Cytrynowa Fantazja to aromatyczne ciasto cytrynowe na bazie kruchego ciasta z budyniem, galaretką cytrynowo agrestową i pianką. Całość przykryta ciemnymi biszkoptami polanymi cytrynowym lukrem i wesoło udekorowanymi czuprynką z otartej skórki cytryny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CYTRYNOWA FANTAZJA SKŁADNIKI: *na foremkę 25 x 35cm. Ciasto kruche: mąka pszenna (3 szkl.) cukier puder (4 łyżki ) masło (250 g) żółtka(...)dekorujemy ciasto otartą skórką z cytryny (cytrynę otarłam na dużych oczkach tarki) Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy najlepiej całą noc. Uwagi : Ciasto równie dobrze można zrobić na biszkopcie, lub w wersji bez pieczenia na herbatnikach , lub biszkoptach. Przepis znaleziony na instagramie Moniki . TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z owocami. Jeżeli interesuje Cię co się
Rita creativeLekkie i delikatne, a zarazem słodkie i rozkoszne ciasto brzoskwiniowe z czekoladą. Przygotowane na kakaowym biszkopcie z dodatkiem delikatnej masy wzbogaconej o brzoskwinie i czekoladę, całość smakuje naprawdę świetnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto brzoskwiniowe z czekoladą to idealny wypiek na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na święta, rodzinne uroczystości i inne okazje w ciągu roku. Dodatek owoców sprawia, że ciasto(...)jest zbyt słodkie i mdłe. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, bo ciasto jest łatwe do zrobienia i pyszne. CIASTO BRZOWSKWINIOWE Z CZEKOLADĄ Składniki BISZKOPT 5 jajek 120 g mąki pszennej 30 g kakao 160 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli MASA 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń
Przepiski.plskładniki na biszkopt kakaowy: 70 g mąki 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 30 g kakao 100 g cukru 2 łyżki oleju 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka i olej. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach wymieszaną i przesianą mąkę z kakaem oraz proszkiem do pieczenia(...)mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 min. Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przełożeniem masą. składniki na ciasto orzechowe: 150 g orzechów włoskich, drobno posiekanych 3 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki pszennej
Domowy Smak Jedzeniasaszetka kawy mrożonej w proszku – u mnie Iced Coffee Mokate łyżka tahini Przepis na kawowe smoothie Wszystkie składniki zmiksować i gotowe! CAFE MISU – SZYBKIE TIRAMISU Składniki: opakowanie podłużnych biszkoptów (u mnie 140 g) – przełamanych na pół świeżo zaparzona kawa – pół szklanki mocnego espresso opakowanie mascarpone czekolada ciemna w postaci pastylek maliny w syropie Przepis na błyskawiczne tiramisu Połowę biszkoptów(...)rozkładamy do pucharków, dodajemy łyżkę malin odsączonych z syropu i łyżkę syropu i po łyżce mascarpone na każdy pucharek. Na to idzie 2 warstwa biszkoptów, które zalewamy kawą, dekorujemy malinami i pastylkami czekolady. Nie trzeba czekać, jak przy klasycznym tiramisu. ŚLEDZIE PO SZWEDZKU W SOSIE KAWOWYM Z MUSZTARDĄ Składniki: 250 g filetów śledziowych w oleju 3 czubate łyżki musztardy
Ugotowane pozamiatanewiaderka, 5 jajek, 200 g masła, 200 g cukru, 2 op. budyniu toffi po 40g, 150 ml mleka, ok 400 g herbatników, 510 g masy krówkowej kajmak, 28 sztuk biszkoptów okrągłych, 400 ml śmietany 30%, 250g mascarpone, 4 łyżki cukru pudru, 50 g gorzkiej czekolady, 100-120 g płatków migdałowych Przygotowanie: Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę(...)jajka, mieszamy - na małym ogniu. Budynie rozrabiamy w mleku, dodajemy do masy serowej - cały czas mieszamy aż masa zacznie lekko gęstnieć. Zdejmujemy z ognia. Wylewamy na herbatniki. Układamy biszkopty - studzimy przed położeniem masy śmietanowej. Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem przez 5-7 minut. Dodajemy mascarpone - miksujemy do połączenia się składników. Układamy na biszkopty. Posypujemy rozdrobnioną gorzką czekoladą i płatkami
Lena Gotujerodzinka uwielbia wafelki Góralki, postanowiłam przygotować ciasto z ich dodatkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Góralki tak naprawdę zostało wymyślone przeze mnie. Wafelki te połączyłam z delikatną masą śmietankową, puszystym biszkoptem oraz polewą czekoladową. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ciasto Góralki jest dość wysokim ciastem, więc śmiało może zastąpić nawet tort. Przepis na ciasto Góralki wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany. Całe(...)temperatury pokojowej, oraz odpowiednio schłodzić śmietankę kremówkę i serek mascarpone. Trzymając się tych zasad, na pewno Wasze ciasto wyjdzie idealne. Zapraszam na przepis! CIASTO GÓRALKI – PRZEPIS Składniki BISZKOPT 5 jajek 160 g mąki 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli WKŁADKA GÓRALKI 3 wafelki góralki mleczne 100 g kokosa 100 g orzechów włoskich 6 białek
Przepiski.plŚwięta, rodzinne spotkania czy inne okazje w ciągu roku. Wbrew pozorom wcale nie jest trudne do zrobienia. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis. CIASTO DARE – PRZEPIS Składniki BISZKOPT 5 jajek 160 g cukru 120 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA 500 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady mlecznej 250 g serka mascarpone(...)włoskich 1 opakowanie wafli Dare (milk chocolate cream 142 g ) POLEWA 100 g czekolady mlecznej 100 ml śmietanki kremówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie BISZKOPT Białka jajek ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, do uzyskania szklistej i puszystej piany. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy
