biszkopt - 17572 przepisów (strona:428/1172)

Czekoladowy sernik z jeżynami 233

rozpływa się w ustach. Idealna konsystencja sernika, to zasługa twarogu z mascarpone Président. Słodycz sernika równoważy frużelina z jeżyn i lekka pianka z jeżyn. Polecam! SPÓD: 160 g biszkoptów 100 g masła MASA SEROWA: 1 kg Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 200 g czekolady białej 1 szklanka śmietanki kremówki 30% szczypta soli(...)łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki zimnej wody MUS JEŻYNOWY: 400 g jeżyn 1 szklanki śmietanki kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody DEKORACJA: jeżyny bezy listki mięty Biszkopty zmielić w rozdrabniaczu na pył i rozetrzeć z miękkim masłem. Wysypać na dno okrągłej formy o średnicy 24 cm. Wylepić dociskając do dna. Frużelina jeżynowa. Jeżyny zmiksować w blenderze

https:KKuchniaMniam
CIASTO Z TRUSKAWKOWE Z PIANKĄ I GALARETKĄ – BEZ PIECZENIA! 297

proporcji! SKŁADNIKI : MASA KISIELOWA : * masło – 100 g * kisiel truskawkowy – 2 op * galaretka truskawkowa – 1 op PIANKA: * śmietana 36% – 100 g * galaretka truskawkowa – 2 op DODATKOWO: * truskawki – ok. 400 g * biszkopty okrągłe – ok. 25 szt * herbatniki – ok. 20 szt * galaretka truskawkowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na spodzie blachy układamy obok siebie biszkopty. MASA KISIELOWA: Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody(...)gorącego wsypujemy truskawkową galaretkę. Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, wylewamy na biszkopty. Układamy pokrojone w plasterki truskawki, przykrywamy herbatnikami. PIANKA: Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Odstawiamy do maksymalnego ostudzenia. Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno, mieszamy z chłodnymi, ale jeszcze nie tężejącymi galaretkami. Wylewamy na herbatniki, wygładzamy, chłodzimy. CAŁOŚĆ: Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu

Ostra na Słodko
Ciasto z czereśniami i galaretką 221

Sezon na owoce w pełni, więc tym razem ciasto z czereśniami i oczywiście galaretką, ponieważ takie moje dzieci lubią najbardziej. Składniki: ( blacha 25x21) Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 400 g jogurtu greckiego 2 galaretki malinowe 2 szklanki gorącej wody Galaretka: 2 galaretki wiśniowe(...)szklanki gorącej wody około 500 g czereśni Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier i ubijać do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Kolejno dodawać po jednym żółtku i chwilę ubijać. Przesiane oby dwie mąki z proszkiem do pieczenia dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około

talerz przyjemności
Cytrynowiec 1094

Ciasto, które idealnie wpisuje się w letnie, upalne dni. Jak na dobrego cytrynowca przystało jest orzeźwiające, lekko kwaskowe. Po prostu pyszne! Ciasto „Cytrynowiec” to delikatny biszkopt przykryty masą budyniową przygotowywaną na bazie soku z cytryny, oraz cytrynową pianką z bitej śmietany, mascarpone i cytrynowej galaretki. Smakuje każdemu, zarówno dzieciom jak i dorosłym. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. cukru(...)czas mieszając, podgrzewamy do ponownego zagotowania i zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i po łyżce dodajemy cytrynowy budyń. Gotowy krem wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt. Obie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody, odkładamy do przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mascarpone, chwilę miksujemy, a następnie małym strumieniem wlewamy zimną (lecz wciąż płynną) galaretkę

Smaki Na Talerzu
CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO Z DELICJAMI 541

delicje :).Pycha!!!! SKŁADNIKI 1 kg sera takiego z wiaderka 50 g masła 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 6 łyżek cukru 1 średnia cytryna 1 galaretka cytrynowa ciastka delicje biszkopty do wyłożenia formy WYKONANIE Składniki najlepiej przygotowujemy wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Cytrynę dokładnie szorujemy.. Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy żelatynę, odstawiamy na trochę aby napęczniała. Następnie(...)Miksujemy dokładnie aby składniki się połączyły. Na koniec dodajemy wystudzoną ale płynną żelatynę. Jeszcze raz dokładnie miksujemy aby składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami,nasączamy biszkopty mlekiem i wykładamy masę serową. Wierzch ładnie wyrównujemy.  Tortownicę wstawiamy do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka będzie już zimna

