Pokazywałam Wam już mój niezawodny przepis na BISZKOPT CZEKOLADOWY , więc dziś pora na drugą wersję – czyli biszkopt jasny. Tak jak przy ciemnej wersji nie używamy ani grama proszku do pieczenia , a mimo to biszkopt wyrasta wysoki i jest niezwykle puszysty. Nadaje się zarówno do przełożenia masami , tortów , jak i do zjedzenia solo np. przy ulubionej kawie. SKŁADNIKI: * jajka
Ostra na Słodkorazem z dodatkiem białej czekolady i wafelków zwanych krajankami. Smakuje rewelacyjnie i zachwyci nawet tych , którzy za kokosem nie przepadają! Zobaczcie jak ją zrobić! SKŁADNIKI: ( tortownica 22 cm ) BISZKOPT : * jajka – 3 szt * cukier – 6 łyżek * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA KOKOSOWA : * śmietana 18 % słodka(...)biała czekolada – 100 g * „Śnieżka” – 2 op * kokos – 150 g * wafle / krajanki śmietankowe – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Pieczemy w 180C przez
Ostra na Słodkokrem w połączeniu z biszkoptowym ciasteczkiem i soczystą galaretką przyjemnie pieścił podniebienie. Wygląda niesamowicie efektownie , a zarazem jest niezwykle łatwy do zrobienia! Zrobi furorę na każdym rodzinnym przyjęciu! SKŁADNIKI: * biszkopty okrągłe – 2 paczki * powidła śliwkowe lub marmolada – 100 g * budyń waniliowy z cukrem – 2 op * cukier – 2 łyżki * galaretka cytrynowa – 4 szt * masło(...)mleko – 500-600 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Blachę ( u mnie wielkość 30×25 ) delikatnie natłuszczamy masłem / lub margaryną. Biszkopty smarujemy powidłami i sklejamy po 2 szt podstawami do siebie. Układamy na blasze w równych odstępach ( masło pomoże im „ustać” na miejscu ). 2 galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku , dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia. To samo
Ostra na SłodkoDelikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże. Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie! Cytrynowy smak absolutnie nie jest dominujący – wręcz przeciwnie : delikatnie orzeźwia! Ciasto robi furorę i na każdych rodzinnych imprezach gości moim(...)szybko mieszamy. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy zimny!!! budyń. Dokładnie mieszamy. PONCZ : Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt. Na biszkopt wlewamy budynie. Delikatnie wygładzamy i wkładamy do lodówki. PIANKA CYTRYNOWA : Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno a pod koniec
Ostra na SłodkoSernik jak to sernik robi się niezwykle szybko i jest tak łatwy , że do pomocy w przyrządzaniu śmiało można zaprosić dzieciaki! Zobaczcie jakie to proste! SKŁADNIKI: ( blacha 20-22) BISZKOPT: - jajka – 4 szt - mąka pszenna – 4 łyżki - kakao – 1 łyżka - cukier – 4 łyżki MASA : - twaróg – 500 g - galaretka pomarańczowa – 2 op - śmietana(...)cytrynowy – 1 łyżka - cukier puder – 3 łyżki - cukier wanilinowy – 2 łyżeczki DODATKOWO : - galaretka pomarańczowa – 2 op - pomarańcze – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Zimne białka oddzielamy od żółtek ( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały ” czyste ” ). Ubijamy je na sztywną pianę . Pod koniec ubijania , stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier , cały czas ubijając. Dodajemy
Ostra na Słodkobudyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały! Dziś mam dla Was kolejne z serii ciast budyniowych – z kremem ananasowym! Delikatny biszkopt przełożony lekkim , egzotycznym kremem przywodzi nam na myśl ciepłe słońce , wakacje i wspaniałe chwile spędzone na łonie natury! Szybki , smaczny i łatwy! Zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom! SKŁADNIKI : ( blacha(...)BISZKOPT : * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 4 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * cukier – 8 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM : * budyń śmietankowy – 1 op * mleko – 1,5 szkl * mąka pszenna – łyżka * cukier – 2 łyżki * masło – 170 g * żółtko – 1 szt * ananasy z puszki – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkomleczko … a swój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego , gęstego soku Pysio. Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która napewno znajdzie wielu zwolenników! A zatem do dzieła! SKŁADNIKI : BISZKOPT : * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 4 łyżki * budyń waniliowy bez cukru – 1,5 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier wanilinowy – 1 op * cukier(...)budyń śmietankowy – 3 op WIERZCH: * śmietana 30% ( zimna ) – 500 ml * galaretka agrestowa – 3 op * cukier puder – 2 łyżki * delicje – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Rozdzielamy żółtka od białek. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy obydwa cukry. Cały czas miksując wlewamy rozbełtane wcześniej żółtka. Miksujemy ok. 7-8 minut na puszystą masę
Ostra na Słodkoznaczy , że mniej smaczne! ) Duża ilość jabłek pokryta fantastycznym kremem i prażonymi wiórkami kokosu zachwyca podniebienie! Każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI: ( duża blacha np. 30×26 ) BISZKOPT : * mąka pszenna – 0,5 szkl * mąka ziemniaczana – 0,5 szkl * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki JABŁKA : * jabłko(...)cukier – 0,5 szkl * cukier waniliowy – 1 łyżka KRUSZONKA : * wiórki kokosowe – 150 g * cukier – 4 łyżki * masło – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier ( nie przerywający przy tym ubijania ). Wlewamy po 1 żółtku , cały czas miksując. Wsypujemy
