biszkopt - 17572 przepisów (strona:402/1172)

Ciasto balowe 91

Pyszne i efektowne. Polecam na specjalne okazje :) Składniki na biszkopt: 4 jaja, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę budyniową: 2 1/2 szklanka mleka, 0,5 szklanki cukru, 0,5 kostki masła, 3 żółtka, 3/4 czwarte szklanki mąki. ½ litra śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanki fix masa krówkowa Wykonanie placka(...)biszkoptowego: Wszystkie składniki na biszkopt dokładnie wymieszać i upiec biszkopt w piekarniku w temperaturze 160 stopni około ½ godziny. Wykonanie: Zagotować 1,5 szklanki mleka, w pozostałym mleku rozbić mąkę z cukrem i żółtkami. Tak przygotowaną masę mieszając wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Gdy budyń wystygnie utrzeć go z masłem. Śmietankę 36 % ubić z dodatkiem cukru pudru. Dodatkowo

Tradycyjna Kuchnia
Kokosanki. 130

bardzo dobry dodatek do niedzielnej kawki dla smakoszy czekolady i kokosu. Przepis zaczerpnęłam od pana Bogdana, ale zagości w naszym domu na długo z pewnością. SKŁADNIKI: biszkopt z 4 jajek wiórki kokosowe polewa czekoladowa: 1/2 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 8 łyżek cukru, 4 łyżki wody, WYKONANIE: pieczemy biszkopt (przepis we wcześniejszym  poście "pyszny biszkopt"), przygotowujemy polewę czekoladową, gotujemy(...)zgęstnienia, biszkopt kroimy w kostkę, smarujemy polewą i obtaczamy wiórkami

Kuchnia Beaty
Ciasto z truskawkami na biszkoptach 6861

Fantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam…     Składniki: około 400g podłużnych biszkoptów 800g(...)składników. 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich oborach do połączenia składników.     6. Dno blaszki wyłożyć biszkoptami i polać je połową konfitury z sokiem. Wierzch przykryć połową kremu z mascarpone, wyrównać. Na kremie położyć truskawki (plastry kłaść jeden obok drugiego). 7. Na truskawki położyć biszkopty i polać

Mała Cukierenka
Orkiszowe ciasto z kremem z ricotty oraz galaretką i truskawkami 146

Idealne ciasto na weekend! Lekkie, wilgotne i orzeźwiające. Polecam, szczególnie w tej porze roku! Składniki: Na biszkopt orkiszowy: 3 jaja, osobno białka i żółtka 3-4 łyżki cukru 5 łyżek mąki orkiszowej typ 2000 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na krem: 200 gram sera ricotta 100 gram białej czekolady 1 łyżka whiskey (opcjonalnie) 2 łyżki wody kokosowej Poza tym: 250 gram(...)opakowaniu (zazwyczaj dodaję o 50 mniej wody niż jest napisane na opakowaniu, jeśli wiem, że w galaretce będą owoce). Galaretkę studzimy. Owoce myjemy, truskawki kroimy na pół, pozbawiamy szypułek. Biszkopt Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru cały czas ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nadal ubijając. Mąki przesiewamy i dodajemy do ubitych jaj, całość delikatnie mieszamy

Mango Papaja
Rolada czekoladowa z bananem 134

Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 50 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao. krem: 250 ml śmietanki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 2-3 łyżki kremu mleczny migdał Karmello , 1/2 łyżeczki kakao, 1 banan. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo(...)rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 15 minut w 180 stopniach. krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy krem i kakao, mieszamy do połączenia się składników. Rozwijamy biszkopt i wylewamy na niego krem, układamy z brzegu banana i zwijamy ponownie. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Gorący biszkopt układamy na ścierce obsypanej cukrem i zwijamy w roladę

