biszkopt - 17572 przepisów (strona:411/1172)

CYTRYNOWIEC 115

może się wydawać skomplikowany, ale nie taki diabeł straszny jak go malują. Jeśli się odpowiednio zorganizujemy, to nawet się nie obejrzymy, a ciasto już się chłodzi.  SKŁADNIKI: na biszkopt 4 jajka 1 białko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na poncz 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżki(...)szklanka wody 2 galaretki cytrynowe na polewę 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru dodatkowo herbatniki A jak to zrobić: Najpierw należy upiec biszkopt (można to zrobić dzień wcześniej). Białka oddzielić od żółtek Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę. Dodawać po trochę cukru i ciągle ubijać. Jak cukier

Kuchnia w opałach
MALINOWE TIRAMISU 85

dopiero gotować. No, ale deser pychota. Chłodny, delikatny, malinowy........ mmmm tego mi było potrzeba. W przygotowaniu jest banalnie prosty, a efekt oceńcie sami. SKŁADNIKI: na 4 porcje  20 biszkoptów (użyłam okrągłych) 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  300 ml. śmietanki 30% 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka malin A jak to zrobić: Kawę rozpuścić w gorącej wodzie(...)dokładnie wymieszać i ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone i wymieszać. Na dnie pucharków wyłożyć warstwę malin. Biszkopty nasączyć w kawie. Na maliny wyłożyć warstwę nasączonych biszkoptów, warstwę ubitej śmietany, warstwę biszkoptów i znów warstwę ubitej śmietany. Udekorować malinami, odstawić do lodówki, żeby deser się schłodził

Kuchnia w opałach
Tort czekoladowo - kokosowy w "koronie" 243

Przepyszny, bardzo okazały tort na niezawodnym, puszystym biszkopcie. Ciasto jest przełożone dwoma rodzajami kremu - kremem kokosowym oraz kremem czekoladowym z dodatkiem wiśni, nasączone aromatyczną kawą z dodatkiem likieru Amaretto. Całość otacza "korona" z wysokich czekoladek i szeroka ozdobna wstążka. Tort powstał na wyjątkową okazję - 40 urodziny mojego męża i miał zawierać wszystko to co jubilat uwielbia najbardziej :-) Było mi niezmiernie(...)miło, że sprostałam temu zadaniu! To idealny tort na urodziny lub inną ważną uroczystość. Polecam :-) Ciasto (składniki na 2 duże biszkopty): 12 jajek 360 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki cukru waniliowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki należy wymieszać i przesiać. Piekarnik rozgrzać do 160 °C. Normal

maniapieczenia
Ciasto czekoladowo-bananowe 3802

Biszkopt przełożony kremem budyniowym z bananami. Na wierzchu bita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch(...)śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 3 banany Najpierw należy przygotować biszkopt. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem pudrem na jasną masę. Dodać mąkę, ekstrakt waniliowy oraz kakao i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubić na pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką z przygotowaną masą. Wylać

Bullio
Bananowy Kameleon 182

zielony. Takie ciasto (deser) najlepiej smakuje w letnie dni. Składniki: 2 op. galaretki winiary Blue Curacao 2 op. galaretki winiary Mojito 2 op. galaretki winiary Pina Colada 1 op. biszkoptów 8 bananów (mocno dojrzałych) 4 serki danio (150 g) woda 100 ml mleka do nasączenia biszkoptów Dodatkowo: tortownica Wykonanie: Biszkopty zanurzamy na chwile w mleku i układamy w tortownicy(...)czym dodajemy do nich serki i dokładnie mieszamy. Całość dzielimy na pół i do jednej części dodajemy tężejącą galaretkę Pina Colada zaś do drugiej tężejącą galaretkę Mojito.  Na biszkopty najpierw wylewamy masę z galaretkami Pina Colada i wkładamy do lodówki na 15 min. Jak masa się lekko zetnie wylewamy na nią masę z galaretkami Mojito i również wkładamy

