biszkopt - 17572 przepisów (strona:417/1172)

Biszkopt z jabłkami 152

Przepis mam od znajomej, wypróbowałam go i polecam Biszkopt z jabłkami SKŁADNIKI: Biszkopt jajka -5 szt proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki mąka ziemniaczana -0,5 szkl mąka pszenna -0,5 szkl cukier -1 szkl Masa budynie waniliowe -2 opak woda -650 ml jabłka -1,5 kg cukier -250 g  PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić(...)syrop, gotować kilka minut. Budynie śmietankowe rozmieszać w 0,5 szkl wody, wlać na gotujące się jabłka, zagotować na wolnym ogniu często mieszając. Gorącą masę z jabłek wyłożyć na biszkopt.  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook

Kuchnia Danusi
Sernik na zimno z karmelizowaną dynią. 116

prostu pycha! Bardzo smaczny, nieco trudny w przygotowaniu, ale jak go zrobicie i spróbujecie , będziecie bardzo dumni z siebie. Więc bardzo zachęcam was do przygotowania tego idealnego sernika! Składniki: Biszkopt: 2 jaja 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki  1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżka kakao Masa serowa: 500 g sera 0,5 szklanki cukru 200 ml mleka(...)łyżeczki żelatyny Karmelizowana dynia: 200 g oczyszczonej dyni 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody Przygotowanie: Biszkopt: Jaja w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo pulchną masę przez ok. 5-10 minut. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, ostrożnie mieszamy łyżką. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy(u mnie 20x20 lecz może

Kuchnia Łukasza
Biszkopt idealny. 278

Biszkopt- jeden z najtrudniejszych wypieków w sztuce kulinarnej. Odkrycie idealnego ciasta na biszkopt zajęło mi ok. 2 lata. Były to przeróżne warianty z dodatkiem masła, z proszkiem do pieczenia,  z różnymi mąkami lecz doszedłem do odkrycia idealnego i bardzo prostego ciasta na biszkopt!  Biszkopt udaje się po prostu idealny! Puszysty, miękki, lekki do pokrojenia i niesamowicie smaczny. Zapraszam

Kuchnia Łukasza
Tort ,,Ptasie mleczko" 331

mąki Pianka: 7 białek 2 łyżki żelatyny szklanka cukru 100 ml wody Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki 12-18 % Przygotowanie:  Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Żółtka dokładnie miksujemy z cukrem przez ok. 5 min, aby masa znacznie pobielała. Po tym dodajemy roztopione masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. Biszkopt(...)gotujemy do rozpuszczenia się żelatyny. Gorący syrop stopniowo dodajemy do białek. Cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera, ubijamy do ostygnięcia pianki.  W tortownicy układamy pierwszą połowę biszkoptu i na nią wlewamy połowę pianki, na to układamy drugą część biszkoptu i przykrywamy pozostałą pianką, dokładnie równamy górę tortu. Chłodzimy w lodówce przez ok. 3-4 godziny.  W rondelku

Kuchnia Łukasza
Szybki deser na wynos 290

czekolady z całymi orzechami ,niedużo, to ma być tylko jako dodatek niespodzianka... celowo nie dodajemy cukru gdyż jest to wersja fit, a sos do deserów idealnie nam go zastąpi. biszkopty do tiramisu lub biszkopt pieczony w domu słoiczki z dżemów długa najlepiej, łyżeczka do deserów. Ja takowej nie posiadam,ale widzę, że jest to gadżet bardzo przydatny! Na dno słoiczka(...)wciskamy biszkopt, nada deserowi pożywności i zaspokoi głód ,nie tylko na plaży ale i w biurze, podróży, gdziekolwiek. Wciskamy na wierzch pokrojone w plastry truskawki,dodajemy rodzynki i zalewamy odrobiną jogurtu greckiego.Następnie ponownie truskawki,można zahomikować kawałeczki czekolady z calymi orzechami.Znowu biszkopty....Listki miety lub bazylii, zalewamy jogurtem,dodajemy śliwkę, mandarynkę i polewamy sosem do deserów. Sos jest dość