Aga w kuchni
Makowiec z masą budyniową 182

Dzisiaj propozycja na makowiec, na kruchym spodzie z masą budyniową i przekładany biszkoptem. Bardzo dekoracyjne i smaczne ciasto. Zapraszam na bloga. ` SKŁADNIKI Ciasto kruche: 1 margaryna  3 szklanki mąki  1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 150 g cukru pudru 1 jajko całe plus 2 żółtka Masa makowa: 1 puszka masy makowej  3 łyżki skórki(...)kandyzowanej pomarańczowej  4 jajka  łyżki kaszy manny  Na biszkopt: 3 jajka pół szklanki cukru kryształu  pół szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy z cukrem 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształ 1 kostka masła Dodatkowo płatki migdałowe i czekolada gorzka do dekoracji  WYKONANIE. Pieczemy

W kuchennym oknie Ewy
ciasto piegusek majowy 915

składniki na biszkopt makowy: 6 jajek 1 szkl maku 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z makiem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto(...)wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21×31,5 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Przecinamy na 2 blaty. składniki na ciasto z białek: 1 szklanka białek 1/2 szkl mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka

Domowy Smak Jedzenia
3 Bit na biszkopcie 571

Witajcie :) dzisiaj Dzień Mamy , więc wszystkie Mamy  zapraszam na przepyszne ciasto 3 Bit. Połączenie biszkoptu z masą budyniową  karmelem i bitą śmietana a do tego jeszcze posypka z czekolady i przepysznych Ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa  - dostępnych  -  http://sklep.ziarenkowo.com/index.php(...)Zapraszam :) Składniki na biszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 plaska szklanka mąki 1 łyżka oleju  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Masa śmietanowa : 0.5 l kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy  1 śmietana fix  Dodatkowo : 1 opakowanie podłużne krakersów 1 opakowanie podłużne herbatników 1 puszka karmelu  1czekolada mleczna

Sama słodycz i szczypta chili
Torcik truskawkowo śmietankowy na każdą okazję 146

bajecznie pyszne... o czym mowa? Torcik na raz! Idealny na każdą okazję, idealny by podarować odrobinę słodkości komuś bliskiemu. Sezon na truskawki mamy za pasem, a ich połączenie z biszkoptem i kremem śmietankowym jest poprostu idealne :) czego chcieć więcej :) Zachęcam Cię skorzystania z tego przepisu przy najbliższej okazji, daj radość innym, a przekonasz się, jak moc tej radości do Ciebie(...)wraca mmm :) Biszkopt: 3 białka ubić z 3/4 szklanki cukru. Następnie wymieszać z 3/4 szklanki mąki i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Na koniec dodać żółtka. Wszystko wymieszać i przelać do kwadratowej foremki. Biszkopt należy piec ok. 20 - 25 minut w temp. 180 st. do złotego koloru. Z przygotowanego, ostudzonego ciasta, należy wykrawać szklanką okrągłe placuszki. Krem: Śmietankę

Mój Smak na Życie
Tiramisu' al marsala z czekoladą 180

Błyskawicznie przygotowany i błyskawicznie zjedzony.............  włoski deser z mascarpone czyli tiramisu. Składniki: (2-3 porcje) 150 g podłużnych  biszkoptów 150 g serka mascarpone 2 jajka 1/2 szklanki  cukru 3/4  szklanki mocnej kawy 2-3 łyżki słodkiego wina Marsala 1/2 tabliczki  gorzkiej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki czekoladki deserowe i posypka /do dekoracji(...)cukrem na gęsty  puch . -Ucierając krem dodawać po łyżce serek  mascarpone. -Pianę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z kremem. -Kawę wymieszać  z winem. -Połowę biszkoptów  nasączyć przygotowanym  płynem /kilka sekund/   i ułożyć w  na dnie  szklanego  naczynia. -Na biszkopty wyłożyć połowę kremu  mascarpone, przykryć  pozostałymi biszkoptami

