biszkopt - 17572 przepisów (strona:391/1172)

Torcik kokosowy na 1 rok "Smakołyków..." 156

upiekłam torcik kokosowy. Jest bardzo prosty ale niezwykle delikatny i wręcz rozpływa się w ustach! Koniecznie go wypróbujcie, naprawdę warto :) A tymczasem każdego częstuję wirtualnie kawałeczkiem tego pysznego ciacha :) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa: 1/2l śmietanki 30% 5 łyżek cukru pudru tabl(...)kokosowych Do nasączenia: 1/2 szkl ciepłej wody łyżka cukru pudru Wykończenie: 1/2l śmietanki 30% 2 śmietan fixy 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki wiórków kokosowych 1/3 tabl białej czekolady Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę

Smakołyki Asi
Tiramisu z borówkami i malinami 151

Malta" od Porcelany Bogucice . Masa: 600ml śmietanki 30%   250g serka mascarpone   3 łyżki żelatyny 1/2 szkl cukru pudru Ponadto: 15 dag borówek 15 dag malin op. okrągłych biszkoptów   2 łyżki kawy rozpuszczalnej   2 łyżki amaretto   1/3 tabliczki czekolady mlecznej melisa do dekoracji Żelatynę wymieszać z 1 szkl wody, odstawić na chwilę do napęcznienia. Podgrzewać(...)małym ogniu do czasu aż się rozpuści. Przestudzić. Kawę rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody, ostudzić, dodać amaretto. Biszkopty maczać w kawie i układać na dnie foremki (21x21cm). Posypać 1/3 owoców. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Mascarpone utrzeć szybko z cukrem pudrem. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami ubitej śmietanki. Mascarpone wymieszać ze śmietanką i żelatyną. Najlepiej używając miksera. Połowę

Smakołyki Asi
Tort Ferrero Rocher 334

wcale nie jest trudny i poradzi sobie z nim nawet początkująca kucharka. Po co przepłacać i kupować torty z cukierni jeśli samemu można przygotować dla gości taki pyszny tort? ;) Biszkopt kakaowo-orzechowy: 4 jajka 2 łyżki kakao 3 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl siekanych orzechów laskowych szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)nutelli łyżka kakao 500ml śmietanki 30% 2 zagęstniki do śmietanki (śmietan-fix) 5 wafelków knoppers czekoladowa posypka 2 łyżki siekanych migdałów Poncz: 1/3 szkl mocnej herbaty 2 łyżki rumu Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Razem z orzechami delikatnie wymieszać z masą

Smakołyki Asi
Tort tiramisu 183

lubicie tort tiramisu ? Na pewno. Taki tort podbije serce nie jednej osoby. Możemy upiec biszkopt, a gdy brakuje nam czasu możemy go zastąpić gotowymi biszkopcikami.   Składniki:  1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 6 jajek szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 750 g serka mascarpone 250 ml kremówki 100 g cukru pudru 100 ml adwokatu 1 filiżanka mocnej(...)rozpuszczalnej kawy Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.  Biszkopt pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut. Upieczone ciasta odstawiamy do ostygnięcia, po czym kroimy na 3 blaty. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo

Salonik smaków
Pyszna rolada śmietanowa z galaretką 96

Dziś będzie delikatniej ale za to bardzo smacznie. Rolada wyszła przepyszna, wygląda super. Dziś też biorę udział we wspólnym pieczeniu Ciasto na Niedzielę  Składniki na biszkopt: jaja 5 szt mąka pszenna typ 500  Kłos-Pol 1 szklanka ksylitol Fiński Kłos - Pol 150 g błonnik kakaowy Kłos - Pol 2 łyżki   Składniki nadzienie: śmietana 30% 600 ml ksylitol Fiński(...)zmielony 2 łyżki  agar 6 g galaretka czerwona, zielona,  żółta   Wykonanie biszkoptu: Do misy wbijamy jaja i miksujemy na puch, dodając w międzyczasie ksylitol . Masa nam się potroi. Przesiewamy mąkę i dodajemy do jaj. Mieszamy łopatką drewnianą po dodaniu maki. Na końcu dodajemy błonnik kakaowy( kakao) i dalej mieszamy do połączenia składników. Przekładamy ciasto na blaszkę wyłożoną