Z Kuchni Do Kuchni
Królewiec- smaczny przekładaniec 203

imieninowe i ciasto świąteczne. Wykonanie i składniki Ciasto miodowe: 300 g mąki 1 żółtko 150 g margaryny 1 łyżeczka sody 50 g cukru 2 łyżki miodu 1 łyżka wody Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody Masa: 100 g cukru 1/2 l mleka 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej(...)upiekłam w temp. 200°C przez ok. 7 - 10 minut. Blat wyjęłam i zostawiłam do schłodzenia. Wyjęłam i odlozyłam na ściereczce na bok, gdyż potrzebna mi była blacha na...biszkopt. Bo teraz pieczemy pieczemy biszkopt. Jajka ubić z cukrem i wodą na puszystą masę . Mąki przesiać i dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając łyżką. Piekłam w tej samej blaszce

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik na zimno tiramisu 3509

foremkę zwykłym kartonem. Oczywiście jak ktoś ma foremkę do keksów to można ją użyć zamiast bawić się z kartonem Składniki 500g serka mascarpone 4 żółtka szklanka cukru pudru 300g biszkoptów 250ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 150 ml mocnej kawy 100 ml likieru amaretto kakao do posypania dodatkowo: pudełko po chusteczkach zszywacz papier do pieczenia nożyczki Przygotowanie(...)kremu, dodać serek mascarpone i razem zmiksować. Śmietanę ubić do sztywności dodać ją do sera i razem połączyć. Żelatynę dodać do kremu stale miksując masę. 3. Przygotować poncz do biszkoptów, połączyć kawę z amaretto. 1/3 masy nałożyć do pudełka obsypać masę kakaem, następnie biszkopty moczyć dokładnie w ponczu i układać górą do dołu, na to kolejne tak wykonane dwie warstwy

zjem to blog kulinarny
Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno 356

bezbłędnie !   Przepis ten pojawił się parę dni temu na blogu   Pieczarka Mysia . Wprawdzie poszłam trochę na łatwiznę, bo nie miałam czasu piec tarty na spód i dałam biszkopty, ale i tak ciasto wyszło rewelacyjne. Połączenie słodkiej truskawki i kwaskowatego rabarbaru w delikatnym musie... poezja. Koniecznie spróbujcie ! Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Składniki: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 3/4 szklanki(...)mocnej herbaty 500 g rabarbaru 150 g cukru 600 g truskawek 1 torebka galaretki truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny 200 g śmietanki 30% Wykonanie: Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy biszkoptami i nasączamy herbatą. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy  w 3/4 wrzącej wody. Rabarbar myjemy i kroimy w plastry, wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30-45 minut

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z rabarbarem na zimno 184

Sernik jest wyśmienity, duet słodkiej masy serowej i kwaskowej rabarbarowej galaretki jest doskonały. Inspiracja   Plate of joy .  Sernik z rabarbarem na zimno Składniki Spód: 120 g okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty Masa serowa: 250 g mascarpone 300 ml kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody +  3-4 łyżki Galaretka(...)łodyg rabarbaru 1/3 szklanki cukru 1 czerwona galaretka Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy folią spożywczą, na której układamy biszkopty. Biszkopty zwilżamy herbatą i lekko ugniatamy, tak, aby nie było pomiędzy nimi dziur.  Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i delikatnie przesmażamy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Delicje 126

zeszycie od dawien dawna. Przyznaję, że robiłam je dość często. Uwielbiam je za smak, łatwość i szybkość wykonania, co nie zawsze współgra w ciastach typu przekładaniec. Uwielbiam za puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy, orzechy, czekoladę, rodzynki, galaretkę i za domową ciemną polewę. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 6 jaj 180 g cukru 170 g mąki pszennej 6 łyżek mąki(...)zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodatkowo: 100 g posiekanej czekolady (u mnie mix) garść posiekanych orzechów włoskich garść rodzynek 1 tężejąca galaretka owocowa, rozpuszczona w 1 szklance wody Wykonanie: Na biszkopt w całości wykładamy krem. Na krem nakładamy wycięty biszkopt. Kółeczka zostawiamy na później. W otworki wrzucamy czekoladę, orzechy, rodzynki, nakładamy tężejącą galaretkę. Każdy otworek przykrywamy wyciętym kółeczkiem. Całość dekorujemy polewą

