trochę takie wspomnienie lata. Trochę truskawek zamrożonych z poprzedniego sezonu ,biszkopty i amaretto...coś na słodko. Składniki 800 g mrożonych truskawek 70 g brązowego cukru czarna herbata amaretto opakowanie biszkoptów Lady Fingers Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Herbatę zaparzamy ,studzimy i mieszamy z amaretto w proporcji 1:1. Biszkopty nasączamy herbatą wymieszaną z alkoholem. Przekładamy(...)pucharków. Truskawki podgrzewamy ,wsypujemy cukier i smażymy do momentu ,kiedy będą gęste. Miksujemy. Zalewamy biszkopty ,zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin
R'n'G Kitchenlove ;) Są owsianki, placki no i oczywiście ciasta z czereśniami. To musicie koniecznie wypróbować, delikatnie kruche ciasto, dżem, kuleczki z czereśniami budyniowa niezbyt słodka masa, a całość wieńczy puszysty biszkopt oblany czekoladą. Wygląda bardzo efektownie, dlatego będzie idealne na wyjątkowe okazje, np. letnie przyjęcie, ale z popołudniową kawą także będzie smakować wybornie. Moi bliscy orzekli, że jest absolutnie pyszne(...)równe części (ok 40) i w każdą zawinęłam czereśnie, uformowałam kule, a następnie poukładałam je na powidłach. Całość piekłam przez ok 45 minut w 170 st. C. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, a następnie dosypujemy do nich po łyżce cukier
Cynamonowe szczęścieopakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego duża szczypta cynamonu 2 czerwone galaretki np. truskawkowe świeże truskawki (można użyć też dodatkowo jagód i borówek) okrągłe lub podłużne biszkopty listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia w chłodnym miejscu (po wystygnięciu warto wstawić do lodówki). Spód tortownicy(...)średnicy ok. 24-26 cm wykładamy biszkoptami (aby się trzymały, można posmarować dno bardzo cienką warstwą masła). Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy cukry, dodajemy masło oraz posiekaną czekoladę. Wszystko podgrzewamy, często mieszając. Gdy mleko się zagotuje, wsypujemy kaszę i gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (ok. 3 minuty). Gdyby powstały grudki, można zmiksować. Gorącą masę wylewamy na biszkopty. Wtykamy umyte
Poezja smakurównież do ciast, deserów, lodów, przetworów… Dzisiejszy deser to coś pomiędzy sernikiem na zimno a panna cottą. Jest delikatny, rozpływający się w ustach, nieprzesłodzony, z białą czekoladą, na biszkoptach. Pięknie ozdobiony owocami i polany sosem malinowo – truskawkowym, smakuje obłędnie i idealnie wpisuje się w klimat deserów letnich. Tym oto deserem miałam okazję poczęstować kilka osób – wszyscy byli(...)kremowego serka typu Philadelphia 280 ml śmietany kremówki 36 % 50 g cukru kryształu 1 łyżka żelatyny 5 łyżek dżemu malinowego 150 g malin 200 g truskawek 8-10 podłużnych biszkoptów Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Ser, śmietanę i cukier ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wrzącej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy odrobinę rozpuszczonej czekolady, mieszamy
Made By Mom And Sonsię ma pod ręką. Ja przygotowałam dla Was taki szybki, mało wymagający deser, a tak pyszny, przypominający mi cheesamisu z pewnego fast fooda. Potrzebujemy (na dwie porcje): 3 biszkopty 8 łyżek serka homogenizowanego, waniliowego kilkanaście wiśni garść migdałów, u mnie migdały od Gospodarstwa Rolnego Pliczko Na dno pucharka wsypujemy pokruszone biszkopty. Na biszkopty kładziemy 2 łyżki serka(...)wydrylowane wiśnie tak, aby widać je było z zewnątrz. Na wiśnie znowu układamy serek. Migdały ze skórką siekamy lekko nożem i posypujemy wierzch. Gotowe :) Biszkopty szybko miękną pod wpływem serka, dlatego można zajadać deser niemalże od razu. Skomentuj
MamaOskarkaWitajcie Grudzień zaczyna się mroźni i szaro, a na taką aurę najlepsze jest pyszne ciacho czekoladowo kokosowe. Lekko gorzkawy biszkopt jest przełamany słodyczą masy kokosowej, a całość idealnie wieńczy polewa czekoladowa. Nie ma co się rozpisywać, trzeba wypróbować. Biszkopt 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka(...)ubijamy z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąkę, proszek i kakao. Biszkopt pieczemy ok 25 minut w 180 st. C i studzimy. Masa kokosowa: 300 g wiórek kokosowych 750 ml mleka 1/2 szkl. cukru 200 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka
Cynamonowe szczęściepodać z bitą śmietaną. 1 kg sera mielonego ( polecam firmowy z KLIK) 3 galaretki cytrynowe + 300 ml wody około 50 -60 dag truskawek 2 galaretki rubinowe + 750 ml wody Biszkopty podłużne języczki Nasączenie: sok + woda ( około 100 ml) Najpierw rozpuszczam galaretki. Cytrynowe w 300 ml wrzątku. Dokładnie mieszam i odstawiam aby spokojnie ostygła. Galaretki rubinowe rozpuszczam(...)gorącej wody i także studzę. Dno blaszki (38 x 27 cm) wykładam papierem do pieczenia i wykładam biszkopty. Sok mieszam z wodą ( u mnie sok z truskawek i rabarbaru) i nasączam biszkopty. Kiedy galaretki cytrynowe są zupełnie zimne i lekko tężejące, miksuję ser i wlewam powoli galaretki. Od razu wykładam na biszkopty. Do masy serowej wciskam truskawki i zalewam