Różowa kuchnia
TIRAMISU 1597

zdążyłam zdjęcie zrobić ;) Szybki i łatwy deser na weekendowe łasuchowanie. Polecam :) SKŁADNIKI:  2 jajka 1 żółtko 150 g cukru 500 g serka mascarpone ok 20 szt podłużnych biszkoptów 300 ml kawy, zaparzonej, mocnej 2 łyżki Amaretto 20 g niesłodzonego kakao A jak to zrobić: Jajka utrzeć z cukrem do białości (jak kogel mogel). Porcjami dodawać serek mascarpone, zmiksować(...)gładka masę. Biszkopty krótko moczyć w zimnej kawie wymieszanej z Amaretto i ułożyć jedna warstwę w naczyniu o wymiarach około 30 cm x 20 cm. Na biszkoptach rozprowadzić połowę masy serowej i ułożyć kolejna warstwę nasączonych biszkoptów. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę z mascarpone. Przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin. Oprószyć kakao bezpośrednio przed podaniem

Kuchnia w opałach
Torciki serduszka 110

Pyszne i efektowne mini torciki z masą śmietanową.Możemy je przygotować na deser Walentynkowy. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka barwnika w żelu w kolorze czerwonym Masa śmietanowa: 500 ml. śmietany 30 % pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 śmietan-fixy Dodatkowo: galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: Galaretkę(...)delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do blaszki ( 25x40cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 st. C.Metalową obręczą w kształcie serca wycinamy 6 serc.Część pozostałego biszkoptu kruszymy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.dodajemy śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Masą przekładamy biszkopty tworząc trzy torciki.Boki i wierzch smarujemy masą,na środku każdego torcika układamy

Bajeczna Kuchnia
Tort Orzechowo czekoladowy z masą maślaną białą oraz czekoladową 156

Dawno tutaj nie pisałam... Piekłam gotowałam robiłam zdjęcia i teraz trzeba to wykorzystać. Biszkopt Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka mąki tortowej (1 szklanka a raczej tyle ile przyjmie ciasto) pół szklanki zmielonych orzechów Masa czekoladowa: pół litra mleka 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka(...)mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao  kostka masła cukier wg uznania Masa maślana: pół kostki masła  cukier puder pół szklanki aromat rumowy   Wykonanie: Biszkopt: z podanych składników upiec tradycyjny biszkopt z dodatkiem zmielonych orzechów. Masa czekoladowa: Ugotować budyń z mleka, cukru, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz kakao(tak jak zwykły budyń). Po ostudzeniu zmiksować masło i do niego

Pychotkaaa
Domowy kopiec kreta 137

Dziś podam przepis na odtworzenie popularnego wiele lat temu ciasta kopiec kreta, jest o niebo lepsze niż to z pudełka. Składniki: Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia w razie potrzeby kapka mleka olejek pomarańczowy Masa z bitej śmietany 1/2 l smietany 30 % 4 łyżeczki cukru(...)łyżki gorącej wody 1/2 tabliczki dowalonej czekolady w moim wypadku była to mleczna z nadzieniem tofi Ponadto 4 banany sok z cytryny Wykonanie: Z podanych składników utrzeć biszkopt, w razie potrzeby gdy będzie nie dość wodnisty dodać mleka (nigdy prosto z lodówki) musi mieć temperaturę pokojową. Piec 45 minut na 160 st. Gdy biszkopt ostygnie ściąć mu górę oraz wydrążyć

Pychotkaaa
Ciasto Ule Karoliny wg Siostry Anastazji 143

pomarańczy 1/2 szklanki miodu Masa: 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 kostka masła cukier do smaku Dodatki: 28 okrągłych biszkoptów(tyle ile kulek) 1/2 szklanki rumu Wykonanie: Ciasto: margarynę wymieszać z mąką,dodać sodę,miód,cukier,jajko,śmietanę.Zarobić ciasto tak ,by jego gęstość była jak na ciasto pierogowe.Podzieli(...)Masa:  Z mleka,mąki,cukru waniliowego ugotować budyń.Masło utrzeć,dodając przestudzony budyń.  Wykonanie ciasta:  Masą budyniową wypełnić przestrzeń między kulkami.Każdą kulkę przykryć okrągym biszkoptem nasączonym rumem.Całość polać polewą.Ciasto kroić na porcje tak,aby zawsze w połowie przekroić kulkę. Ja zamiast biszkoptów kulki zalałam własnym biszkoptem. Źródło: 100 nowych ciast Siostry Anastazji

