biszkopt - 17572 przepisów (strona:417/1172)

Szybki deser na wynos 296

czekolady z całymi orzechami ,niedużo, to ma być tylko jako dodatek niespodzianka... celowo nie dodajemy cukru gdyż jest to wersja fit, a sos do deserów idealnie nam go zastąpi. biszkopty do tiramisu lub biszkopt pieczony w domu słoiczki z dżemów długa najlepiej, łyżeczka do deserów. Ja takowej nie posiadam,ale widzę, że jest to gadżet bardzo przydatny! Na dno słoiczka(...)wciskamy biszkopt, nada deserowi pożywności i zaspokoi głód ,nie tylko na plaży ale i w biurze, podróży, gdziekolwiek. Wciskamy na wierzch pokrojone w plastry truskawki,dodajemy rodzynki i zalewamy odrobiną jogurtu greckiego.Następnie ponownie truskawki,można zahomikować kawałeczki czekolady z calymi orzechami.Znowu biszkopty....Listki miety lub bazylii, zalewamy jogurtem,dodajemy śliwkę, mandarynkę i polewamy sosem do deserów. Sos jest dość

Z Kuchni Do Kuchni
Królewiec- smaczny przekładaniec 208

imieninowe i ciasto świąteczne. Wykonanie i składniki Ciasto miodowe: 300 g mąki 1 żółtko 150 g margaryny 1 łyżeczka sody 50 g cukru 2 łyżki miodu 1 łyżka wody Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody Masa: 100 g cukru 1/2 l mleka 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej(...)upiekłam w temp. 200°C przez ok. 7 - 10 minut. Blat wyjęłam i zostawiłam do schłodzenia. Wyjęłam i odlozyłam na ściereczce na bok, gdyż potrzebna mi była blacha na...biszkopt. Bo teraz pieczemy pieczemy biszkopt. Jajka ubić z cukrem i wodą na puszystą masę . Mąki przesiać i dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając łyżką. Piekłam w tej samej blaszce

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik na zimno tiramisu 3516

foremkę zwykłym kartonem. Oczywiście jak ktoś ma foremkę do keksów to można ją użyć zamiast bawić się z kartonem Składniki 500g serka mascarpone 4 żółtka szklanka cukru pudru 300g biszkoptów 250ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 150 ml mocnej kawy 100 ml likieru amaretto kakao do posypania dodatkowo: pudełko po chusteczkach zszywacz papier do pieczenia nożyczki Przygotowanie(...)kremu, dodać serek mascarpone i razem zmiksować. Śmietanę ubić do sztywności dodać ją do sera i razem połączyć. Żelatynę dodać do kremu stale miksując masę. 3. Przygotować poncz do biszkoptów, połączyć kawę z amaretto. 1/3 masy nałożyć do pudełka obsypać masę kakaem, następnie biszkopty moczyć dokładnie w ponczu i układać górą do dołu, na to kolejne tak wykonane dwie warstwy

zjem to blog kulinarny
Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno 360

bezbłędnie !   Przepis ten pojawił się parę dni temu na blogu   Pieczarka Mysia . Wprawdzie poszłam trochę na łatwiznę, bo nie miałam czasu piec tarty na spód i dałam biszkopty, ale i tak ciasto wyszło rewelacyjne. Połączenie słodkiej truskawki i kwaskowatego rabarbaru w delikatnym musie... poezja. Koniecznie spróbujcie ! Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Składniki: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 3/4 szklanki(...)mocnej herbaty 500 g rabarbaru 150 g cukru 600 g truskawek 1 torebka galaretki truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny 200 g śmietanki 30% Wykonanie: Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy biszkoptami i nasączamy herbatą. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy  w 3/4 wrzącej wody. Rabarbar myjemy i kroimy w plastry, wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30-45 minut

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z rabarbarem na zimno 191

Sernik jest wyśmienity, duet słodkiej masy serowej i kwaskowej rabarbarowej galaretki jest doskonały. Inspiracja   Plate of joy .  Sernik z rabarbarem na zimno Składniki Spód: 120 g okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty Masa serowa: 250 g mascarpone 300 ml kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody +  3-4 łyżki Galaretka(...)łodyg rabarbaru 1/3 szklanki cukru 1 czerwona galaretka Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy folią spożywczą, na której układamy biszkopty. Biszkopty zwilżamy herbatą i lekko ugniatamy, tak, aby nie było pomiędzy nimi dziur.  Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i delikatnie przesmażamy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Delicje 134

zeszycie od dawien dawna. Przyznaję, że robiłam je dość często. Uwielbiam je za smak, łatwość i szybkość wykonania, co nie zawsze współgra w ciastach typu przekładaniec. Uwielbiam za puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy, orzechy, czekoladę, rodzynki, galaretkę i za domową ciemną polewę. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 6 jaj 180 g cukru 170 g mąki pszennej 6 łyżek mąki(...)zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodatkowo: 100 g posiekanej czekolady (u mnie mix) garść posiekanych orzechów włoskich garść rodzynek 1 tężejąca galaretka owocowa, rozpuszczona w 1 szklance wody Wykonanie: Na biszkopt w całości wykładamy krem. Na krem nakładamy wycięty biszkopt. Kółeczka zostawiamy na później. W otworki wrzucamy czekoladę, orzechy, rodzynki, nakładamy tężejącą galaretkę. Każdy otworek przykrywamy wyciętym kółeczkiem. Całość dekorujemy polewą

