rodzinne, zawsze smakuje, jest podzielne i ładnie się kroi. Jak większość ciast najlepiej przygotować je dzień wcześniej i koniecznie przechowywać w lodówce. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na warstwę jabłkową: 700 g jabłek łyżka masła łyżka cukru łyżeczka cynamonu galaretka pomarańczowa(...)opakowania) 200 g masła 2 łyżki cukru dodatkowo: 120 g małych biszkopcików 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku łyżka oleju łyżka kokosu Biszkopt: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do puszystej masy jajecznej. Delikatnie wymieszać, przelać do foremki wyłożonej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzypadkowe - celowo nie rozcierałam dokładnie, żeby grudki miętowego budyniu były dobrze wyczuwalne ale możecie rozetrzeć krem na gładko. Na blogu znajdziecie również klasyczną wersję miętuska na biszkopcie tutaj: (klik) *foremka 23*23 cm Składniki: na spód: 1,5 opakowania biszkoptów nadziewanych (lub zwykłych) na krem miętowy: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka cukru 150 g landrynek miętowych(...)czekolady deserowej 2 opakowania galaretki jabłko-mięta dodatkowo: opakowanie galaretki jabłko-mięta 100 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka Foremkę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty. Landrynki miętowe umieścić w rondelku o grubym dnie, zalać wodą i powoli gotować mieszając aż się rozpuszczą. Trwa to dość długo- około kwadransa i najlepiej mieszać bez przerwy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakażdy lubi tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście ale warto też pokombinować i upiec ciasto z jabłkami w innej formie. To dzisiejsze jest bardzo proste ale w smaku wyśmienite. Puszysty biszkopt, soczysta warstwa jabłkowa z nutką cytryny przykryta pierzynką z bitej śmietany i pokruszonych wafelków Prince Polo. *foremka 23*28 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki(...)opakowanie galaretki cytrynowej łyżka cukru na masę śmietanową: 200 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 2 wafelki Prince Polo ( w sumie 100 g) lub inne wafelki w czekoladzie Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka i ubić na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZapraszam :) Składniki na biszkopt : 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cieplej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 galaretki malinowe 1oo ml syropu z malin Ogródek Dziadunia 700 ml przegotowanej wody 1 banan , 250 g borówki , 2 mandarynki, 2 gruszki z syropu , 1 brzoskwinia z syropu Masa(...)cukier waniliowy 300 g śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki wody 300 ml mleka 1 krem śmietankowy do tortów Dr. Oetkera mała paczuszka biszkoptów okrągłych 1 paczuszka groszków kakaowych kwiatki cukrowe Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel, następnie dodać ciepłą wodę i mąkę z proszkiem .Wszystko delikatnie
Sama słodycz i szczypta chiliBISZKOPT: Jajka – 4 szt Cukier – ¾ szkl Cukier waniliowy -1 op Sól- szczypta Mąka pszenna – ¾ szkl Mąka ziemniaczana – ¼ szkl Proszek do pieczenia –1 łyżeczka KREM: Jajka – 5 szt Cukier – 1 szklanka Margaryna – 200g Masło prawdziwe – 400 g Alkohol – 4-5 łyżek DODATKOWO: Koraliki cukiernicze Barwnik spożywczy BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę z odrobiną soli(...)misce zmiksować margarynę z masłem i dodawać po 1 łyżce przestudzonej masy jajecznej i po odrobinie alkoholu. I tak aż do wykończenia składników. Gotową masą przełożyć wystudzony i nasączony biszkopt biszkopt. Schłodzić w lodówce i po godzinie ponownie wyjąć by go ozdobić resztą kremu wymieszaną z barwnikiem
Camilla w kuchniurodziny wypadają w samym środku wakacji a my wtedy zazwyczaj mamy zaplanowany urlop więc tort musiał być prosty i mało skomplikowany. W ten oto sposób powstał tort "kwiatek". Składniki; Biszkopt; x2 5 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie; Jajka rozbić i i oddzielić zółtka od białek (jajka powinny być dobrze(...)każdy odcien czerwieni był inny- od ciemnego po jaśniejsze. Dokładnie wymieszać odstawić. Dodatkowo przygotować ; 3/4 szkl. mocnej herbaty z cytryną słoiczek dżemu wiśniowego (ok 330 ml) Każdy biszkopt przekroić na pół. Jeśli chcemy aby biszkopty były cieńsze wtedy kroimy tak aby było 5 krążków. Jeśli miska w której piekliśmy biszkopt jest nieco mniejsza niż tortownica wtedy po ułożeniu ciast
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki : -krem: 1 1/2 puszki krówki kostka margaryny"Kasia" - warstwa gruszkowa: 1 puszka gruszek w syropie 1l śmietanki 30% 1 kostka margaryny 3 łyżeczki żelatyny - namoczyć w ciepłej wodzie -biszkopt: 8 jaj 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. cukru\5 łyżek wody 2 łyżki oleju tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt(...)dekoracji. Kremówkę ubić na sztywno, podzielić na dwie części. Do jednej części dodajemy pokrojone gruszki, 1/3 szkl syropu z gruszek i rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Wymieszać delikatnie. Biszkopt przeciąć na 3 płaty. Pierwszy blat biszkoptu posmarować masą toffi, następnie kolejny krążek ciasta, nałożyć na niego warstwę gruszkową, przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Najlepiej równomiernie rozłożyć masy by tort