Ostra na Słodkonich świeże sezonowe owoce. Dziś mam dla Was przepis na budyniowe z brzoskwiniami i galaretką. Delikatne , mięciutkie …. jest świetnym pomysłem na poobiedni deser. Polecam! SKŁADNIKI: ( forma keksówka ) BISZKOPT: jajka – 2 szt cukier – 2 łyżki cukier wanilinowy – 1 op proszek do pieczenia – 1 łyżeczka mąka – 2 łyżki MASA BUDYNIOWA: budyń waniliowy – 1,5 op cukier – 3 łyżki mleko(...)masło – 100 g DODATKOWO : * brzoskwinie – ok. 250 g * galaretka brzoskwiniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek z cukrami. Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut
Ostra na SłodkoTiramisu – po włosku ” PODERWIJ MNIE „ Myślę , że każdego uda się poderwać tym sposobem. Deser smakuje obłędnie! Delikatny krem przełożony biszkoptami wręcz rozpływa się w ustach. Wielbiciele kawowych deserów będą zachwyceni! Ci, którzy za kawą nie przepadają – myślę, że w pucharku nie zostawią ani kęsa! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * żółtko – 3 szt * cukier – 3 łyżki(...)mascarpone – 300 g * śmietana kremówka – 100 g * biszkopty okrągłe – ok. 8-10 szt * kakao * mocna kawa – ok. 125 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ( Jajka wyparzamy ). Żółtka ucieramy wraz z cukrem w metalowej misce ( w kąpieli wodnej ) przez ok. 5 minut, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do masy z żółtek dodajemy
Ostra na Słodkoszkl przegotowanej zimnej wody, dodajemy sok cytrynowy do smaku i opcjonalnie mocny alkohol. Na paterze układamy zamknięty rant tortownicy, w której piekliśmy tort. Do środka wkładamy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy przygotowanym płynem. Wylewamy na niego lekko tężejący mus brzoskwiniowy i delikatnie układamy kolejny biszkoptowy blat.Całość wstawiamy na ok 20 min do lodówki. łyżeczkę żelatyny zalewamy łyżą zimnej przegotowanej(...)kilkoma łyżkami ok 4-6 napoju sunquick. Wymieszany ser dodajemy do bitej śmietany na najniższych obrotach miksera. Wyjmujemy z lodówki paterę z ciastem i nasączamy leżący na musie brzoskwiniowym biszkopt. i wykładamy krem o smaku owocu mango. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy go i wstawiamy całość do lodówki na min 1-2 godz. Pozostała część śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec
Malinowe PocałunkiCzekoladowo-kakaowy, puszysty biszkopt z mocno mlecznym kremem i polewą czekoladową to połączenie przywodzące na myśl popularne kanapki mleczne dla dzieci. Kto kocha połączenie mleka z czekoladą z pewnością zachwyci się i tym ciastem. Ciasto Mleczna Kanapka - Składniki: biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mleko w proszku i chwilę gotować ciągle mieszając - ostudzić. Następnie do całości dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i połączyć z wcześniej ubitym na puszysta masę masłem. Powstałym kremem przełożyć biszkopt naponczowany mlekiem. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią całe ciasto. Po zastygnięciu polewy kroić na kwadraty. Kostkę Mleczno - Czekoladową przechowywać w temperaturze pokojowej
Słodka Stronałyżki żelatyny + 30 ml ciepłej wody ziarenka z jednej wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią) ok. 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny galaretka truskawkowa biszkopty + mleko Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Sposób przygotowania: Truskawki miksujemy wraz z cukrem pudrem. Galaretkę (proszek) dzielimy na dwie części. Jej połowę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody(...)pudrem i wanilią. W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do sera ciągle mieszając. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę* i powoli dodajemy do niej masę serową cały czas mieszając. Biszkopty maczamy w mleku i układamy na dnie tortownicy (18 cm) z obręczą. Wylewamy część masy serowej do poziomu przykrycia biszkoptów i wkładamy do lodówki do czasu zastygnięcia. Następnie na środku
Słodka StronaDesery Owocowe Tiramisu - Składniki: (4 duże desery) 300 g słodkiej śmietanki 30 lub 36% 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru ok. 80 g biszkoptów niewielka ilość mleka ok. 400 g dowolnych owoców, najlepiej mieszanki np. borówek, poziomek, truskawek, malin itp. Desery Owocowe Tiramisu - Sposób przygotowania: Kremówkę ubijamy, a następnie partiami dodajemy mascarpone ciągle mieszając. Na końcu(...)łączymy z cukrem pudrem. Do kieliszków lub pucharków na przemian układamy: krem, biszkopty namoczone w mleku, owoce, krem, biszkopty, owoce, krem... i tak do wyczerpania składników. (większe owoce tniemy na kawałki) Górę dekorujemy "kleksem" masy i posypujemy pozostałymi owocami. Moje posty
Słodka Stronaszczęście wszystko się udało, za co pragnę podziękować przyjaciółce, która dawała mi korepetycje na odległość (Sylwia słonko, wielkie dzięki Tobie i dzisiejszej technologii). W każdym razie wymarzyłam sobie kakaowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, muśnięty kremem truskawkowym i oczywiście w kształcie serca. Odpowiednie formy można dostać w dobrych sklepach z wyposażeniem kuchennym. Potrzebne nam: Na biszkopt(...)przelać do formy (metalową formę wykładamy papierem do pieczenia, silikonowej nie). Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe (musi być suchy). Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, po czym wyjmujemy z formy i dzielimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy herbatą. 750 ml śmietany ubijamy z fixem i 3 łyżeczkami cukru pudru. Na pierwszym
W poszukiwaniu inspiracji