...)czyli tropikalny torcik (blaszka 25x40 cm) Biszkopt: 6 dużych jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki octu 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celcjusza. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka odkładamy do głębokiego talerza, a białka do sporej miski. Do białek dodajemy

Rozpustne gotowanie
Sernik na zimno z truskawkami. 114

truskawkowym, ale w tym roku zaczynam wcześniej :-) Serniczek z tego przepisu charakteryzuje się aksamitną, kremową lekkością, delikatną słodyczą, przełamana orzeźwiającą nutą kwaskowych truskawek. Na spód można użyć upieczony wcześniej biszkopt (ja tak właśnie zrobiłam), gotowych biszkopcików lub herbatników (skraca nam to oczywiście czas oczekiwania na ten pyszny serniczek). Truskawki możemy zalać tężejącą galaretką, polać specjalna polewą do owoców zapobiegającą wysuszeniu(...)tortownicę o średnicy 26 cm. Składniki na sernik na zimno z truskawkami 1 płat biszkopta o grubości 1,5-2 cm, czyli z 2 jajek (ja najczęściej piekę biszkopt z 4 jajek, przekrawam go na pół, niewykorzystana część mrożę i wykorzystuję innym razem) lub biszkopciki albo herbatniki do wyłożenia blachy 500g zmielonego twarogu (ważne by twaróg był 100% bez domieszki

Rozpustne gotowanie
delikatne ciasto biszkoptowe z kremem śmietanowym i truskawkami 353

składniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia(...)Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy go na 3 blaty. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 330 l śmietany kremówki

Domowy Smak Jedzenia