Garnkowe fanaberieprzepisu S. Anastazji Ostatnim ciastem jakie piekłam z jej przepisu to ciasto Kilimandżaro Ciasto kokosowo-kakaowe z masą serową jest troszkę pracochłonne, ale pracę można sobie podzielić. Biszkopt i placek kokosowy upiekłam dzień wcześniej wieczorem, a rano zrobiłam ser i przekładałam ciasto. Efekt końcowy-pycha! Żródło Ciasta S Anastazji Składniki: Biszkopt kakaowy 6 jajek 1 szklanka cukru(...)wymieszać z pozostałymi składnikami. Włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu stałe mieszając około 3 minuty. Podzielić ser na dwie części. Gorącym serem przekładać ciasto. składanie ciasta biszkopt kakaowy 1/2 masy serowej placek kokosowy 1/2 masy serowej biszkopt kakaowy wiórki kokosowe ciasto kokosowe-kakaowe z masą serową
O kuchni z uczuciemWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was pyszną szarlotkę na biszkopcie z galaretką i masą budyniową a do tego posypka z prażonych migdałów z cukrem trzcinowym .Ciasto podałam na porcelanie Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl(...)Składniki na biszkopt : 3 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej
Sama słodycz i szczypta chiliKochamy serniki, to dla nas Królowie wypieków :) Dzisiaj kuszę sernikiem w kratkę, pieczonym w biszkopcie. Ładnie się prezentuje i doskonale smakuje. Jako polewy użyłam gotowej masy krówkowej, można też zrobić polewę czekoladową, lub posmarować np. nutellą :) Warto go upiec nawet bez okazji. Biszkopt: 7 jajek (L) 7 łyżek(...)mielonego (sprawdzony z KLIK) 8 jajek(L) 200 g masła 1 szklanka cukru 3 budynie waniliowe Na wierzch masa krówkowa lub nutella Najpierw piekę biszkopt, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po jednym żółtku, na koniec mieszam z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 180 st C ( blaszka
Takie tam pichceniespecjalnie dla Męża z okazji Dnia Chłopaka. Generalnie nie obchodzimy takich dni, no i to właśnie była doskonała okazja żeby zrobić niespodziankę. Do przygotowania ciasta użyłam mojego niezawodnego czekoladowego biszkoptu , brzoskwiń i bitej śmietany z dodatkiem startej czekolady deserowej. Biszkopt czekoladowy (przepis tutaj ) Masa śmietankowa: 500 ml. śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny pół tabliczki czekolady(...)deserowej puszka brzoskwiń Upiec i wystudzić biszkopt czekoladowy . W biszkopcie wydrążyć środek. W środku układać połówki brzoskwiń (można je podzielić na mniejsze cząstki, ja kładłam całe połówki). Przygotować masę - żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i przestudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać czekoladę i wymieszać dokładnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanierozkosz dla podniebienia delikatny krem otulony białą aksamitną czekoladą. Kopułki przygotowałam dzięki życzliwości marki Garneczki.pl http://www.garneczki.pl/ którą śmiało z czystym sercem mogę polecić każdemu . Składniki: Biszkopt: 4 jaja 60 g cukru około ¼ szklanki 80 g mąki około ¾ szklanki 30 g stopionego masła ziarenka z 1 laski wanilii kremowa pianka: 200 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek(...)kąpieli wodnej. Następnie rozkładamy ją równomiernie pomiędzy przygotowane wcześniej foremki półkule o których już wcześniej wspominałam a następnie dokładnie rozprowadzamy ją po same brzegi. Odkładamy foremkę do zamrażarki. Biszkopt: W misce łączymy mąkę i ziarenka wanilii. W drugiej misce łączymy jajka i cukier. Miksujemy aż cukier się rozpuści a masa powiększy swoją objętość. Dodajemy suche składniki do masy jajecznej
Podróż w kulinariaserową podziel na dwie równe części. Do jednej z nich wsyp przesiane kakao i dokładnie wymieszaj. Przełożenie ciasta : Na spód nie dużej blaszki lub dużej tortownicy połóż biszkopt. Na biszkopt wyłóż masę serową ciemną ( z kakao ), równo rozsmaruj po całej powierzchni. Teraz połóż drugi biszkopt. Następnie wyłóż jasną masę na biszkopt i ponownie równo rozsmaruj. Na wierzchu jasnej
Przepisy i porady kulinarnefotografem nie jestem...zdjęcia nie są rewelacyjne i długo zastanawiałam się czy w ogóle pisać przepis na to ciasto....zdecydowałam...nie może zabraknąć tak dobrego ciasta wśród moich przepisów Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl maki pszennej 1 płaska łyżeczka pr do pieczenia Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka.Następnie przesianą mąkę zmieszaną(...)się grudki należy dodać do niej trochę śmietany,wymieszać a następnie całość wlać do ubitej śmietany.delikatnie wymieszać dodając połowę wiórków kokosowych. Dodatek: 25-30 dag okrągłych biszkoptów Złożenie ciasta: Biszkopt - rozprowadzić mus śliwkowy - ułożyć okrągłe biszkopty - krem śmietankowy - wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi
Niespełnione zdolności kulinarneBardzo szybki i prosty biszkopt z kremem ananasowym i ciastem kokosowym. Pyszne połączenie smaków które zasmakuje każdemu :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 4 białka 1 szklanka cukru 100 g wiórek kokosowych Krem: 1 puszka ananasów 1 szklanka wody 6 łyżek cukru 4 żółtka 2 budynie śmietankowe(...)masła Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy po trochu cukier i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę 20x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Studzimy
Na Ciasteczkowych Papierach