Brak czasu na ponawianie, brak składników na dublowanie. I oto jest - superszybki, supersmaczny i całkiem nieźle wyglądający. Sprawdził się doskonale jako awaryjny tort na urodzinach mojej przyjaciółki Kesji ;) SZYBKI BISZKOPT Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ I OWOCAMI Składniki na biszkopt: - 3 jajka - 3/4 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)dowolny alkohol (u mnie wódka smakowa) Przygotowanie biszkoptu: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Białka ubijamy. Do żółtek wsypujemy mąki i proszek do pieczenia. Na to wykładamy białka. Mieszamy przy użyciu łyżki, delikatnie, do połączenia składników. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Nasączamy alkoholem według uznania
Życie zamknięte w smakuWIŚNIAMI, AGRESTEM, NEKTARYNKĄ I BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ Składniki: - 1 kilogram wiśni - 1 kilogram agrestu (bardzo dojrzałego) - 2 nektarynki - garść borówki amerykańskiej - 2 jogurty naturalne (po około 400 gram) - 150 gram biszkoptów - 1 galaretka wiśniowa - 1 galaretka agrestowa - 1 galaretka brzoskwiniowa - 100 mililitrów mleka Przygotowanie: Okrągłą formę wykładamy biszkoptami moczonymi w mleku (biszkopty maczamy pojedynczo i przez chwilę, bo natychmiast pęcznieją). Wiśnie(...)drylujemy i lekko miksujemy. Dodajemy do nich jogurt naturalny oraz galaretkę wiśniową rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i mieszamy szybko, nie dopuszczając do powstania grudek. Tężejącą masę wykładamy na biszkopty. Z agrestu wyciskamy miąższ, który łączymy z jogurtem i galaretką agrestową rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Także szybko mieszamy, żeby nie powstały grudki i wykładamy masę agrestową na stężałą już
Życie zamknięte w smakusłoików kilka miesięcy temu. Ciasto robi się szybko i nie jest skomplikowane. Można wykorzystać oczywiście inne owoce zależnie co kto lubi lub aktualnie posiada. Więc do dzieła. Składniki: Biszkopt – dla przypomnienia 5 - 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa Owoce ze słoika, puszki 2 galaretki owocowe 2 jogurty naturalne ( duże(...)opakowania ) Wykonanie: Dokładne wykonanie biszkoptu w przepisie na cytrynkę. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptu, ciasto nakłuwamy widelcem, polewamy syropem z owoców ( aby ciasto nie było suche ). Układamy na biszkopcie owoce ( pokrojone ).Dwie galaretki rozpuszczamy w szklance wody ( najlepiej do rozmieszania użyć zwykłego miksera, łatwo się wówczas rozpuszczą ). Do rozpuszczonych galaretek dodajemy dwa duże jogurty i dalej miksujemy. Gdy galaretki
Smaki EwyPyszne ciasto na piegowatym biszkopcie, z moją ulubioną masą mascarpone i wiśniami. Bardzo podobne do Czerwonego Kapturka , tyle że troszkę inaczej ułożone i z dodatkową wiśniową warstwą - taka moja Fanaberia ;) SKŁADNIKI: (na formę 25x35cm) Biszkopt z makiem: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku Warstwa(...)szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć. Pozostałą 1 galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i odstawić do ostudzenia. 2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec
Kto ugości moich gości?też to ciasto! Krem nie za słodki, nie zapychający i nie mdlący, a za to bardzo rześki i przyjemnie kokosowy z kwaskową, cytrynową nutką. Przepyszny, puchaty i dobrze nasączony biszkopt wspaniale dopełnia całości. POLECAM! Składniki: BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno(...)cukrem na sztywno. Połączyć z tężejącą galaretką, na koniec dodać jogurt z wiórkami. Jeśli masa jest lekko za rzadka wstawić na chwilkę do lodówki zanim przełożymy na biszkopt. Zimny biszkopt należy przekroić na dwie części z tym, że ta dolna część placka może być grubsza od górnej. Naponczować dokładnie. Na spód ciasta rozlać większość masy kokosowo cytrynowej, zostawiając
Cakes By Kejttworzy tzw. piankę na cappuccino. Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą formę należy zwiększyć ilość składników. Sernik cappuccino bez pieczenia Składniki: masa serowa 80g okrągłych biszkoptów (lub tyle, aby dwa razy zakryć dno formy) 250g twarogu naturalnego z wiaderka 250g jogurtu naturalnego 3 łyżki domowego cukru z wanilią (lub cukru pudru) 10 łyżek (50g) cappuccino(...)żelatyny 1 łyżka zimnej wody kakao do posypania wierzchu Wykonanie: - tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia - przygotować poncz: z gorącej przegotowanej wody, kawy i cukru przyrządzić napar kawowy, ostudzić - biszkopty maczać pojedynczo, zanurzając na chwilę w naparze kawowym, ułożyć koło siebie, tworząc jedną warstwę na dnie tortownicy - twaróg wymieszać z jogurtem, cukrem oraz proszkiem cappuccino tak, aby uzyskać jednolitą masę
Smakołyki Berenikiokoło 20 minut. To ciasto - to wyśmienity deser z delikatnym biszkoptowym spodem i brzoskwiniowo-bananową masą, pokrytą delikatną bitą śmietaną i bezami. Polecam :) Składniki na spód: 200 g pokruszonych biszkoptów 100 g masła Masa owocowa: 0,75 l soku bananowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru 70-100 g bezy Biszkopy dokładnie pokruszyć (najlepiej za pomocą blendera). Masło roztopić i dodać do biszkoptów. Wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie na nim rozłożyć biszkopty, dociskając je do dna (fot.1) . Odlać trochę soku bananowego i rozmieszać w nim budyń
Świat CiastaRobiłam to ciasto po raz pierwszy,ale już wiem że będzie to jedno z ulubionych ciast. Fantastyczny mleczny krem, kakaowy biszkopt i czekolada, czy trzeba dodawać coś jeszcze?? Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Z połowy składników robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy(...)jajecznej. Bardzo delikatnie całość mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok 20 minut w temperaturze 170 st. C. W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt. Krem: 300 g masła 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 op. cukru wanilinowego 2 szklanki mleka w proszku Mleko z cukrem i cukrem waniliowy gotujemy, a następnie odstawiamy
