będzie idealny na zbliżające się Święta Wielkanocne i nie tylko. Jest prosty w przygotowaniu, dżem z czarnej porzeczki sprawia, że nie jest za słodki. Do wafla dodaliśmy średniej wielkości biszkopty, które są do kupienia w każdym makiecie. Polecam :-) Składniki: wafel - 5 płatów masa krówkowa (kajmak) biszkopty okrągłe (średnie) 1 opakowanie dżem z czarnej porzeczki 1. Jeden płat wafla smarujemy(...)masą krówkową, nakładamy kolejny, który smarujemy dżemem. Nakładamy następny płat wafla, który smarujemy ponownie masą krówkową. 2. Teraz na masę układamy średnie biszkopciki. Górę biszkoptów smarujemy masą krówkową, przykrywamy kolejnym płatem wafla. 3. Wafel smarujemy masą kajmakową i przykrywamy następnym płatem wafla. Tak przygotowany wafel zawijamy i przykładamy czymś ciężkim (u mnie butelki z wodą) na dwie - trzy godziny. Kroimy
kruche babeczkisaszetka kawy mrożonej w proszku – u mnie Iced Coffee Mokate łyżka tahini Przepis na kawowe smoothie Wszystkie składniki zmiksować i gotowe! CAFE MISU – SZYBKIE TIRAMISU Składniki: opakowanie podłużnych biszkoptów (u mnie 140 g) – przełamanych na pół świeżo zaparzona kawa – pół szklanki mocnego espresso opakowanie mascarpone czekolada ciemna w postaci pastylek maliny w syropie Przepis na błyskawiczne tiramisu Połowę biszkoptów(...)rozkładamy do pucharków, dodajemy łyżkę malin odsączonych z syropu i łyżkę syropu i po łyżce mascarpone na każdy pucharek. Na to idzie 2 warstwa biszkoptów, które zalewamy kawą, dekorujemy malinami i pastylkami czekolady. Nie trzeba czekać, jak przy klasycznym tiramisu. ŚLEDZIE PO SZWEDZKU W SOSIE KAWOWYM Z MUSZTARDĄ Składniki: 250 g filetów śledziowych w oleju 3 czubate łyżki musztardy
Ugotowane pozamiataneimieniny synka ostatnio, mając w pamięci inne ciasto, które bardzo lubię tj. szarlotkę na zimno zwaną też ciastem Zielone Jabłuszko . PRZEPIS NA SZARLOTKĘ Z GALARETKĄ I PIANKĄ Składniki: biszkopt: 3 duże jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szl mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia galaretka jabłkowa: 4 duże jabłka (ok 800g) 2 galaretki pomarańczowe pianka: 1 galaretka rubinowa 150ml mleka kolorowa(...)posypka cukrowa Jak zrobić szarlotkę z galaretką i pianką: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczypta soli na sztywna pianę. Dodajemy cukier i ubijamy nadal. Dodajemy żółtka i jeszcze ubijamy. Wyłączamy mikser. Do ubitych na puszysto jaj przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia – bardzo delikatnie wszystko mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką kukurydzianą tortownicy. Pieczemy
Dorota Smakujeunikaj otwierania drzwiczek takich urządzeń podczas pracy – jest to istotne nie tylko ze względu na utratę ciepła i związany z tym wzrost rachunków za prąd, ale również ryzyko opadnięcia biszkoptu. Drzwiczki warto uchylić dopiero na około 5 minut przed końcem pieczenia, sprawdzając, na przykład za pomocą patyczka, czy wypiek jest gotowy. Na koniec niby banalna rzecz, ale nie wszyscy(...)jaka temperatura i jaki czas grzania są optymalne . Poniżej podajemy przykłady dla kilku wybranych wypieków : babka piaskowa – należy ją piec w temperaturze 160–180°C przez około 50 minut, biszkopt – 160°C, 15–40 minut, ciasto francuskie – 160–200°C w czasie 15–30 minut, murzynek – 180°C i 35–40 minut, sernik – 150–180°C, 60–90 minut. ciasto
