biszkopt - 17572 przepisów (strona:440/1172)

Ciasto "Fiona" - bez pieczenia 12769

być uzależniona od "słodkości" soku) Masa Śmietanowa: 300 ml śmietanki kremówki 30% galaretka malinowa + 450 ml wody fix do ubijania śmietany 2 łyżki cukru pudru ok. 120 g okrągłych biszkoptów ok. 240 g delicji malinowych galaretka malinowa  (u mnie różowa galaretka Pink Margarita) Ciasto " Fiona " - bez pieczenia - Sposób przygotowania: Dno formy o wymiarach ok. 20x28 cm wyścielamy papierem(...)pieczenia, boki smarujemy masłem i wykładamy warstwę biszkoptów. Masa Budyniowa: Sok oraz wodę łączymy ze sobą. W ok. 150 ml napoju rozpuszczamy budynie.  Resztę soku zagotowujemy wraz z cukrem.  Następnie wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gdy odrobinę przestygnie, wlewamy "budyń" do formy wyłożonej biszkoptami. Całkowicie studzimy. Masa Śmietanowa: Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu

Słodka Strona
Ciasto "Shrek" - bez pieczenia 2602

Masa Śmietanowa: 300 ml śmietanki kremówki 30% galaretka w kolorze zielonym (np. kiwi, agrestowa) + 450 ml wody fix do ubijania śmietany 2 łyżki cukru pudru ok. 120 g okrągłych biszkoptów ok. 240 g delicji pomarańczowych galaretka w kolorze zielonym  Ciasto "Shrek" - bez pieczenia - Sposób przygotowania: Dno formy o wymiarach ok. 20x28 cm wyścielamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem(...)wykładamy warstwę biszkoptów.   Masa Budyniowa: W ok. 150 ml napoju rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy wraz z cukrem. Następnie wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gdy odrobinę przestygnie "budyń" wlewamy do formy wyłożonej biszkoptami. Całkowicie studzimy. Masa Śmietanowa: Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy do lekkiego stężenia. Następnie kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając

Słodka Strona
Angel food cake z pestkami granatu 114

Angel food cake nie bez  powodu  jest  nazywane anielskim biszkoptem. Ciasto to bez wątpienia jest tym, czym żywią się anioły. Jest  delikatne jak puch i puszyste niczym zwiewny obłoczek. Ma genialną gąbczastą strukturę, której nie można się wprost oprzeć. Wszystko to zawdzięcza temu, że przygotowuje się je na samych białkach, które stabilizuje się winianem potasu oraz(...)wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz 45-50 minut. W tym czasie nie otwieraj piekarnika. Gdy uznasz, że ciasto jest już upieczone, zbadaj je za pomocą patyczka. Gotowy biszkopt ułóż formą go góry nogami na kratce i odstaw do wystudzenia. Później odkrój boki nożem i lekko postukaj w foremkę, aby ciasto z niej wypadło. Dodatkowo: 300 ml kremówki

Food Square
Biszkopt z bezą i musem z mango 95

życzenie Agnieszki :) Składniki: BISZKOPT: 4 całe jajka 2 żółtka 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia BEZA: 6 białek 25 dkg cukru łyżka octu łyżka maki ziemniaczanej KREM: 25 dkg macsarpone 400 ml śmietany 30% mango cukier waniliowy MUS: mango sok z połowy cytryny łyżka skórki z cytryny łyżka świeżej mięty Przygotowanie: BISZKOPT: Dwa jajka(...)mango miksuję  na gładka masę, dodaję sok z cytryny oraz świeżą miętę. Ponownie miksuję (można dodać łyżkę brązowego cukru ale nie koniecznie). Gotowy mus wsadzić do lodówki. Upieczony biszkopt smaruję masą z mango. Na masie ostrożnie układam bezę i smaruje pozostałym białym kremem. Całość polewam musem z mango

Magiczna kuchnia Darii
Czekoladowa markiza czyli mus czekoladowy przekładany biszkoptem :) 127

starałam się odtworzyć z pamięci a dodatkowo zmieniłam proporcję aby powstała go ograniczona ilość tj. jedna foremka:) Dodatkowo śliwki gotowane w cherry zamieniłam na wiśnie w  spirytusie. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu 1 czubata łyżka kakao 3 łyżki cukru szczypta soli Mus: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki miodu 2 łyżki brązowego cukru(...)żółtka 300 ml śmietany kremówki 100 masła 2 łyżki kako szczypta soli Do dekoracji: Wiśnie w spyrytusie Bita śmietana z serkiem mascarpone PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę z 1 łyżką cukru. W osobnej misce ubijam zółtka z miodem i cukrem na pulchną białą masę. Następnie łączę masę z żółtek z ubitymi białkami delikatnie mieszając