Słodka Kraina WypiekówCiasto tak pyszne, że nie sposób mu się oprzeć. Słodki, mleczny krem idealnie łączy się z kakaowym biszkoptem, a jagody z polewą czekoladową powodują, że powstaje idealne połączenie słodkiego kremu z lekko kwaśnymi owocami. Do zrobienia tego ciasta zamiast jagód można użyć również czerwonej porzeczki lub jeżyn. Jeżeli Wasze dzieci uwielbiają ciasto mleczna kanapka, to dodanie na jego wierzch owoców(...)jest dobrym sposobem by oprócz samego ciasta dzieci zajadały się również owocami. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru trzcinowego (może być również cukier zwykły) 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Na krem mleczny: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego
Passions hobbies lifepiekarnika jedynie czekać aż wszystko stężeje. składniki: 800 g jogurtu naturalnego 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru winogrona ok 400 g 2 galaretki, u mnie agrestowe biszkopty do wyłożenia formy Jogurty przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Galaretki rozpuścić, każdą osobno - jedną w 300 ml a drugą w 500 ml wody i odstawić do wystudzenia(...)tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Następnie tortownicę wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w mleku, podgrzać i dokładnie rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Jogurt zmiksować z cukrem, aby cukier się rozpuścił. Nastepnie dodać letnią żelatynę i dokładnie zmiksować. Na biszkopty wylać kilka łyżek masy jogurtowej i wstawić do lodówki na chwilkę aby masa zaczęła tężeć i przykleiła biszkopty
Monia miesza i gotujeleci ) razem z sezonem na małe niebiesko-fioletowe kuleczki i tak oto powstał urodzinowy tort z borówkami Lekki i niezbyt słodki powinien przypaść do gustu wielu łasuchom Składniki na biszkopt: - 6 jajek - 180 g mąki tortowej - 180 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę borówkową: - 300 g borówek - 70 g cukru pudru - 150 g serka mascarpone(...)śmietany 30% - 2 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wody (ok. 60g) Dekoracja: - 300 g borówek - kilka listków mięty Tortownica o średnicy 26 cm. W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Najpierw białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Po kolei dodajemy żółtka i jeszcze ubijamy chwilkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy
Kuchenne Wariacjesiostry się pytałam i doradzała mi i w pewnym momencie przypomniałam sobie o tym placku i postanowiłam go zrobić. Jest pyszne delikatne i dobre na słoneczne, upalne dni. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru po 1/2 szkl mąki pszennej i ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kaka0 Masa: 2 galaretki truskawkowe 200 ml śmietanki 30% Przygotowanie: Białka(...)ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i pozostałe składniki i wszystko połączyć. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 st. W czasie kiedy się piecze biszkopt, przygotowac galaretki z mniejszej ilości niż jest na opakowaniach, ja zrobiłam dwie galaretki w 0,5 l wody i odstawić do ostygnięcia. Wyciągnąć balchę z biszkoptem i odstawić do ostudzenia. Ubić śmietankę
Motylkowa KuchniaPlacek zrobiony dla brata do pracy na pożegnanie. Proste, szybkie i zapewne pyszne ;) Można spróbować zrobić to ciasto z innymi owocami (ułożyć na biszkopcie jak tutaj albo wmieszać w krem - też może dobrze smakować) Przepis: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl mąki 2 łyżki kakao 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Krem: 250g mascarpone(...)kremówki (30% , 32%) 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: truskawki czekolada mleczna Przygotowanie: Biszkopt: Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka; zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, mąkę, kakao i ocet wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną kakaem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut, bądź do suchego
Motylkowa Kuchniaporanek prezentuję ciasto "Kostka Rubika". Jest przy nim nieco zabawy, więc polecam to ciasto przede wszystkim lubiącym tworzyć takie ciastowe składanki. Jedno trzeba przyznać - efekt jest niesamowicie pyszny. Smacznego! BISZKOPT KAKAOWY Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka(...)proszkiem i kakao i lekko mieszamy masę. Wylewamy na formę do pieczenia. Pieczemy w temp. ok.170 stopni przez 30-40 min. Wystudzony budyń musimy przekroić na dwie części. BISZKOPT JASNY Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier
psgotujemyNasz "tort" na trzecią rocznicę ślubu. Bardzo lekki, bardzo owocowy, z delikatnym posmakiem czekolady, dla mnie smakował jak delicje! Biszkopt, czekolada i owoce/galaretka. Trochę pracochłonny, ale efekt jest wart zachodu, bez dwóch zdań! Składniki: CIASTO: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej WARSTWY: 1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa + 200ml wrzątku 1 galaretka owoce leśne(...)czas mieszając). SKŁADANIE KOPUŁY: Składałam kopułę w misce od robota kuchennego, ale można użyć zwykłej miski o okrągłym dnie. Należy wyłożyć ją folią spożywczą aż po same brzegi. Z biszkoptu wyciąć kółko o średnicy większej niż średnica miski. Zrobić nacięcie i wyciąć klin z biszkoptu, następnie wyłożyć miskę biszkoptem. Na samą górę wylać 1/2 masy brzoskwiniowej. Schować do lodówki
Cakes By Kejt