Takie tam pichcenieUwielbiam serniki na zimno, a dziś zrobiłam sernik na zimno na biszkopcie. Pyszne ciasto podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE Sernik porzeczkowy z musem truskawkowym Składniki : Biszkopt jajka - 6 szt cukier - 6 łyżek mąka - 6 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Masa serowa : ser biały w kostce(...)kryształ - 3/4 szkl porzeczki czarne - 1 szkl woda gotowana - 160 ml do rozpuszczenia żelatyny Mus truskawkowy galaretki truskawkowe - 2 opak truskawki - 0,5 kg woda gotowana - 400 ml Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier dalej ubijać. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać
Kuchnia Danusiszybko znika:) składniki: masa truskawkowo-śmietankowa 2 galaretki truskawkowe + 500 ml wody 300 ml śmietanki 30 % 300 g truskawek na wierzch 1 galaretka truskawkowa + 400 ml wody truskawki oraz biszkopty do wyłożenia formy Masa śmietankowo-truskawkowa: Każdą z galaretek rozpuścić w szklance wody (250 ml), każda osobno. Galaretki odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami(...)tężejącą już galaretkę i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno a następnie połączyć z drugą tężejącą galaretką. Obie masy dokładnie połączyć. Na dno tortownicy wlać trochę masy aby tylko pokryła biszkopty i wstawić na kilka minut do lodówki, aby masa lekko stężała. Dzięki temu biszkopty przykleją się do dna. Potem wylać resztę masy i ponownie wstawić do lodówki do stężenia
Monia miesza i gotujeJest to ciasto, które robię co roku obowiązkowo... przepis nie jest skomplikowany, wystarczy tylko upiec biszkopt, ubić kremówkę z mascarpone, położyć truskawki i zalać galaretką :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. krem: 300 ml śmietanki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 120 g mascarpone, galaretka(...)galaretki truskawkowe, ok. 400 g truskawek. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. krem: Schłodzoną
Aga w kuchniRolady robić uwielbiam. Odkąd mój przepis na biszkopt do nich stał się tak banalnie prosty, a zarazem wychodzi mi on idealnie, to rolada jest bardo częstym gościem u nas w domu. Biszkopt na roladę wykonuję z przepisu, który podawałam Wam juz TUTAJ . Aby przygotować masę, potrzebujemy: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku(...)niego po trochę naszej mleczno cukrowej mikstury. Następnie dodajemy cukier waniliowy i po łyżce mleka w proszku, aż wmieszamy w masło całość mleka w proszku. Powstałą masą smarujemy biszkopt, a od wewnętrznej krawędzi kładziemy w rzędzie sezonowe owoce. Zawijamy roladę pomagając sobie papierem, bądź ściereczką w jaki biszkopt był zawiniety. Roladę można dowolnie udekorować. Można polać ja czekoladą, zrobić różyczki
MamaOskarkaPotrzebujemy: BISZKOPT: 4 jaja 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki pszennej typ 450, u mnie od Pliczko Najpierw przesiewamy przez sitko suche składniki, oprócz cukru. Jaja ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie powoli dosypujemy nasze przesiane składniki, delikatnie mieszając, aby nie opadła nam piana(...)jajek i cukru. Przekładamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut w temp 175°C. Pamiętaj, aby przy biszkopcie wykładać papierem tylko dno blaszki, inaczej nie będzie równo rósł. Po upieczeniu zrzucamy na ziemię z wysokości 0.5 m Krem: 0.45 l mleka 25 g chałwy waniliowej, u mnie od Primo Gusto 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
MamaOskarkapodarunek przygotowałam więc malinowy torcik.Wszystkie ozdoby które użyłam do dekoracji znajdziecie w SŁODKI ŚWIAT . Ciasto swoim gościom podam na zastawie GINA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: opakowanie dużych okrągłych biszkoptów 2 kubki śmietany kremówki po 330 ml każdy 70 dag malin 4 łyżki żelatyny cukier puder do smaku do dekoracji: czekoladowe posypki, rureczki, figurki ze sklepu Słodki Świat Wykonanie(...)tortownicy wyłożyć biszkoptami. Tak samo poustawiać biszkopty na bokach opierając każdy pomiędzy biszkoptami na dnie. Śmietany kremówki ubijamy na sztywno. dodajemy cukru pudru wg smaku. Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy, jak napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia.Studzimy, wlewamy do ubitej kremówki. Miksujemy. Maliny blendujemy, dodajemy do ubitej śmietany.Masę wylewamy do tortownicy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Kiedy stężeje ozdabiamy
Z Majeczką w kuchnikogo: dla mających dość biszkoptu z truskawkami :) dla fanów malin dla lubiących lekkie, owocowe ciasta Składniki na biszkopt: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style(...)budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem (lub bez cukru + 4-5łyżek cukru) 500ml mleka Składniki na owocowy wierzch: 2 galaretki malinowe ok. 700g malin (1,5 koszyczka) Wykonanie biszkoptu: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Mania Wypiekania