Zakamarki mojej kuchni
Tort jeżynowo-śmietankowy z bezami 131

mogłam wyjść z podziwu jakie dzieło stworzyła Mama :) Jest elegancki, nie za słodki, pięknie się prezentuje. Kolejną zaletą jest fakt, że możemy użyć mrożonych jeżyn lub gładkiej konfitury :) Biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej  3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej  Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukier. Dodać(...)koniec ubijania. Dodać serek i sok, zmiksować. Odłożyć 1/3 do dekoracji.  Nasączenie: sok z 2 cytryn 1/2 szklanki wody   Składniki wymieszać (uwaga na pestki). Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat ułożyć na parterze. Nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować połowa konfitury. Wyłożyć połowę masy (z 2/3), wyrównać. Przyłożyć drugi biszkopt i postąpić podobnie. Na wierzchu ułożyć ostatni

Chocolate Muffin Blog
Ciasto- biszkopt, truskawki i pianka 186

Jest to jedno z ciast, które co roku robię obowiązkowo, gdy tylko na rynku pojawią się truskawki :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. pianka: 660 ml śmietanki 30%, 1,5 galaretki truskawkowej, 500 ml gorącej wody. dodatkowo: 500 g truskawek, 8 herbatników, 1 łyżka cukru trzcinowego(...)Symbio . Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. pianka:   na biszkopcie układamy umyte

Aga w kuchni
Sernik stracciatella bez pieczenia 13643

więc bez zmiany proporcji składników można go też zrobić w nieco większej tortownicy. Na większą formę należy powiększyć ilość składników. Sernik stracciatella bez pieczenia Składniki: spód 60g okrągłych biszkoptów (lub tyle, żeby pokruszonymi przykryć dno formy) 40g masła 10g czekolady deserowej masa 500g jogurtu greckiego 320ml śmietanki 30% 80g cukru 25g czekolady deserowej 25g czekolady mlecznej 1 laska wanilii(...)łyżeczki (18g) żelatyny 60ml wody czekolada deserowa i mleczna starta na grube wiórki do dekoracji Wykonanie: - biszkopty rozdrobnić na piasek - masło i czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej - roztopione masło i czekoladę dodać do biszkoptów, wymieszać, powinna powstać masa o charakterze mokrego piasku - tortownicę, jeśli jest taka potrzeba, wyłożyć na dnie i bokach papierem

Smakołyki Bereniki
Mini torcik kawowy 110

wyszło... Efektowny ten wypiek nie był :) bo koniec końców odpuściłam sobie dekorowanie - to nie był mój dzień :) ale smakował doskonale. Nieplanowany dodatek galaretki sprawił, że wydawało się, że biszkopt jest nasączony ponczem, a nie był :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1/4 mąki ziemniaczanej 3/4 mąki pszennej 3/4 szkl. cukru Krem kawowy: 2/3 litra mleka 1 budyń wanilinowy 5 łyżek cukru(...)łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki kakao 1 kostka masła 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Opcjonalnie: 1-2 łyżki rumu lub koniaku Sposób przygotowania: 1) Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając, aby nie "przebić", gdy tylko piana zacznie się robić sztywna zaczynamy dodawać cukier - dodajemy stopniowo, cały czas ubijając. Musimy uzyskać gładką, lśniącą masę. Do tak ubitych białek

Kolorowy Przepisownik
Biszkopt kakaowy-baza do ciast i tortów 121

Chyba każdy z nas choć raz piekł biszkopt. Z efektem końcowym różnie bywa :) mi zazwyczaj nie wyrastały bądź opadały. Teraz jest inaczej. Dużo czytałam rad na ten temat i wywnioskowałam, że po prostu za mało - za krótko - ubijałam białka... Owszem - były sztywną pianą :) ale na pewno nie lśniącą, a cukier nie był całkowicie rozpuszczony. Teraz już wiem jak piec(...)był pięknie wyrośnięty i równy :) Oto mój przepis na udany biszkopt kakaowy. Składniki: 6 dużych jaj 3/4 szkl. mąki 2,5 łyżki kakao (kopiate) 1/2 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca

Kolorowy Przepisownik