Składniki: Biszkopt idealny ? 6 jajek ? 113 g mąki pszennej ? 85 g cukru Krem serowy ? 100 g mascarpone ? 4 łyzki cukru pudru ? 100 g śmietany 30% Sos wiśniowy ? 100 g wiśni mrożonych ? 3 łyżki cukru ? kieliszek wódki cherry ? 1/2 puszki gotowej masy makowej ? 2 czubate łyżki marmolady z różą ? 200 g orzechów ziemnych Wykonanie: ? Białka ubić na sztywno, dodać cukier(...)krem. ? Na suchą patelnię wsypać cukier i skarmelizować go, dodać wiśnie i przesmażyć. ? Wlać wódkę i podpalić. Flambirować do wyparowania alkoholu. ? Sos zredukować o połowę aż będzie gęsty. ? Upieczony biszkopt jeszcze ciepły smarujemy marmoladą. ? Na wierzch wykładamy masę makową i równomiernie rozsmarowujemy. ? Zwijamy roladę. Smarujemy ją na wierzchu kremem serowym i obtaczamy w posiekanych orzechach ziemnych. Następnie smarujemy spód rolady
To co kochamSkładniki na 6-8 pucharków: ? 500 g sera mascarpone ? 100 g cukru pudru ? 4 żółtka ? 100 ml likieru Amaretto ? 200 ml kawy Espresso ? paczka długich biszkoptów ? kakao do posypania Wykonanie: ? Żółtka ubić z cukrem na sztywną, białą masę. ? Wymieszać z serkiem mascarpone na gładką masę. ? Wymieszać kawę z likierem. ? Deser można składać w pucharkach lub w większym naczyniu szklanym(...)pucharka włożyć na dno połamany biszkopt namoczony w kawie, ucisnąć. ? Na to serek i znów połamany na 2 części i namoczony w kawie biszkopt. ? Na wierzch pucharka wycisnąć ozdobnie masę serową z rękawa cukierniczego lub rogu torebki foliowej. ? Schłodzić w lodówce. ? Obficie posypać ciemnym kakao przed samym podaniem Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchnia Międzynarodowa – Desery. Jest
To co kochamCzyż może być lepszy prezent dla Dziadków niż taki tort? Jeszcze zdążycie zrobić. Będą zachwyceni! Składniki: Biszkopt ? 2 jajka ? 1/3 szklanki cukru ? 1/3 szklanki mąki pszennej ? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ? 30 ml mocnego espresso Masa serowa ? 500 g sera mascarpone ? 500 g jogurtu greckiego ? 3 czubate łyżki cukru pudru ? 1 cukier waniliowy ? 4 płaskie łyżki żelatyny Polewa truskawkowa(...)opakowanie truskawek mrożonych 450 g ? 3 łyżki cukru ? 2 łyżki kisielu truskawkowego bez cukru ? 2 płaskie łyżki żelatyny Wykonanie: Biszkopt ? Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej chwilę ubijać. ? Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. ? Mąkę z proszkiem przesiać prosto do jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Nie ubijać! ? Na koniec wlać napar kawy i przemieszać. ? Masę wlać do tortownicy
To co kochammoim zeszycie. Po 10 latach dałam Krówce szansę… niestety ciągle pyszna i niestety nadal z posmakiem zdrady. Ale i tak jestem z siebie dumna, za Krówkę oczywiście. Składniki: Biszkopt • 4 jajka • 3/4 szklanki mąki • 3/4 szklanki cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa • 250 g masła • 1,5 szklanki mleka(...)mąki pszennej Masa kajmakowa • 1 szklanka orzechów włoskich • 1 puszka mleka słodkiego skondensowanego Polewa czekoladowa • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką
To co kochamnucie. Ładny to skromny, bez zbędnych ozdób i szczegółów. Oczywiście numer jeden ma u mnie czekoladowy, a po sukcesie tortu szwarcwaldzkiego każdy ciemny blat piekę z tego właśnie przepisu. Biszkopt jest mocno kakaowy i mokry, a więc nie wymaga nasączania, krem śmietanowy nie jest za słodki, a kwaskowości dodaje dżem żurawinowy. Natomiast beza na wierzchu nawet dla mnie jest(...)babeczki. Tort prezentuje się bardzo ładnie i skromnie, a smakuje… cóż, trudno opisać w kilku słowach. W każdym razie nie został nawet okruszek! Składniki na mały tort: Biszkopt czekoladowy ? 6 jajek ? 1,5 szklanki cukru ? 3/4 szklanki kakao ? 2 szklanki mąki ? 1 cukier waniliowy ? 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ? 1 łyżeczka sody ? 1/2 łyżeczki soli ? 1 szklanka mleka
To co kochaminny sposób i w tym tygodniu nie zanosi się na to. Może jeszcze będą po niedzieli. A na razie delektuję się torcikiem! Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: Biszkopt ? 4 jajka ? 3/4 szklanki mąki ? 3/4 szklanki cukru ? 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa ? 200 g masła ? 1/2 szklanki cukru pudru ? 200 g serka śmietankowego ? 2 łyżki soku(...)cytryny Poncz ? 1/2 szklanki wody ? 3 łyżki rumu ? sok z 1/2 cytryny Dekoracja ? 500 g truskawek ? kilka kostek czekolady gorzkiej ? 100 g płatków migdałowych Wykonanie: Biszkopt ? Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. ? Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. ? Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając. ? Masę wlać do tortownicy