Made By Mom And Son
Biszkoptowy przekładaniec czyli wariacja czekoladowo - rumowa 159

zapasem zamierzam podzielić się z wami:) Zacznę od ciasta, które chyba było moją największą improwizacją w ostatnim czasie. Chciałam wypróbować piekarnik i tak jakoś się złożyło, że zrobiłam dwa biszkopty. W ramach szaleństw kuchennych wykonałam rumową masę i posypałam całość orzechami, bo akurat miałam je w zapasie. Spytacie jaki efekt? mnie smakowało i przyjaciółce, którą odwiedziłam na kawę również smakowało(...)Bardzo lubię takie połączenia czekolady i rumu:) Chyba zacznę lubić również swoje improwizacje kuchenne jeśli dalej będą mi takie wychodzić.  Składniki: biszkopt jasny: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru biszkopt ciemny: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki kakao szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa: 3 łyżki rumu

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort migdałowo-malinowy z nagietkami( bezglutenowy) 198

mogło i trzeba było kombinować. Tak oto powstał migdałowy-malinowy tort bezglutenowy. Bardzo smaczny tort ! Do dekoracji tortu wykorzystałam piękne, pomarańczowe nagietki. Prosto, efektownie i pięknie. Prawda ? Składniki na biszkopt: tortownica średnicy około 26 cm * 1 i 1/3 szklanki zmielonych migdałów * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 5 jaj * 3/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenie ( dla tolerujących gluten - zwykły(...)delikatnie połączyć. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i upiec w 170 stopniach C przez około 30 minut. Do tortu potrzebujemy trzech blatów biszkoptowych. Po upieczeniu pierwszego biszkoptu, przystąpić do przygotowanie drugiego biszkoptu, z połowy porcji. Upieczone biszkopty  odstawić do wystygnięcia. Duży biszkopt przekroić na pół. Z małego biszkoptu odciąć nieznacznie wierzch. Krojąc blaty biszkoptowe należy uważać

kolorowotorcikowo
Włoski deser Tiramisu 310

deser. Robię go bardzo często, jednak jakoś tak wyszło, że do tej pory nie zamieściłam przepisu na blogu:) Czas to nadrobić;) Co prawda w oryginalnym włoskim przepisie są podłużne biszkopty, ja jednak, w związku z tym, że robiłam je w pucharkach, użyłam zwykłych okrągłych biszkoptów. Składniki: 2 żółtka, 350g serka mascarpone, 250g okrągłych biszkoptów, szklanka śmietanki 30%, 4 łyżki cukru(...)pudru, 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy, 50g startej mlecznej czekolady, 3 łyżki likieru amaretto. Przygotowanie Kawę wymieszać z likierem, w mieszance maczać biszkopty, ułożyć po dwie sztuki na dnie 6 pucharków.  Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Zmiksować z serkiem mascarpone. Nałożyć po łyżce masy na biszkopty. Kolejno układać warstwami namoczone biszkopty i masę serową.  Wierzch udekorować

Z miłości do słodkości
Rolada cappuccino 634

piekarnika, a także odpowiednio przygotowanego kremu lub masy, jaką chcemy mieć w roladzie. Ciast biszkoptowych nie należy się bać, zwłaszcza rolady, która z założenia ma być niezbyt grubym płatem biszkoptu, więc odpada problem z opadaniem ciasta. Jeśli zaś chodzi o prawidłowe zwinięcie rolady, ważne jest, by po wyjęciu z piekarnika nasz płat ciasta zwinąć razem z papierem do pieczenia(...)będziemy wyciskać naszą masę. Tyle teorii, a teraz pora na przepis :) Rolada cappuccino Składniki: masa dekoracyjna 1 białko 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 20g miękkiego masła biszkopt 3 jajka 60g cukru 65g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao szczypta soli tłuszcz do wysmarowania blachy masa cappuccino 300ml mleka 2-3 łyżki cukru 8 łyżeczek cappuccino w proszku