IMPRESJA SMAKU
TORT SACHERA - PODEJŚCIE 1. 183

Franza ogromnym zaufaniem, nic zresztą dziwnego, gdyż chłopak posiadał niesamowite zdolności i świetny zmysł cukierniczy i to właśnie jemu powierzono to zadanie.     Chłopak upiekł więc czekoladowy biszkopt, przełożył go dżemem morelowym, posmarował nim boki i wierzch, a całość uwieńczył polewą czekoladową. Przygotowany w ten sposób torcik zachwycił księcia i od razu nakazał nazwanie tego wypieku " Sacher Torte(...)Garten) o to, która z receptur jest tą właściwą, oryginalną. Otóż pierwszy z nim dzielony jest na dwa blaty i przekładany dżemem morelowym, natomiast w drugim przypadku dzieli się biszkopt na trzy.    Jedynie te dwie firmy mogą nazywać swoje torty "Original Sacher Torte", co potwierdza specjalny certyfikat. Poniższa receptura nieco została przeze mnie zmodyfikowana. I jest to pierwsze

W kuchni Karmel-itki
Przysmak Magdy 42689

naszego podniebienia. Przepis ciągle krąży wśród naszych gospodyń, jest łatwy w wykonaniu oraz niezawodny. Rada: Blaszki w których będziemy piec ciasta po posmarowaniu tłuszczem, możemy posypać zmielonymi migdałami. Biszkopt  Składniki: 6 jajek 4 łyżki mąki wrocławskiej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie : Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodajemy po jednym(...)żółtku cały czas ubijając. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito, dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie porcje. Pieczemy dwa biszkopty na wysmarowanej tłuszczem pergaminie. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy ok 20-25 minut. Ciast makowe: Składniki: 1 szklanka maku 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżka miodu 1 łyżka masła

kgwjanczewo
Tort czekoladowo-śmietankowy z kajmakiem, czarną porzeczką w migdałach na 31 urodziny. 140

zakupach składników, pieczeniu biszkopta i polewie na górze. Projekt mój, przynajmniej po części..bądź co bądź dostałem tort taki, o jaki prosiłem. Jednym słowem moje smaki. Czego potrzebujemy? Biszkopt -100 gram gorzkiej min 70% kakao -6 jaj -100 gram mąki przesianej TYP405-450 z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka) -250 gram cukru brązowego, sypkiego Czekoladę topimy w kąpieli wodnej; białka(...)pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy ostudzoną po kąpieli wodnej, roztopioną białą czekoladę; by przyśpieszyć tężenie można dodać łyżkę żelatyny, rozpuszczonej w wodzie. Wykonanie. Po wystygnięciu biszkopt, przecinamy na trzy równe części. Używamy do tego żyłki, lub grubej nici. Biszkopt jest bardzo puszysty i wilgotny, nie wymaga nasączania. Można to zrobić, dla wzbogacenia smaku i aromatu. Przekładamy

BaRepas
Ciasto "Krówka" 227

Jest to ciasto autorstwa mojej mamy, jest ona zdecydowanie moim autorytetem w tej dziedzinie:) Jej ciasta są przepyszne, rozpływają się w ustach i znikają w mgnieniu oka. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek oliwy, szczypta soli, dodatkowo: banany 2-3, masa krówkowa, biszkopty,  duża śmietana(...)Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sito. 6. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki razem. Dodajemy stopniowo oliwę. 7. Cisto wylewamy na dużą blaszkę. Pieczemy. 8. Na zimny biszkopt wykładamy masę krówkową. 9. Banany kroimy w plasterki, kropimy s0kiem z cytryny, aby nie zczarniały. Wykładamy na masę krówkową. 10. Układamy biszkopty. 11. Ubijamy śmietanę 36% z dodatkiem

Kuchnia Pełna Pasji
Ciasto puszysta krówka 181

jest pyszne i nie jest za słodkie. Wymyśliłam je już w zeszłym roku, ale wtedy nie prowadziłam bloga, więc nie posiadam z tego okresu żadnych zdjęć. SKŁADNIKI   Na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki tortowej 0,75 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 3 łyżki oleju(...)masła 50 g cukru pudru Dodatkowo: 3-4 łyżeczki cappuccino do ozdobienia ciasta słodkie kakao, kawałki czekolady WYKONANIE Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej.    Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym nadal