Pychotkaaa
Toffi wg Siostry Anastazji 200

cukru 1 1/2 kostki masła 1 łyżeczka kakao cukier do smaku dodatki wafle andruty 1/2 puszki mleka skondensowanego (ja dałam całą puszkę o smaku tiramisu) ponadto, przygotowane wcześniej 2 biszkopty, ciemny i jasny. Wykonanie: Z mleka cukru i budyniu ugotować budyń, odstawić go do wystudzenia. Gdy będzie całkowicie zimny zmiksować go z masłem i podzielić na 2 części do jednej(...)dodając kakao. Na ciemny biszkopt wyłożyć jasną masę, przykryć ją warstwą wafli, rozsmarować mleko z puszki, przykryć waflami i wyłożyć na nie ciemną masę przykrywając biszkoptem. Biszkopty warto nawilżyć chociażby przegotowaną wodą

Pychotkaaa
Sernik z kulkami orzechowymi wg siostry Anastazji 456

masa 1 kostka masła (jest to mało musiałam dorobić masy z połowy kostki masła) 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżeczki zmielonych orzechów cukier dodatkowo dwa ciemne cienkie biszkopty Wykonanie: Masa serowa masło utrzeć z cukrem, dodać resztę składników oprócz białek. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową. kulki orzechowe wszystkie składniki wymieszać ze sobą(...)wyłożyć kulki orzechowe i zalać drugą częścią masy serowej. Upiec sernik w około 180 stopniach przez godzinę. masa masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę. Przełożenie ciasta: Biszkopt - połowa masy - sernik - połowa masy - biszkopt - polewa Uwaga! Dobrze jest nawilżyć biszkopty przegotowaną wodą

Pychotkaaa
torcik włoskie wspomnienie 414

składniki na biszkopt jasny: 90 g maki 90 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo cukier, ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto(...)wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. (bez termoobiegu). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na biszkopt ciemny: 150 g maki 150 g cukru 2 łyżki kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno

Domowy Smak Jedzenia
Tiramisu 146

Tiramisu to bardzo popularny włoski deser składający się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych w kawie z odrobiną amaretto, przełożonych masą z serka mascarpone, cukru oraz żółtek. Deser po przygotowaniu powinien schładzać się przez kilka godzin, ale gdy spróbujecie tej pysznej serowej masy, to nie wiem czy tyle wytrzymacie :) Ciekawostką dotyczącą tego włoskiego specjału, o której powinniście wiedzieć jest(...)tiramisu jest ulubionym deserem wszystkich szefów, znanym także pod nazwą „Tyraj-Misiu” ;) Składniki: 500 g serka mascarpone 6 żółtek 6 czubatych łyżek cukru ok. 200 gram podłużnych biszkoptów (1 opakowanie) 1,5 szklanki mocnej kawy 4 łyżki amaretto (ewentualnie 3 łyżki wódki + łyżeczka migdałowego ekstraktu) kakao Wykonanie: Żółtka wraz z cukrem ubijamy przez kilka minut w mikserze na gładką, jasną

MyCookBook.pl
Zielone ciasto owocowe 90

którym jak wiadomo króluje (prócz piwa) wszechobecna zieleń, przedstawiam Wam bardzo smaczne, niemal dietetyczne i proste do zrobienia ciasto z owocami o soczyście zielonym kolorze! Jego spód stanowi cienki biszkopt, na którym ułożona została galaretkowa masa z jabłkami i kiwi. Jest niesamowicie orzeźwiające, lekkie (nie musicie poprzestawać na jednym kawałeczku) i kwaskowe. Powinno posmakować również dzieciom. Składniki: Biszkopt: 2 jajka(...)szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa owocowa: 2 opakowania galaretki agrestowej 5 szt. owoców kiwi 3 kwaśne jabłka Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę po czym partiami dosypywać cukier (cały czas ubijając). Do białek dodać żółtka, a następnie wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem

MyCookBook.pl