Mała w garnku miesza
Biszkopt przekładany kwaśną śmietaną, z truskawkami i galaretką 195

brzoskwiniami, i w tej kombinacji smakowej jest ono równie pyszne. W sezonie na truskawki nie można go nie przygotować właśnie z nimi. Spróbujcie, jestem pewna, że Wam zasmakuje. Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1-2 łyżki oleju Dodatkowo: średni kubek kwaśnej(...)Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie 21×32cm, może być troszkę mniejsza). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Biszkopt od razu po upieczeniu wyjmujemy z formy i przekrawamy go na dwa blaty. Gorący smarujemy kwaśną śmietaną, przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy. Na biszkopcie rozkładamy truskawki (np przekrojone na pół

Smaki Na Talerzu
Ciasto pianka – lekki piankowiec na spodzie z biszkoptów 101

przygotowaniu. Będąc dzieckiem uwielbiałam wszelkiego rodzaju piankowce i wciąż wracam do nich z wielką przyjemnością. A Wy? Przepis na tortownicę o średnicy 21 cm. Składniki : – 1 opakowanie biszkoptów (120g) – 100g masła, miękkiego – 500ml wrzątku – 400ml śmietanki 30%, bardzo zimnej – 2 galaretki (o ulubionym smaku, u mnie truskawkowe) Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Biszkopty miksujemy na mąkę(...)dość rzadka) i przelewamy na schłodzony spód. Schładzamy w lodówce i podajemy po całkowitym stężeniu (ok. 4-6 godzin). Smacznego! Artykuł Ciasto pianka – lekki piankowiec na spodzie z biszkoptów pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Lodowiec, czyli najlepsze ciasto lat 90-tych bez pieczenia 113

kostka ) (*) 4 żółtka 3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml; lepiej dodać nie co mniej) (**) 1 szklanka mleka 1 budyń śmietankowy/waniliowy 2-3 łyżki kakao Dodatkowo: 150g okrągłych biszkoptów 1 galaretka owoce (***) Galaretkę należy rozpuścić w 400-450 ml wody, a następnie po ostudzeniu schłodzić w lodówce. Żółtka utrzeć z cukrem oraz wymieszać z proszkiem budyniowym. Masę przelać(...)ostudzenia.   Masło rozetrzeć na puch i połączyć (po 1 łyżce) z zimnym (!) budyniem. Krem podzielić na 2 części.   Do jednej z nich dodać kakao. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce. Na ciastkach rozsmarować masę jasną, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce, masę ciemną oraz owoce. Całość zalać resztą galaretki i wstawić do lodówki

Di gotuje
Piankowe z delicjami 121

Zapraszam dziś na smaczne i kolorowe ciasto. Ciasto, któremu nie oprze się żaden mały łasuch;) Delikatny biszkopt, warstwa śmietanowo-brzoskwiniowa, dwie warstwy kolorowych pianek oraz delicje przykryte galaretką. Ciasto nie jest trudne do wykonania, a jego czasochłonność jest umiarkowana – ogranicza nas tylko czas jaki potrzebują galaretki na stężenie. Biszkopt: 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl. drobnego(...)mikserem ( słodzone mleko nam się nie ubije, trochę go po prostu napowietrzymy) . Następnie wlewamy wciąż płynną galaretkę i miksujemy jeszcze chwilę, do połączenia. Czerwoną piankę od razu przekładamy na biszkopt w formie, wyrównujemy. Z brzoskwiń odlewamy 250 ml syropu, podgrzewamy go i w gorącym rozpuszczamy dwie galaretki brzoskwiniowe. Odkładamy do stężenia. Osączone brzoskwinie miksujemy na mus ( jeśli ze 2 sztuki

Smaki Na Talerzu
TRUSKAWKOWA CHMURKA 177

bardzo smaczne ciasto zwane również zemstą teściowej które to przygotowuje się z wiśniami . W oryginale podobno wiśnie były nie z pestkami i właśnie od tego pochodzi nazwa zemsta 😁😉🍒 SKŁADNIKI Biszkopt   4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki Szczypta soli Galaretka z wiśniami 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Bita śmietana 500 ml śmietany 36% 2 łyżeczki żelatyny 4łyżki(...)wody cukier waniliowy Beza 5 białek 3/4 szklanki cukru łyżka soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej

