lubicie tort tiramisu ? Na pewno. Taki tort podbije serce nie jednej osoby. Możemy upiec biszkopt, a gdy brakuje nam czasu możemy go zastąpić gotowymi biszkopcikami. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 6 jajek szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 750 g serka mascarpone 250 ml kremówki 100 g cukru pudru 100 ml adwokatu 1 filiżanka mocnej(...)rozpuszczalnej kawy Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut. Upieczone ciasta odstawiamy do ostygnięcia, po czym kroimy na 3 blaty. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo
Salonik smakówDziś będzie delikatniej ale za to bardzo smacznie. Rolada wyszła przepyszna, wygląda super. Dziś też biorę udział we wspólnym pieczeniu Ciasto na Niedzielę Składniki na biszkopt: jaja 5 szt mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 1 szklanka ksylitol Fiński Kłos - Pol 150 g błonnik kakaowy Kłos - Pol 2 łyżki Składniki nadzienie: śmietana 30% 600 ml ksylitol Fiński(...)zmielony 2 łyżki agar 6 g galaretka czerwona, zielona, żółta Wykonanie biszkoptu: Do misy wbijamy jaja i miksujemy na puch, dodając w międzyczasie ksylitol . Masa nam się potroi. Przesiewamy mąkę i dodajemy do jaj. Mieszamy łopatką drewnianą po dodaniu maki. Na końcu dodajemy błonnik kakaowy( kakao) i dalej mieszamy do połączenia składników. Przekładamy ciasto na blaszkę wyłożoną
Różowa kuchniazdążyłam zdjęcie zrobić ;) Szybki i łatwy deser na weekendowe łasuchowanie. Polecam :) SKŁADNIKI: 2 jajka 1 żółtko 150 g cukru 500 g serka mascarpone ok 20 szt podłużnych biszkoptów 300 ml kawy, zaparzonej, mocnej 2 łyżki Amaretto 20 g niesłodzonego kakao A jak to zrobić: Jajka utrzeć z cukrem do białości (jak kogel mogel). Porcjami dodawać serek mascarpone, zmiksować(...)gładka masę. Biszkopty krótko moczyć w zimnej kawie wymieszanej z Amaretto i ułożyć jedna warstwę w naczyniu o wymiarach około 30 cm x 20 cm. Na biszkoptach rozprowadzić połowę masy serowej i ułożyć kolejna warstwę nasączonych biszkoptów. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę z mascarpone. Przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin. Oprószyć kakao bezpośrednio przed podaniem
Kuchnia w opałachPyszne i efektowne mini torciki z masą śmietanową.Możemy je przygotować na deser Walentynkowy. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka barwnika w żelu w kolorze czerwonym Masa śmietanowa: 500 ml. śmietany 30 % pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 śmietan-fixy Dodatkowo: galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: Galaretkę(...)delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do blaszki ( 25x40cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 st. C.Metalową obręczą w kształcie serca wycinamy 6 serc.Część pozostałego biszkoptu kruszymy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.dodajemy śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Masą przekładamy biszkopty tworząc trzy torciki.Boki i wierzch smarujemy masą,na środku każdego torcika układamy
Bajeczna KuchniaDawno tutaj nie pisałam... Piekłam gotowałam robiłam zdjęcia i teraz trzeba to wykorzystać. Biszkopt Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka mąki tortowej (1 szklanka a raczej tyle ile przyjmie ciasto) pół szklanki zmielonych orzechów Masa czekoladowa: pół litra mleka 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka(...)mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao kostka masła cukier wg uznania Masa maślana: pół kostki masła cukier puder pół szklanki aromat rumowy Wykonanie: Biszkopt: z podanych składników upiec tradycyjny biszkopt z dodatkiem zmielonych orzechów. Masa czekoladowa: Ugotować budyń z mleka, cukru, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz kakao(tak jak zwykły budyń). Po ostudzeniu zmiksować masło i do niego
