Składniki: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku 250 g serka mascarpone 200 ml mleka 2 łyżki żelatyny 5 łyżek cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego ok. 200 g okrągłych biszkoptów 3 szklanki borówek 4 łyżki likieru amaretto Sposób wykonania: W rondelku zagotowujemy mleko, odstawiamy z ognia i wsypujemy żelatynę. Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzony twaróg miksujemy(...)czas miksując. Następnie wsypujemy borówki (pół szklanki zostawiamy do posypania wierzchu ciasta). Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową, zapinamy obręcz tak aby końcówki folii były poza formą. Dno wykładamy dokładnie biszkoptami, które następnie skrapiamy likierem amaretto. Na biszkopty wykładamy masę serową, wierzch posypujemy borówkami. Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki do stężenia
Qchnia po prostuszpatułką lub łyżką. Ciasto przelać do formy (24/34) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C ok. 40 min. (do suchego patyczka). Wystudzony biszkopt przekroić w poziomie na dwa blaty Zmiksowane truskawki wlać do garnka, postawić na ogniu, zagotować. Zdjąć garnek z ognia, wsypać suche galaretki truskawkowe i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia(...)rantem zrobionym z podwójnie złożonego papieru do pieczenia i zapiąć metalowy rant (można zrobić rant z folii rantowej, ale trzeba spód zabezpieczyć, aby mus truskawkowy nie wypłynął). Wylać na biszkopt lekko tężejący mus truskawkowy, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia. Oddzielić białka od żółtek. Białka umieścić w dużej misie, dodać szczyptę soli i lekko ubić. Nie przerywając ubijania dodawać
ememe kitchenjedno z moich ulubionych ciast. Mam nadzieję, że i Wy uznacie, że jest mega pyszne. Biszkopt wychodzi wilgotny, a masy doskonale się ze sobą przeplatają – lekko gorzka kawowa pianka jest świetną kontrą do słodkiej pianki kajmakowej. Jedząc obie masy równocześnie smaki się wyrównują i nie jest ani za słodko, ani za gorzko. Jest idealnie. Bardzo polecam. I jeszcze słów(...)konsystencja mas była do siebie bardziej zbliżona. Być może efekt końcowy leży w samych łyżeczkach – jedne mam głębsze, inne bardziej płaskie lub wcześniej dałam takie lekko kopiaste). Biszkopt: 4 jajka 4 pełne łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej (z lekką górką) 2-3 łyżki oleju Masa kajmakowa: 500 ml śmietanki 30% lub 36% około 3/4 puszki masy kajmakowej Gostyń
Smaki Na Talerzujogurtem, truskawkami i galaretką. Z dodatkiem lekkiej jogurtowej masy i słodkiej galaretki, która przykrywa ciągle jeszcze soczyste truskawki. Możecie dodać też inne, sezonowe owoce! Szybkie! łatwe! Pyszne! Zapraszam! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 4 łyżki * cukier – 3 łyżki MASA: * jogurt truskawkowy ( może być z kawałkami owoców ) – 800 g * galaretka truskawkowa – 4 szt * truskawki(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Wrzucamy żółtka, ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę partiami, mieszamy szpatułką. Pieczemy ok. 30 minut w 180C, do suchego patyczka. MASA: Galaretki rozpuszczamy w 2 naczyniach. Do mniejszego wlewamy 350 ml wrzątku, dodajemy 2 galaretki, mieszamy, studzimy. Do większego wlewamy 900 ml wrzątku, dodajemy 2 galaretki, mieszamy
Ostra na Słodkorodzynków i czekolady. Jest bardzo smaczne, podzielne i efektownie prezentuje się na stole. Świetnie sprawdzi się na świętach czy rodzinnych uroczystościach. Ciasto składa się z puszystego i mięciutkiego kakaowego biszkoptu przełożonego powidłami porzeczkowymi i kremem czekoladowym, a na wierzchu ułożone zostały rodzynki oblane polewą czekoladową. Prawdziwe niebo w gębie! Składniki na Ciasto Nocny Marek: Biszkopt: 5 jajek rozmiar(...)szklanki mleka 3 łyżki kakao Dodatkowo: 150 g rodzynek kieliszek spirytusu lub wódki (można zastąpić sokiem z cytryny) słoik dżemu porzeczkowego (około 250 g) Przygotowanie Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec
e-PrzepisyKulinarneProszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne ciasto z kremem i truskawkami Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 110g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 70ml(...)małym ogniu, miesząc przez około 1-2 minuty. 4. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło. Biszkopt: 5. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. 6. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca
Mała CukierenkaRolada kakaowa z mascarpone. Dekadencka, pyszna i lekka rolada , idealna na święta jak i inne okazje . Biszkopt z dodatkiem kakao , wypełniony bitą śmietaną z dodatkiem serka mascarpone i całość oblana gorzką czekoladą z dodatkiem posiekanych orzechów . To ciasto jest bez wątpienia spełnieniem marzeń każdego miłośnika czekolady. Pyszne i delikatne ciasto . Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa(...)dodaj utarte żółtka. Wymieszaj dokładnie. Blachę o wymiarach 44 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez 15 minut. Ciepły biszkopt połóż na ściereczkę i zroluj, poczekaj aż ostygnie. W misce ubij bitą śmietanę, następnie dodaj mascarpone i erytrytol. Połącz mikserem przez chwilę. Delikatnienie rozwiń ciasto i posmaruj masą. Ponownie zwiń