RAROSSA
Ciasto z masą budyniową i truskawkami 226

dłuższe, kurtki i swetry dawno powędrowały na dno szafy. Jest coraz cieplej, a wokoło pachnie truskawkami. Gdzie nie popatrzeć wszędzie truskawki:) Aż grzech nie zrobić kolejnego ciasta z truskawkami;) Biszkopt, domowa masa budyniowa, zatopione w niej truskawki i galaretka. Tego typu wypieki są doskonałe na tę porę roku. A Wy, ile już zrobiliście w tym sezonie ciast z truskawkami? Biszkopt(...)przygotowaną mieszankę budyniową. Cały czas mieszając, gotujemy, aż do lekkiego zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Powstałą masę rozprowadzamy na zimnym biszkopcie. Umyte i pozbawione szypułek truskawki delikatnie wciskamy w masę. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do stężenia. Wylewamy na masę. Źródło

Smaki Na Talerzu
Biszkopt Ovocella 151

Wyspach Kanaryjskich J Ten lekki wypiek z pewnością pozwoli Wam w przyjemny sposób spędzić letnie popołudnia w ogródku czy na działce… Sowite warstwy owoców na zimno w biszkopcie z lekkim, śmietanowym kremem. Nie jest przesłodzony i z powodzeniem przetrzyma na upale te kilka chwil przed konsumpcją. Ot, lekkie przyjemnie chłodzące podniebienie ciacho. Najlepsze mooooocno schłodzone.  Składniki na biszkopt(...)owocową II: 2 galaretki truskawkowe 500 g truskawek ( świeże bądź mrożone) dodatkowo: nasączenie: cytryna+ ½ szklanki przegotowanej wody + 3 łyżki cukru z wanilią WYKONANIE blat biszkoptowy+ nasączenie ½ masy jabłkowej ½ kremu biszkopt + nasączenie + ½ masy jabłkowej+  ½ kremu truskawki galaretka Smaczego! Ps. Najlepszy mocnoschlodzony

Domowe ciasta
Rolada biszkoptowa z rabarbarem 118

szybkie ciasto . Bardzo lubię je robić, bo nie wymaga ode mnie wiele pracy, a tę z kolei mogę sobie jeszcze rozłożyć w czasie. Najpierw piekę duży i cienki biszkopt , który zawijam w ściereczkę, aby nadać ciastu formę, przez co nie pęknie podczas właściwego zwijania. Rolada z bitą śmietaną to takie ciasto deser . W swojej strukturze przypomina mi chmurkę, a mały(...)gotujemy do momentu aż cała woda wyparuje. Na koniec dodajemy śmietankę i zagotowujemy ją z rabarbarem. Musi powstać coś w rodzaju powideł.  Rabarbar studzimy. Wystudzony rabarbar przekładamy na biszkopt. Na dłuższym brzegu od docelowego środka naszej rolady, układamy rabarbar w 1 cm pasek na całej długości. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Śmietana jest gęsta

MamaOskarka
Torcik śmietanowy z owocami i jagodową wkładką 171

jagodowa: 1 szklanka mrożonych jagód 1 galaretka jagodowa 250 ml gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny 500 ml śmietany 36% 2 galaretki cytrynowe ponadto: 50 g mrożonych jagód kilka podłużnych biszkoptów 50 g czekolady owoce do dekoracji: borówki,truskawki,jasne winogrona do nasączenia: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wody Miseczkę (śr.14 cm) wyłożyć folią spożywczą. Galaretkę jagodową(...)przelać do przygotowanej miseczki i odstawić do stężenia. Tortownicę ( użyłam w kształcie kwiatka o śr.23 cm) wyłożyć folią aluminiową, na środku umieścić jagodową kopułę,wokół na dnie ułożyć biszkoptyBiszkopty nasączyć ponczem zrobionym z wody i soku z cytryny. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku, odstawić do schłodzenia. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z lekko tężejącą

Kolorowa kuchnia Elki
Pianka truskawkowa na biszkoptach 171

Szybkie ciasto bez pieczenia 500 ml śmietany 30% 4 truskawkowe galaretki 400g mrożonych truskawek 14 szt podłużnych biszkoptów Dwie galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. Podłużną formę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć po długości biszkopty. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i połączyć z tężejacą galaretką,masę wylać na biszkopty. Formę wstawić do lodówki. Pozostałe dwie

Kolorowa kuchnia Elki