Smakołyki Bereniki
Rolada z Masą Budyniową 182

Przepis na biszkopt do tej rolady jest ze mną od zawsze. To przepis mojej mamy. W kuchni potrafiła wszystko wyczarować. Biszkopt jest delikatny i puszysty. Rolada z masą budyniową - potrzebowałam coś na szybko, bo tym razem piekłam na czas z zegarkiem w ręku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na biszkopt i na masę pochodzą z mojego rodzinnego notesu z przepisami(...)Składniki na biszkopt: 6 jajek (osobno białka i żółtka) 1 szklanka cukru drobnego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym partiami dodajemy cukier, dalej miksując.Kiedy cukier przestanie być wyczuwalny między palcami dodajemy żółtka, dalej miksując. W tym momencie odkładamy mikser na bok i bierzemy łyżkę lub szpatułkę

Blondynka Gotuje
Tort czekoladowy 23128

tego tortu, po upieczeniu, należy rzucić z wysokości ok. 60 cm na blat kuchenny (tę metodę wykorzystałam również przy upieczeniu tortu kajmakowego i byłam bardzo zadowolona z efektów) :) Biszkopt kakaowy wyszedł bardzo puszysty (można go odwrócić do góry nogami, gdyby była górka). Biszkopt przełożyłam kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem serka waniliowego. Taki tort musi być koniecznie dobrze nasączony najlepiej procentami(...)które dodają charakteru całości. Jak każdy tort (i większość ciast przekładanych kremem) i to ciasto należy przygotować wcześniej. Pracę można rozłożyć na dwa dni, pierwszego dnia upiec biszkopt, następnego przygotować krem i przełożyć nim ciasto a kolejnego dnia podawać i zajadać ze smakiem. :) Tort czekoladowy Temperatura pieczenia: 170 o C | Czas pieczenia: ok. 40 min. Biszkopt kakaowy (źródło: Moje Wypieki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tiramisu i Lavazza - włoski duet, który postawi Cię na nogi! 158

sprawia, że prosta receptura zyskuje światową sławę! Tiramisu i Lavazza - włoski duet Składniki: 3 jajka 500 gr mascarpone 1/2 szklanki cukru 3/4 filiżanki kawy espresso 2-3 kieliszki amaretto biszkopty: podłużne lub okrągłe (ok 1 i1/2 paczki) kakao lub  starta czekolada Przygotowanie: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. 2. W drugim naczyniu ubijamy na białą masę(...)Przygotowujemy naczynie do deseru - powinno być przezroczyste - może być jedno duże i płaskie  bądź kilka mniejszych. 5. Do przestudzonego espresso dodajemy amaretto,  zamaczamy w nim biszkopty, tworząc z nich pierwszą warstwę w przygotowanym naczyniu. Na biszkopty kładziemy masę serową, posypujemy ją lekko kakao, nastepnie kolejne nasączone biszkopty i kolejne warstwy do wyczerpania składników. Uwaga: ostatnią warstwę masy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pyszne ciasto z budyniem i galaretką bez pieczenia 91

Ciasto na biszkoptach z bitą śmietaną i galaretką Dziś przepis na pyszne ciasto bez pieczenia na biszkoptach. Ciasto z budyniem i galaretką nie tylko super smakuje, ale i super wygląda. Idealne na imieniny, urodziny do pracy jak i w domu. Ciasto bez pieczenia z budyniem, kremem czy galaretką mają jedną wspólną cechę, zamiast gorącego piekarnika, potrzebujesz zimnej lodówki. 😋I moim(...)galaretką w jednym smaku lub dwóch a nawet trzech. Z takim czerwonym akcentem to idealne ciasto na walentynki. Mój przepis jest to prosty budyniowiec z galaretką na długich biszkoptach bez owoców. Ciasto budyniowe z owocami jest raczej zarezerwowane na sezon letni, zimą idziemy na skróty. Zapraszam na przepis 🙂       Ciasto z budyniem i galaretką przepis Krem budyniowy mleko

Dieta moja pasja
Deser jogurtowo-kakaowy z wiśniami 31

Kremowy deser na bazie kakaowego jogurtu greckiego z wiśniami i biszkoptami. Deser podany w ozdobnych pucharkach, ułożony warstwowo, udekorowany owocami i listkami mięty to świetny pomysł na zdrową przekąskę w ciągu dnia. Kremowy, gęsty jogurt z dodatkiem kolagenu o smaku kakao i wiśnie to idealne połączenie. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybki, domowy deser. Deser w pucharku z kakaowym(...)naturalnego greckiego 250 g mrożonych wiśni łyżka soku z cytryny 1 saszetka kolagenu o smaku kakao Natu.Care (9 g) 3 łyżki cukru Dodatki do podania: ciasteczka amaretti lub podłużne biszkopty do dekoracji wiśnie, borówki, maliny, listki mięty, pokruszone ciastka. Porady. Do deseru możesz wykorzystać dowolne owoce, świeże, mrożone lub z puszki. Idealne będą borówki, jagody, maliny, truskawki, które świetnie komponują

Zasmakuj Kuchni