PychotkaaaDziś podam przepis na odtworzenie popularnego wiele lat temu ciasta kopiec kreta, jest o niebo lepsze niż to z pudełka. Składniki: Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia w razie potrzeby kapka mleka olejek pomarańczowy Masa z bitej śmietany 1/2 l smietany 30 % 4 łyżeczki cukru(...)łyżki gorącej wody 1/2 tabliczki dowalonej czekolady w moim wypadku była to mleczna z nadzieniem tofi Ponadto 4 banany sok z cytryny Wykonanie: Z podanych składników utrzeć biszkopt, w razie potrzeby gdy będzie nie dość wodnisty dodać mleka (nigdy prosto z lodówki) musi mieć temperaturę pokojową. Piec 45 minut na 160 st. Gdy biszkopt ostygnie ściąć mu górę oraz wydrążyć
Pychotkaaapomarańczy 1/2 szklanki miodu Masa: 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 kostka masła cukier do smaku Dodatki: 28 okrągłych biszkoptów(tyle ile kulek) 1/2 szklanki rumu Wykonanie: Ciasto: margarynę wymieszać z mąką,dodać sodę,miód,cukier,jajko,śmietanę.Zarobić ciasto tak ,by jego gęstość była jak na ciasto pierogowe.Podzieli(...)Masa: Z mleka,mąki,cukru waniliowego ugotować budyń.Masło utrzeć,dodając przestudzony budyń. Wykonanie ciasta: Masą budyniową wypełnić przestrzeń między kulkami.Każdą kulkę przykryć okrągym biszkoptem nasączonym rumem.Całość polać polewą.Ciasto kroić na porcje tak,aby zawsze w połowie przekroić kulkę. Ja zamiast biszkoptów kulki zalałam własnym biszkoptem. Źródło: 100 nowych ciast Siostry Anastazji
Pychotkaaacukru 1 1/2 kostki masła 1 łyżeczka kakao cukier do smaku dodatki wafle andruty 1/2 puszki mleka skondensowanego (ja dałam całą puszkę o smaku tiramisu) ponadto, przygotowane wcześniej 2 biszkopty, ciemny i jasny. Wykonanie: Z mleka cukru i budyniu ugotować budyń, odstawić go do wystudzenia. Gdy będzie całkowicie zimny zmiksować go z masłem i podzielić na 2 części do jednej(...)dodając kakao. Na ciemny biszkopt wyłożyć jasną masę, przykryć ją warstwą wafli, rozsmarować mleko z puszki, przykryć waflami i wyłożyć na nie ciemną masę przykrywając biszkoptem. Biszkopty warto nawilżyć chociażby przegotowaną wodą
Pychotkaaamasa 1 kostka masła (jest to mało musiałam dorobić masy z połowy kostki masła) 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżeczki zmielonych orzechów cukier dodatkowo dwa ciemne cienkie biszkopty Wykonanie: Masa serowa masło utrzeć z cukrem, dodać resztę składników oprócz białek. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową. kulki orzechowe wszystkie składniki wymieszać ze sobą(...)wyłożyć kulki orzechowe i zalać drugą częścią masy serowej. Upiec sernik w około 180 stopniach przez godzinę. masa masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę. Przełożenie ciasta: Biszkopt - połowa masy - sernik - połowa masy - biszkopt - polewa Uwaga! Dobrze jest nawilżyć biszkopty przegotowaną wodą
Pychotkaaaskładniki na biszkopt jasny: 90 g maki 90 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo cukier, ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto(...)wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. (bez termoobiegu). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na biszkopt ciemny: 150 g maki 150 g cukru 2 łyżki kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno
Domowy Smak JedzeniaTiramisu to bardzo popularny włoski deser składający się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych w kawie z odrobiną amaretto, przełożonych masą z serka mascarpone, cukru oraz żółtek. Deser po przygotowaniu powinien schładzać się przez kilka godzin, ale gdy spróbujecie tej pysznej serowej masy, to nie wiem czy tyle wytrzymacie :) Ciekawostką dotyczącą tego włoskiego specjału, o której powinniście wiedzieć jest(...)tiramisu jest ulubionym deserem wszystkich szefów, znanym także pod nazwą „Tyraj-Misiu” ;) Składniki: 500 g serka mascarpone 6 żółtek 6 czubatych łyżek cukru ok. 200 gram podłużnych biszkoptów (1 opakowanie) 1,5 szklanki mocnej kawy 4 łyżki amaretto (ewentualnie 3 łyżki wódki + łyżeczka migdałowego ekstraktu) kakao Wykonanie: Żółtka wraz z cukrem ubijamy przez kilka minut w mikserze na gładką, jasną