Zdrowy Styl Joannynajlepszym wyjściem. Niestety dopiero w trakcie robienia ciasta okazał się, że mam tylko galaretkę truskawkową i wiśniową. Wybrałam truskawkę Jabłecznik z kremem, przepis na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt: 2 jajka 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżka masła szczypta soli Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy. Całe jajka miksujemy z cukrem, dobre 10 minut. Powinniśmy mieć(...)gęstą jasną pianę. Dodajemy rozpuszczone masło z solą. Krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy ciasto szpatułką. Przelewamy do foremki i pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Biszkopt można nasączyć, ale z racji kremu ja z tego zrezygnowałam. Prosty krem: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 1/3 szklanki cukru pudru 60 ml gorącej wody 0,5 opakowania galaretki
Relaxtimeczekoladowymi barankami oraz jajeczkami, z bitą śmietaną o smaku cytrynowym. To już kolejny po torcie z króliczkiem oraz torcie w cętki Wielkanocny tort w moim wykonaniu. SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 7 jajek ¾ szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa do przełożenia 600 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody Masa do dekoracji 400 ml śmietany(...)galaretka krystaliczna szklanka gorącej wody Dodatki Czekoladowe baranki oraz jajeczka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem
RAROSSApołączeniu ze sobą smakują obłędnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto przygotowane jest na herbatnikach, przełożone masą śmietanową, ciemnymi herbatnikami o smaku kakaowym oraz masą krówkową. Wierzch ciasta udekorowany jest biszkoptami w cytrynowej galaretce. Przepis na ciasto Euforia jest banalnie prosty, nic nie trzeba piec, wystarczy przygotować masę śmietanową, a następnie ułożyć warstwy ciasta, zgodnie z instrukcją. Najgorszy jest czas oczekiwania(...)wszystko warto, bo ciasto jest przepyszne. PRZEPIS NA CIASTO EUFORIA Składniki 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 1/2 puszki masy krówkowej 1 opakowanie biszkoptów 12 herbatników maślanych 24 herbatniki kakaowe szklanka mleka 2 galaretki cytrynowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki
Przepiski.plLekkie i smaczne ciasto kajmakowe z musem truskawkowym to prawdziwy raj dla podniebienia. Ciasto wykonane jest na puszystym biszkopcie, przełożone słodką masą kajmakową, krakersami oraz udekorowane delikatnym musem truskawkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To smakowite ciasto kajmakowe z musem truskawkowym idealnie sprawdzi się na święta i inne domowe imprezy czy przyjęcia. Będzie także świetnym dodatkiem do ulubionej kawy, na osłodę dnia(...)prostych krokach opisałam Wam instrukcję przygotowania ciasta z masą kajmakową i musem truskawkowym. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was! Smacznego! PRZEPIS NA CIASTO KAJMAKOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM Składniki BISZKOPT 3 jajka 100 g cukru 120 g mąki pszennej szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MUS TRUSKAWKOWY 500 g mrożonych truskawek 500 ml wody 2 galaretki
Przepiski.plnarobić. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, który znajduje się poniżej. CIASTO BANANOWE Z KAJMAKIEM – PRZEPIS Czas przygotowania z pieczeniem: 50 minut | Liczba porcji: tortownica 18 cm Składniki Biszkopt : 3 łyżki mąki pszennej 3 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka oleju szczypta soli Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Dodatkowo(...)delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. 4. Przygotowaną masę przełożyć do tortownicy 18 cm i piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra- dół. Gotowy biszkopt po upieczeniu odstawić do przestygnięcia. 5. Przestygnięty biszkopt posmarować masą kajmakową, a na nią wyłożyć pokrojonego w plasterki banana. 6. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ciągle ubijając dodawać
Alle Dobre!śmietanki 30% 4 galaretki agrestowe 1300 ml soku zielonego Dr Witt 4 budynie z cukrem duże opakowanie delicji – smak pomarańcza ok. 150 g biszkoptów Wykonanie Blachę 41×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć okrągłe biszkopty. 1/4 soku wymieszać z proszkiem budyniowym. 3/4 soku wlać do garnka i zagotować(...)budyniem wlać do gotującego się soku. Mieszać do momentu uzyskania gęstego kremu. Powstałą masę wyłożyć na biszkopty. Odstawić do przestygnięcia. Gdy masa budyniowa ostygnie, umieścić na niej delicje. Dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wody, odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić. Dodać do niej przestygniętą galaretkę rozpuszczoną w 500 ml wody. Dokładnie wymieszać, umieścić na delicjach. Wstawić
Alle Dobre!