ProstePesto.plSkładniki na 4 porcje: ? 250 g serka mascarpone ? 1 opakowanie budyniu waniliowego ? 500 ml mleka ? 2 żółtka ? 5 łyżek cukru ? opakowanie podłużnych biszkoptów ? 150 ml mocnej kawy espresso ? 4 łyżki rumu (opcjonalnie) ? 250 g borówki amerykańskiej Wykonanie: ? Zagotować 300 ml mleka z cukrem. Budyń rozrobić z pozostałym mlekiem i żółtkami. Ugotować budyń, wystudzić. ? Mikserem przemieszać serek mascarpone, dodawać partiami budyń(...)masa będzie jednolita. ? Do kawy dodać rum. Moczyć biszkopty w kawie i ułożyć na dnie naczynia. ? Wylać połowę masy serowo-budyniowej, posypać połową borówek. ? Znowu warstwa biszkoptów namoczonych w kawie i reszta kremu. ? Na wierzchu posypać resztę borówek. ? Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Najlepiej smakuje mocno schłodzone
To co kochamSkładniki na 4 pucharki: ? małe opakowanie lodów waniliowych ? ok 10 średnich jabłek np. papierówek ? 1/2 szklanki cukru ? kilka biszkoptów lub innych ciastek ? cynamon ? listki mięty Wykonanie: ? Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać cukier, poddusić ok. 10 minut. ? Na dno pucharków pokruszyć po jednym biszkopcie. ? Na biszkopty wyłożyć po 3 łyżki gorącej marmoladki jabłkowej. ? Na jabłka nałożyć po 3 kulki
To co kochamSkładniki: Biszkopt idealny ? 6 jajek ? 113 g mąki pszennej ? 85 g cukru Krem serowy ? 100 g mascarpone ? 4 łyzki cukru pudru ? 100 g śmietany 30% Sos wiśniowy ? 100 g wiśni mrożonych ? 3 łyżki cukru ? kieliszek wódki cherry ? 1/2 puszki gotowej masy makowej ? 2 czubate łyżki marmolady z różą ? 200 g orzechów ziemnych Wykonanie: ? Białka ubić na sztywno, dodać cukier(...)krem. ? Na suchą patelnię wsypać cukier i skarmelizować go, dodać wiśnie i przesmażyć. ? Wlać wódkę i podpalić. Flambirować do wyparowania alkoholu. ? Sos zredukować o połowę aż będzie gęsty. ? Upieczony biszkopt jeszcze ciepły smarujemy marmoladą. ? Na wierzch wykładamy masę makową i równomiernie rozsmarowujemy. ? Zwijamy roladę. Smarujemy ją na wierzchu kremem serowym i obtaczamy w posiekanych orzechach ziemnych. Następnie smarujemy spód rolady
To co kochamSkładniki na 6-8 pucharków: ? 500 g sera mascarpone ? 100 g cukru pudru ? 4 żółtka ? 100 ml likieru Amaretto ? 200 ml kawy Espresso ? paczka długich biszkoptów ? kakao do posypania Wykonanie: ? Żółtka ubić z cukrem na sztywną, białą masę. ? Wymieszać z serkiem mascarpone na gładką masę. ? Wymieszać kawę z likierem. ? Deser można składać w pucharkach lub w większym naczyniu szklanym(...)pucharka włożyć na dno połamany biszkopt namoczony w kawie, ucisnąć. ? Na to serek i znów połamany na 2 części i namoczony w kawie biszkopt. ? Na wierzch pucharka wycisnąć ozdobnie masę serową z rękawa cukierniczego lub rogu torebki foliowej. ? Schłodzić w lodówce. ? Obficie posypać ciemnym kakao przed samym podaniem Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchnia Międzynarodowa – Desery. Jest
To co kochamCzyż może być lepszy prezent dla Dziadków niż taki tort? Jeszcze zdążycie zrobić. Będą zachwyceni! Składniki: Biszkopt ? 2 jajka ? 1/3 szklanki cukru ? 1/3 szklanki mąki pszennej ? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ? 30 ml mocnego espresso Masa serowa ? 500 g sera mascarpone ? 500 g jogurtu greckiego ? 3 czubate łyżki cukru pudru ? 1 cukier waniliowy ? 4 płaskie łyżki żelatyny Polewa truskawkowa(...)opakowanie truskawek mrożonych 450 g ? 3 łyżki cukru ? 2 łyżki kisielu truskawkowego bez cukru ? 2 płaskie łyżki żelatyny Wykonanie: Biszkopt ? Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej chwilę ubijać. ? Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. ? Mąkę z proszkiem przesiać prosto do jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Nie ubijać! ? Na koniec wlać napar kawy i przemieszać. ? Masę wlać do tortownicy
