ciasto! Z pyszną jabłkowo-orzechową wkładką. Trochę takie w stylu ciast s. Anastazji:) Przepis wypatrzyłam kiedyś na blogu u Beti i czekałam na moment, aż go wykonam:) Pyszny, mięciutki biszkopt orzechowy. Fantastyczna, wilgotna jabłkowo-orzechowa wkładka i masa o smaku cappuccino. Masa obarczona jest ryzykiem niepowodzenia, bowiem jak czytałam w komentarzach, niektórym wychodziła dosyć rzadka. Również u mnie po dodaniu(...)szklanki cukru pudru 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 szklanka mąki krupczatki 5 jaj 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt orzechowy: 8 jajek 1,5 szkl. cukru pudru 100 g mąki 200 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa cappuccino: 4 jajka 3/4 szkl. cukru 30 g kawy cappuccino
Smaki Na Talerzupapierem. Boków niczym nie smarujemy, nie posypujemy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu wyłączamy i uchylamy piekarnik. Ja dodatkowo wyjmuję biszkopt z piekarnika i rzucam nim na podłogę z wysokości około 30 cm – rzucam tak 3 razy. (dzięki temu biszkopt nie opada) Artykuł Biszkopt orzechowy idealny na tort pochodzi
MojaQchnia.plcukru trzcinowego 3 łyżki kakao 2 jajka 1 łyżka mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Na przybranie: 24 precelki 12 małych biszkoptów 24 ciemne gorszki np.: m&ms 12 czerwonych groszków Kostka białej czekolady Kostka ciemnej czekolady Ciepłe masło, cukier i ekstrakt waniliowy umieszczamy w misce miksera i ucieramy na gładką masę. Dodajemy(...)minut do tak zwanego „suchego patyczka”. Po upieczeniu studzimy ciasto na kratce. Każdy placek tniemy na 6 kawałków. Ciemną czekoladę topimy w mikrofalówce. Przy jej pomocy „przyklejamy” uszy-precelki, biszkopt oraz oczy. Na środku biszkoptu przyklejamy czerwony nosek. Topimy białą czekoladę i wykałaczką robimy źrenice oraz uśmiech. Czekamy aż czekolada zastygnie. Smacznego
Kolizje Smakówstole. Dla każdego znajdzie się w nim coś dobrego. Ciasto jest Bogate w smaku, nie jest mdłe, można zjeść duży kawałek i poprosić o dokładkę. :) Potrzebujemy (na dużą blachę): Biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej Masa podstawowa: 1 l mleka 400 g masła 13 łyżek cukru 3 budynie śmietankowe Emix 3 łyżki mąki pszennej(...)Dzień wcześniej warto przygotować galaretki, które muszą się dobrze schłodzić. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i wlewamy do głębokich talerzy. Zastygnięte kroimy w krateczkę. Kolejnym punktem jest przygotowanie biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, powoli dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Do ubitych jaj dodajemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy
MamaOskarkaminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki (forma 25x38cm): Biszkopt: 4 jajka ( osobno białka i żółtka) szczypta soli ½ szklanki drobnego cukru ⅓ mąki pszennej ⅓ szklanki ciemnego kakao Krem: puszka masy kajmakowej 400g 200g masła 4 łyżki ajerkoniaku lub 2 łyżki mocnej(...)łyżek wody wymieszanych z 3 łyżkami np. likieru kawowego lub wódki lub soku z cytryny lub herbaty Dodatkowo: 260g powideł śliwkowych lub innego ulubionego dżemu 50g gorzkiej czekolady Wykonanie: Biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie partiami ( nie przerywając miksowania ) dodajemy cukier, miksujemy aż uzyskamy gładką i sztywną pianę do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając
Słodkie zapomnienieokazji urodzin mojej młodszej Siostry upiekłam torcik ( w tortownicy o średnicy 17cm). Niestety nie zdążyła dojechać żeby go spróbować...chochliki go zjadły :P Chyba będę musiała upiec drugi ;) Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 400g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego + 2 dojrzałe kiwi(...)delikatnie przesypujemy do masy jajecznej, mieszając drewnianą szpatułką, przekładając do wyściełanej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w 160 stopniach przez około 40 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika odwracamy go na desce i opuszczamy z 30 cm na podłogę. Wykładamy z tortownicy dopiero po całkowitym przestudzeniu. Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i chłodzimy. Przygotowujemy herbatę
ChilliJemyBawole oko to przepis stary jak świat Sposobów na jego przygotowanie jest tak wiele, że ciężko było by je tu wyliczyć. Niezmiennymi składnikami pozostają jednak dwukolorowe kruche ciasto i biszkopt. Zawsze pojawiają się także bakalie, masa i jakaś konfitura lub marmolada. A oto i moja rodzinna receptura na to ciasto Bawole oko Składniki: Kruche ciasto: 500 g mąki(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 300 g pokrojonych w kostkę suszonych owoców (u mnie mieszanka owoców suszonych Helio ) 100 g orzechów laskowych (u mnie Helio ) Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) opakowanie cukru wanilinowego Masa ubijana na parze: 3 jajka 8 łyżek cukru 300 g masła 2 łyżki