Made By Mom And Son
Biszkoptowy przekładaniec czyli wariacja czekoladowo - rumowa 152

zapasem zamierzam podzielić się z wami:) Zacznę od ciasta, które chyba było moją największą improwizacją w ostatnim czasie. Chciałam wypróbować piekarnik i tak jakoś się złożyło, że zrobiłam dwa biszkopty. W ramach szaleństw kuchennych wykonałam rumową masę i posypałam całość orzechami, bo akurat miałam je w zapasie. Spytacie jaki efekt? mnie smakowało i przyjaciółce, którą odwiedziłam na kawę również smakowało(...)Bardzo lubię takie połączenia czekolady i rumu:) Chyba zacznę lubić również swoje improwizacje kuchenne jeśli dalej będą mi takie wychodzić.  Składniki: biszkopt jasny: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru biszkopt ciemny: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki kakao szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa: 3 łyżki rumu

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort migdałowo-malinowy z nagietkami( bezglutenowy) 188

mogło i trzeba było kombinować. Tak oto powstał migdałowy-malinowy tort bezglutenowy. Bardzo smaczny tort ! Do dekoracji tortu wykorzystałam piękne, pomarańczowe nagietki. Prosto, efektownie i pięknie. Prawda ? Składniki na biszkopt: tortownica średnicy około 26 cm * 1 i 1/3 szklanki zmielonych migdałów * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 5 jaj * 3/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenie ( dla tolerujących gluten - zwykły(...)delikatnie połączyć. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i upiec w 170 stopniach C przez około 30 minut. Do tortu potrzebujemy trzech blatów biszkoptowych. Po upieczeniu pierwszego biszkoptu, przystąpić do przygotowanie drugiego biszkoptu, z połowy porcji. Upieczone biszkopty  odstawić do wystygnięcia. Duży biszkopt przekroić na pół. Z małego biszkoptu odciąć nieznacznie wierzch. Krojąc blaty biszkoptowe należy uważać

kolorowotorcikowo
Włoski deser Tiramisu 306

deser. Robię go bardzo często, jednak jakoś tak wyszło, że do tej pory nie zamieściłam przepisu na blogu:) Czas to nadrobić;) Co prawda w oryginalnym włoskim przepisie są podłużne biszkopty, ja jednak, w związku z tym, że robiłam je w pucharkach, użyłam zwykłych okrągłych biszkoptów. Składniki: 2 żółtka, 350g serka mascarpone, 250g okrągłych biszkoptów, szklanka śmietanki 30%, 4 łyżki cukru(...)pudru, 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy, 50g startej mlecznej czekolady, 3 łyżki likieru amaretto. Przygotowanie Kawę wymieszać z likierem, w mieszance maczać biszkopty, ułożyć po dwie sztuki na dnie 6 pucharków.  Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Zmiksować z serkiem mascarpone. Nałożyć po łyżce masy na biszkopty. Kolejno układać warstwami namoczone biszkopty i masę serową.  Wierzch udekorować

Z miłości do słodkości
Rolada cappuccino 630

piekarnika, a także odpowiednio przygotowanego kremu lub masy, jaką chcemy mieć w roladzie. Ciast biszkoptowych nie należy się bać, zwłaszcza rolady, która z założenia ma być niezbyt grubym płatem biszkoptu, więc odpada problem z opadaniem ciasta. Jeśli zaś chodzi o prawidłowe zwinięcie rolady, ważne jest, by po wyjęciu z piekarnika nasz płat ciasta zwinąć razem z papierem do pieczenia(...)będziemy wyciskać naszą masę. Tyle teorii, a teraz pora na przepis :) Rolada cappuccino Składniki: masa dekoracyjna 1 białko 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 20g miękkiego masła biszkopt 3 jajka 60g cukru 65g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao szczypta soli tłuszcz do wysmarowania blachy masa cappuccino 300ml mleka 2-3 łyżki cukru 8 łyżeczek cappuccino w proszku

Smakołyki Bereniki
Rolada z Masą Budyniową 176

Przepis na biszkopt do tej rolady jest ze mną od zawsze. To przepis mojej mamy. W kuchni potrafiła wszystko wyczarować. Biszkopt jest delikatny i puszysty. Rolada z masą budyniową - potrzebowałam coś na szybko, bo tym razem piekłam na czas z zegarkiem w ręku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na biszkopt i na masę pochodzą z mojego rodzinnego notesu z przepisami(...)Składniki na biszkopt: 6 jajek (osobno białka i żółtka) 1 szklanka cukru drobnego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym partiami dodajemy cukier, dalej miksując.Kiedy cukier przestanie być wyczuwalny między palcami dodajemy żółtka, dalej miksując. W tym momencie odkładamy mikser na bok i bierzemy łyżkę lub szpatułkę

Blondynka Gotuje