Przepiski.plniektórych supermarketach ( np. w Biedronce), natomiast krem Lotus na pewno można kupić w sieci sklepów Duka oraz przez internet. Składniki: około 300 g ciastek Lotus 300-350 g podłużnych biszkoptów ladyfingers/savoiardi 250 g serka mascarpone, schłodzonego 600 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 30-40 g cukru pudru 3 łyżki kremu Lotus 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)ułatwienia, rozdzielić równo pomiędzy 4 miseczki. Deser składać w przygotowanej formie w następującej kolejności: warstwa ciastek Lotus namoczonych w kawie ( ciastka moczymy w kawie bardzo króciutko ) część kremu warstwa biszkoptów namoczonych w kawie część kremu ciastka Lotus namoczone w kawie część kremu biszkopty namoczone w kawie część kremu Formę z deserem owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum
Opowieści z piekarnikaciasto idealne dla tych, których cierpią na nadmiar orzechów, a z tego co widziałam na facebooku takich osób jest mnóstwo. Mamy tutaj orzechy zapiekane na cieście miodowym, biszkopt orzechowy oraz krem z dodatkiem orzechów w sumie ponad pół kilograma orzechów w jednym cieście. Pyszne, efektowne i dzięki temu, że jest wysokie to bardzo podzielne w sam raz na zbliżające się(...)zacznie wrzeć zdejmujemy z palnika. Orzechy wykładamy na wierzch jednego z placków, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C. Pieczemy do zarumienienia ok 15 minut. Biszkopt orzechowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mielonych orzechów 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka z solą ubijamy
Cynamonowe szczęściepysznego na Świąteczny stół (i nie tylko na ten stół) to zapiszcie sobie tę propozycję. Co nam trzeba? 400g mascarpone 400 ml śmietany 36% łyżka cukru pudru 300g biszkoptów 200g pierniczków miękkich w polewie czekoladowej płaska łyżka cynamonu mielonego 300ml mocnej, zimnej kawy Robimy! Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem Następnie dajemy mascarpone i mieszamy całość do ładnego połączenia(...)składników. Dosypujemy cynamon i wkruszamy połowę pierniczków. Zaczynamy układankę: Biszkopty maczamy w kawie – po 5 s i układamy na spodzie dowolnego naczynia lub blaszki Na to układamy warstwę masy Na masie układamy ponownie biszkopty, na nie resztę naszej masy i posypujemy całością pozostałych pokruszonych pierniczków. I już. Schładzamy! Zajadamy! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Tiramisu
Latosiowydompuszystą masę. Do masła dodawaj po łyżce masy budyniowej i cały czas ucieraj. Wszystko powinno się pięknie ze sobą połączyć i stworzyć jednolity krem. SKŁADANIE: Na spód połóż pierwszy biszkopt i nasącz go połową zalewy ze śliwek wymieszaną z rumem. Następnie na ciasto wyłóż połowę kremu budyniowego, rozsmaruj i przykryj całość drugim biszkoptem. Biszkopt nasącz resztą ponczu, wyłóż pozostał krem
nietylkopasta.plJuż po Mikołaju, więc powoli można zacząć przygotowania do Świąt. Ciastko Biskup jest delikatne i przepyszne. Na pewno zachwyci całą rodzinę. Smacznego! Składniki [BISZKOPT] 4 jaja 3/4 szkl. cukru 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy je na sztywną pianę. Gdy z białek zrobi się(...)pszenną. Blaszkę do pieczenia (u mnie 22x34 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni (grzanie góra/dół). Upieczony biszkopt odstawić do całkowitego wystudzenia. Składniki [GALARETKA] 2 opakowania galaretki wiśniowej 2 szkl. wrzącej wody 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Wykonanie: Galaretki wsypujemy do gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie
psgotujemyBardzo proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Coś dla maniaków szarlotek i wszelakich jabłkowców, czyli dla mnie. Nie jest przesadnie słodkie, dla mnie idealne. Słodkość biszkoptów stopniowo przełamywana jest mniej słodkim jogurtem i w końcu słodko-kwaskową masą jabłkową. Składniki: 800 g jogurtu pieczone jabłko 1 opakowanie biszkoptów lady fingers 4 łyżeczki żelatyny 800 g słodkich jabłek(...)dnie blaszki ( 28x19 ) układamy ciastka. Jogurt przekładamy do wysokiej miski, dodajemy do niego żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Składniki dokładnie mieszamy, chłodzimy i wylewamy na biszkopty. Przekładamy do lodówki by masa stężała. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka dodając niedużą ilość wody/ cynamon, goździki (podczas duszenia jabłka puszczą sok) i galaretkę (na "sucho"). Mieszamy
R'n'G Kitchencałemu ciastu wyjątkowego smaku. Wierzch ciasta zdobi polewa z gorzkiej czekolady. Wszystkie warstwy połączone w jedną całość tworzą niezwykły deser, który umili czas z bliskimi. CIASTO ŚWIĄTECZNE PRZEPIS Składniki Biszkopt 5 jajek (temp. pokojowa) 140 g cukru 120 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wkładka orzechowa 4 białka (temp. pokojowa) 3/4 szklanki cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 250 g serka mascarpone 330 g śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo 1 słoik dżemu śliwkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym
Przepiski.pl