Magiczna kuchnia Darii
Mus brzoskwiniowy z biszkopcikami 130

się Wam podoba? Zapraszam na Mus brzoskwiniowy z biszkopcikami i śmietanką." Składniki na 3- 4 porcje" 3 duże brzoskwinie 250 ml śmietanki 30% ew.1 łyżka cukru waniliowego 100 g biszkoptów z tego przepisu  / ew. sklepowych Sposób przygotowania: Brzoskwinie myjemy, obieramy i wyjmujemy pestkę. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wysokiego naczynia. Blendujemy na jednolity, gładki(...)śmietankę przelewamy do miski i ubijamy na najwyższych obrotach (jeżeli ktoś chce dodaje cukier) do momentu uzyskania sztywnej pianki. Należy uważać, aby nie zważyć śmietanki ( nie ubijać zbyt długo). Biszkopty przygotowujemy z tego przepisu . Lekko je podsuszamy i kroimy na małe kwadraciki. Na spód wysokiego szklanego naczynia wlewamy około 4-5 łyżek musu brzoskwiniowego, następnie ostrożnie nakładamy równie dużą warstwę

Słodkie Przyjemności
Ciasto jogurtowo-owocowe 179

składniki biszkopt * 2 jajka * 1/4 szklanki mąki pszennej * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka soku z cytryny * 1/4 szklanki cukru masa * 250 g truskawek * 10 łyżeczek żelatyny * 500 ml jogurtu naturalnego * 100 g cukru * 250 ml śmietany kremówki * 1/2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo * 500 g winogrona lub innych owoców Sposób wykonania biszkopt Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić(...)wodnej. Do truskawek dodać jogurt i wszystko razem zmiksować, następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy truskawkowej i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, otoczony obręczą, na wierzchu ułożyć dowolne owoce. Na owoce wylać rozpuszczoną w 200 ml i delikatnie tężejącą galaretkę

Mix smaku
Pianka w trzech smakach 301

składniki * 3 galaretki w różnych smakach (kiwi, cytryna, pomarańcza) * 125 ml mleka skondensowanego niesłodzonego * 200 ml śmietany kremówki * 150 ml serka homogenizowanego waniliowego * podłużne biszkopty Sposób wykonania Każdą galaretkę rozpuścić w 1 szklance (250 ml) wody. Kwadratową formę (24/24 cm) wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą. Lekko tężejącą galaretkę cytrynową ubić na pianę, pod koniec ubijania cienkim strumieniem dolać mleko skondensowane(...)warstwę i ponownie wstawić do lodówki. Następnie ubić galaretkę pomarańczową, pod koniec ubijania dodać serek homogenizowany i jeszcze chwilkę ubijać. Wyjąć formę i wylać ostatnią warstwę, na wierzchu ułożyć biszkopty lekko wciskając w ostatnio wylaną warstwę. wstawić do lodówki na ok. 4 godziny do schłodzenia. Schłodzoną piankę odwrócić do góry dnem, tak żeby warstwa biszkoptów była spodem, zdjąć formę

Mix smaku
Tort kosz z kwiatami 146

składniki biszkopt * 6 jajek * 150 g cukru * 150 g mielonych migdałów * 75 g mąki krem kokosowo-czekoladowy * 250 ml śmietany 18% * 125 g wiórków kokosowych * 100 g białej czekolady (np.milka) * 1 opakowanie bitej śmietany w proszku masa krówkowa * 1 puszka gotowego gotowanego mleka skondensowanego * 2 łyżeczki kakao * 350 g margaryny Kasi dodatkowo *  biała masa cukrowa *barwniki Sposób wykonania biszkopt(...)kokosowe i wymieszać. masa krówkowa Margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać po łyżce masę krówkową z gotowanego mleka skondensowanego, a następnie dodać kakao i wszystko dokładnie utrzeć. Biszkopt przekroić na pół w pionie. Każdą połowę przekroić raz w poziomie, tak aby powstały 4 blaty. Położyć pierwszy blat, wyłożyć na niego 1/3 kremu kokosowo-czekoladowego, rozsmarować, przykryć drugim blatem

Mix smaku
Jagodowy sernik na zimno 171

składniki * 1 paczka okrągłych biszkoptów * 1 kg sera mielonego na serniki * 4 łyżki cukru pudru * 2 galaretki leśne * 200 g jagód * 2 galaretki o dowolnym smaku Sposób wykonania 2 galaretki leśne rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Jagody umyć i wysuszyć. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Ser wyłożyć do naczynia i utrzeć z cukrem(...)jeszcze nie tężejącą i dalej ucierać. Jeżeli masa jest zbyt rzadka należy wstawić na chwile do lodówki, a następnie wsypać 150 g jagód i wymieszać łyżką. Całość wyłożyć na biszkopty, wyrównać i wstawić do lodówki. Rozpuścić 2 pozostałe galaretki w 800 ml wody i wystudzić. Na masie serowej rozłożyć pozostałe jagody, można użyć do dekoracji też innych owoców, które akurat