To co kochamIdealnie nada się na święta czy po prostu spotkanie rodzinne. Zapraszam Zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku :) SKŁADNIKI *blaszka ok 25x35cm *używam szklanki 250ml BISZKOPT KAKAOWY -6 jajek -3/4 szkl cukru -niepełna szkl mąki pszennej tortowej -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -2,5 łyżki kakao -1,5 łyżki mąki ziemniaczanej CIASTO MAKOWO(...)serka mascarpone -1,5 łyżki żelatyny -100ml wrzątku POLEWA -150g czekolad deserowej -ok 70g masła lub margaryny -ok 5 łyżek mleka DODATKOWO -kawa do nasączenia BISZKOPT KAKAOWY Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nic stopniowo cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuinsta, na stronie słodkiego.życia. Piekłam jednak w większej blaszce i zmniejszyłam trochę ilość cukru, słodycz była idealna👌 Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 33,5x22,5cm Składniki: Biszkopt: - 6 jajek, osobno białka i żółtka - 160g cukru (dałam ksylitol) - 150g mąki pszennej (dałam orkiszową tortową typ450) - 30g kakao - 50ml oleju - łyżeczka proszku do pieczenia Krem: - 500g serka mascarpone - 250g(...)spód wyłożony papierem do pieczenia). Wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170* i pieczemy ok. 35 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu lub na programie do pieczenia biszkoptów. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie okrawamy boki (nie ma papieru wiec się przykleiły do blachy, ale dzięki temu ciasto równo wyrasta) i wyjmujemy biszkopt na blat
Smaczne Zdrowełyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki nasion chia warstwa owocowa: 200ml pure z mango (lub innych owoców, np. truskawek, brzoskwiń, malin, śliwek) 1 łyżeczka żelatyny dodatkowo: 12-15 podłużnych biszkoptów (można też okrągłych - ilość zależy od rozmiaru formy) mleko do namoczenia biszkoptów Nasiona chia wymieszać z jogurtem, odstawić na 15 minut. Żelatynę zalać mlekiem, pozostawić na ok 10 minut(...)łyżki masy serowej wymieszać z żelatyną, żeby się zahartowała. Dodać do reszty sera, zmiksować. Dno i boki formy (u mnie 15x25cm) wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Biszkopty zanurzać w mleku i układać na dnie formy. Wlać masę serową, wyrównać. Wstawić do lodówki. Przygotować warstwę owocową: żelatynę zalać 2 łyżkami wody, pozostawić na ok 10 minut do napęcznienia
Obiad gotowyurodziny bliskiej osoby czy słodki prezent z innej okazji. Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję oraz listę składników niezbędnych do przygotowania ciasta. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA CIASTO TORTOWE Składniki BISZKOPT 160 g mąki pszennej 140 g cukru 5 jajek rozmiar L 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli WKŁADKA WAFELKOWA 5 białek 100 g migdałów kalifornijskich 160 g cukru(...)kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix POLEWA 100 g białej czekolady 70 ml śmietanki kremówki 1/2 szklanki wiórków kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie BISZKOPT Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka jajek przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą pianę. Kiedy białka zaczną robić się puszyste, stopniowo
Przepiski.plProponuję dziś przepis na pyszny i prosty torcik na niedzielę na biszkopcie kokosowym z lekkim kremem śmietankowym z mascarpone i ananasami . Ciasto jest przepyszne, a biszkopt nie wymaga nasączania . Serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta
Kawa z mlekiempoprzesuwały. Część masy budyniowej zostawiamy na górę ciasta. Na tak wyłożoną masę budyniową wykładamy kolejną porcję herbatników i na te herbatniki wykładamy pozostałą masę budyniową. Rozsmarowujemy po wszystkich herbatnikach. Biszkopty kroimy na pół i wbijamy w masę budyniową, ustawiając je w rzędzie jeden obok drugiego. Jak wetkniemy wszystkie biszkopty, ciasto chowamy do lodówki i przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy(...)proszku przelewamy do drugiej miseczki i dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Ciasto wyciągamy z lodówki i polewamy raz jedną polewą, a raz drugą. Tak aby zakryć całe ciasto i wystające biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki, aż masa całkowicie zastygnie. Zazwyczaj potrzeba 3-4 godzin. Po tym czasie ciasto można już kroić i podawać gościom. Smacznego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sera białego 8 jajek 1,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 140 g rozpuszczonego masła kilka kropel ekstraktu waniliowego Opakowanie okrągłych biszkoptów Polewa czekoladowa: 100 g śmietanki 30% 100 g czekolady deserowej lub mlecznej Na spodzie piekarnika umieścić nieduże naczynie z wodą. Włączyć temperaturę na 170 stopni. Masa serowa: Składniki na sernik(...)umieścić w dużej misce i zmiksować blenderem na gładką masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty. Masę delikatnie wylać na biszkopty, wyrównać. Ciasto piec 70 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do ostygnięcia. Polewa czekoladowa: śmietankę mocno podgrzać, dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Polać sernik i schłodzić w lodówce
Smakołyki Asiwrzątku galaretki cytrynowe i odstawiam jest do ostygnięcia. Ale musicie pilnować, bo galaretka ma przestygnąć, ale nie może stężeć. Dno tortownicy wykładam folią aluminiową, a następnie na dnie kładę biszkopty. Można ciasto zrobić również „na odwrót”, czyli biszkopty ułożyć na górze ciasta i po stężeniu całego galaretkowca odwrócić tortownicę z ciastem do góry nogami. Przy pomocy miksera ubijamy(...)galaretki. Musicie robić to dość szybko bo masa szybko stężeje. Przy pomocy łyżki wazowej porcjami wlewam masę z galaretkami do tortownicy. Jednak po pierwszych dwóch łyżkach, chwilę czekamy, aby biszkopty nasiąknęły masą i nie wypłynęły nam na wierzch. Jeśli jednak tak się Wam zdarzy, to po prostu je odwróćcie i pozostawcie ciasto do stężenia. Po przelaniu do tortownicy całej masy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!