Passions hobbies life
Ciasto brzoskwiniowe warstwowe 381

Bardzo smaczne i lekkie ciasto. Nie jest trudne w wykonaniu, ale czasochłonne, bo galaretka, serek i mus brzoskwiniowy muszą stężeć. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody  NA GALARETKĘ Z BRZOSKWINIAMI około 1/2 słoika dżemu brzoskwiniowego 2 galaretki brzoskwiniowe 1 duża puszka brzoskwiń NA KOLOROWE WARSTWY(...)DEKORACJĘ około 10 rurek dekoracyjnych do deserów kilka migdałów WYKONANIE Uwaga: Niektóre składniki muszą zdążyć stężeć, więc nie sugerujcie się kolejnością wykonania. Najlepiej przygotować sobie galaretkę w czasie jak biszkopt się piecze, bo później straci się dużo czasu na czekanie, aż całość zacznie tężeć. Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód

Passions hobbies life
Ciasto truskawkowe ~ wersja zimowa 353

Jeszcze jedna uwaga. U mnie ciasto jest bardzo wysokie z powodu bardzo małej formy o wymiarach 25x25. Lepsza byłaby forma 25x30, a nawet może być nieco większa. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 6 jajek 170 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g mąki tortowej 3 łyżki wody  NA KREM TRUSKAWKOWY I POLEWĘ 1 kg mrożonych truskawek 250 g serka(...)mascarpone 500 g śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania śmietan-fix 2 galaretki truskawkowe 1/2 dżemu truskawkowego WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu

Passions hobbies life
Lamingtony – Kokosanki 117

Lamingtony, znane również jako kokosanki – tym oto łatwym, prostym i pysznym wypiekiem będę Was dzisiaj częstować. Lamingtons – tradycyjny australijski deser w postaci biszkoptów w kształcie prostopadłościanów, polanych czekoladą i posypanych wiórkami kokosowymi. Mój biszkopt jest lekko miodowy, czekolada jest domową polewą a kostki biszkoptu możecie obtoczyć nie tylko w kokosie ale również w zmielonych orzechach włoskich, w zmielonych migdałach(...)tych niesprawiających kłopotów. Obtaczanie biszkoptowych kostek było nie lada zabawą dla mojego syna, a tyle co się palców ‚brudnych’ od czekolady „naoblizywał” to jego Polecam Składniki na biszkopt: 380 g mąki pszennej 200 g cukru pudru 2 jajka 50 g margaryny 125 ml mleka 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę roztapiamy z miodem i odstawiamy

Made By Mom And Son
Tort śmietankowo – truskawkowy 157

zapewne nieraz będę się nimi zachwycać, jednak na przełomie kilkunastu miejscy mój styl ewaluował i zdecydowanie rządzi teraz skromny ale jakże piękny minimalizm. Torcik jest śmietankowo – truskawkowy. Jasne biszkopty przełożone są musem truskawkowym i kremem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Torcik jest zdecydowanie lekki, smaczny i jak najbardziej dedykowany dzieciom. Bardzo polecam. Składniki na biszkopt: 5 jajek(...)wsypujemy resztę truskawek i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Wykonanie: Krem dzielimy na 4 części. Na pierwszy blat ciasta kładziemy połowę musu truskawkowego. Na mus wykładamy 1/4 kremu. Przykrywamy biszkoptem. Ponownie wykładamy resztę musu, nakładamy kolejną porcję kremu, rozsmarowujemy i przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch i boki dekorujemy pozostałymi dwiema porcjami kremu. Wkładamy do lodówki do schłodzenia i tam tez przechowujemy

Made By Mom And Son
Galaretkowiec na biszkopcie :) 107

Składniki: - 1 litr mleka - 6 łyżeczek żelatyny - 3 różne galaretki - słodzik Na biszkopt: - 4 jajka - 4 czubate łyżki mąki - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru   1. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 400 ml wody. 2. Pieczemy biszkopt. Najpierw ubijamy białka, następnie pozostałe składniki i łączymy je razem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia(...)Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopniach ok. 25 minut. Po upieczeniu leciutko uchylamy drzwiczki od piekarnika i pozostawiamy w nim biszkopt do wystygnięcia. 3. Kiedy galaretki zaczynają tężeć, podgrzewamy szklankę mleka, rozpuszczamy w niej żelatynę i słodzik. Mieszamy z pozostałym mlekiem. I wstawiamy do lodówki. 4. Gdy galaretka jest już gotowa kroimy ją w kostki. Biszkopt mocno nasączamy mlekiem

Zdrowie na języku :P