Mix smaku
Adwokatowiec z truskawkami 691

składniki * paczka podłużnych biszkoptów * 500 ml śmietany kremówki * 1 szklanka adwokata * 2 opakowania bitej śmietany w proszku * 6 łyżeczek żelatyny * likier truskawkowy lub malinowy * truskawki * galaretka truskawkowa lub leśna Sposób wykonania Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody, a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Przygotować kwadratową tortownicę. Biszkopty moczyć w likierze najpierw wierzch, spód i znów wierzch biszkopta(...)sztywno razem z bitą śmietaną w proszku, dodać łyżkę do adwokatu, wymieszać, dodać drugą łyżkę i wymieszać, a następnie dodać całą bitą śmietanę i wymieszać. Wylać część masy na biszkopty, ułożyć truskawki, a następnie wylać resztę masy, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i zimną galaretkę wylać na masę adwokatową. Wstawić do lodówki

Mix smaku
Ciasto z jabłkami w galaretce 415

składniki biszkopt * 2 jajka * 1/3 szklanki mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1/3 szklanki cukru * 1 łyżeczka octu * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa * 1 kg jabłek * 3 galaretki masa śmietanowa * 200 ml śmietany 30% * 2 łyżeczki żelatyny * 1 łyżka cukru pudru Sposób wykonania biszkopt Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać(...)skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i do gorącej wrzucić starte jabłka. Kiedy galaretka z jabłkami zacznie tężeć wylać na biszkopt otoczony obręczą. masa śmietanowa Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach przegotowanej zimnej wody. Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, do lekko ciepłej dodać   łyżkę

Mix smaku
Tort Maltesers 118

dzień. Raczej od święta lub z okazji. Należy do wypieków pracochłonnych, czasochłonnych i raczej kosztownych. Wymaga odrobiny twórczej inwencji, ale tu można się poradzić wujka Google. Tort Maltesers. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, lepiej się kroi i pracę nad tortem można rozłożyć.   Składniki na biszkopt: - 6 jaj - 1,5 szklanki mąki tortowej (odjąć 3 łyżeczki, które zastępujemy kakao(...)będzie grudek – masę przecieramy przez sito. Następnie studzimy (co jakiś czas mieszając). Dwie kostki masła o temperaturze pokojowej ucieramy. Dodajemy po łyżce zimnej masy jajecznej, ekstrakt waniliowy oraz rum. Biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Spód nasączamy sokiem pomarańczowym i smarujemy konfiturą malinową. Na konfiturę nakładamy warstwę kremu, następnie kładziemy kolejny blat – nasączamy sokiem, nakładamy krem i ostatni blat. Lekko nasączamy

mojewypiekiinietylko
Babeczki Renifery 145

babeczek około 35 minut + 10 minut na zdobienie Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: Około 24 precelków 24 białe draże (smak jest obojętny byleby były w białej czekoladzie) 12 małych biszkoptów 12 kropelek czekoladowych 1,5 tabliczki ciemnej czekolady (gorzkiej lub mlecznej) Łyżeczka masła 4-5 łyżek mleka W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę wraz z masłem i mlekiem. Przy pomocy szpatułki(...)smarujemy babeczki. Po nałożeniu czekolady na wszystkie muffinki, brudną miskę zostawiamy żeby z resztek czekolady zrobić źrenice i przykleić noski. Póki czekolada jest płynna przykładamy precelki, biszkopt oraz oczy. Przy pomocy wykałaczki wykonujemy źrenice. Na środku biszkoptów przyklejamy kropelki czekoladowe przy pomocy odrobiny pozostawionej roztopionej czekolady. Wstawiamy na chwilę do lodówki, by czekolada stężała. Smacznego

Kolizje Smaków
Sernik na zimno z truskawkami 463

się nie zmieściła…. ) i zostanie jeszcze wystarczająco miejsca na całą galaretkę Zapraszam ciepło na sernik na zimno z truskawkami Sernik na zimno z truskawkami Składniki: 1 opakowanie biszkoptów 600 g truskawek 500 g jogurtu greckiego 400 g serka kremowego 300 ml śmietany 36% 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny 25 g żelatyny 1 galaretka truskawkowa 1. Jogurt(...)Cukier puder należy przesiać. Truskawki opłukać i osuszyć. 2. Spód tortownicy 23cm (lepiej jednak użyć tortownicy o średnicy 26 cm, bo będzie więcej miejsca na galaretkę na wierzchu) wyłożyć biszkoptami. 3. Żelatynę zalać połową szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Po około 10 minutach wlać pół szklanki gorącej wody i dobrze mieszać kilka minut, aż nie będzie żadnych grudek

UgotujmyTo.pl