MyCookBook.plktórym jak wiadomo króluje (prócz piwa) wszechobecna zieleń, przedstawiam Wam bardzo smaczne, niemal dietetyczne i proste do zrobienia ciasto z owocami o soczyście zielonym kolorze! Jego spód stanowi cienki biszkopt, na którym ułożona została galaretkowa masa z jabłkami i kiwi. Jest niesamowicie orzeźwiające, lekkie (nie musicie poprzestawać na jednym kawałeczku) i kwaskowe. Powinno posmakować również dzieciom. Składniki: Biszkopt: 2 jajka(...)szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa owocowa: 2 opakowania galaretki agrestowej 5 szt. owoców kiwi 3 kwaśne jabłka Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę po czym partiami dosypywać cukier (cały czas ubijając). Do białek dodać żółtka, a następnie wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem
MyCookBook.plcałej okazałości, ta kalendarzowa i astronomiczna! Wiosna!!! A czym najlepiej uczcić jej przybycie? Może pysznym, lekkim, nie za słodkim, a takim w sam raz malinowym torcikiem? Na jasnym biszkopcie z jogurtową masą malinową, galaretką i bitą śmietaną. Jest wprost wyborny! Doskonała przekąska podczas wiosennego leniuchowania. Koniecznie musicie spróbować :) Masę jogurtowo-owocową możecie wykonać również z innych, dowolnych owoców: truskawek, jagód(...)brzoskwiń, moreli, pomarańczy itp. Wybierzcie tylko jogurt i galaretkę o analogicznym smaku. Składniki: Biszkopt: 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa jogurtowa: 30 dag malin (świeże, mrożone lub z syropu) 2 szklanki jogurtu malinowego (o temperaturze pokojowej) 4 czubate łyżeczki żelatyny 3 czubate łyżki cukru pudru galaretka malinowa Dodatkowo: ok. 300 ml śmietanki
MyCookBook.plprzepis z wykorzystaniem świeżych truskawek. Lecz jak to zwykle bywa na zakończenie powinno pojawić się coś wyjątkowego. I takie są właśnie te urocze, bladoróżowe mini-torciki. Delikatne, miękkie blaty biszkoptu przekładane kremem śmietanowym z dodatkiem zmiksowanych truskawek. Doskonale sprawdzą się jako małe wersje dużego, tradycyjnego tortu urodzinowego, ale nie tylko… Przepis (zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi z gazety „Sól i pieprz(...)wydanie czerwiec-lipiec 2015 r.) Składniki (na 6 sztuk): Biszkopt: 6 dużych jajek 150 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 g mąki pszennej 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli Krem śmietanowo-truskawkowy: 1 białko 50 g cukru 250 ml śmietanki 36% (lub 30%) 20 g cukru waniliowego 200 g truskawek zmiksowanych 1 łyżeczka cukru 6 truskawek
MyCookBook.plblogu Moje Wypieki (troszkę zmodyfikowałam proporcje). Nie jest to takie typowe, klasyczne tiramisu, jakie znacie (oczywiście pomijając już sam dodatek dyni). Mimo iż jest w nim serek mascarpone, biszkopty nasączone w kawie z Amaretto, to nie jest przygotowywane na żółtkach, a na bazie z bitej śmietany. Deser jest więc bardziej sycący i mogą go także zrobić te osoby, które obawiają(...)warto spróbować kremu. Może się bowiem okazać, że konieczne będzie jego dosłodzenie :) Kawę studzimy, dodajemy do niej likier Amaretto i wlewamy do miseczki. Następne maczamy po kolei w naparze biszkopty i każdy z nich kroimy na mniej więcej 4 części. Układamy po kilka kawałków na dnie każdego pucharka/szklanki. Przykrywamy je 2-3 łyżkami kremu dyniowego. Układamy kolejną warstwę biszkoptów
MyCookBook.pl