PatiGotujeczasopism kulinarnych, urzekł mnie jego wygląd i postanowiłam zaryzykować. Jak najbardziej się opłacało! Makowa delicja jest wyjątkowo smaczna i wbrew moim obawą mak wcale nie przeszkadza Makowa delicja Składniki: Biszkopt: 4 jajka 80 g cukru 70 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru wanilinowego płaskie pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki maku Masa kawowa: 400 ml śmietanki(...)cukru pudru Dodatkowo: słoiczek 240 g konfitury truskawkowej (u mnie Łowicz ) 3 – 4 łyżki startej czekolady deserowej lub mlecznej Wymiary formy 28 cm x 24 cm. Zaczynamy do biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany
PatiGotujesitko składniki sypkie i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto nakładać łyżką na blaszkę zachowując odstępy. Na środku każdego biszkopta ułożyć kawałek czekolady. Dodatkowo można zetrzeć odrobinę na całość. Tak przygotowane biszkopty włożyć do piekarnika i piec około 15-20 minut na środkowej półce piekarnika, aż się lekko zarumienią. Po upieczeniu jednej blaszki biszkoptów, włożyć do piekarnika kolejną. Upieczone biszkopty przełożyć
Passions hobbies lifeSmaczne, delikatne ciasto dla miłośników masy kajmakowej i kawy. Kakaowy biszkopt nasączony kawą, przełożony delikatną masą na bazie bitej śmietany i jogurtu greckiego. Składniki na biszkopt kawowy: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kawy inki/rozpuszczalnej/mielonej 1 kopiasta łyżka(...)oraz kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystko szpatułką! Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach". Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę
Kulinarna (nie)codziennośćBardzo mocno migdałowy tort, ponieważ masa jak i biszkopt są o smaku migdałowym. Jest to jeden z smaczniejszych tortów jakie zrobiłem, smak bardzo zbliżony jest do rafaello, którego smak chyba każdy uwielbia. Przepis jest prosty i w miarę szybki w przygotowaniu jeżeli wcześniej przygotujemy sobie migdały (obierzemy ze skórki i zmielimy). Zachęcam do wypróbowania przepisu : ) BISZKOPT MIGDAŁOWY 5 jajek(...)zmielonych) 20 dag masła 2 łyżki likieru amaretto 30g cukru pudru DEKORACJA 4 dag wiórków kokosowych 1,2 dag płatków migdałowych 16 całych migdałów (obranych ze skórki) Biszkopt migdałowy: Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Przeczytaj cały przepis - Tort migdałowy z masą budyniową at AleTorcik
AleTorcikCiasto Kubuś to zdecydowanie jedno z lepszych ciast. Puszysty biszkopt, masa budyniowa na bazie soku Kubuś, krem śmietankowy o lekko pomarańczowym smaku. Całość zwieńczona galaretką pomarańczową i delicjami – pycha! Jeżeli nigdy nie jadłeś tego ciasta, to musisz je wypróbować! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli SKŁADNIKI(...)śmietanki kremówki 1 galaretka pomarańczowa 250 ml gorącej wody DODATKOWO: opakowanie Delicji pomarańczowych 2 galaretki pomarańczowe 600 ml gorącej wody sok wyciśnięty z całej pomarańczy Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Przeczytaj cały przepis - Ciasto Kubuś at AleTorcik
AleTorcikczekolady łyżka kawy ( płyn) łyżka oleju 3 łyżki mleka szklanka wiórków kokosowych Oraz: 2 łyżki kakao tortownica 25 cm łyżka mąki łyżeczka masła mąka do formy 5 - 8 okrągłych biszkoptów Od kiedy wysłuchałam audycji ( już kiedyś wspominałam) gdzie bohaterem był starszy Pan, Mistrz Cukiernictwa. Mający na koncie masę nagród i to z całego świata. Ów mistrz powiedział, że..napowietrzanie sernika(...)dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub wiórkami. Wylewamy 60% masy, a do reszty dodajemy kakao i kleksami układamy na białej masie. Wierzch posypujemy połamanymi biszkoptami i lekko dociskamy dłonią. Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Po wyłączeniu piekarnika, nie uchylamy przez 10 minut, następnie robimy małą szczelinę i pozostawiamy tak na godzinę. Teraz
Dieta moja pasjagalaretką tworzy fantastyczną, słodką całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ciacho idealne do kawki, na rodzinne przyjęcia i imprezy. Zróbcie, a nie pożałujecie! Daję słowo! SKŁADNIKI: CZEKOLADOWY BISZKOPT: * jajka – 5 szt * cukier 0 3/4 szkl * mąka pszenna – 2/3 szkl * kakao – 1 czubata łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta KREM: * mascarpone(...)DODATKOWO: * galaretka truskawkowa – 2 op * czekolada – 5 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretki zalewamy 2 szklankami wrzątku, wylewamy na blachę, odstawiamy do całkowitego stężenia ( najlepiej na noc ). BISZKOPT CZEKOLADOWY: Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, a następnie wlewamy po 1 żółtku miksując na najmniejszych obrotach. Do puszystej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia kakao i delikatnie
Ostra na Słodko