To co kochammoim zeszycie. Po 10 latach dałam Krówce szansę… niestety ciągle pyszna i niestety nadal z posmakiem zdrady. Ale i tak jestem z siebie dumna, za Krówkę oczywiście. Składniki: Biszkopt • 4 jajka • 3/4 szklanki mąki • 3/4 szklanki cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa • 250 g masła • 1,5 szklanki mleka(...)mąki pszennej Masa kajmakowa • 1 szklanka orzechów włoskich • 1 puszka mleka słodkiego skondensowanego Polewa czekoladowa • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką
To co kochamnucie. Ładny to skromny, bez zbędnych ozdób i szczegółów. Oczywiście numer jeden ma u mnie czekoladowy, a po sukcesie tortu szwarcwaldzkiego każdy ciemny blat piekę z tego właśnie przepisu. Biszkopt jest mocno kakaowy i mokry, a więc nie wymaga nasączania, krem śmietanowy nie jest za słodki, a kwaskowości dodaje dżem żurawinowy. Natomiast beza na wierzchu nawet dla mnie jest(...)babeczki. Tort prezentuje się bardzo ładnie i skromnie, a smakuje… cóż, trudno opisać w kilku słowach. W każdym razie nie został nawet okruszek! Składniki na mały tort: Biszkopt czekoladowy ? 6 jajek ? 1,5 szklanki cukru ? 3/4 szklanki kakao ? 2 szklanki mąki ? 1 cukier waniliowy ? 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ? 1 łyżeczka sody ? 1/2 łyżeczki soli ? 1 szklanka mleka
To co kochaminny sposób i w tym tygodniu nie zanosi się na to. Może jeszcze będą po niedzieli. A na razie delektuję się torcikiem! Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: Biszkopt ? 4 jajka ? 3/4 szklanki mąki ? 3/4 szklanki cukru ? 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa ? 200 g masła ? 1/2 szklanki cukru pudru ? 200 g serka śmietankowego ? 2 łyżki soku(...)cytryny Poncz ? 1/2 szklanki wody ? 3 łyżki rumu ? sok z 1/2 cytryny Dekoracja ? 500 g truskawek ? kilka kostek czekolady gorzkiej ? 100 g płatków migdałowych Wykonanie: Biszkopt ? Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. ? Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. ? Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając. ? Masę wlać do tortownicy
To co kochamIdealnie nada się na święta czy po prostu spotkanie rodzinne. Zapraszam Zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku :) SKŁADNIKI *blaszka ok 25x35cm *używam szklanki 250ml BISZKOPT KAKAOWY -6 jajek -3/4 szkl cukru -niepełna szkl mąki pszennej tortowej -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -2,5 łyżki kakao -1,5 łyżki mąki ziemniaczanej CIASTO MAKOWO(...)serka mascarpone -1,5 łyżki żelatyny -100ml wrzątku POLEWA -150g czekolad deserowej -ok 70g masła lub margaryny -ok 5 łyżek mleka DODATKOWO -kawa do nasączenia BISZKOPT KAKAOWY Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nic stopniowo cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuinsta, na stronie słodkiego.życia. Piekłam jednak w większej blaszce i zmniejszyłam trochę ilość cukru, słodycz była idealna👌 Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 33,5x22,5cm Składniki: Biszkopt: - 6 jajek, osobno białka i żółtka - 160g cukru (dałam ksylitol) - 150g mąki pszennej (dałam orkiszową tortową typ450) - 30g kakao - 50ml oleju - łyżeczka proszku do pieczenia Krem: - 500g serka mascarpone - 250g(...)spód wyłożony papierem do pieczenia). Wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170* i pieczemy ok. 35 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu lub na programie do pieczenia biszkoptów. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie okrawamy boki (nie ma papieru wiec się przykleiły do blachy, ale dzięki temu ciasto równo wyrasta) i wyjmujemy biszkopt na blat
Smaczne Zdrowe